Τα του Κόσμου, εν περιλήψει…

- in ΔΙΕΘΝΗ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αποκαθήλωση του δολαρίου: Ρωσία, Τουρκία, Κίνα, χτυπούν τις ΗΠΑ…

dolario

Οι τελευταίες εξελίξεις στον εμπορικό πόλεμο των ΗΠΑ με την Κίνα, και τελευταία με την Τουρκία, ενδέχεται να οδηγήσουν στην αποκαθήλωση του αμερικανικού δολαρίου από την ηγεμονική του θέση, παγκοσμίως. Εάν η σταθερότητα ενός νομίσματος εξαρτάται από την εμπιστοσύνη σε αυτούς που τό εκδίδουν, τότε το δολάριο βρίσκεται σε επισφαλή θέση. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δίνει μάχη εναντίον του υπόλοιπου κόσμου. Εν μέσω εμπορικής κρίσης με την Κίνα, τά βάζει επιπλέον με τη Ρωσία και την Τουρκία. Κι αυτές απαντούν, χτυπώντας εκεί που πονάει την Ουάσιγκτον: θέτουν εν αμφιβόλω την ηγετική θέση της χώρας σε ό,τι αφορά κατ΄ αρχήν το νόμισμά της.

Η κυρίαρχη θέση του δολαρίου είχε τις απαρχές της στις 14 Φεβρουαρίου του 1945 επί του πολεμικού USS Quincy, που είχε αγκυροβολήσει τότε σε αιγυπτιακή πόλη κοντά στο Κανάλι του Σουέζ. Στην κοιλιά του πλοίου, δημιουργήθηκε μια πρόχειρη αίθουσα υποδοχής με λίγες καρέκλες και τραπέζι για μια συνάντηση. Παρόντες στη συνάντηση ήταν ελάχιστοι. Σε αυτόν το χώρο, ο πρόεδρος Ρούσβελτ υποσχέθηκε στον Σαουδάραβα υψηλό προσκεκλημένο του στρατιωτική προστασία, και ο βασιλιάς Ιμπ Σαούντ δεσμεύτηκε ότι όλες οι πετρελαϊκές συναλλαγές θα γίνονταν σε δολάρια. Ήταν μια στιγμή απεριόριστης τύχης για τις ΗΠΑ, δεδομένου ότι η ζήτηση για πετρέλαιο αυξήθηκε τα επόμενα χρόνια και μαζί της αυξήθηκε η ζήτηση για το αμερικανικό νόμισμα. Πολύ σύντομα όλες οι διεθνείς συναλλαγές εξελίσσονταν με βάση το δολάριο. Αυτό γίνεται μέχρι και σήμερα.

Το ΔΝΤ υπολογίζει ότι το 62% των συναλλαγματικών αποθεμάτων στον κόσμο κρατούνται σε δολάριο. Και για να έχουμε σύγκριση, σε ευρώ κρατείται το 20% των συναλλαγματικών αποθεμάτων, ενώ ακολουθεί το γιεν και η λίρα Αγγλίας. Η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ στήριξε αδιάλειπτα την πρωτοκαθεδρία του δολαρίου παγκοσμίως και φρόντιζε να υπάρχει πάντα ρευστότητα. Αυτή η ρευστότητα κάνει τους επενδυτές να θεωρούν το δολάριο λιμάνι. Αυτό βέβαια μπορεί να οδηγήσει σε αλλοπρόσαλλες καταστάσεις. Όταν μυρίζει μπαρούτι σε επενδύσεις σε άλλα νομίσματα, τότε στρέφονται οι επενδυτές, μαζί με τις κεντρικές τράπεζες και τις επιχειρήσεις, προς το δολάριο. Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα, όταν απειλείται η παγκόσμια οικονομία. Τελευταία παραδείγματα ήταν η τελευταία κρίση στην ευρωζώνη και η συνεχής διαμάχη στο αμερικανικό Κογκρέσο αναφορικά με το ανώτατο όριο ανάληψης χρέους των ΗΠΑ.

Ασφαλές επενδυτικό λιμάνι

Ο οικονομολόγος Μπάρι Αϊχενγκριν κάνει λόγο για ένα «ξεδιάντροπο» προνόμιο των ΗΠΑ. Παρ΄ όλα αυτά εναλλακτική δεν υπάρχει, διότι τα ανταγωνιστικά του δολαρίου νομίσματα έχουν προβλήματα. Το ευρώ, σύμφωνα με τον Αϊχενγκριν, είναι νόμισμα χωρίς κράτος, και το κινεζικό ρενμπίμπι ένα νόμισμα με πολύ κράτος. Με άλλα λόγια, όταν το ευρώ είναι ασθενές δεν υπάρχει κυβέρνηση, που να φροντίζει για τη σταθερότητά του. Το κινεζικό αντίθετα ελέγχεται από την κινεζική ηγεσία και όχι από τις δυνάμεις της ελεύθερης αγοράς. Στις ΗΠΑ είναι δύσκολο να γίνει λόγος για μια ελεγχόμενη κατάσταση. Ο πρόεδρος Τραμπ δεν διστάζει να κατηγορεί άλλες χώρες για χειραγώγηση των νομισμάτων τους και να δίνει αργότερα κατευθύνσεις νομισματικής πολιτικής στη δική του Κεντρική Τράπεζα μέσω tweet. Μέχρι τώρα, η αμερικανική εκδοτική τράπεζα ακολούθησε μια σταθερή και ανεπηρέαστη πολιτική. Αλλά από τότε που ο Λευκός Οίκος δίνει απροκάλυπτα οδηγίες και προβάλλει διεκδικήσεις, για παράδειγμα σε ό τι αφορά στα βασικά επιτόκια, υπάρχουν αμφιβολίες για την πολιτική ουδετερότητα της FED.

Οι θέσεις του Τραμπ είναι αντικρουόμενες. Κάνει λόγο για μεγάλες εμπορικές συμφωνίες, οι οποίες όμως επί της ουσίας δεν εφαρμόστηκαν. Προκάλεσε εμπορική διαμάχη με την Κίνα, αβεβαιότητα με τη Ρωσία και τελευταία διένεξη με την Τουρκία, που οδήγησε το νόμισμά της σε ελεύθερη πτώση. Σε αυτήν την κατάσταση, πώς μπορεί να ισχυριστεί ότι το δολάριο παραμένει σταθερό νόμισμα; Παραμένει το ερώτημα, ποιό νόμισμα θα δίνει μελλοντικά την κατεύθυνση. Η Ρωσία και η Τουρκία εξήγγειλαν ότι θέλουν να επιστρέψουν στα εθνικά του νομίσματα και να μην περνούν οι συναλλαγές τους μέσα από το δολάριο. Πιθανότατα θα ακολουθήσουν κι άλλες χώρες, με αποτέλεσμα το αμερικανικό νόμισμα να χάσει την ηγεμονική του θέση. Θα παραμείνει ωστόσο το πιο ισχυρό νόμισμα, όσο καιρό, ακόμη και στο χειρότερο χάος, συνεχίζουν οι χώρες να τό εμπιστεύονται περισσότερο από άλλα νομίσματα – Deutsche Welle

Κίνηση-ελιγμός του Πούτιν – «O εχθρός είναι κοινός»

Η Ρωσία προσφέρει στην Κίνα…

Ο κόσμος αλλάζει ραγδαία από τη συμμαχία Κίνας-Ρωσίας, οι οποίοι περιθωριοποιούν καθημερινά το δυτικό σύστημα εμπορίου και νομισμάτων. Τα κράτη-μέλη των χωρών του συνασπισμού BRICS αντιπροσωπεύουν σχεδόν τρία δισεκατομμύρια ανθρώπους και περίπου το 20% του παγκόσμιου ΑΕΠ, έχοντας στην κατοχή τους Τράπεζα Ανάπτυξης, η οποία δημιουργήθηκε το 2014, για τη χρηματοδότηση έργων υποδομής, με στόχο την ανάπτυξη από τα κράτη-μέλη της, αλλά και από άλλες αναδυόμενες οικονομίες. Τα φιλόδοξα σχέδια της Ένωσης περιλαμβάνουν την ίδρυση ενός οικονομικού συστήματος εμπορίου «στο οποίο θα κυριαρχεί η Ανατολή», με κρατικούς οίκους αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας για αναπτυσσόμενες οικονομίες. Μία νέα εποχή διπλωματίας εγκαινίασαν λοιπόν Κίνα και Ρωσία, σε μία περίοδο που μαίνεται η εμπορική ένταση μεταξύ των δύο χωρών με τις ΗΠΑ. Εξάλλου το Πεκίνο βρίσκεται σε εμπορικό πόλεμο με την Ουάσινγκτον και στις 23 Αυγούστου 2018 αναμένεται να τεθεί σε ισχύ ο νέος γύρος αμερικανικών δασμών σε κινεζικά προϊόντα, αξίας 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Τις προηγούμενες μέρες, η Ρωσία πρότεινε μία λύση στην Κίνα, ώστε να αμβλύνει τις επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ. Η Μόσχα προσέφερε 2,5 εκατομμύρια στρέμματα καλλιεργήσιμης γης διαθέσιμη στους Κινέζους αγρότες προκειμένου να καλύψει τη μεγάλη ζήτηση για σόγια – και φυσικά, να αποτρέψει μια τεράστια έλλειψη του εν λόγω προϊόντος, που θα οδηγούσε σε πολιτικές-κοινωνικές αναταραχές σε ολόκληρη τη χώρα. Ο Valery Dubrovskiy, διευθυντής επενδύσεων στον Οργανισμό επενδύσεων και εξαγωγών της Άπω Ανατολής, δήλωσε την Τρίτη (14/8) ότι οι Κινέζοι, οι Ρώσοι και οι χώρες έχουν ήδη εκφράσει τεράστιο ενδιαφέρον για τα αγροτεμάχια, όπως αναφέρει το bankingnews.gr.

«Περιμένουμε ότι το μεγαλύτερο μέρος της επένδυσης θα προέλθει από την Κίνα», ανέφερε. «Αναμένουμε 50% από την Κίνα, 25% από τη Ρωσία και 25% από άλλες χώρες, όπως η Ιαπωνία και η Κορέα», σημείωσε. Ο Dubrovskiy ανέφερε ότι τα 3 εκατομμύρια εκτάρια αγροτεμαχίων στην επαρχία της Ρωσικής Άπω Ανατολής είναι τώρα διαθέσιμα στους αγρότες, προσθέτοντας πως η περιοχή θα μπορούσε να αποτελέσει κομβικό σημείο για την καλλιέργεια γαλακτοκομικών προϊόντων, σόγιας, σιταριού και άλλων αγαθών.

Ο Dmitri Rylko, γενικός διευθυντής του ρωσικού Ινστιτούτου Συμβουλευτικών Υπηρεσιών για Μελέτες Αγροτικών Αγορών, εξήγησε ότι η πλειοψηφία της εύφορης γης στην περιοχή της Άπω Ανατολής έχει ήδη αποκτηθεί, παρόλο που οι κινεζικές επιχειρήσεις έσπευσαν να υπογράψουν μισθώσεις και άλλες προσωρινές συμφωνίες. «Τα καλύτερα εδάφη καταλαμβάνουν και έχουν εκμεταλλευτεί σε μεγάλο βαθμό οι εγχώριοι αγρότες, οπότε αν θέλουν περισσότερα, θα είναι κατά κύριο λόγο σε απομακρυσμένες και χαμηλής παραγωγικότητας περιοχές», ανέφερε. Στο γεγονός ότι η χρήση του αμερικανικού δολαρίου για την άσκηση πίεσης σε άλλες χώρες θα οδηγήσει στη δημιουργία ενός εναλλακτικού παγκόσμιου νομίσματος, αναφέρθηκε ο επικεφαλής της Οικονομικής Επιτροπής της Ρωσικής Κρατικής Δούμας, Anatoly Aksakov, τονίζοντας ότι αυτή η εξέλιξη θα ισοπεδώσει το δολάριο.

Ειδικότερα, ο Ρώσος αξιωματούχος, μιλώντας στο προκτορείο Anadolu, δήλωσε ότι «η κυβέρνηση των ΗΠΑ κάνει τα πάντα, ώστε να δημιουργηθεί ένα νέο παγκόσμιο νόμισμα», προσθέτοντας ότι, «όλο και περισσότερες χώρες εξετάζουν συναλλαγές σε εθνικά νομίσματα».

Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο, οι χώρες του BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική), στις οποίες φαίνεται να ενδιαφέρεται να ενταχθεί και η Τουρκία, συζητούν το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός νέου νομίσματος, που θα εξυπηρετεί τις πληρωμές μεταξύ των προαναφερθέντων χωρών. Μάλιστα, ένα ενιαίο νόμισμα για τις χώρες του BRICS θα έχει καλές προοπτικές, καθώς το μπλοκ έχει το μισό παγκόσμιο πληθυσμό, το 30% της παγκόσμιας βιομηχανίας και το 40% της παγκόσμιας γεωργίας.

«Η διαδικασία δημιουργίας ενός εναλλακτικού παγκόσμιου νομίσματος μπορεί να ολοκληρωθεί στο 5ετές και θα εξαρτηθεί από την Ουάσιγκτον, καθώς όσο περισσότερο οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν το δολάριο, για να ασκήσουν πιέσεις, τόσο μεγαλύτερο κίνητρο δίνουν σε άλλες χώρες, ώστε να απορρίψουν τις πληρωμές σε δολάρια», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ρώσος αξιωματούχους. Σύμφωνα με τον Anatoly Aksakov, πολλές χώρες έχουν ήδη απορρίψει το δολάριο, αναφέροντας πως η Κίνα έχει αρχίσει να αγοράζει πετρέλαιο, χρησιμοποιώντας το γουάν, η Τουρκία έχει αποσύρει τις καταθέσεις της σε χρυσό από τις ΗΠΑ και η Ρωσία έχει μειώσει σημαντικά τις επενδύσεις της στο δημόσιο χρέος των ΗΠΑ.

«Μόλις εμφανιστεί το εναλλακτικό παγκόσμιο νόμισμα, το δολάριο θα χάσει τη σημασία του, γεγονός που θα κοστίσει το μισό της τρέχουσας αξίας του», υπογραμμίζει ο επικεφαλής της Οικονομικής Επιτροπής της Ρωσικής Κρατικής Δούμας, ενώ καταλήγει, λέγοντας ότι «με την απώλεια της αξίας του δολαρίου, οι ΗΠΑ θα χάσουν την επιρροή τους» – pentapostagma.gr

Τα θέματα που συζήτησαν Μέρκελ – Πούτιν, στο Βρανδεμβούργο

Κεντρικό ζήτημα η σύγκρουση στη Συρία


 Τα τρία θέματα που συζήτησαν Μέρκελ και Πούτιν στο Βρανδεμβούργο

Εν όψει των πολλών πολύ σοβαρών συγκρούσεων παγκοσμίως, η συνεργασία με τη Ρωσία είναι απαραίτητη, τόνισε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κατά τη συνάντησή της με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, γράφει η Die Welt. «Έχουμε ευθύνη και γι’ αυτό θα πρέπει να εργαστούμε για την εξεύρεση λύσεων», πρόσθεσε. Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, Μέρκελ και Πούτιν συζήτησαν τρία βασικά ζητήματα: Το Συριακό, την κατάσταση στην Ουκρανία και τον αγωγό Nord Stream 2. «Σημαντικό θέμα» ήταν και η σύγκρουση στη Συρία, ανέφερε η Μέρκελ. «Η Γερμανία θα συμμετάσχει στην πολιτική διαδικασία υπό την ηγεσία του ΟΗΕ, για την επίλυση της σύγκρουσης», τόνισε.

Η Μέρκελ υπενθύμισε στη Ρωσία την ευθύνη της ως μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Αν και τελείωσαν οι συγκρούσεις σε πολλές περιοχές της Συρίας, αυτό δεν δημιουργεί μια ειρηνευτική τάξη. Η Γερμανία αποδίδει μεγάλη σημασία στην εκκίνηση μιας πολιτικής διαδικασίας», είπε και πρόσθεσε: «αυτό περιλαμβάνει συνταγματική μεταρρύθμιση και πιθανές εκλογές. Επιπλέον, πρέπει να αποτρέψουμε μια ανθρωπιστική καταστροφή στο Iντλίμπ, στο βορρά. Εκεί, υπάρχει φόβος για επίθεση του συριακού στρατού, που υποστηρίζεται από τη Ρωσία και το Ιράν εναντίον των δυνάμεων της αντιπολίτευσης». Ο Πούτιν κάλεσε τους Ευρωπαίους να συμμετάσχουν στην ανασυγκρότηση της Συρίας. «Είναι πολύ σημαντικό να ενισχυθεί η ανθρωπιστική υποστήριξη στη Συρία», δήλωσε ο Πούτιν. Αυτό είναι απαραίτητο σε περιοχές, όπου οι πρόσφυγες από το εξωτερικό θα μπορούσαν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, σημείωσε ο Ρώσος Πρόεδρος.

Ξεπέρασαν τους 350 οι νεκροί από τις πλημμύρες, στην Ινδία…

Περίπου 350.000 πλημμυροπαθείς έχουν αναγκαστεί να καταφύγουν σε καταυλισμούς έκτακτης ανάγκης


Ξεπέρασαν τους 350 οι νεκροί από τις πλημμύρες στην Ινδία

Σε 357 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από τις μεγαλύτερες πλημμύρες, που έχουν πλήξει εδώ και έναν αιώνα το κρατίδιο Κεράλα στην Ινδία, ανακοίνωσαν σήμερα οι τοπικές αρχές. Στην πολύ τουριστική αυτή περιοχή της νότιας Ινδίας σημειώνονται από τα τέλη του Μαΐου καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις, οι οποίες έχουν προκαλέσει κατολισθήσεις και πλημμύρες, που έχουν βυθίσει στη λάσπη ολόκληρα χωριά.

«Από τις 29 Μαΐου, την ημέρα που άρχισαν οι βροχές της εποχής των μουσώνων στην Κεράλα, ως σήμερα, συνολικά 357 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους», 33 από τους οποίους το τελευταίο 24ωρο, αναφέρει η υπηρεσία πληροφόρησης του κρατιδίου σε ανακοίνωσή της, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο. Προηγούμενος απολογισμός, που είχε δοθεί στη δημοσιότητα, έκανε λόγο για 324 νεκρούς.

Την ίδια ώρα, περίπου 350.000 πλημμυροπαθείς έχουν αναγκαστεί να καταφύγουν σε περίπου 3.000 καταυλισμούς έκτακτης ανάγκης. Χιλιάδες άνδρες του στρατού ξηράς, του ναυτικού και της αεροπορίας έχουν κινητοποιηθεί επίσης για να βοηθήσουν αυτούς που εξακολουθούν να βρίσκονται απομονωμένοι σε περιοχές του κρατιδίου, εξαιτίας των πλημμυρών. Πολλοί δρόμοι και 134 γέφυρες έχουν υποστεί ζημιές, προκαλώντας την απομόνωση ακόμη και ολόκληρων περιοχών στις ζώνες των λόφων της Κεράλα, οι οποίες είναι και οι περισσότερο πληγείσες. Κάτοικοι σε πανικό απευθύνουν εκκλήσεις για βοήθεια στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, στους οποίους δηλώνουν ότι δεν μπορούν να επικοινωνήσουν με τα σωστικά συνεργεία.

Σύμφωνα με την τοπική κυβέρνηση, οι απώλειες που έχουν προκληθεί στο κρατίδιο Κεράλα από τις καταστροφικές πλημμύρες, υπολογίζονται σε 2,9 δισεκατομμύρια δολάρια, κατά τις «πρώτες εκτιμήσεις». Το τελικό κόστος της καταστροφής αυτής «δεν μπορεί να υπολογιστεί έως ότου αποσυρθούν τα νερά», διευκρινίζεται σε σχετική ανακοίνωση, που εξέδωσε η τοπική κυβέρνηση. Για να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις διάσωσης, ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Κεράλα ζήτησε επιπρόσθετη χρηματοδότηση, όπως και την αποστολή 20 ελικοπτέρων και 600 σκαφών με μηχανή επιπλέον αυτών που κινητοποιούνται ήδη στην περιοχή. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι, ο οποίος πέταξε χθες με ελικόπτερο πάνω από το κρατίδιο αυτό που έχει πληγεί από τις πλημμύρες, ανακοίνωσε την άμεση χορήγηση βοήθειας ύψους 75 εκατομμυρίων δολαρίων.

Σε απεργία καλούν τρία κόμματα της αντιπολίτευσης, στη Βενεζουέλα

Διαμαρτυρία κατά του Μαδούρο, του υπερπληθωρισμού και της πείνας


Σε απεργία καλούν τρία κόμματα της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα

Τρία από τα μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα κάλεσαν χθες τον πληθυσμό σε απεργία, από την προσεχή Τρίτη, κατά των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο.

Τα κόμματα Πρώτα Δικαιοσύνη του πρώην υποψηφίου για την Προεδρία Ενρίκε Καπρίλες, Λαϊκή Θέληση του υπό κατ’ οίκον κράτηση Λεοπόλδο Λόπες και Σκοπός R του πρώην συνδικαλιστή ηγέτη Αντρές Βελάσκες καλούν τον κόσμο «από την Τρίτη σε μία πρώτη ημέρα διαμαρτυρίας και παύσης εργασίας κατά του Μαδούρο, του υπερπληθωρισμού και της πείνας», όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο. Περισσότερες λεπτομέρειες για τους τρόπους που θα οργανωθεί η κινητοποίηση θα ανακοινωθούν σήμερα.

Μία ημέρα πριν την κυκλοφορία των νέων χαρτονομισμάτων του μπολίβαρ με πέντε μηδενικά λιγότερα, ο Μαδούρο ανακοίνωσε την Παρασκευή το σχέδιό του, για την καταπολέμηση της κοινωνικο-οικονομικής κρίσης, που χαρακτηρίζεται από τον καλπάζοντα πληθωρισμό -που σύμφωνα με το ΔΝΤ ενδέχεται να φθάσει το 1.000.000% στα τέλη του έτους- και τις ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα.

Στους δρόμους, χιλιάδες πολίτες της Νικαράγουα, ζητώντας «να ζουν ελεύθερα»…

«Αν ο πρόεδρος δεν αποχωρήσει, θα τόν διώξουμε εμείς», τα συνθήματα των διαδηλωτών


Στους δρόμους χιλιάδες πολίτες της Νικαράγουα, ζητώντας «να ζουν ελεύθερα»

Χιλιάδες πολίτες της Νικαράγουα διαδήλωσαν χθες στους δρόμους της Μανάγουα, απαιτώντας την αποχώρηση του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγα και τον τερματισμό των διώξεων και φυλακίσεων, που ζητούν «να ζουν ελεύθερα», τέσσερις μήνες μετά την έναρξη της πολιτικής κρίσης, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 300 ανθρώπους.

«Ελευθερία, εάν ο πρόεδρος δεν αποχωρήσει, θα τόν διώξουμε εμείς», φώναζαν οι διαδηλωτές, οι οποίοι πραγματοποίησαν μία ήρεμη πορεία στους δρόμους στα νοτιο-δυτικά της πρωτεύουσας, κρατώντας σημαίες της χώρας υπό το ρυθμό επαναστατικών τραγουδιών και πνευστών, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο. Η διαδήλωση οργανώθηκε έπειτα από κάλεσμα της Συμμαχίας Πολιτών για τη Δικαιοσύνη και τη Δημοκρατία, μία σύμπραξη των δυνάμεων της αντιπολίτευσης, στην οποία συστρατεύονται φοιτητές, επιχειρηματίες και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, τέσσερις μήνες μετά την έναρξη των αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων, στις 18 Απριλίου.

Ο 72χρονος Ορτέγα, πρώην ηγέτης του κινήματος των Σαντινίστας, που κυβέρνησε τη χώρα από το 1979 έως το 1990, για να επιστρέψει ξανά στην εξουσία το 2007, κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι συμμετέχει σε μία μηχανορραφία, που χρηματοδοτείται από τις ΗΠΑ. Ο πρόεδρος διαβεβαιώνει ότι μετά τη βίαια επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας τον Ιούλιο, η κατάσταση έχει επανέλθει στην «ομαλότητα». «Τίποτε δεν είναι ομαλό» στη Νικαράγουα, αντέτειναν στη χθεσινή τους πορεία οι διαδηλωτές, που δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις, έως ότου αποχωρήσει ο Ορτέγα – NEWSBEAST.GR

Σεισμός 8,2 Ρίχτερ στον Ειρηνικό Ωκεανό…

Δεν προκλήθηκε τσουνάμι από την ισχυρή σεισμική δόνηση

Ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 8,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε σήμερα στον Ειρηνικό Ωκεανό, κοντά στις νήσους Φίτζι και Τόνγκα, όμως το επίκεντρό της ήταν σε μεγάλο υποθαλάσσιο βάθος και δεν προκάλεσε τσουνάμι, όπως ανακοίνωσαν το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο και το Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται σε βάθος 559,57 χιλιομέτρων, με αποτέλεσμα να μην γίνει έντονα αισθητή η δόνηση στην επιφάνεια, όπως μεταδίδει το Reuters. Το ακριβές σημείο του εστιάζεται στα 270 χλμ ανατολικά της Λεβούκα στο Φίτζι και 443 χλμ δυτικά του Νεϊάφου στα Τόνγκα.

Αρχικά, ο σεισμός είχε μετρηθεί στα 8 Ρίχτερ, όμως αργότερα αναβαθμίσθηκε στους 8,2 βαθμούς Ρίχτερ, ένα μέγεθος που θα μπορούσε να προκαλέσει ανυπολόγιστες καταστροφές, εάν το εστιακό του βάθος δεν ήταν τόσο μεγάλο. Η περιοχή του σεισμού κείται στο λεγόμενο Δαχτυλίδι της Φωτιάς, που προκαλεί συχνά σεισμούς μεγάλου μεγέθους.

Κατηγορίες για απόπειρα ανθρωποκτονίας στον δράστη της επίθεσης, στο βρετανικό Κοινοβούλιο

Θα οδηγηθεί τη Δευτέρα, ενώπιον της δικαστικής έδρας στο Ουέστμινστερ


Κατηγορίες για απόπειρα ανθρωποκτονίας στον δράστη της επίθεσης στο βρετανικό Κοινοβούλιο

Τις κατηγορίες εναντίον του 29χρονου Βρετανού, που συνελήφθη για την επίθεση με αυτοκίνητο εναντίον πλήθους μπροστά από το Κοινοβούλιο στο Λονδίνο, με αποτέλεσμα να τραυματισθούν τρεις άνθρωποι, ανακοίνωσε η Αστυνομία. Ο Σαλίχ Χάτερ, σουδανικής καταγωγής και κάτοικος Μπέρμιγχαμ, κατηγορείται για «απόπειρα ανθρωποκτονίας», επειδή οδήγησε εσκεμμένα το αυτοκίνητό του πάνω σε ποδηλάτες και αστυνομικούς. Σύμφωνα με την ανακοίνωση των Αρχών, την οποία αναμεταδίδει το ΑΠΕ, ο 29χρονος θα οδηγηθεί την προσεχή Δευτέρα, ενώπιον της δικαστικής έδρας στο Ουέστμινστερ, στο Λονδίνο.

Στους 43 οι νεκροί στη Γένοβα – Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση…

Στους 43 οι νεκροί στη Γένοβα - Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση
Η επιχείρηση εντοπισμού των αγνοούμενων στη Γένοβα, μετά την κατάρρευση της γέφυρας Μοράντι, ολοκληρώθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας, αφού βρέθηκαν οι σοροί και των τριών τελευταίων θυμάτων, ανεβάζοντας τον επίσημο απολογισμό στους 43 νεκρούς. Ένα τμήμα μήκους 200 μέτρων της γέφυρας Μοράντι κατέρρευσε την περασμένη Τρίτη, εν μέσω καταιγίδας, παρασέρνοντας τα οχήματα που τή διέσχιζαν εκείνη την ώρα, ενώ τεράστια κομμάτια τσιμέντου και μετάλλων έπεσαν από ύψος 50 μέτρων.

Αφού εντοπίστηκαν σε ένα καταπλακωμένο αυτοκίνητο και απομακρύνθηκαν από τους διασώστες οι τρεις σοροί, οι αρχές της Γένοβας αναθεώρησαν προς τα επάνω τον τελικό απολογισμό. Άλλοι εννέα άνθρωποι παραμένουν σε νοσοκομεία και οι τέσσερις από αυτούς νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Μολονότι έχουν πλέον εντοπιστεί όλοι όσοι είχαν δηλωθεί ως αγνοούμενοι, ένας αξιωματικός της πυροσβεστικής, ο Στέφανο Τσάνουτ, είπε στο Sky TG24: «Η δουλειά μας συνεχίζεται, για να βεβαιωθούμε ότι δεν έμεινε κανείς κάτω από τα συντρίμμια». Πρόσθεσε ότι οι υπηρεσίες εργάζονται, ώστε να καταστήσουν ασφαλή το χώρο και να βοηθήσουν τις ανακριτικές αρχές να καθορίσουν τα αίτια της καταστροφής.

Η οδογέφυρα αποτελούσε τμήμα του αυτοκινητοδρόμου Α10 που συνδέει τη Γένοβα με τη Γαλλία, στα δυτικά. Υπεύθυνη για τη διαχείρισή της ήταν η εταιρεία Autostrade per l’Italia, μονάδα του κατασκευαστικού ομίλου Atlantia. Το Σάββατο, η Autostrade δεσμεύτηκε ότι θα επενδύσει μισό δισεκατομμύριο ευρώ, για να ξαναχτίσει τη γέφυρα και να βοηθήσει τις οικογένειες των θυμάτων, αλλά και όσους έχασαν τα σπίτια τους λόγω της κατάρρευσης.

Το Ισραήλ κλείνει εκ νέου τη Λωρίδα της Γάζας

Το Ισραήλ κλείνει πάλι τη Λωρίδα της Γάζας
Στο κλείσιμο του μεθοριακού περάσματος του Ερέζ στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας προχώρησε στο Ισραήλ, λόγω της συνέχισης παλαιστινιακών διαδηλώσεων, κατά μήκος των συνόρων. Το μεθοριακό πέρασμα του Ερέζ, το μόνο μεταξύ του παλαιστινιακού θύλακα και του Ισραήλ, θα παραμείνει ωστόσο ανοιχτό, για «περιπτώσεις ανθρωπιστικού χαρακτήρα και για τους ασθενείς», διευκρίνισε εκπρόσωπος του Cogat, το όργανο που έχει επιφορτιστεί με το συντονισμό των ισραηλινών δραστηριοτήτων στα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Νέος ισχυρός σεισμός 6,3 Ρίχτερ, στην Ινδονησία…

Νέος ισχυρός σεισμός 6,3 Ρίχτερ στην Ινδονησία
Σεισμός 6,3 βαθμών έπληξε σήμερα το νησί Λομπόκ της Ινδονησίας. Το εστιακό βάθος του σεισμού εντοπίστηκε στα 7,9 χιλιόμετρα, σύμφωνα με το USGS. Στις 5 Αυγούστου, σεισμός 6,9 βαθμών που ακολουθήθηκε από αρκετούς μετασεισμούς έπληξε το Λομπόκ, στοιχίζοντας τη ζωή σε τουλάχιστον 436 ανθρώπους. Το επίκεντρο της σημερινής σεισμικής δόνησης, η οποία καταγράφηκε στις 07:10 ώρα Ελλάδος, εντοπίστηκε 6 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πόλης Σεμπαλούν Λαουάνγκ, σε βάθος 7,9 χιλιομέτρων.

Κάτοικοι δήλωσαν ότι η σεισμική δόνηση έγινε έντονα αισθητή στο ανατολικό τμήμα του Λομπόκ. Η Ινδονησία βρίσκεται σε μια σεισμικά ενεργή ζώνη, που είναι γνωστή ως ζώνη πυρός και πλήττεται συχνά από ισχυρούς σεισμούς. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το 2004 από πάρα πολύ ισχυρό σεισμό, που σημειώθηκε τότε στην περιοχή Άτσεχ της Σουμάτρας, προκαλώντας τσουνάμι το οποίο έπληξε γειτονικά κράτη στον Ινδικό Ωκεανό. Σήμερα, σημειώθηκαν σεισμικές δονήσεις σε έναν αριθμό κρατών, που βρίσκονται στη ζώνη πυρός, μεταξύ των οποίων η Κολομβία, τα Φίτζι, η Ιαπωνία και η Ρωσία.

Διαβάστε Επίσης

Βραζιλία: Πατέρας έδωσε 2 ευρώ σε άστεγο, για να κάψει το πτώμα της κόρης του…

Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες βλέπουν το φως της δημοσιότητας από