Η Ελλάς, η γείτων χώρα, ένθεν – κακείθεν θέματα…

Προσφυγή κατέθεσε ο Αμερικανός πάστορας, που κρατείται στην Τουρκία

Ο Άντριου Μπράνσον κατέφυγε και πάλι στη Δικαιοσύνη, για να αφεθεί ελεύθερος…


Προσφυγή κατέθεσε ο Αμερικανός πάστορας που κρατείται στην Τουρκία

Σε τουρκικό δικαστήριο εκ νέου, προσέφυγε ο Αμερικανός πάστορας Άντριου Μπράνσον, που δικάζεται με κατηγορίες για τρομοκρατία. Σύμφωνα με τον δικηγόρο του, ζητά να αρθούν η κατ’ οίκον κράτηση και η ταξιδιωτική απαγόρευση, που τού έχουν επιβληθεί. Στο έγγραφο της προσφυγής, το οποίο είδε το Reuters, αναφέρεται πως το δικαστήριο της Τουρκίας πρέπει να σταματήσει οποιεσδήποτε μη νόμιμες πολιτικές παρεμβάσεις και να άρει τις προβλέψεις δικαστικού ελέγχου, που έχουν επιβληθεί στον Μπράνσον – NEWSBEAST.GR

Ο Τραμπ «πριονίζει» τον Ερντογάν…

Τι κρύβεται πίσω από τον Αμερικανό Πάστορα;

Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Άγκυρας – Ουάσινγκτον μετά την ανακοίνωση από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ μετά την επιβολή υψηλότερων δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την Τουρκία στις ΗΠΑ. Ένα ακόμα επεισόδιο μεταξύ των δύο κρατών συμμάχων στο ΝΑΤΟ εξελίσσεται, με  τις σχέσεις των δύο κρατών ολοένα και να επιδεινώνονται.

Η Αμερική αρχίζει να πριονίζει τον Ερντογάν, που «πήγε υψηλά τον αμανέ», που δεν θέλει να γίνει περιφερειακή δύναμη, αλλά υπερδύναμη. Τι πραγματικά όμως κρύβεται πίσω από την απόφαση του Τραμπ, με τον Αμερικανό Πάστορα να αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου;

Οι σκέψεις, που ενδεχομένως ταλανίζουν τον Τραμπ και τόν οδήγησαν στην παραπάνω απόφαση είναι ότι: Δεν γίνεται να παίζεις σε διπλό ταμπλό, θέλοντας από τη μία τα F-35 και από την άλλη να προχωρήσεις με την αγορά των S400 από τη Ρωσία. Δεν γίνεται να έχεις σχέσεις με το Κατάρ, το οποίο βρίσκεται απέναντι από τις ΗΠΑ και τη Σαουδική Αραβία. Δεν είναι δυνατόν να θέλεις σχέσεις με το Ιράν, που εμείς δεν θέλουμε. Δεν είναι δυνατόν να έχεις σχέσεις με του Κινέζους, που εμείς έχουμε εμπορικό πόλεμο. Δεν γίνεται να επεμβαίνεις στη Συρία, χωρίς να μάς ρωτάς, ενώ εμείς έχουμε δικές μας βάσεις.

Βέβαια όλα αυτά είναι άγνωστο πώς θα επηρεάσουν την Ελλάδα, γιατί, αν ο Ερντογάν δεν μπορεί να βρυχηθεί απέναντι στο Τραμπ, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα σε μας. Και εδώ αρχίζουν τα προβλήματα, γιατί μέχρι τώρα όταν συνέβαινε ένα θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, επενέβαινε φιλικά η Αμερική και έπεφταν οι τόνοι. Τώρα, όμως, που η ΗΠΑ έχει αυτές τις σχέσεις με την Τουρκία δεν μπορεί να επέμβει. Από την άλλη, με την πρόσφατη εξωτερική πολιτική του Κοτζιά έναντι της Ρωσίας έχουμε χάσει άλλον ένα φίλο, που θα μπορούσε να επέμβει υπέρ ημών. Όσο για την Ευρώπη, μέχρι τώρα έχει δείξει ότι σε οποιαδήποτε κρίση είμαστε μόνοι μας. Έτσι θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για οποιαδήποτε κίνηση του Ερντογάν, στο Αιγαίο – crash.gr

Τη χαριστική βολή στον σουλτάνο ετοιμάζει ο Τράμπ: Τι θα συμβεί με την Halkbank;

Σε κίνδυνο το «ταμείο» της οικογένειας Ερντογάν – ´Αρον άρον ο πρέσβης της Τουρκίας στις ΗΠΑ…

Εν μέσω πληροφοριών ότι η αμερικανική κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανακοινώσει την επιβολή μεγάλου προστίμου στην τράπεζα Halkbank, η οποία λειτουργεί και ως «ταμείο» της οικογένειας του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ο Λευκός Οίκος ενημέρωσε ότι ο πρέσβης της Τουρκίας ζήτησε ακρόαση, για να συζητήσει το θέμα του Πάστορα Άντριου Μπράνσον.

Τον πρέσβη Σερντάρ Κιλίτς δέχθηκε ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον, ο οποίος όλο αυτό το διάστημα τηρεί σκληρή στάση εναντίον της Τουρκίας και του ισλαμιστή ηγέτη της. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σάρα Σάντερς έκανε γνωστό ότι η συζήτηση αφορούσε την αμερικανική απαίτηση, για απελευθέρωση του Πάστορα και επιστροφή του στις ΗΠΑ και την κατάσταση των τουρκοαμερικανικών σχέσεων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εκπροσώπου: «Κατόπιν αιτήματος του πρέσβη της Τουρκίας, ο Τζον Μπόλτον συναντήθηκε (χθες) με τον Σερντάρ Κιλίτς, στο Λευκό Οίκο. Συζήτησαν σχετικά με τη συνεχιζόμενη κράτηση του πάστορα Άντριου Μπράνσον και για την κατάσταση της σχέσης των ΗΠΑ με την Τουρκία», δήλωσε η Σάρα Σάντερς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών έχει έτοιμη ανακοίνωση, που αφορά την τράπεζα Halkbank, την οποία αναμένεται να τιμωρήσει με βαρύ πρόστιμο για παραβίαση του αμερικανικού εμπάργκο εναντίον της Τεχεράνης. O Μεχμέτ Χακάν Αττίλα, που διηύθυνε το διεθνές τμήμα της τράπεζας, βρίσκεται σε αμερικανική φυλακή και αναμένει ότι, αν παραδοθεί στους Αμερικανούς ο Μπράνσον, ο ίδιος θα σταλεί στην Τουρκία να εκτίσει την ποινή του. Εάν επιβληθεί πρόστιμο στην Halkbank, που θα κυμαίνεται σε πολλά εκατομμύρια, η τράπεζα θα καταρρεύσει και θα αποτελέσει ισχυρό πλήγμα στο τουρκικό τραπεζικό σύστημα.

Τελεσίγραφο Τραμπ

Στο μεταξύ, αναφορικά με τα δημοσιεύματα, που βασίστηκαν σε δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, ότι η Ουάσιγκτον έχει ορίσει προθεσμία στην Τουρκία, για να αφήσει ελεύθερο τον Μπράνσον και να τού επιτρέψει να φύγει από τη χώρα, Aμερικανοί αξιωματούχοι διαβεβαίωσαν το πρακτορείο Reuters πως δεν έχει δοθεί τέτοια προθεσμία.

Ο κ. Ερντογάν δήλωσε σε δύο ομιλίες του το Σαββατοκύριακο, ότι η αμερικανική κυβέρνηση του έθεσε τελεσίγραφο, την περασμένη Τετάρτη, για να απελευθερώσει τον Πάστορα, μέχρι προχθές Κυριακή, κάτι που δεν έχει συμβεί μέχρι σήμερα.

Ο κ. Ερντογάν απέρριψε δημόσια το τελεσίγραφο. Επίσης, είχε γίνει γνωστό, ότι κατά τη συνάντηση της τουρκικής αντιπροσωπείας με αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο υφυπουργός Σάλλιβαν απαίτησε από τους Τούρκους συνομιλητές του να αφεθεί ελεύθερος ο Μπράνσον χωρίς όρους, χωρίς να ανταλλαγεί δηλαδή με τον Τούρκο τραπεζίτη Αττίλα, που καταδικάστηκε σε 32μηνη φυλάκιση και βρίσκεται σε αμερικανική φυλακή. Παράλληλα, έδωσε και ένα κατάλογο 15 Αμερικανών υπηκόων, των οποίων ζήτησε την άμεση αποφυλάκιση. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, δεν υπάρχει καμιά ένδειξη ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι διατεθειμένη να διαπραγματευθεί με την Τουρκία για τον ιερωμένο.

Ο Τραμπ μοιάζει προς το παρόν να αρκείται να αφήνει την οικονομική πίεση, που ασκεί η Ουάσιγκτον να βαραίνει στην τουρκική οικονομία. Όπως είναι γνωστό, οι ΗΠΑ επέβαλαν νωρίτερα αυτό το μήνα κυρώσεις στους υπουργούς Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της κυβέρνησης του προέδρου Ερντογάν, για να επιτείνει την πίεση, που ασκεί στη χώρα να απαλλάξει και να αφήσει ελεύθερο τον Μπράνσον.

Ο πάστορας κατηγορείται ότι υποστήριξε την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος εναντίον του Ερντογάν το 2016 και ότι είχε σχέση με το κουρδικό αντάρτικο του PKK. Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος Τραμπ έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter ότι «οι σχέσεις μας με την Τουρκία δεν είναι καλές αυτή την περίοδο» και συμπλήρωσε ότι διέταξε να διπλασιαστούν οι δασμοί στον εισαγόμενο τουρκικό χάλυβα και στο εισαγόμενο τουρκικό αλουμίνιο. Η ενέργεια του αυτή ήταν αρκετή, για να καταρρεύσει η εύθραυστη τουρκική οικονομία.

Πηγή: hellasjournal.com, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Μποϊκοτάζ κατά των ΗΠΑ ανακοίνωσε ο Ερντογάν

Σε μποϊκοτάζ αμερικανικών ηλεκτρονικών προϊόντων, καλεί ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. ´Οπως μεταδίδει το Reuters, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε πως η Τουρκία λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα αναφορικά με την οικονομία, ενώ υπογράμμισε πως είναι σημαντικό να τηρηθεί «ακλόνητη» πολιτική στάση. Νωρίτερα, σήμερα, οι ΗΠΑ έστειλαν μήνυμα στον Τούρκο πρέσβη πως δεν θα υπάρξει καμία νέα διαπραγμάτευση, μέχρι την απελευθέρωση του αμερικανού πάστορα, που κρατείται σε κατ” οίκον περιορισμό στην Τουρκία.

Τούρκικη βόμβα 2 δισ. απειλεί την ελληνική οικονομία…

Τουρκική «βόμβα» άνω των 2 δισ. ευρώ, απειλεί την ελληνική οικονομία, καθώς οι οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών, παρά την ένταση σε πολιτικό επίπεδο, είναι ιδιαίτερα στενές. Η Τουρκία αποτελεί πλέον τον 2ο εμπορικό εταίρο της Ελλάδας, καθώς απορροφά το 8,1% των ελληνικών εξαγωγών. Έχει υποσκελίσει την Κύπρο και τη Γερμανία και βρίσκεται, πίσω από την Ιταλία, η οποία παραμένει ο κυριότερος προορισμός των ελληνικών εξαγωγών. Κατά την τελευταία διετία οι εξαγωγές προς την Τουρκία γνωρίζουν πρωτόγνωρη άνθιση, καθώς αυξάνονται με ρυθμό άνω του 40%(!). Οι αθρόες εξαγωγές προς την Τουρκία δεν κάμφθηκαν, ούτε από την κλιμακούμενη ένταση στις πολιτικές σχέσεις των δύο χωρών, από τον Δεκέμβριο του 2017 μέχρι και σήμερα, η οποία κορυφώθηκε με τη σύλληψη τον Μάρτιο των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τις τουρκικές αρχές στον Έβρο, οι οποίοι κρατούνται ακόμη.

Κι ενώ ο πολιτικός κίνδυνος δεν τις ανέκοψε, καθώς η οικονομία ακολουθεί άλλους, δικούς της κανόνες, πλέον ενέσκηψε οικονομικός κίνδυνος. Πρόκειται για τη ραγδαία υποτίμηση της τουρκικής λίρας, που καθιστά τα ελληνικά, όπως και όλα τα εισαγόμενα αγαθά στην Τουρκία- ακριβότερα. Η οικονομική κρίση στην Τουρκία, η οποία επιδεινώθηκε περαιτέρω από τους αυξημένους δασμούς, που επέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ στον τουρκικό χάλυβα, συνέβη στη χειρότερη περίοδο, για τις ελληνοτουρκικές οικονομικές σχέσεις. Στο πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου του 2018 η αξία των ελληνικών εξαγωγών ξεπέρασε το 1 δισ. ευρώ και όλα έδειχναν ότι θα σημειώνονταν ιστορικό ρεκόρ, το οποίο πλέον, απειλείται από την κρίση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, η αξία των ελληνικών εξαγωγών προς την Τουρκία, στο πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου 2018,  ανήλθε στο ποσό των 1.076 εκατ. ευρώ, από 752,2 εκατ. ευρώ, στην αντίστοιχη περίοδο του 2017. Κατέγραψαν δηλαδή αύξηση 43% ή κατά 323,8 εκατ. ευρώ. Οι εισαγωγές στην Ελλάδα, από την Τουρκία, στο πεντάμηνο Ιανουαρίου 2018 ανήλθαν στο ποσό των 733,2 εκατ. ευρώ, από 588,5 εκατ. Ευρώ, στην αντίστοιχη περίοδο του 2017, σημειώνοντας αύξηση 24,6%. Αυτό σημαίνει πως το εμπορικό ισοζύγιο των δύο χωρών, είναι πλεονασματικό υπέρ της Ελλάδας.

Σημαντική εξέλιξη είναι, ότι πλέον η Τουρκία είναι ο δεύτερος εμπορικός εταίρος της Ελλάδας, καθώς είναι η δεύτερη χώρα μετά την Ιταλία, που απορροφά τις περισσότερες σε αξία ελληνικές εξαγωγές. Συγκεκριμένα, η Τουρκία απορρόφησε το 8,1% των ελληνικών εξαγωγών του πρώτου πενταμήνου του 2018, ευρισκόμενη πίσω από την Ιταλία που απορρόφησε το 10,2% ενώ ξεπέρασε την Γερμανία και την Κύπρο, που ακολουθούν πλέον με 6,5% και 5,4% αντίστοιχα.

Στο πρώτο πεντάμηνο του 2017, το μερίδιο της Τουρκίας στις ελληνικές εξαγωγές ήταν 6,5% και ήταν πίσω από την Ιταλία που είχε επίδοση 11,6% και τη Γερμανία με 7,2% και πάνω από την Κύπρο, που απορρόφησε το 6,1% των ελληνικών εξαγωγών. Με δεδομένο το ρυθμό αύξησης των εξαγωγών προς την Τουρκία, αλλά και το γεγονός ότι η αξία τους το 2017 άγγιξε τα 2 δισ. ευρώ, αν δεν μεσολαβούσε η κρίση, φέτος το ύψος των εξαγωγών θα ξεπερνούσε (ή θα ξεπεράσει) το ποσό των ποσό των 2 δισ. ευρώ. Καθίσταται έτσι σαφής ο κίνδυνος, για τις ελληνικές εξαγωγές και το ελληνικό ΑΕΠ, από μια πιθανή κατάρρευση της τουρκικής οικονομίας, που είναι η δεύτερη χώρα υποδοχής των ελληνικών αγαθών.

Αύξηση και το 2017

Η αύξηση των εξαγωγών προς τη γειτονική χώρα, δεν είναι φαινόμενο του 2018, καθώς αντίστοιχη ήταν η εικόνα και το 2017. Το προηγούμενο έτος, η αξία των ελληνικών εξαγωγών προς την Τουρκία διαμορφώθηκε στο ποσό των 1.951,5 εκατ. ευρώ, από 1.351,3 εκατ. ευρώ, το 2016. Κατέγραψαν δηλαδή αύξηση 44,4% ή κατά 600,2 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με το 2016. Η Τουρκία απορρόφησε το 2017, το 6,9% των ελληνικών εξαγωγών, από 5,4% το 2016 και σκαρφάλωσε στην τρίτη θέση, πίσω από την Ιταλία (10,7%) και Γερμανία με 7,1%, ενώ ξεπέρασε την Κύπρο, που απορρόφησε το 6,1% των εξαγωγών του 2017. Οι εισαγωγές από την Τουρκία το 2017, ήταν μικρότερης αξίας. Διαμορφώθηκαν συγκεκριμένα σε 1.434,3 εκατ. ευρώ, από 1.374,5 εκατ. ευρώ το 2016 σημειώνοντας αύξηση κατά 4,4% – ΠΗΓΗ: sofokleousin.gr

Ζάεφ : «Κανείς και ποτέ δεν θα αμφισβητήσει τη «μακεδονική» μας γλώσσα και εθνότητα» (ΒΙΝΤΕΟ)

Τον ισχυρισμό ότι η συμφωνία των Πρεσπών με την Ελλάδα για το Σκοπιανό «προστατεύει τη «μακεδονική» ταυτότητα, με το άρθρο 7 της συμφωνίας, και απεικονίζει τη γλώσσα μας και το λαό μας με τη δική τους ιστορία, τη δική τους κουλτούρα και τη δική τους κληρονομιά», επανέλαβε ο Ζόραν Ζάεφ σε δηλώσεις του τη Δευτέρα, με αφορμή την 17η επέτειο από τη συμφωνία της Οχρίδας.

«Με τη συμφωνία, η εθνότητά μας επιβεβαιώνεται ως «μακεδονική». Η επίσημη γλώσσα μας προστατεύεται ως «μακεδονική γλώσσα», χωρίς υποσημειώσεις ή προσθήκες. Το «μακεδονικό» μέλλον είναι εγγυημένο», πρόσθεσε ο Ζάεφ, ενώ σε ερώτηση, που τού υπεβλήθη στη συνέχεια, υπογράμμισε ότι «κανείς και ποτέ δεν θα αμφισβητήσει τη «μακεδονική» μας γλώσσα και τη «μακεδονική» μας μοναδικότητα». Στην ίδια δήλωση, τόνισε ότι «με την υπογραφή της συμφωνίας στις Πρέσπες, αφαιρέθηκε και το τελευταίο εμπόδιο στο δρόμο της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ και στην έναρξη διαπραγματεύσειων, για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Αναφερόμενος, δε, στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου τόνισε ότι «αυτό που μένει είναι να φανούμε γενναίοι. Στις 30 Σεπτεμβρίου, καθένας από εμάς έχει τη δυνατότητα να συμβάλει στη δημιουργία της ευρωπαϊκής «Μακεδονίας». Είναι μια ιστορική ευκαιρία για το μέλλον και πρέπει να φανούμε υπεύθυνοι, για να τό αξιοποιήσουμε. Ας πούμε «ναι» στο «μακεδονικό» μας μέλλον».

Μπλόκο και επίσημα για τα F-35. Υπογραφή «χαστούκι» Τραμπ στον Σουλτάνο (BINTEO)

Από τη στρατιωτική βάση, Fort Drum, στη Νέα Υόρκη, και περιστοιχιζόμενος από στρατιώτες της 10ης Ορεινής Μεραρχίας, ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε τη Δευτέρα 13.08.2018, το νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό του Πενταγώνου ύψους 716,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το νομοσχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, και την αναστολή της παράδοσης των stealth μαχητικών F-35 στην Τουρκία, την αποβολή της από το πρόγραμμα παραγωγής, αλλά και την επιβολή κυρώσεων για την αγορά των Ρωσικών S-400, σύμφωνα με υψηλόβαθμους αξιωματούχους του Λευκού Οίκου. Η «Πράξη Εξουσιοδότησης Εθνικής Άμυνας Τζον Μακέιν», υπερψηφίστηκε από το Κογκρέσο με συντριπτική πλειοψηφία, την περασμένη εβδομάδα.

Ο νόμος φέρει το όνομα του γερουσιαστή από την Αριζόνα, που κρατήθηκε επί χρόνια αιχμάλωτος πολέμου στο Βιετνάμ και το τελευταίο διάστημα έχει επικρίνει κατ’ επανάληψη την πολιτική, που ακολουθεί ο Τραμπ. Μεταξύ άλλων, αυξάνει τον αμυντικό προϋπολογισμό και προβλέπει τη μεγαλύτερη μισθολογική αύξηση για τους στρατιωτικούς, εδώ και σχεδόν μια δεκαετία. Ο νόμος αυτός «θα δώσει στους Αμερικανούς στρατιώτες τη δύναμη πυρός που χρειάζονται, για να κερδίσουν οποιαδήποτε σύρραξη γρήγορα και με αποφασιστικό τρόπο», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος στην ομιλία του. «Πιστεύουμε ότι οι στρατιώτες μας αξίζουν τα εργαλεία, τον εξοπλισμό και τους πόρους που κέρδισαν με το αίμα, τον ιδρώτα και τα δάκρυά τους», πρόσθεσε.

Με το νόμο αυτό αποδεσμεύονται 69 δισεκατομμύρια δολάρια, για τις τρέχουσες εξωτερικές επιχειρήσεις (Αφγανιστάν, Συρία, Ιράκ, Σομαλία κλπ.). Προβλέπεται επίσης αύξηση 2,65 στους μισθούς των μελών των ενόπλων δυνάμεων, ενώ εγκρίνονται επενδύσεις ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων για τον εκσυγχρονισμό του Ναυτικού, της Πολεμικής Αεροπορίας και των αμυντικών πυραυλικών συστημάτων.

Η Διαστημική Δύναμη

Όσο αφορά στη Διαστημική Δύναμη, την οποία ο Τραμπ θέλει να μετατρέψει στο 6ο σώμα των ενόπλων δυνάμεων, θα χρειαστεί πρόσθετη χρηματοδότηση, την οποία θα πρέπει να εγκρίνει το Κογκρέσο.

«Όπως ο ουρανός, η γη και η θάλασσα, έτσι και το διάστημα έχει μετατραπεί σε πεδίο μάχης», είπε ο Τραμπ. Μια δύναμη του διαστήματος θα επιτρέψει στις ΗΠΑ να «προλάβουν» τους αντιπάλους τους, που έχουν ήδη «ξεκινήσει να εξοπλίζουν το διάστημα», υποστήριξε. «Η Κίνα έχει μάλιστα δημιουργήσει ένα νέο σώμα των ενόπλων δυνάμεών της, για να επιβλέπει τα στρατιωτικά προγράμματά της στο διάστημα», διευκρίνισε. Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν αναφέρθηκε στη «Διαστημική Δύναμη» της Ρωσίας, που υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια.

«Είμαστε οι πιο ικανοί. Είμαστε οι καλύτερα χρηματοδοτούμενοι. Είμαστε οι πιο πολυάριθμοι. Είμαστε οι πιο ισχυροί. Είμαστε οι πιο έξυπνοι», κατέληξε.

Great to be in Fort Drum, New York with our HEROES! https://t.co/Ke54QGZbU7

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 13 Αυγούστου 2018

ABD Başkanı’ndan skandal F-35 imzası
Gelişmeleri A Haber muhabiri @ragipsoylu aktardı… @tvahaberpic.twitter.com/5p7KQAaDTj

— Arka Plan (@arkaplanahaber) 13 Αυγούστου 2018

ABD’den skandal karar! Türkiye’ye F-35 satışını askıya aldı https://t.co/e5XRRIQeF8

— AVAZTURK (@avazturk) 13 Αυγούστου 2018

Οικονομικός Αρμαγεδδών στην Τουρκία – Τελειώνουν τα αποθέματα σε δολ. και χρυσό…

Ηχηρό μήνυμα κατά Ερντογάν από τον CEO της μεγαλύτερης τουρκικής τράπεζας

Δραματικές ώρες αναμένεται να περάσουν από δω και πέρα οι Τούρκοι, μετά το «πάγωμα” παράδοσης των F-35: Χτες, τo χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης διέκοψε την διαπραγμάτευση 3 τουρκικών τραπεζών, μετά τις απώλειες άνω του 11% που σημείωναν οι μετοχές τους. Από σήμερα, τα πράγματα αναμένονται πολύ χειρότερα με τον Ερντογάν να τελειώνει τα αποθέματα σε χρυσό.

Οι μετοχές της Yapi Kredi, της Akbank και της Isbank σταμάτησαν αυτόματα από το ηλεκτρονικό σύστημα, σύμφωνα με ανακοίνωση του χρηματιστηρίου, καθώς σημείωναν απώλειες 11,5%, 11,9% και 11,3%, αντίστοιχα. Η τουρκική λίρα συμμαζεύτηκε από το ιστορικά χαμηλό επίπεδο των 7,24 λιρών έναντι του δολαρίου και «κάθισε» στις 6,87 λίρες ανά δολάριο στις 13.24 χτες ώρα Ελλάδας, δηλαδή ένα «κλικ» από τον αρμαγεδδώνα. Προηγουμένως η τουρκική κεντρική τράπεζα δεσμεύθηκε να παράσχει ρευστότητα και να μειώσει τις κεφαλαιακές απαιτήσεις για τις τουρκικές τράπεζες, αλλά η βουτιά της συνέχισε να προκαλεί αναταραχή στις παγκόσμιες Αγορές.

Το νόμισμα έχει χάσει πάνω από το 40% της αξίας του έναντι του δολαρίου φέτος, κυρίως λόγω των ανησυχιών για την επιρροή του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στην οικονομία, των συνεχών δηλώσεών του υπέρ των χαμηλότερων επιτοκίων και της επιδείνωσης των σχέσεων με τις ΗΠΑ. Η νέα κατάρρευση της λίρας αργά χθες έπληξε τις ασιατικές μετοχές, οδήγησε σε εξασθένιση το ραντ της Νότιας Αφρικής και έστρεψε τους επενδυτές στα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια, μεταξύ των οποίων το δολάριο, το ελβετικό φράγκο και το γεν. Πτωτικά κινούνταν και οι μεγάλες τράπεζες της Ευρώπης.

Η κεντρική τράπεζα, που αιφνιδίασε τις Αγορές τον περασμένο μήνα, όταν άφησε τα επιτόκια αμετάβλητα παρά το διψήφιο πληθωρισμό και την υποχώρηση της λίρας, ανακοίνωσε κινήσεις για τη ρευστότητα και τα κεφαλαιακά αποθέματα των τραπεζών, αφού ο υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ δήλωσε ότι οι αρχές θα αρχίσουν να εφαρμόζουν ένα σχέδιο δράσης για την οικονομία. Οι κινήσεις αυτές θα αποδεσμεύσουν έως 10 δισεκ. λίρες, 6 δισεκ. δολάρια και χρυσό, που θα ισοδυναμεί με 3 δισεκ. δολάρια στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, όπως ανακοίνωσε η τράπεζα. Παράλληλα, δεσμεύθηκε να παράσχει «όλη τη ρευστότητα που χρειάζονται οι τράπεζες». Η λίρα, που υποχώρησε στο χαμηλό ρεκόρ των 7,24 λιρών έναντι του δολαρίου στη διαπραγμάτευσή της στην Ασία, μετρίασε τις απώλειες μετά τα σχόλια του Αλμπαϊράκ και την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας.

ΔΝΤ και για την Τουρκία «δείχνει» ο επικεφαλής του Ifo

Ως «ιδιαίτερα επικίνδυνη» και «ανησυχητική» εκτιμά την κατάσταση στην Τουρκία ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχου Κλέμενς Φούεστ, αναφερόμενος στις πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις στη χώρα. Κάνει δε λόγο για «κλασική οικονομική και νομισματική κρίση» και τονίζει ότι η Άγκυρα πρέπει να ζητήσει την βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

«Πρέπει να ανησυχούμε πολύ», δηλώνει στην οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt» ο κ. Φούεστ και εξηγεί ότι οι κυρώσεις, που εξήγγειλαν οι ΗΠΑ δεν ήταν παρά «η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι». Οι Τούρκοι «πρέπει να ζητήσουν τη βοήθεια του ΔΝΤ και οι Ευρωπαίοι πρέπει να υποστηρίξουν αυτόν το δρόμο. Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις», δηλώνει ο διακεκριμένος οικονομολόγος, ο οποίος θεωρεί ταυτόχρονα ορθή την αύξηση του επιτοκίου από την Κεντρική Τράπεζα, αλλά προειδοποιεί ότι συνοδεύεται από τον κίνδυνο ύφεσης.

«Οι Ευρωπαίοι μπορούν να βοηθήσουν την Τουρκία»

«Μακροπρόθεσμα η Τουρκία θα βοηθηθεί μόνο από μια θεμελιώδη αλλαγή πολιτικής», συνεχίζει ο κ. Φούεστ και αναφέρει ότι είναι και προς το συμφέρον των Ευρωπαίων να εμποδίσουν την οικονομική κατάρρευσή της, καθώς η χώρα αποτελεί σημαντικό εμπορικό εταίρο και, επιπλέον, έχει μεγάλη γεωπολιτική σημασία. «Η κατάσταση στην Ευρώπη είναι εύθραυστη και η σταθεροποίηση της Τουρκίας είναι και προς το δικό μας συμφέρον», λέει χαρακτηριστικά. Θεωρητικά, σημειώνει ο Γερμανός οικονομολόγος, οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να βοηθήσουν την Τουρκία με δάνεια συνδεδεμένα με όρους, ωστόσο μια τέτοια επιλογή, λόγω της πολιτικής του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, δεν θα ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής.

Σε ό,τι αφορά τις πιθανές συνέπειες της τουρκικής κρίσης για τη Γερμανία, ο κ. Φούεστ εκτιμά ότι θα είναι διαχειρίσιμες, καθώς, όπως λέει, το οικονομικό βάρος της Τουρκίας δεν είναι τόσο μεγάλο, ώστε να προκαλέσει ύφεση στην Γερμανία ή στην Ευρώπη. Παρόλα αυτά, οι εξελίξεις στην Τουρκία «επιδείνωσαν την κατάσταση στην παγκόσμια οικονομία, η οποία είχε ήδη επιβαρυνθεί με τους δασμούς των ΗΠΑ και το Brexit», επισημαίνει.

Υποχωρούν μετοχές σε 47 χώρες λόγω έκθεσης σε ομόλογα της Τουρκίας

Αναταραχή επικρατεί και σήμερα στις παγκόσμιες αγορές, καθώς η επιδεινούμενη συναλλαγματική κρίση στην Τουρκία στρέφει τους επενδυτές μακριά από τις μετοχές και τις αναδυόμενες αγορές προς τα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια, όπως τα κρατικά ομόλογα και το δολάριο. Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI, που παρακολουθεί μετοχές σε 47 χώρες, σημείωσε νωρίτερα πτώση κατά 0,5% και πτώση κατά 1,6% σε σχέση με το άνοιγμα της Παρασκευής, καθώς η τουρκική λίρα υποχώρησε σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο, αναγκάζοντας τον υπουργό Οικονομικών της χώρας να ανακοινώσει σχέδιο δράσης για την οικονομία, προκειμένου να περιορίσει τη νευρικότητα. Η λίρα έχει υποχωρήσει εν μέσω ανησυχιών για τον αυξανόμενο έλεγχο του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στην οικονομία και τις επιδεινούμενες σχέσεις με τις ΗΠΑ.

Κάποια στιγμή, σήμερα, υποχώρησε έως και 12%, στη συνέχεια ανέκαμψε σημειώνοντας στις 11:00 ώρα Ελλάδας πτώση κατά 7%. Από τις εξελίξεις στην Τουρκία έχει πληγεί και το ευρώ, ιδιαίτερα μετά από το δημοσίευμα των Financial Times την περασμένη εβδομάδα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανησυχεί ολοένα και πιο πολύ για τις τράπεζες στην ευρωζώνη με έκθεση στην Τουρκία. Το ευρώ υποχώρησε σε χαμηλό έτους έναντι του δολαρίου και έναντι του ελβετικού φράγκου. Οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχώρησαν, με έναν πανευρωπαϊκό δείκτη μετοχών να σημειώνει πτώση 0,5% και τον τραπεζικό δείκτη να καταγράφει απώλειες 1,2%. Ο ευρύτερος δείκτης MSCI για τις μετοχές Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας υποχώρησε κατά 1,5% κοντά σε χαμηλό έτους. Ο ιαπωνικός Nikkei υποχώρησε 2,0%, ενώ σχεδόν όλα τα χρηματιστήρια στην περιοχή κινήθηκαν σε αρνητικό έδαφος.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε σε χαμηλό μηνός. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι αποδόσεις των αμερικανικών 10ετών ομολόγων υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων περίπου τριών εβδομάδων στο 2,85%.

Ηχηρό μήνυμα κατά Ερντογάν από τον CEO της μεγαλύτερης τουρκικής τράπεζας

Έκκληση στις αρμόδιες Αρχές, να πάρουν γρήγορα μέτρα, για να σταματήσουν την κατάρρευση της τουρκικής λίρας, απηύθυνε ο επικεφαλής της μεγαλύτερης, βάσει ενεργητικού, εισηγμένης στο χρηματιστήριο τράπεζας της Τουρκίας, την ώρα που η μετοχή της δέχτηκε «σφυροκόπημα» και ετοιμάζεται να κάνει τη μεγαλύτερη «βουτιά» των τελευταίων 15 ετών.

«Στο μέτωπο των επιτοκίων, ό,τι προβλέπει η επιστήμη των Οικονομικών πως πρέπει να γίνει, πρέπει να γίνει», δήλωσε ο Adnan Bali, CEO της Turkiye Is Bankasi AS, γνωστότερης ως Isbank, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg. «Τώρα είναι ώρα για πράξεις, όχι για λόγια. Η αγορά τιμωρεί το κράτος επειδή δεν έχει κάνει τις απαραίτητες ενέργειες», συμπλήρωσε. «Μπορεί να μη μάς αρέσει, αλλά αν θες να ξεφορτωθείς τους ανεπιθύμητους ιστούς, πρέπει να κάνεις χημειοθεραπεία, ρισκάροντας να πλήξεις το ανοσοποιητικό», δήλωσε ακόμη ο Bali, προσθέτοντας: «Έτσι είναι και τα επιτόκια».

Η Τουρκία χρεοκοπεί και ο Ερντογάν «παίζει» με τον Πάστορα… Δείτε τι έκανε ! (Photo)

Σε κλοιό των δυνάμεων ασφαλείας της Τουρκίας, που έχουν ενισχύσει με θωρακισμένα οχήματα και ένοπλους αστυνομικούς την περιοχή, βρίσκεται το διαμέρισμα όπου κρατείται σε κατ’ οίκον περιορισμό ο πάστορας Μπράνσον, στη Σμύρνη. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Sabah, oι δυνάμεις ενισχύθηκαν μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, υπό το φόβο οποιασδήποτε δραστηριότητας στη συνοικία Κονάκ της Σμύρνης, όπου μεταφέρθηκε πρόσφατα ο Μπράνσον και κρατείται μετά την έξοδό του από τις φυλακές.

Τόσο η οδός Σαιγκίν, όσο και τα γύρω στενά, φυλάσσονται όλο το 24ωρο σε καθημερινή βάση, τόσο από πάνοπλους άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας, όσο και από θωρακισμένα οχήματα “Ειντέρ” (δράκος), που περιπολούν συνεχώς. Σε καθημερινή βάση είναι και οι έλεγχοι σε διερχόμενους και οχήματα, που κρίνονται ύποπτα. Τα τουρκικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι οι κάτοικοι δεν έχουν εκφράσει ανησυχία για το θέμα.

mignatiou

Ι.Μάζης: Αυτές είναι οι επικίνδυνες ζώνες για την Ελλάδα

Τις ανησυχίες του σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία εξέφρασε ο καθηγητής Ιωάννης Μάζης.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 περιέγραψε το γεωπολιτικό περιβάλλον, που διαμορφώνεται και το πόσο αυτό επηρεάζει την Ελλάδα, καταλήγοντας σε τρία βασικά συμπεράσματα για τις «επικίνδυνες ζώνες» Ελλάδας και Κύπρου.

«Οι σχέσεις μας με την Τουρκία χαρακτηρίζονται από ηττοπάθεια και φοβικότητα. Να προσέξουμε για την επανέναρξη συνομιλιών στην Κύπρο. ΄Εχουμε πλεονεκτήματα. Χρειάζεται επίσης αποφασιστικότητα στο Αιγαίο, με το λιμενικό να κάνει τη δουλειά του. Να προσέξουμε τη Θράκη, γιατί μέ ανησυχεί πολύ αυτή η περιοχή.

Να προσέξουμε τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών Ελλάδας – Αλβανίας, γιατί θα μεταφερθεί και στο Αιγαίο. Το αισιόδοξο, ωστόσο, είναι ότι η Ελλάδα αυτή την περίοδο έχει στρατηγικά πλεονεκτήματα απέναντι στην Τουρκία».

Διαβάστε Επίσης

Βραζιλία: Πατέρας έδωσε 2 ευρώ σε άστεγο, για να κάψει το πτώμα της κόρης του…

Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες βλέπουν το φως της δημοσιότητας από