Ο πλανήτης μας και εμείς. . .

- in ΔΙΕΘΝΗ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ιρανός ΥΠΕΞ: «Κανένας δεν μπορεί να εμπιστεύεται πλέον τις Ηνωμένες Πολιτείες»

Ιρανός ΥΠΕΞ: «Κανένας δεν μπορεί να εμπιστεύεται πλέον τις Ηνωμένες Πολιτείες»

Είναι δύσκολο να φανταστεί διαπραγματεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, στις οποίες «κανένας δεν έχει πια εμπιστοσύνη», δήλωσε σήμερα ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, την επομένη της επαναφοράς των αμερικανικών κυρώσεων εναντίον της Τεχεράνης.

«Φανταστείτε να γίνονταν τώρα διαπραγματεύσεις, πώς μπορούμε να τούς δείξουμε εμπιστοσύνη;», δήλωσε ο Ζαρίφ μιλώντας στο δημόσιο ενημερωτικό τηλεοπτικό δίκτυο IRINN. «Η Αμερική κάνει διαρκώς ζιγκ-ζαγκ, κανένας δεν μπορεί να τής έχει εμπιστοσύνη», τόνισε. Η Ουάσινγκτον αποσύρθηκε τον Μάιο από τη συμφωνία, για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, η οποία συνήφθη το 2015 με τις μεγάλες δυνάμεις, και λέει πως θέλει να ασκήσει «τη μέγιστη πίεση» επί του Ιράν, μέσω νέων κυρώσεων. Ωστόσο ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει επανειλημμένα αφήσει ανοικτή την πόρτα για συνομιλίες. Όμως για τον Ζαρίφ, «πριν, κανένας δεν υποστήριζε το Ιράν. Τώρα, όλες οι χώρες του κόσμου τό υποστηρίζουν».

Οι Ευρωπαίοι, οι οποίοι έχουν συνυπογράψει τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, έχουν δηλώσει αποφασισμένοι να τή διασώσουν και να «προστατεύσουν» τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, που συναλλάσσονται με το Ιράν. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας προειδοποίησε σήμερα ότι η απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλουν εκ νέου κυρώσεις μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της αστάθειας, στην περιοχή. Σε συνέντευξή του, στην τοπική εφημερίδα Passauer Neue Presse, ο Μάας αποκάλεσε «λάθος» την απόφαση των ΗΠΑ να εγκαταλείψουν την πυρηνική συμφωνία με την Τεχεράνη, επειδή η συμφωνία είναι πολύ καλύτερη από οποιαδήποτε εναλλακτική επιλογή.

«Δίνουμε μάχη για τη συμφωνία, επειδή είναι προς το συμφέρον της ασφάλειάς μας, να φέρουμε ασφάλεια και διαφάνεια στην περιοχή», τόνισε. Ενώ μερικοί στην κυβέρνηση Τραμπ υποστηρίζουν πως οι νέες κυρώσεις θα επιφέρουν πολιτική αλλαγή, ο Μάας επισήμανε πως προηγούμενα παραδείγματα «καθεστωτικής αλλαγής», στο Ιράκ και τη Λιβύη έφεραν ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα.

Στους 131 οι νεκροί από το φονικό σεισμό 7 Ρίχτερ, στην Ινδονησία…

Στους 131 οι νεκροί από τον φονικό σεισμό 7 Ρίχτερ στην Ινδονησία

Τους 131 έφτασαν οι νεκροί, ενώ περισσότεροι από 70.000 άνθρωποι παραμένουν άστεγοι, μένοντας σε πρόχειρα καταλύματα χωρίς τρόφιμα, πόσιμο νερό και φάρμακα, τρεις ημέρες μετά το φονικό σεισμό των 7 βαθμών, που σημειώθηκε στο νησί Λομπόκ της νότιας Ινδονησίας. Από το σεισμό της Κυριακής έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 131 άνθρωποι, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό, μία εβδομάδα αφότου ένας άλλος σεισμός προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 17 ανθρώπων σε αυτό το ηφαιστειογενές νησί, αγαπημένο προορισμό των τουριστών.

Επιπλέον, 236 άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά, ενώ δεκάδες χιλιάδες σπίτια υπέστησαν ζημιές, σύμφωνα με τις αρχές, οι οποίες ανακοίνωσαν ότι υπάρχουν ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό και βασικά προϊόντα.

«Έχουν εντατικοποιηθεί οι προσπάθειες απομάκρυνσης των ανθρώπων, όμως εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα επί του πεδίου», δήλωσε σήμερα ο Σουτόπο Πούρουο Νουργκρόχο, εκπρόσωπος της εθνικής υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών.

«Ο αριθμός των θυμάτων εξακολουθεί να αυξάνει. Περισσότεροι από 70.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί (από τις εστίες τους) και δεκάδες χιλιάδες σπίτια έχουν καταστραφεί», πρόσθεσε. Οι διασώστες συνεχίζουν να ψάχνουν στα ερείπια κτιρίων για επιζώντες με τη βοήθεια εκσκαφέων, γεγονός που εντείνει την ανησυχία για ενδεχόμενη αύξηση του αριθμού των νεκρών. Εξάλλου κάποια χωριά του νησιού, όπου βρίσκεται το Λομπόκ, έκτασης 4.700 τετραγωνικών χιλιομέτρων, έχουν καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς, σύμφωνα με τον ινδονησιακό Ερυθρό Σταυρό. Στην άκρη του δρόμου και σε ορυζώνες έχουν δημιουργηθεί πρόχειρα καταλύματα, όμως πολλοί καλλιεργητές διστάζουν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, παρότι έχουν υποστεί ζημιές οι ίδιοι ή τα ζώα τους.

Με τη βοήθεια της κυβέρνησης και διεθνών μη κυβερνητικών οργανώσεων, οι τοπικές αρχές έχουν αρχίσει να οργανώνουν την παροχή βοήθειας στους πληγέντες, όμως οι ομάδες των διασωστών δεν μπορούν να φτάσουν σε κάποιες περιοχές εξαιτίας των ζημιών που έχουν σημειωθεί στους δρόμους στο βόρειο και το ανατολικό Λομπόκ, περιοχές που βρίσκονται πιο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού. Σύμφωνα με τον στρατό, τρία στρατιωτικά ελικόπτερα που μεταφέρουν τρόφιμα, φάρμακα, κουβέρτες, σκηνές και νερό έφτασαν στο Λομπόκ, ενώ παραλλήλως, ολοκληρώθηκε η απομάκρυνση των αλλοδαπών τουριστών από τα τρία μικρά νησιά Γκίλι, στα ανοικτά του βορειοδυτικού Λομπόκ, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Περισσότεροι από 4.600 τουρίστες, στην πλειονότητά τους αλλοδαποί, απομακρύνθηκαν από τις αρχές, ενώ άλλοι εγκατέλειψαν τα νησιά με δικά τους μέσα, καταγγέλλοντας την έλλειψη συντονισμού και την απουσία πληροφόρησης μετά το σεισμό.

Βαθαίνει η κρίση Σαουδικής Αραβίας – Καναδά

Το Κάιρο στο πλευρό του Ριάντ


 Βαθαίνει η κρίση Σαουδικής Αραβίας και Καναδά

Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η κρίση στις σχέσεις της Σαουδικής Αραβίας με τον Καναδά. Μετά την απέλαση του Καναδού πρεσβευτή, τη διακοπή των δρομολογίων του σαουδαραβικού αερομεταφορέα προς τον Καναδά και την αναστολή των υποτροφιών για τους Σαουδάραβες, που σπουδάζουν στη χώρα, το βασίλειο των Σαούντ ανακοίνωσε τώρα ότι αναστέλλονται όλα τα προγράμματα νοσηλείας ασθενών, στον Καναδά.

Το Ριάντ, που έχει επίσης παγώσει τις διμερείς εμπορικές και επενδυτικές συναλλαγές, κατηγορεί τον Καναδά για εμπλοκή στα εσωτερικά ζητήματά του, εξαιτίας της κριτικής, που έχει εκφράσει η καναδική πλευρά για το κύμα συλλήψεων ακτιβιστριών, που ζητούν την κατάργηση του καθεστώτος κηδεμονίας για τις γυναίκες στο σουνιτικό βασίλειο. Η καναδική κυβέρνηση απαντά ότι θα συνεχίσει να προασπίζεται τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα διεθνώς.

Το Κάιρο βρίσκεται στο πλευρό του Ριάντ. Το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε, στη σελίδα του στο Facebook, ότι «ανησυχεί για την κρίση ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και τον Καναδά, η οποία είναι αποτέλεσμα της αρνητικής τάσης ορισμένων διεθνών παραγόντων να αναμειγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις των χωρών της περιοχής».

Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας ανέστειλαν όλα τα προγράμματα νοσηλείας ασθενών στον Καναδά και συντονίζουν τη μεταφορά όλων των σαουδαράβων πολιτών, που νοσηλεύονται σε καναδικά νοσοκομεία σε ιδρύματα εκτός Καναδά, μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του σουνιτικού βασιλείου, το SPA.

Το πρακτορείο επικαλέστηκε τον σαουδάραβα ειδικό επιτετραμμένο για υποθέσεις Υγείας στις ΗΠΑ και τον Καναδά, τον Δρ. Φαχντ μπιν Ιμπραχίμ αλ Ταμίμι. Το Ριάντ ανακάλεσε τον πρεσβευτή της Σαουδικής Αραβίας στον Καναδά, έδωσε στον Καναδό πρεσβευτή διορία 24 ωρών, για να εγκαταλείψει τη σαουδαραβική επικράτεια, πάγωσε τις διμερείς εμπορικές σχέσεις, ενώ έλαβε επίσης κι άλλα μέτρα αντιποίνων, μετά την έκκληση που απηύθυνε η Οττάβα στις σαουδαραβικές αρχές να απελευθερώσουν αμέσως φυλακισμένες ακτιβίστριες και ακτιβιστές, που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Αμηχανία στην Ουάσιγκτον από τη διπλωματική κρίση μεταξύ Σ. Αραβίας και Καναδά

«Ενθαρρύνουμε το σεβασμό των διεθνώς αναγνωρισμένων ελευθεριών και ατομικών ελευθεριών» λένε οι ΗΠΑ


Αμηχανία στην Ουάσιγκτον από τη διπλωματική κρίση μεταξύ Σ. Αραβίας και Καναδά

Η διπλωματική κρίση Σαουδικής Αραβίας – Καναδά φέρνει σε δύσκολη θέση τις ΗΠΑ, σύμμαχο και εταίρο και των δύο χωρών.

«Γνωρίζουμε ότι η σαουδαραβική κυβέρνηση ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στον Καναδά και απέλασε τον Καναδό πρεσβευτή», δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Οι ΗΠΑ «ενθαρρύνουν το σεβασμό των διεθνώς αναγνωρισμένων ελευθεριών και ατομικών ελευθεριών, περιλαμβανομένου του δικαιώματος να έχει κανείς διαφορετική άποψη και να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματά του», πρόσθεσε. «Ζητήσαμε από τη σαουδαραβική κυβέρνηση επιπλέον πληροφορίες, για την κράτηση πολλών ακτιβιστών», επεσήμανε η εκπρόσωπος. «Εξακολουθούμε να ενθαρρύνουμε τη σαουδαραβική κυβέρνηση να σέβεται τα νομικά δικαιώματα και να δημοσιεύει πληροφορίες για τις δικαστικές αυτές υποθέσεις», κατέληξε.

Το Ριάντ ανακοίνωσε τη Δευτέρα, προς έκπληξη όλων, την απέλαση μέσα σε 24 ώρες του Καναδού πρεσβευτή και την ανάκληση του Σαουδάραβα πρεσβευτή στον Καναδά, καθώς και το πάγωμα των εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Η απόφαση του βασιλείου αυτού του Κόλπου ελήφθη μετά το tweet της καναδικής πρεσβείας, η οποία εξέφρασε «τη βαθιά της ανησυχία», για το νέο κύμα συλλήψεων ακτιβιστών, υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σαουδική Αραβία. Επίσης, οι σαουδαραβικές αρχές έκριναν «απαράδεκτο» το γεγονός ότι οι Καναδοί ζήτησαν «την άμεση απελευθέρωση» των ακτιβιστών. 

Διαβάστε Επίσης

Βραζιλία: Πατέρας έδωσε 2 ευρώ σε άστεγο, για να κάψει το πτώμα της κόρης του…

Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες βλέπουν το φως της δημοσιότητας από