Μια σύντομη ματιά στον κόσμο, όπου κυριολεκτικά… φλέγεται. . .

- in ΔΙΕΘΝΗ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΑΜΧ-56 Leclerc XLR: Η νέα έκδοση του γαλλικού άρματος

Τον εκσυγχρονισμό του στόλου των αρμάτων μάχης ΑΜΧ-56 Leclerc σχεδιάζει να πραγματοποιήσει η γαλλική κυβέρνηση. στο πλαίσιο της αναβάθμισης της μαχητικής ικανότητας του Γαλλικού Στρατού.

Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από τον ενισχυμένο γαλλικό αμυντικό προϋπολογισμό, αφού η κυβέρνηση Μακρόν έχει δεσμευτεί να αυξήσει σταδιακά τον αμυντικό προϋπολογισμό την περίοδο 2019-2025 στο 2% του ΑΕΠ. Στόχος της γαλλικής κυβέρνησης είναι μέχρι το 2025 να έχουν διατεθεί συνολικά 295 δις ευρώ, για την άμυνα της χώρας (μισθοί, συντάξεις, εξοπλισμοί, λειτουργικά έξοδα, επενδύσεις σε υποδομές).

Χάρις σε αυτή την αύξηση του προϋπολογισμού, ο Γαλλικός Στρατός θα μπορέσει να αγοράσει ή να αναβαθμίσει συνολικά 1.700 τεθωρακισμένα οχήματα. Από αυτά 100 άρματα μάχης ΑΜΧ-56 Leclerc (από τα 241 που βρίσκονται σε χρήση) πρόκειται να εκσυγχρονιστούν στο επίπεδο XLR, σύμφωνα με το πρόγραμμα Scorpion.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αφορά τον εξοπλισμό των οχημάτων του Γαλλικού Στρατού με σύγχρονα συστήματα δικτυοκεντρικής επικοινωνίας, ώστε κάθε όχημα να μπορεί να έχει την εικόνα της τακτικής κατάστασης, να μπορεί να ανταλλάσσει πληροφορίες σε αληθινό χρόνο ταχύτητα με ασφάλεια.

Τα οχήματα θα εξοπλιστούν με τους ασυρμάτους CONTACT της εταιρείας Thales και το ολοκληρωμένο σύστημα πληροφοριών και επικοινωνιών SICS της Atos. Εκτός των άνωθεν, το πακέτο εκσυγχρονισμού του άρματος μάχης ΑΜΧ-56 Leclerc περιλαμβάνει την αναβάθμιση της θωράκισης του άρματος και μια συλλογή παρεμβολής αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών – Πηγή

Μαζική έξοδος από τη Βενεζουέλα: Φεύγουν όσοι δεν αναγνωρίζουν την εξουσία του εκλεγμένου προέδρου Ν.Μαδούρο

Αντιφρονούντες, που πρόσκεινται στην φιλοδυτική αντιπολίτευση, επιχειρούν να φύγουν από τη Βενεζουέλα μή αναγνωρίζοντας την εξουσία του εκλεγμένου προέδρου της χώρας Ν.Μαδούρο Η Βραζιλία σφράγισε τα βόρεια σύνορά της με τη Βενεζουέλα, ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες υποδοχής τους, αλλά τά ξανάνοιξε μερικές ώρες αργότερα.

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα τοπική ώρα, το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας ακύρωσε την απόφαση περιφερειακού δικαστηρίου στην πολιτεία Ροράιμα της Αμαζονίας να κλείσει το πέρασμα απ’ όπου περνούν καθημερινά περίπου 500 Βενεζολάνοι στη χώρα, με την δικαστή Ρόζα Βέμπερ να επισημαίνει: «δεν δικαιολογείται να διαλέξουμε τον εύκολο δρόμο, να “κλείσουμε τις πόρτες”, λόγω των δυσκολιών στη φιλοξενία των προσφύγων».

Η απόπειρα δολοφονίας, όπως καταγγέλλει το Καράκας, κατά του Νικολάς Μαδούρο το περασμένο Σ/Κ έχει κλιμακώσει τις εντάσεις στη χώρα. Η προσωρινή διαταγή που είχε εκδώσει το περιφερειακό δικαστήριο ανέφερε ότι το μεθοριακό πέρασμα θα ήταν ανοικτό για όλους πλην των Βενεζολάνων που ήθελαν να μπουν στη Βραζιλία. Κυνηγημένοι από την πρωτοφανή οικονομική, κοινωνική και πολιτική κρίση στην πατρίδα τους πολλές χιλιάδες Βενεζολάνοι έχουν διαφύγει την τελευταία τριετία σε γειτονικές χώρες, όπως η Κολομβία και η Βραζιλία, αναζητώντας μια καλύτερη τύχη.

Ωστόσο, οι περισσότεροι που πέρασαν τους τελευταίους μήνες τα σύνορα με τη Βραζιλία ζουν σε άθλιες συνθήκες στους δρόμους της Μπόα Βίστα -πρωτεύουσα της πολιτείας Ροράιμα-, στην Αμαζονία.

Οι τοπικές Αρχές ζητούν εδώ και μήνες να κλείσουν τα σύνορα, τονίζοντας ότι έχουν καταρρεύσει οι δημόσιες υπηρεσίες και ότι με το κύμα των προσφύγων έχει αυξηθεί η εγκληματικότητα, αλλά η κυβέρνηση της χώρας αντιτίθεται, επισημαίνοντας ότι η χώρα πρέπει να συνδράμει τους γείτονες, που υφίστανται τις συνέπειες μιας ανθρωπιστικής κρίσης.

Διπλωματική κρίση Καναδά και Σαουδικής Αραβίας  Απελάθηκε ο Καναδός πρέσβης

Διπλωματική κρίση μεταξύ Καναδά και Σαουδικής Αραβίας - Απελάθηκε ο Καναδός πρέσβης

Η Σαουδική Αραβία, απέλασε τον Καναδό πρέσβη, με την κατηγορία της επέμβασης στο εσωτερικό της χώρας. Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας ότι αποφάσισε να απελάσει τον πρεσβευτή του Καναδά στο Ριάντ και ότι ανακαλεί τον δικό της πρεσβευτή στην Οτάβα για διαβουλεύσεις, μετά την «επέμβαση» την οποία διέπραξε κατ’ αυτήν ο Καναδός πρεσβευτής στις «εσωτερικές της υποθέσεις».

Ταυτόχρονα, το Ριάντ επέβαλε πάγωμα στις εμπορικές σχέσεις με τον Καναδά. Οι κινήσεις αυτές του σουνιτικού βασιλείου ακολουθούν την έκκληση της καναδικής πρεσβείας να αφεθούν ελεύθεροι άμεσα ακτιβιστές και ακτιβίστριες, που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Σαουδική Αραβία. Το βασίλειο «δεν θα ανεχθεί από καμιά χώρα επέμβαση στις εσωτερικές του υποθέσεις ή diktats», διεμήνυσε το σαουδαραβικό υπουργείο Εξωτερικών μέσω Twitter.

Το Ριάντ «ανακοινώνει ότι ανακαλεί τον πρεσβευτή του στον Καναδά για διαβουλεύσεις», πρόσθεσε. Γνωστοποίησε ότι ο πρεσβευτής του Καναδά στο Ριάντ έχει στη διάθεσή του 24 ώρες, για να εγκαταλείψει τη χώρα και ότι το βασίλειο αποφάσισε να «παγώσει κάθε νέα εμπορική και επενδυτική συναλλαγή» με τον Καναδά, ενώ ταυτόχρονα «επιφυλάσσεται για την ανάληψη περαιτέρω δράσης» μετά την «επέμβαση» αυτή. Η καναδική πρεσβεία είχε αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι τήν «ανησυχεί έντονα» το νέο κύμα συλλήψεων υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο βασίλειο.

«Προτρέπουμε τις σαουδαραβικές αρχές να τούς απελευθερώσουν αμέσως, όπως και όλους τους άλλους ειρηνικούς ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα», ανέφερε σε μια ανακοίνωση, που έδωσε στη δημοσιότητα μέσω Twitter.

Το σαουδαραβικό ΥΠΕΞ αναφέρθηκε με εξαιρετικά επιτιμητικό τόνο στις διατυπώσεις της ανακοίνωσης της καναδικής πρεσβείας. «Είναι πολύ λυπηρό το γεγονός ότι οι λέξεις «άμεση απελευθέρωση» συμπεριελήφθησαν στην καναδική ανακοίνωση», ανέφερε. «Αυτό είναι απαράδεκτο στις σχέσεις μεταξύ δύο χωρών». Η Σαμάρ Μπαντάουι, μια ακτιβίστρια υπέρ της ισότητας των δύο φύλων, συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα, μαζί με τη συναγωνίστριά της Νασίμα αλ Σάνταχ.

Είναι «τα πιο πρόσφατα θύματα της χωρίς προηγούμενο εκστρατείας καταστολής της κυβέρνησης» του σουνιτικού βασιλείου, κατήγγειλε η οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), την Τετάρτη. Οι συλλήψεις τους σημειώθηκαν μερικές εβδομάδες έπειτα από εκείνες περίπου δέκα αγωνιστριών, για τα δικαιώματα των γυναικών, οι οποίες κατηγορήθηκαν ότι αποπειράθηκαν να πλήξουν την εθνική ασφάλεια και ότι συνεργάστηκαν με εχθρούς του Κράτους. Ορισμένες από τις περίπου δέκα ακτιβίστριες απαλλάχθηκαν κατόπιν. Η Σαμάρ Μπαντάουι είχε λάβει το 2012 το Διεθνές Βραβείο Γυναικείου Θάρρους, το οποίο απονέμει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Έκανε εκστρατεία για την απελευθέρωση του αδελφού της, του Ράιφ αλ Μπαντάουι και του Ουάλιντ Αμπού αλ Χάιρ, του πρώην συζύγου της. Η γυναίκα του Ράιφ αλ Μπαντάουι, η Ενσάφ Χαϊντάρ, ζει στον Καναδά και πρόσφατα πήρε την καναδική υπηκοότητα.

Όπως και η Μπαντάουι, η Νασίμα αλ Σάνταχ εκφράζει επί σειρά ετών την εναντίωσή της στο σύστημα της κηδεμονίας των γυναικών στη Σαουδική Αραβία, όπου κάθε γυναίκα πρέπει να παίρνει την άδεια ανδρών της οικογένειάς της, για να σπουδάσει, να ταξιδέψει ή να παντρευτεί. Πέραν των τουλάχιστον 12 γυναικών που έχουν συλληφθεί από τον Μάιο -οι περισσότερες από αυτές διεκδικούσαν το δικαίωμα να οδηγούν ή να τερματιστεί το σύστημα της κηδεμονίας- έχουν επίσης τεθεί υπό κράτηση δημοσιογράφοι και ιερωμένοι φέτος, στο σουνιτικό βασίλειο. Δεν ήταν διαθέσιμος άμεσα κάποιος εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ του Καναδά, για να σχολιάσει.

Pronews

Θερίζει ο καύσωνας στην Ιταλία

Πέντε νεκροί, πιθανώς από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες

Πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Γένοβα, από αιτίες οι οποίες πιθανόν να συνδέονται με το κύμα καύσωνα, που πλήττει την περιοχή. Το ιταλικό κέντρο άμεσης βοήθειας έκανε αναφορά σε «ύποπτους θανάτους», λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που καταγράφονται εδώ και μια εβδομάδα στην ευρύτερη περιοχή της Γένοβας. Τα θύματα είναι κυρίως ηλικιωμένοι, ηλικίας 80 και 85 ετών, που ζούσαν μόνοι και βρέθηκαν νεκροί μέσα στο σπίτι τους. Ανάμεσά τους, ένας 46χρονος που παρουσίασε υψηλό πυρετό και εξέπνευσε κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο. Μέχρι και αύριο στη βορειοδυτική Ιταλία, η θερμοκρασία θα παραμείνει στους 37 βαθμούς, με υψηλό ποσοστό υγρασίας.

Πυρκαγιά απειλεί τουριστικό θέρετρο και στην Πορτογαλία

Απανθρακωμένα οχήματα και καμένα σπίτια γύρω από τη Μονσίκε, που τήν πλησιάζουν απειλητικά οι φλόγες…

Μία τεράστια πυρκαγιά, που μαίνεται εδώ και πέντε ημέρες στο νότιο τμήμα της Πορτογαλίας, απειλεί σήμερα το τουριστικό θέρετρο Μονσίκε, στην Αλγκάρβε, παρά τις προσπάθειες χιλίων πυροσβεστών και στρατιωτών να τήν κατασβέσουν. Περίπου 250 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από χωριά γειτονικά της Μονσίκε, μιας πόλης 6.000 κατοίκων, που βρίσκεται 164 χλμ. νότια της Λισαβόνας, ανακοίνωσε η πολιτική προστασία. Στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας, οι φλόγες, που είχαν ήδη καταστρέψει περισσότερα από 150.000 στρέμματα δάσους, πλησίασαν στη Μονσίκε, αφήνοντας πίσω τους ένα μαυρισμένο τοπίο με απανθρακωμένα οχήματα και καμμένα σπίτια.

Περίπου 1.000 πυροσβέστες, εκατό στρατιώτες, περισσότερα από 330 οχήματα, 19 αεροσκάφη -11 πυροσβεστικά αεροπλάνα, έξι ελικόπτερα και δύο αναγνωριστικά αεροσκάφη- παίρνουν μέρος στην επιχείρηση κατάσβεσης.

«Έχουμε ισχυρές αναζωπυρώσεις σε όλη την περίμετρο που ευνοούνται από την ένταση του ανέμου και παίρνουν αμέσως μεγάλες διαστάσεις», εξηγεί η Εθνική Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας (ANPC), στον ιστότοπό της.

Παρά τα σημαντικά μέσα που αναπτύχθηκαν, η φωτιά συνεχίζει να «καταστρέφει κατοικίες» και να απειλεί μια «αστική περίμετρο», αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους ο Εθνικός Σύλλογος Επαγγελματιών Πυροσβεστών (ANPB) και το Συνδικάτο Επαγγελματιών Πυροσβεστών (SNPB). Οι πυροσβέστες ζήτησαν άμεση συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών, προκειμένου να τόν ρωτήσουν «μήπως υπάρχουν τεχνικά και επιχειρησιακά λάθη».

Δασικές πυρκαγιές μαίνονται επίσης και στη γειτονική Ισπανία. Στην περιοχή της Βαλένθια, πυρκαγιά, η οποία κατέκαψε ήδη 10.000 στρέμματα, οδήγησε στη μετακίνηση 2.500 ανθρώπων, στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας. Και στην περίπτωση αυτή οι πυροσβέστες συνεπικουρούνται από αεροπλάνα και ελικόπτερα.

Μαίνεται χωρίς έλεος η μεγαλύτερη πυρκαγιά στην ιστορία της Καλιφόρνια

Οι δύο φωτιές έχουν ήδη μετατρέψει σε αποκαΐδια 1.148.500 στρέμματα εδάφους

Δύο εστίες που μαίνονται στη βόρεια Καλιφόρνια ενώθηκαν και σχημάτισαν τη μεγαλύτερη πυρκαγιά στην ιστορία της Πολιτείας αυτής των δυτικών ΗΠΑ, ανακοίνωσαν οι αμερικανικές αρχές. Οι δύο φωτιές, που αποκαλούνται πλέον μαζί «η πυρκαγιά του Μεντοσίνο Κόμπλεξ», έχουν ήδη μετατρέψει σε αποκαΐδια 1.148.500 στρέμματα εδάφους, μια επιφάνεια που πλησιάζει τις διαστάσεις ολόκληρης της αχανούς πόλης του Λος Άντζελες, και δεν έχουν τεθεί υπό έλεγχο παρά μόλις κατά το 30%, διευκρίνισε η υπηρεσία Δασών και Πυροπροστασίας της Καλιφόρνιας (CalFire).

 

Διαβάστε Επίσης

O Πούτιν χορεύει στο γάμο της Αυστριακής ΥΠΕΞ !

… Υπό τους ήχους μιας χορωδίας Κοζάκων !