Τα της Ελλάδος, εν συνόψει…

- in ΕΛΛΑΣ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αδιέξοδο στο Σκοπιανό – Τι αρνήθηκε ο Ντιμιτρόφ – Τι δεν εδέχθη ο Κοτζιάς;

Το παρασκήνιο των συνομιλιών Κοτζιά-Ντιμιτρόφ στην έδρα του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη υπό τον Νίμιτς, που κατέληξε σε αδιέξοδο, ήταν πλούσιο. Οι δύο πλευρές δεν κατέληξαν σε συμφωνία, μάλιστα όπως δήλωσε ο Μάθιου Νίμιτς αμέσως μετά τη συνάντηση «Ακόμα δεν έχουμε οριστική λύση» για το όνομα. «Οι δύο υπουργοί μεταβαίνουν στις Βρυξέλλες και θα συνεχίσουν τον διάλογο εκεί». Ο κ. Νίμιτς επεσήμανε πως στις διαβουλεύσεις στη Νέα Υόρκη οι δύο πλευρές επέδειξαν εργατικότητα και βούληση να επιλύσουν τις εκκρεμότητες. Σημείωσε πως τα μέτωπα της διαπραγμάτευσης είναι καλά προσδιορισμένα και έχουν γίνει πιο συγκεκριμένα. «Οι συζητήσει έχουν εντατικοποιηθεί σημαντικά», είπε ο Νίμιτς και προσέθεσε: «Αμφότερες οι πλευρές αναγνωρίζουν τη σημασία τού να καταλήξουν σε συμφωνία».

Το παρασκήνιο

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλευρά των Σκοπίων, έδειξε να αποδέχεται το erga omnes (έναντι όλων) μόνο για το όνομα «Μακεδονία της Δημοκρατίας του Ιλιντεν». ΄Ενα όνομα το οποίο ο Αλέξης Τσίπρας συζητούσε, όπως ενημέρωσε τους αρχηγούς των κομμάτων, ωστόσο, μετά τις αντιδράσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, «κάηκε». ΄Ετσι, επανήλθαν στο τραπέζι οι προτάσεις για το όνομα, που είχε παρουσιάσει ο Μάθιου Νίμιτς. Ο κ. Ντιμιτρόφ φέρεται να απέρριψε την ονομασία «Gorna Maκedonija» («Άνω Μακεδονία»), που ικανοποιούσε την ελληνική πλευρά. Η ελληνική πλευρά, διά του κ. Κοτζιά, αντέτεινε ότι η ονομασία «Nova Makedonija” («Νέα Μακεδονία») δεν καλύπτει πλήρως τις ελληνικές ανησυχίες. ΄Ετσι, έπεσε ξανά στο τραπέζι η ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», (“Republika Severna Makedonija”).

Η ελληνική πλευρά εν κατακλείδι επιμένει σε erga omnes και συνταγματικές αλλαγές και «πετά το μπαλάκι» στα Σκόπια, προκειμένου να επιλέξουν σε ποια από τα ονόματα Νίμιτς μπορούν να αποδεχθούν το erga omnes. Η Αθήνα φέρεται να προκρίνει το «Άνω Μακεδονία» (Gorna Makedonija) και το «Βόρεια Μακεδονία» (Severna Makedonija). Ωστόσο, δεν είναι σαφές το χρονοδιάγραμμα των νέων επαφών Κοτζιά-Ντιμιτρόφ, ενώ ο ειδικός διαμεσολαβητής απέφυγε να απαντήσει, εάν θα υπάρξει συνάντηση των πρωθυπουργών. Αρκέστηκε να πει ότι «Τσίπρας και Ζάεφ γνωρίζονται και μπορούν να κανονίσουν ο,τιδήποτε». Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως η «διαπραγμάτευση συνεχίζεται στη βάση των τεσσάρων ονομάτων», ενώ άλλες πηγές σχολιάζουν πως τα επικρατέστερα ονόματα είναι το Severna (Βόρεια) και Nova (Νέα) Μακεδονία, ενώ το Vardarska (Μακεδονία του Βαρδάρη) χάνει έδαφος.

Διαβάστε Επίσης

Σαρλ Μισέλ: Η Ευρώπη αν θέλει ειρήνη, πρέπει να προετοιμαστεί για πόλεμο…

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καλεί τις χώρες