Η υφήλιός μας υπ΄ ατμόν. . .

- in ΔΙΕΘΝΗ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Νότια Κορέα: Αμερικανοί Πεζοναύτες σε χειμερινή εκπαίδευση (βίντεο)

Νότια Κορέα: Αμερικανοί Πεζοναύτες σε χειμερινή εκπαίδευση (βίντεο)

Αμερικανοί Πεζοναύτες και Νοτιοκορεατικές ειδικές δυνάμεις αναγνώρισης μακράς ακτίνας εκπαιδεύονται στην Ν.Κορέα για επιχειρήσεις, σε πολικές συνθήκες.

https://youtu.be/r4rTsLRdpsQ?t=18

Δημοσκόπηση – φωτιά στην Τουρκία: Κλυδωνίζεται το «βασίλειο» Ερντογάν

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη γειτονική χώρα, μετά την κατάρρευση της τουρκικής λίρας, η οποία έχει χάσει πάνω από το 23% της αξίας της, σε λίγους μήνες. ΄Ηδη οι Τούρκοι πολίτες νιώθουν την οικονομική κατάσταση, στην καθημερινότητά τους, ενώ το ενδεχόμενο επιβολής capital controls προκαλεί αναταράξεις. Δεν είναι λίγοι εκείνοι, που χρεώνουν στον Ταγίπ Ερντογάν τη δραματική κατάσταση της οικονομίας και ήδη το επιτελείο του προέδρου φοβάται ότι αυτό θα αντικατοπτριστεί στην κάλπη. Δημοσκόπηση της εταιρείας Mediar, που διεξήχθη κατά το διήμερο 22-23/5, επί δείγματος 4.268 ατόμων από 26 επαρχίες της Τουρκίας και δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα Odatv έχει τα εξής ενδιαφέροντα ευρήματα.

Για βουλευτικές εκλογές τα ποσοστά των κομμάτων είναι:

AKP 39,61%

CHP 22,61%

Καλό Κόμμα 17,60%

HDP 11,39%

MHP 5,31%

Saadet 2,29%

BBP 0,71%

Vatan 0,49%

Σε περίπτωση επαλήθευσης των παραπάνω ποσοστών, το ΑΚΡ θα χάσει την πλειοψηφία στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση

Για προεδρικές εκλογές:

Tayyip Erdoğan 43,50%

Muharrem İnce 22,20%

Meral Akşener 19,31%

Selahattin Demirtaş 12,79%

Temel Karamollaoğlu 1,61%

Doğu Perinçek 0,60%

Σε περίπτωση επαλήθευσης των παραπάνω ποσοστών θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος ανάμεσα σε Erdoğan και İnce.

ΠΗΓΗ:in.gr

Σε αυτή τη χώρα θα «σκάσει» η βόμβα της νέας παγκόσμιας κρίσης

Το εκπληκτικό γεγονός ότι κάθε δευτερόλεπτο το αμερικανικό χρέος διογκώνεται κατά 25.000 δολάρια και κάθε 3 λεπτά μεγαλώνει κατά 4,5 εκατ., υπογραμμίζει η Deutsche Welle, διαβλέποντας τον κίνδυνο, οι ΗΠΑ με τη «βόμβα» που κρατούν, να προκαλέσουν παγκόσμιο οικονομικό όλεθρο.

Αναλυτικά όσα αναφέρει στην ανάλυσή της η γερμανική εφημερίδα:

Μολονότι η αμερικανική οικονομία αναπτύσσεται πλέον με ικανοποιητικούς ρυθμούς, το ενδιαφέρον των ευρωπαίων επενδυτών για αμερικανικά ομόλογα φθίνει συνεχώς. Θα έπρεπε οι ΗΠΑ να ανησυχούν, γράφει η γερμανική εφημερίδα. Με 21 τρις ή 21.000 δις το αμερικανικό χρέος κινείται λίγο παραπάνω από τις ετήσιες οικονομικές επιδόσεις της υπερδύναμης. Κάθε δευτερόλεπτο, το αμερικανικό χρέος διογκώνεται κατά 25.000 δολάρια. Σύμφωνα με σχετικούς υπολογισμούς, σε δυο χρόνια θα έχει προστεθεί άλλο ένα τρις. Για να αποπληρωθεί το γιγαντιαίο αυτό χρέος, κάθε άνθρωπος του πλανήτη θα έπρεπε να καταβάλει 3.000 δολάρια. «Οι ΗΠΑ ξοδεύουν απλώς μακροπρόθεσμα περισσότερα από αυτά που εισπράττουν μέσω των φόρων», εξηγεί ο Μαρκ Γκόλντγουαϊν, αντιπρόεδρος της Committee for a responible Federal Budget, μιας οργάνωσης που τάσσεται υπέρ της υπεύθυνης διαχείρισης του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού.

«Οι πολιτικοί κάνουν την κατάσταση χειρότερη», λέει ο ίδιος, σχολιάζοντας την οικονομική πολιτική του Τραμπ, ο οποίος προχωρά σε μείωση της φορολογίας, με παράλληλη αύξηση των δαπανών. «Σκέφτονται περισσότερο τις επόμενες εκλογές, παρά τις επόμενες γενιές». Βασικό επιχείρημα της αμερικανικής κυβέρνησης αντίθετα, είναι ότι η μείωση της φορολογίας δίνει ώθηση στην ανάπτυξη, που με τη σειρά του οδηγεί σε αύξηση των φορολογικών εσόδων. «Αυτό δεν λειτούργησε ποτέ, ούτε στις ΗΠΑ. Και δεν πρόκειται να λειτουργήσει ούτε με τον Τραμπ», εκτιμά ο Φρίντριχ Χάινεμαν, επικεφαλής ερευνών στο Κέντρο Ευρωπαϊκών Οικονομικών Ερευνών του Μάνχαϊμ.

Μη ελκυστικά τα ομόλογα για επενδυτές
Ο μεγαλύτερος ξένος πιστωτής των ΗΠΑ είναι η Κίνα, που κατέχει αμερικανικά χρεόγραφα συνολικού ύψους άνω των 1,2 τρις δολαρίων. Μια απλή σύγκριση δείχνει το μέγεθος της εξάρτησης: Γερμανοί επενδυτές κατέχουν αμερικανικά ομόλογα αξίας «μόλις» 90 δις δολαρίων. Εντούτοις τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ γίνονται όλο και λιγότερο ελκυστικά για δυνητικούς επενδυτές. Το ενδιαφέρον για αμερικανικά χρεόγραφα, ειδικά για μεγάλης διάρκειας, υποχωρεί συνεχώς.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μετά το 2015 πάνω από το 50% νέων αμερικανικών ομολόγων αγοράστηκε από επενδυτές από χώρες της ευρωζώνης. Μετά το 2017, ωστόσο, παρατηρήθηκε η τάση να «ξεφορτώνονται» οι Ευρωπαίοι παλαιούς τίτλους. «Οι επενδυτές βλέπουν το αμερικανικό χρέος να διογκώνεται, χωρίς να διακρίνουν προοπτικές βελτίωσης», σχολιάζει ο Μαρκ Γκόλντγουαϊν. Παρά ταύτα, ο οικονομολόγος Χάινεμαν θεωρεί τα αμερικανικά ομόλογα μια αρκετά ασφαλή επένδυση. «Τα ομόλογα αυτά στηρίζονται σε μια τεράστια αξιοπιστία», όπως λέει, εκτιμώντας ότι οι ΗΠΑ θα είναι πάντα σε θέση να εξυπηρετούν το χρέος τους.

Κίνδυνος νέας κρίσης;
Καθησυχαστικός εμφανίζεται και ο ειδικός σε θέματα χρέους Γκόλντγουαϊν, συνιστώντας όμως μεγάλη προσοχή. «Θα μπορούσαμε να προκαλέσουμε μια παγκόσμια οικονομική κρίση», όπως λέει, εάν για παράδειγμα μειωθεί ακόμη περισσότερο το ενδιαφέρον των επενδυτών, για τα αμερικανικά ομόλογα και οι ΗΠΑ αναγκαστούν να προσφέρουν μεγαλύτερα επιτόκια. Στην περίπτωση αυτή, το ενδιαφέρον των επενδυτών θα ήταν μεν δεδομένο, τα υψηλά επιτόκια όμως θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε κίνδυνο για την οικονομία εν γένει. Οι ειδικοί εκφράζουν την ελπίδα να μην χάσουν οι επενδυτές το ενδιαφέρον τους για αμερικανικά ομόλογα, καθώς οι συνέπειες θα ήταν ενδεχομένως απρόβλεπτες. Το μόνο βέβαιο πάντως είναι ότι το αμερικανικό χρέος θα συνεχίζει να αυξάνεται με αλματώδεις ρυθμούς (στα τρία περίπου λεπτά της ώρας, που χρειαστήκατε για την ανάγνωση του άρθρου, το αμερικανικό χρέος αυξήθηκε κατά 4,5 εκατομμύρια δολάρια…).

Πυροβολισμοί σε σχολείο στην Ιντιάνα των ΗΠΑ – Τουλάχιστον τρεις οι τραυματίες (video)

Τουλάχιστον, τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν σε ένα νέο επεισόδιο με πυροβολισμούς, σε γυμνάσιο της πόλης Νόμπλσβιλ, στην Ιντιάνα, όπως έγινε γνωστό από τις τοπικές αρχές. Ένας ύποπτος συνελήφθη, όπως μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN. Ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας Τζον Πέριν, λίγο νωρίτερα ανέφερε μέσω του Twitter ότι ήταν σε εξέλιξη ένα επεισόδιο στο Γουέστ Μιντλ Σκουλ της Νόμπλσβιλ και ότι δύο άνθρωποι είχαν μεταφερθεί σε νοσοκομείο. Σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές, ωστόσο, οι τραυματίες είναι τουλάχιστον τρεις, εκ των οποίων ο ένας είναι ενήλικος. Ένας μαθητής νοσηλεύεται με κάταγμα στον αστράγαλο. Το σχολείο έχει αποκλειστεί από την Αστυνομία. Το κτίριο εκκενώθηκε και οι μαθητές επιβιβάστηκαν στα σχολικά λεωφορεία, προκειμένου να μεταφερθούν στο λύκειο της πόλης, απ’ όπου τους παρέλαβαν οι γονείς τους. Από τις αρχές του έτους, έχουν καταγραφεί 23 επεισόδια με πυροβολισμούς σε σχολεία, κατά μέσο όρο, πάνω από ένα την εβδομάδα.

Ambulances leaving Noblesville West Middle school pic.twitter.com/Ol9NcJEbEv

– WTHR.com (@WTHRcom) 25 Μαΐου 2018

GIANT Police presence at Noblesville West Middle School… pic.twitter.com/2gjmwLiEFA

—- Matt G (@Mattygizme) 25 Μαΐου 2018

«Παράθυρο» για συνάντηση με τον Κιμ Γιονγκ Ουν, στις 12 Ιουνίου, αφήνει ο Τραμπ . . .

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε σήμερα, Παρασκευή, την ικανοποίησή του για τη δήλωση της Βόρειας Κορέας ότι παραμένει ανοικτή σε συνομιλίες, μετά την ακύρωση από τον ίδιον μιας σχεδιαζόμενης συνάντησης των ηγετών των δύο χωρών, στις 12 Ιουνίου«Πολύ καλά νέα να λαμβάνω τη θερμή και παραγωγική δήλωση από τη Βόρεια Κορέα. Θα δούμε σύντομα πού θα οδηγήσει, ελπίζω σε μακρά και διαρκή ευημερία και ειρήνη. Μόνο ο χρόνος (και το ταλέντο) θα δείξει!», έγραψε ο Τραμπ στο Twitter.

Donald J. Trump

@realDonaldTrump

 

Very good news to receive the warm and productive statement from North Korea. We will soon see where it will lead, hopefully to long and enduring prosperity and peace. Only time (and talent) will tell!

Παράλληλα, δήλωσε πως υπάρχει πιθανότητα η συνάντηση με τον Κιμ Γιονγκ Ουν να πραγματοποιηθεί στις 12 Ιουνίου, όπως είχε σχεδιαστεί αρχικά. «Θα δούμε τι θα συμβεί. Αυτή τη στιγμή μιλάμε μαζί τους», δήλωσε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους. «Θα μπορούσε να είναι ακόμη και η 12η… Θα θέλαμε να τό κάνουμε».

Δεν θα προκηρύξει εκλογές ο Ραχόι, παρά την πρόταση μομφής

Προτεραιότητα είναι η πολιτική σταθερότητα για τον Iσπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, που δήλωσε ότι δεν θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Και όλα αυτά, μετά την κατάθεση πρότασης μομφής από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, έπειτα από τη δικαστική απόφαση για μια υπόθεση διαφθοράς, στην οποία εμπλέκονται μέλη του κόμματός του και το αίτημα των Ciudadanos, που ζήτησαν πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Ο Ραχόι είπε πως η Ισπανία χρειάζεται πολιτική σταθερότητα, προκειμένου να διατηρήσει τον τρέχοντα ισχυρό ρυθμό οικονομικής ανάκαμψης και θα εξαντλήσει την τετραετή θητεία του. «Η πρόταση μομφής στρέφεται εναντίον της πολιτικής σταθερότητας, που χρειάζεται η χώρα μας και εναντίον της οικονομικής ανάπτυξης», τόνισε ο Ραχόι, σε συνέντευξη Τύπου.

Εκλογές ζητούν οι Ciudadanos στην Ισπανία

Nα διεξαχθούν πρόωρες εκλογές στην Ισπανία, ζήτησε το φιλελεύθερο κόμμα Ciudadanos, σύμμαχος του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, αλλά ανακοίνωσε πως θα εμποδίσει τη σοσιαλιστική αντιπολίτευση να έρθει στην εξουσία, με μια πρόταση μομφής.

Ακόμη δύο χώρες αφαιρέθηκαν από τη «μαύρη» λίστα της Ε.Ε. με τους φορολογικούς παραδείσους

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν σήμερα, Παρασκευή, να αφαιρέσουν τις νησιωτικές χώρες της Καραϊβικής, τις Μπαχάμες και τον Άγιο Χριστόφορο και Νέβις, από τη λίστα της Ε.Ε. με τους φορολογικούς παραδείσους. Οι δύο χώρες είχαν προστεθεί στη «μαύρη» λίστα τον Μάρτιο, καθώς κρίθηκε ότι οι φορολογικοί τους κανόνες και πρακτικές δεν συμβάδιζαν με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Αφού οι χώρες αυτές δεσμεύτηκαν να προχωρήσουν σε αλλαγές, οι υπουργοί της Ε.Ε. συμφώνησαν να τις μεταφέρουν από τη μαύρη λίστα στη λεγόμενη «γκρίζα», η οποία περιλαμβάνει περιοχές με χαμηλά πρότυπα διαφάνειας, αλλά που έχουν στόχο να γίνουν περισσότερο διαφανείς, σύμφωνα με έγγραφο της Ε.Ε. Στη μαύρη λίστα παραμένουν επτά άλλες περιοχές φορολογικής δικαιοδοσίας: Ναμίμπια, Παλάου, Σαμόα, Τρινιντάντ και Τομπάγκο, Αμερικανική Σαμόα, Γκουάμ και Αμερικανικές Παρθένοι Νήσοι.

Η μαύρη λίστα της Ε.Ε. καταρτίστηκε τον Δεκέμβριο, ύστερα από την αποκάλυψη πρακτικών εκτεταμένης φοροαποφυγής, που χρησιμοποιούσαν εταιρeίες και ιδιώτες, για να μειώσουν τη φορολογική τους επιβάρυνση. Αρχικά περιελάμβανε 17 περιοχές. «Το γεγονός, ότι υπάρχουν λιγότερες περιοχές στη λίστα, είναι ένας δείκτης της επιτυχίας στη διαδικασία κατάρτισης της λίστας», δήλωσε ο Βλάντισλαβ Γκοράνοφ, υπουργός Οικονομικών της Βουλγαρίας, η οποία ασκεί τώρα την προεδρία της Ε.Ε. Οργανώσεις υπέρ της δίκαιης φορολόγησης και ευρωπαίοι βουλευτές έχουν επικρίνει τον ταχύ ρυθμό, με τον οποίο συρρικνώνεται η λίστα αυτή, καθώς και το γεγονός ότι δεν περιλαμβάνει χώρες, που είναι γνωστές για πρακτικές φοροδιαφυγής.

Reuters: Μικρές πιθανότητες επιβίωσης της Ιταλικής κυβέρνησης

Επίκεινται δυσκολίες, καθώς το Κίνημα 5 Αστέρων και η Λέγκα είναι πολιτικοί αντίπαλοι με αποκλίνουσες προτεραιότητες και έχουν οριακή μόνο πλειοψηφία στη Γερουσία.

reuters-mikres-pithanotites-epibiwsis-tis-italikis-kubernisis

Η Λέγκα και το Κίνημα των 5 Αστέρων έχουν σχεδιάσει ένα κυβερνητικό πρόγραμμα 57 σελίδων, παρουσιάζοντάς το ως ένα φιλόδοξο σχέδιο που στοχεύει στην εξάντληση της πενταετούς θητείας. Λίγοι είναι, ωστόσο, εκείνοι που πιστεύουν ότι θα καταφέρει να αντέξει τόσο πολύ. «Ουσιαστικά καμία ιταλική κυβέρνηση δεν έχει επιβιώσει πέντε χρόνια, άρα αυτό δεν είναι καν θέμα», δήλωσε ο Φράνκο Πανοντσέλο, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και πρόεδρος του John Cabot University. «Το ερώτημα είναι, εάν μπορούν να αντέξουν ένα με δύο χρόνια και εάν μπορούν να αφήσουν το στίγμα τους στην πολιτική, θεσμική και οικονομική ζωή της χώρας». Σε κάθε περίπτωση επίκεινται δυσκολίες, καθώς το Κίνημα 5 Αστέρων και η Λέγκα είναι πολιτικοί αντίπαλοι με αποκλίνουσες προτεραιότητες και έχουν οριακή μόνο πλειοψηφία στη Γερουσία, γεγονός που καθιστά το συνασπισμό αυτό ευπαθή, στον αιφνιδιασμό.

«Αυτή η κυβέρνηση γεννήθηκε, για να ηγηθεί μιας προεκλογικής εκστρατείας – οι επόμενες εκλογές είναι πολύ πιο κοντά απ’ ό,τι ίσως πιστεύετε», δήλωσε χθες ο απερχόμενος υπουργός Βιομηχανίας Κάρλο Καλέντα. Και τα δύο κόμμα είχαν ακραίες προεκλογικές δεσμεύσεις και περιέλαβαν κάποια στοιχεία από αυτές στη συμφωνία τους, η οποία διέπεται από πνεύμα ευρωσκεπτικισμού και περιέχει αιτήματα για αναδιάρθρωση των συνθηκών της Ε.Ε., για τη νομισματική ένωση και τη μετανάστευση. Κάποια στοιχεία από το πρόγραμμά τους αναμένεται να είναι σχετικά εύκολο να εφαρμοστούν και να δώσουν γρήγορες νίκες στο εσωτερικό της χώρας, όπως η ενίσχυση της νομοθεσίας για τη νόμιμη άμυνα και η αναθεώρηση του νόμου του 2011, που αύξησε σημαντικά την ηλικία συνταξιοδότησης. Αλλά πολλά άλλα θέματα, περιλαμβανομένων κάποιων, που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν από την πρώτη ημέρα, είναι πιο προβληματικά και θα μπορούσαν να προκαλέσουν άμεσα ένταση μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων.

ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ

Η τύχη του εργοστασίου χάλυβα στη Νότια Ιταλία, του Ilva, που ταλανίζεται από σκάνδαλα διαφθοράς και περιβαλλοντικές ανησυχίες, θα είναι ένα από τα πιο πιεστικά ζητήματα, που περιμένουν τον νέο υπουργό Βιομηχανίας, ο οποίος ενδεχομένως να είναι ο ίδιος ο επικεφαλής του Κινήματος των 5 Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο. Το Κίνημα των 5 Αστέρων υποστηρίζει ότι η ιδιαίτερα ρυπογόνος εταιρεία, που πρόκειται να πουληθεί στη μεγαλύτερη χαλυβουργία του κόσμου, την ArcelorMittal, θα πρέπει να σφραγιστεί και να υπάρξουν μετατροπές στις εγκαταστάσεις της. Η Λέγκα υποστηρίζει ότι η Ilva είναι κρίσιμης σημασίας, για την ιταλική οικονομία και πρέπει να προστατευθεί.

Αντίστοιχα, ενώ το Κίνημα των 5 Αστέρων θέλει να ‹κατέβει ο διακόπτης’ στη σιδηροδρομική σύνδεση υψηλής ταχύτητας Τορίνο-Λιόν (TAV), η Λέγκα υπερασπίζεται με θέρμη το γαλλοϊταλικό έργο, αξίας πολλών δισεκ. ευρώ. Η επόμενη πρόκληση θα είναι ο καθορισμός των προτεραιοτήτων για τον προϋπολογισμό του 2019. Η Λέγκα και το Κίνημα των 5 Αστέρων περιέλαβαν τις δαπανηρές, βασικές πολιτικές τους στην κοινή τους συμφωνία – μείωση των φόρων και θέσπιση ενιαίου εισοδήματος για τους αδυνάτους, αντίστοιχα. Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι η υπερχρεωμένη Ιταλία δύσκολα μπορεί να αντέξει κάποιο από τα δύο, και σίγουρα όχι και τα δύο ταυτόχρονα, πράγμα που σημαίνει ότι η θέσπισή τους θα πρέπει να γίνει σταδιακά. «Θα πρέπει να βρουν πόρους για να καλύψουν τις ανισορροπίες και θα πρέπει να αποφασίσουν ποιες πολιτικές έχουν προτεραιότητα. Αυτή είναι μια συνταγή για προβλήματα», δήλωσε ο Αντρέα Γκολντστάιν, επικεφαλής του ινστιτούτου Nomisma.

Η ασυμβατότητα των φορολογικών περικοπών και των αυξήσεων στις παροχές πρόνοιας αποτυπώνει την πίεση, που βρίσκεται στην καρδιά της συμμαχίας: ενώ η Λέγκα θα επιδιώξει να υπηρετήσει τους δικούς της κυρίως ψηφοφόρους στον πλούσιο Βορρά, το Κίνημα των 5 Αστέρων θα επικεντρωθεί αντ’ αυτού στις δικές του περιοχές, στον Νότο. Καθώς τα διαθέσιμα κεφάλαια είναι ελάχιστα, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να ικανοποιηθεί έστω και μία από αυτές τις περιφέρειες, πόσο μάλλον και οι δύο. Υψηλόβαθμο στέλεχος στη Λέγκα, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, δήλωσε ότι οι υποστηρικτές του κόμματός θα δώσουν μάχη, για να αποφύγουν να δαπανηθούν «οι δικοί μας φόροι» σε «παροχές πρόνοιας» για τους αδύναμους στον Νότο και προέβλεψε ταραχώδεις σχέσεις με τους βουλευτές του Κινήματος των 5 Αστέρων στη βουλή. «Έχουμε δει πώς λειτουργούν στα τοπικά συμβούλια. Είναι τρελοί», δήλωσε ο πολιτικός της Λέγκα.

ΘΕΣΜΙΚΟΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ

Αλλά τα δύο κόμματα θα χρειαστεί να συνεργαστούν, εάν θέλουν να περάσουν τα νομοσχέδιά τους από το κοινοβούλιο, ιδιαίτερα την άνω βουλή, όπου η πλειοψηφία τους είναι μικρότερη των 10 εδρών. Ο κεντροαριστερός ηγέτης Ρομάνο Πρόντι είχε αντίστοιχους περιορισμούς, ύστερα από τις εκλογές του 1996 και παρέμεινε στην εξουσία μόνο για δύο χρόνια. Και είχε πολύ μεγαλύτερη πολιτική και διαχειριστική εμπειρία από τον νέο πρωθυπουργό, τον Κόντε, που δεν έχει από πίσω του καμία κομματική μηχανή και καθόλου διοικητικό υπόβαθρο. «Κάποιοι λένε ότι δεν θα βγάλει ούτε τα Χριστούγεννα», δήλωσε ο Ρομπέρτο Μαρόνι, βετεράνος της Λέγκα και πρώην υπουργός Εσωτερικών, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα La Stampa χθες.

Σημαντικό είναι ότι ο Ντι Μάιο του Κινήματος των 5 Αστέρων και ο ηγέτης της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι δεν έχουν κυβερνητική εμπειρία και κινδυνεύουν να καταλήξουν δέσμιοι των πολυάριθμων θεσμικοί περιορισμών της Ιταλίας και της πολυπλοκότητας της γραφειοκρατίας. Ο πρόεδρος Ματαρέλα έχει ήδη υπαινιχθεί στον Ντι Μάιο και τον Σαλβίνι ότι έχει την εξουσία να απορρίψει νόμους που θεωρεί αντισυνταγματικούς, περιλαμβανομένης της νομοθεσίας που παραβιάζει διεθνείς συνθήκες ή δεν καλύπτεται επαρκώς από τον προϋπολογισμό. «Η αίσθησή μου είναι ότι, αν συνδυάσεις τον σκεπτικισμό που περιβάλλει τις πολιτικές τους και τις αντιθέσεις, που βλέπεις στο πρόγραμμά τους, τότε διαπιστώνεις ότι η ζωή θα είναι πολύ δύσκολη γι’ αυτή την κυβέρνηση», δήλωσε ο Γκολντστάιν από το Nomisma. «Θα ήταν δύσκολο ακόμα και εάν το Κίνημα 5 Αστέρων και η Λέγκα ήταν φυσικοί εταίροι, αλλά, φυσικά, δεν είναι» – ΑΜΠΕ

Κλείνει το υπουργείο «Ευρωπαϊκής Ένωσης» ο Ερντογάν…

Το λεγόμενο υπουργείο Ευρωπαϊκής Ένωσης σχεδιάζει να κλείσει ο Ταγίπ Ερντογάν, εάν κερδίσει τις εκλογές της 24ης Ιουνίου, κάτι το οποίο είναι πολύ πιθανό.

kleinei-to-upourgeio-eurwpaikis-enwsis-o-erntogan

Το λεγόμενο υπουργείο Ευρωπαϊκής Ένωσης σχεδιάζει να κλείσει ο Ταγίπ Ερντογάν εάν κερδίσει τις εκλογές της 24ης Ιουνίου, κάτι το οποίο είναι πολύ πιθανό. Αυτό που προβάλλεται ως επίσημη εξήγηση είναι ότι θα κλείσουν και άλλα έξι υπουργεία, ώστε να υπάρξει «μικρότερη» και πιο «αποτελεσματική» κυβέρνηση. Με αυτό το σχεδιασμό, όλα τα καθήκοντα και οι λειτουργίες του υπουργείου της Ε.Ε. θα «περάσουν» στο υπουργείο Εξωτερικών. Τα σχέδια του ΑΚΡ θα υλοποιηθούν μόνο, εάν ο Ερντογάν μπορέσει να επανεκλεγεί, καθώς το νέο διοικητικό σύστημα παρέχει στον εκλεγμένο πρόεδρο πολύ μεγάλες εκτελεστικές αρμοδιότητες, οι οποίες περιλαμβάνουν και το δικαίωμα έκδοσης νομοθετικών διαταγμάτων για θέματα, που αφορούν στη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού.

Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατη δήλωσή του, ο Ερντογάν είχε αφήσει αν εννοηθεί πως ο αριθμός των υπουργείων θα μειωθεί σε 14 ή 15 από τα σημερινά 25, προκειμένου να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης και, ως εκ τούτου, να μειωθεί η γραφειοκρατία, «γραφειοκρατικός όγκος», ήταν η ακριβής του φράση. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του ΑΚΡ (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης), που αναφέρει η εφημερίδα Hurriyet, όλες οι αρμοδιότητες του υπουργείου Ε.Ε. θα μεταφερθούν στο υπουργείο Εξωτερικών, αλλά ο Τούρκος πρόεδρος θα έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει μια θέση αντιπροεδρίας της κυβέρνησης, για να παρακολουθεί τις ενταξιακές διαδικασίες. 

Το ρεπορτάζ της τουρκικής εφημερίδας αναφέρει πως τα επτά υπουργεία που θα κλείσουν είναι το υπουργείο της Ε.Ε., το υπουργείο Οικονομίας, το υπουργείο Νεολαίας και Αθλητισμού, το υπουργείο Τελωνείων και Εμπορίου, το υπουργείο Ανάπτυξης, το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και το υπουργείο Δασών και Υδάτων. Τονιστέον ότι ο ίδιος ο Ερντογάν ίδρυσε το υπουργείο Ε.Ε. το 2011, για να προσδώσει δυναμική στην ενταξιακή διαδικασία και για να υπάρξει καλύτερος συντονισμός των διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες –  hurrietdailynews.com

Yeni Safak: Η Τουρκία θα προχωρήσει σε αντίποινα, αν δεν λάβει τα F-35

Yeni Safak: Η Τουρκία θα προχωρήσει σε αντίποινα αν δεν λάβει τα F-35

Οι δύο χώρες συζητούν το θέμα της Μανμπίτζ

Η Τουρκία θα προχωρήσει σε αντίποινα, αν οι ΗΠΑ ενεργοποιήσουν νόμο που βάζει φραγμό, στην απόκτηση των μαχητικών F-35, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόϊ σύμφωνα με την Yeni Safak. Ο Ακσόϊ δήλωσε πως η Τουρκία έχει εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της, για την απόκτηση των F-35  από τις ΗΠΑ, ενώ η Άγκυρα περιμένει από όλες τις πλευρές να πράξουν το καθήκον τους. Επιτροπή της αμερικανικής Γερουσίας υιοθέτησε, χθες Πέμπτη, τη δική της εκδοχή ενός νομοσχεδίου αμυντικής πολιτικής ύψους 716 δισεκ. δολαρίων, στο οποίο περιλαμβάνεται μέτρο, για να εμποδισθεί η Τουρκία να αγοράσει τα αεριωθούμενα F-35. Η Άγκυρα επίσης δήλωσε πως θα λάβει όλα τα μέτρα, για να προστατέψει εταιρείες της από τις κυρώσεις των ΗΠΑ. Ο Τούρκος αξιωματούχος προσέθεσε πως μια αντιπροσωπεία των ΗΠΑ συζήτησε στην Άγκυρα το θέμα της Μανμπίτζ. Οι δύο χώρες έχουν φτιάξει μια ομάδα συζητήσεων, προκειμένου να αποτρέψουν μια αθέλητη σύγκρουση, κατέληξε.

Αυστηρό μήνυμα Λαγκάρντ στην Τουρκία, για τη διατήρηση της ανεξαρτησίας της κεντρικής τράπεζάς της

H γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να διατηρήσει την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζάς της, καθώς η σύγχυση που δημιουργήθηκε οδήγησε στην κατρακύλα της λίρας. Τα ανάμεικτα μηνύματα σχετικά με το αν η κεντρική τράπεζα είναι απαλλαγμένη από πολιτικές παρεμβάσεις δημιούργησαν μία αίσθηση αβεβαιότητας στους επενδυτές, θέτοντας υπό πίεση το τουρκικό νόμισμα, δήλωσε η Λαγκάρντ σε συνέντευξή της, στην τηλεόραση του Bloomberg στην Αγία Πετρούπολη.

«Όσον αφορά τη νομισματική πολιτική, είναι πάντα καλύτερο για όλους τους πολιτικούς ηγέτες να αφήνουν τους διοικητές των κεντρικών τραπεζών να κάνουν τη δουλειά που πρέπει και να διατηρούν και να διασφαλίζουν την ανεξαρτησία τους», σημείωσε η Λαγκάρντ. «Ορισμένες δηλώσεις σήμαναν συναγερμό στη διεθνή κοινότητα και ιδιαίτερα στους επενδυτές ότι ξαφνικά η τουρκική κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να βρεθεί κάτω από κατευθύνσεις, οδηγίες ή επιρροή. Αυτό δημιούργησε μία αίσθηση αβεβαιότητας και μία έλλειψη εμπιστοσύνης, η οποία είχε την αντανάκλασή της στην αγορά», προσέθεσε.

Η κρίση της λίρας κυριάρχησε στην Τουρκία αυτό το μήνα, καθώς ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι θα έχει μεγαλύτερη αρμοδιότητα στην άσκηση της νομισματικής πολιτικής, αν επανεκλεγεί τον επόμενο μήνα. Ο Ερντογάν είχε αντιταχθεί επανειλημμένα σε κάθε κίνηση για αύξηση των επιτοκίων, αποκαλώντας αυτά ως «τη μητέρα όλων των δεινών», ενώ επενδυτές και οικονομολόγοι υποστήριζαν ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος, για να σταματήσει η πτώση. Στη συνέχεια, ο Ερντογάν δεσμεύθηκε να ακολουθήσει τις διεθνείς αρχές, για τη νομισματική πολιτική και την Τετάρτη η τουρκική κεντρική τράπεζα αύξησε τα βασικά επιτόκιά της, κατά 300 μονάδες βάσης (3 ποσοστιαίες μονάδες) στο 16,5% σε μία έκτακτη συνεδρίαση, μετά από τρεις εβδομάδες μίας σε μεγάλο βαθμό αυτοπροκληθείσας αναταραχής.

Γαλλία: Δύο πρώην πράκτορες κατηγορούνται για κατασκοπεία υπέρ άλλης χώρας

Δύο Γάλλοι πρώην κατάσκοποι προσάγονται σε δίκη για προδοσία, με την κατηγορία ότι διαβίβασαν κρατικά μυστικά σε μια ξένη δύναμη, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας. Επιβεβαιώνοντας τη σύλληψη, τον περασμένο Δεκέμβριο, των δύο συνταξιούχων κατασκόπων, μαζί με τη σύζυγο ενός από τους κατηγορουμένους, η υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί δήλωσε σήμερα πως οι πληροφορίες που διαβίβασαν οι δύο άνδρες «θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την ασφάλεια του κράτους». Οι πράκτορες φέρεται να παρέδωσαν κρατικά μυστικά, ενόσω βρίσκονταν ακόμη στη γαλλική υπηρεσία πληροφοριών DGSE, δήλωσε η Παρλί στον τηλεοπτικό σταθμό CNews. Αρνήθηκε να σχολιάσει ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η εν λόγω δύναμη ήταν η Κίνα.

Πριν από λίγο επίσημη πηγή, που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, δήλωσε πως οι δύο πρώην πράκτορες φέρεται να εργάζονταν για τις κινεζικές αρχές. Και οι δύο τέθηκαν υπό επίσημη έρευνα στις 22 Δεκεμβρίου, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για κατασκοπεία υπέρ μιας ξένης δύναμης, έκθεση διαβαθμισμένων μυστικών και παράδοση πληροφοριών, που βλάπτουν θεμελιώδη εθνικά συμφέροντα, δήλωσε δικαστική πηγή. Ένας από τους πρώην κατασκόπους, που δεν έχουν κατονομαστεί, κατηγορείται επίσης για άμεση υποκίνηση σε προδοσία, ανέφερε η πηγή αυτή. Οι γαλλικές αρχές δεν έχουν πει πόσο πρόσφατα οι φερόμενοι ως διπλοί πράκτορες επιδίδονταν σε αυτές τις ενέργειες. Η ίδια η DGSE επικοινώνησε με τους Γάλλους εισαγγελείς, όταν ανεκάλυψε την «εξαιρετικά σοβαρή» συμπεριφορά των πρακτόρων της, ανέφερε αργά χθες σε ανακοίνωση, που εξέδωσε το υπουργείο Άμυνας. «Το γεγονός ότι κρούσαμε τον κώδωνα του κινδύνου είναι απόδειξη ότι είμαστε σε επιφυλακή», δήλωσε η Παρλί.

Πρόταση μομφής κατά του Ραχόι

Το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ισπανίας (PSOE), ο μεγαλύτερος σχηματισμός της ισπανικής αντιπολίτευσης, κατέθεσε σήμερα πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης του Μαριάνο Ραχόι, μετά την καταδίκη του συντηρητικού κόμματος του πρωθυπουργού, σε μια θεαματική δίκη για διαφθορά. Η πρόταση μομφής κατατέθηκε στη βουλή, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του PSOE. Για να ισχύσει, θα πρέπει να συγκεντρωθεί απόλυτη πλειοψηφία 176 βουλευτών πίσω από τον υποψήφιο, που θα παρουσιάσει το κόμμα, για να σχηματίσει νέα κυβέρνηση. Η πλειοψηφία αυτή είναι δύσκολο να συγκεντρωθεί από μια διαιρεμένη αντιπολίτευση, καθώς για να εξασφαλίσουν αρκετή υποστήριξη, για να ανατρέψουν τον Ραχόι οι Σοσιαλιστές θα χρειαστούν την υποστήριξη των κομμάτων των Podemos και των Ciudadanos.

Η Σλοβακία αγοράζει 25 Zuzana 2

 

Η κυβέρνηση της Σλοβακίας ενέκρινε στις 23 Μαΐου 2018 την προμήθεια 25 Α/Κ πυροβόλων Zuzana 2 των 155mm, μεταδίδει το «Jane’s». Τα πυροβόλα θα κοστίσουν €175 εκατ., με τις παραδόσεις να αρχίζουν φέτος και να ολοκληρώνονται το 2022. Η επιλογή έγινε στο πλαίσιο της αύξησης της δύναμης ισχύος των στρατιωτικών μονάδων του Σλοβακικού Στρατού, κάτι που έχει απαιτήσει το NATO. Το Zuzana είναι γνωστό στο ελληνικό και το κυπριακό κοινό, αφού αποκτήθηκε αρχικά από την Ελλάδα και παραχωρήθηκε τελικά στην Κύπρο στο πλαίσιο της ανάπτυξης των Α/Α συστημάτων S-300PMU-1 στην Κρήτη – Πηγή

Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ: Οι διαδηλωτές στη Γάζα δεν είναι ειρηνικοί πολίτες, αλλά παράγοντες «ένοπλης σύγκρουσης»

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ επιβεβαίωσε, χθες Πέμπτη, το δικαίωμα του στρατού να χρησιμοποιεί πραγματικά πυρά εναντίον των Παλαιστίνιων, που διαδηλώνουν κατά μήκος των συνόρων της χώρας, με τη Λωρίδα της Γάζας. Με την απόφασή του, που εκτείνεται σε 41 σελίδες και δόθηκε στη δημοσιότητα, χθες Πέμπτη, το βράδυ από το ισραηλινό υπουργείο Δικαιοσύνης, το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε ομόφωνα την προσφυγή ισραηλινών και παλαιστινιακών μη κυβερνητικών οργανώσεων, οι οποίες είχαν ζητήσει στα τέλη Απριλίου να σταματήσει ο ισραηλινός στρατός να χρησιμοποιεί πραγματικά πυρά εναντίον των Παλαιστινίων στη Γάζα.

Η πρόεδρος του Δικαστηρίου Έσθερ Χαγιούτ δέχθηκε την άποψη της ισραηλινής κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία οι διαδηλωτές στη Γάζα δεν είναι ειρηνικοί πολίτες, αλλά παράγοντες μιας «ένοπλης σύγκρουσης», μεταξύ του Ισραήλ και του ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ. Οι κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας διαδηλώνουν από τις 30 Μαρτίου κατά μήκος των συνόρων του θύλακα αυτού με το Ισραήλ, με αίτημα το δικαίωμα των Παλαιστινίων να επιστρέψουν στη γη, από την οποία εκδιώχθηκαν ή αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν κατά την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ το 1948. Τουλάχιστον 119 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τότε που ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις από τα πυρά των Ισραηλινών στρατιωτών.

Νεκρή μέσα σε λίμνη αίματος δημοσιογράφος μέσα στο σπίτι της στο Μεξικό

Με ποιες υποθέσεις ασχολούνταν στην εφημερίδα της


Νεκρή μέσα σε λίμνη αίματος δημοσιογράφος μέσα στο σπίτι της στο Μεξικό

Μια δημοσιογράφος βρέθηκε νεκρή μέσα στο σπίτι της στο Μοντερέι, στο βόρειο Μεξικό, κι η σορός της έφερε σημάδια από πολλά χτυπήματα, γνωστοποίησαν την Πέμπτη οι δικαστικές αρχές. Το θάνατο της Αλίσιας Δίας Γκονσάλες επιβεβαίωσε η εφημερίδα El Financiero, για την οποία εργαζόταν η 52χρονη δημοσιογράφος από τον Ιανουάριο. «Είναι επείγον να δοθεί επίσημη εξήγηση, για την ανθρωποκτονία της Αλίσιας Δίας Γκονσάλες», τόνισε μέσω Twitter ο Μαουρίσιο Μεχία, ο διευθυντής της εφημερίδας. Η δημοσιογράφος βρέθηκε «πεσμένη μπρούμυτα», μέσα σε μια «λίμνη αίματος» και είχε «υποστεί χτυπήματα», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο εισαγγελική πηγή στην Πολιτεία Νουέβο Λεόν, διευκρινίζοντας ότι το πτώμα της τό βρήκε ο γιος της. Είναι άγνωστο μέχρι τώρα, εάν η δολοφονία της συνδέεται με τη δουλειά της.

Συνάδελφοι της είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η Αλίσια κάλυπτε θέματα, όπως οι δραστηριότητες επιχειρήσεων, φορολογικές υποθέσεις, υποθήκες και οι δημόσιες επενδύσεις. Κατ’ αυτούς, δεν είχε καταπιαστεί ποτέ με τα πιο «ευαίσθητα» θέματα. Η Δίας Γκονσάλες στο παρελθόν εργάστηκε στις εφημερίδες El Norte και La Moneda, όπως γράφει το ΑΠΕ. Την περασμένη εβδομάδα, ο δημοσιογράφος Χουάν Κάρλος Ουέρτα δολοφονήθηκε, καθώς έβγαινε από το σπίτι του στην Πολιτεία Ταμπάσκο (νοτιοανατολικά) και έγινε ο τέταρτος εργαζόμενος στον Τύπο, που εκτελέστηκε από κακοποιούς φέτος. Πάνω από 100 δημοσιογράφοι έχουν δολοφονηθεί στο Μεξικό από το 2000, κατά τα στοιχεία οργανώσεων υπεράσπισης της ελευθερίας της έκφρασης. Η χώρα θεωρείται μια από τις πιο επικίνδυνες στον κόσμο, για την άσκηση αυτού του επαγγέλματος. Το 2017, δολοφονήθηκαν 12 εργαζόμενοι σε μέσα ενημέρωσης.

«Οικονομικό πακέτο» περιμένει το Ιράν από την Ευρώπη

«Αποζημίωση» για την απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για τα πυρηνικά


«Οικονομικό πακέτο» περιμένει το Ιράν από την Ευρώπη

Το Ιράν αναμένει τις ευρωπαϊκές δυνάμεις να τού προσφέρουν ένα οικονομικό πακέτο, έως το τέλος του μήνα, ως «αποζημίωση» για την απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για τα πυρηνικά, όπως μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο υψηλόβαθμο Ιρανό αξιωματούχο. «Αναμένουμε το πακέτο να μας προσφερθεί έως το τέλος Μαΐου», σχολίασε ο αξιωματούχος, πριν αρχίσουν οι συνομιλίες στη Βιέννη, προσθέτοντας πως η Τεχεράνη θα αποφασίσει τις επόμενες εβδομάδες, εάν θα παραμείνει στη συμφωνία ή όχι – NEWSBEAST.GR

Οι φήμες για capital controls στην Τουρκία και η κατάρρευση της λίρας φοβίζουν τον Ερντογάν

Το θρίλερ της τουρκικής οικονομίας δεν έχει τέλος, λίγες μόλις εβδομάδες πριν τις προεδρικές εκλογές


 Οι φήμες για capital controls στην Τουρκία και η κατάρρευση της λίρας φοβίζουν τον Ερντογάν

Για μίνι κραχ της τουρκικής οικονομίας κάνουν λόγο διεθνείς οικονομικοί αναλυτές, καθώς από το ξεκίνημα του 2018 η τουρκική λίρα έχει χάσει πάνω 23% της αξίας της έναντι του ευρώ, ενώ η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας αύξησε την Τετάρτη, κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες το βασικό επιτόκιο, προκειμένου να «αποκρούσει» τις συνέπειες της ολίσθησης, στην οποία έχει περιέλθει το νόμισμα της χώρας. Το θρίλερ της τουρκικής οικονομίας δεν έχει τέλος, καθώς λίγες μόλις εβδομάδες πριν τις προεδρικές εκλογές της 24ης Ιουνίου, οι φήμες στους διεθνείς οικονομικούς κύκλους ακόμη και για capital controls έχουν αρχίσει να εντείνονται, σύμφωνα με το Bloomberg.

Επιπλέον, λαβή για τις σχετικές φήμες έδωσε δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Sabah, σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση ετοιμάζεται να επιβάλει πρόστιμα ύψους έως και 40% σε οποιονδήποτε, ιδιώτη ή εταιρεία, επιχειρήσει να βγάλει κεφάλαια από τη χώρα χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα εξαγωγική ή εισαγωγική δραστηριότητα. Η τουρκική εφημερίδα υποστηρίζει ότι πρόκειται για μέτρο που απορρέει από την αλλαγή της σχετικής νομοθεσίας που τίθεται πλέον σε ισχύ. Υπογραμμίζει ότι πρόκειται για απόφαση της κυβέρνησης και αφορά την εξαγωγή κεφαλαίων είτε σε τουρκικές λίρες – είτε σε συνάλλαγμα. Το σχετικό δημοσίευμα ενίσχυσε υποψίες ότι υπάρχουν σκέψεις να επιβληθούν capital controls, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος προειδοποίησε προσφάτως ότι η Τουρκία «δεν θα συγχωρέσει, όσους επιχειρούν να βγάλουν κεφάλαια από τη χώρα». Οι ρευστοποιήσεις στο τουρκικό χρηματιστήριο έχουν αυξηθεί εν όψει των εκλογών και η ισοτιμία της λίρας καταγράφει ιστορικά χαμηλά, ενώ οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων έχουν ανοδική πορεία.

Την Πέμπτη, η τουρκική λίρα υποχώρησε άνω του 2%, αντιστρέφοντας κάποια από τα κέρδη που σημείωσε, ύστερα από την αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα κατά 300 μονάδες βάσης, σε μία κίνηση έκτακτης ανάγκης, για να ανακόψει τη μεγάλη πτώση του εθνικού νομίσματος. Η κεντρική τράπεζα αύξησε το βασικό της επιτόκιο στο 16,5% από το 13,5%, σε μία έκτακτη συνεδρίαση, που ήρθε ως αποτέλεσμα της ανελέητης υποχώρησης της λίρας τις τελευταίες εβδομάδες. Οι επενδυτές έχουν σφυροκοπήσει το νόμισμα εν μέσω ανησυχιών, για την ικανότητα της κεντρικής τράπεζας να συγκρατήσει τον διψήφιο πληθωρισμό, ιδιαίτερα αφού ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν – που αυτοχαρακτηρίζεται «εχθρός των επιτοκίων» – δήλωσε ότι αναμένει να αναλάβει μεγαλύτερο έλεγχο επί της νομισματικής πολιτικής, μετά τις εκλογές της 24ης Ιουνίου. Μάλιστα ανάλογη εκτίμηση έκανε ο διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και γνωστός διεθνολόγος, Κωνσταντίνος Φίλης.

«Υπάρχουν αυτή τη στιγμή δύο σοβαρά ενδεχόμενα. Το ένα είναι των capital controls και δεν ξέρω τί μπορεί να κάνει ο Ερντογάν, για να τό αποτρέψει αυτό από το να συμβεί μέσα στις επόμενες 30 ημέρες. Είναι σίγουρο ότι θα κάνει τα πάντα, χωρίς να ξέρω αν θα τά καταφέρει και το δεύτερο είναι το πάγωμα στην κίνηση λογαριασμών, που είναι σε συνάλλαγμα. Το πρόβλημα της Τουρκίας αυτή τη στιγμή λόγω της υποτίμησης είναι ακριβώς αυτό. Μάλιστα, σήμερα, είδα τις δηλώσεις του γραφικού Μπουλούτ να λέει ένα μέρος του αφηγήματος του Ερντογάν, ότι υπάρχουν ξένα κέντρα που πολεμούν την Τουρκία και αφού δεν κατάφεραν να βγάλουν τον Ερντογάν από τη μέση με το πραξικόπημα, τό προσπαθούν τώρα μέσω της οικονομίας.

Πιστεύω πως κάπου εκεί θα κινηθεί ο Ερντογάν τις επόμενες ημέρες ως εγχώριο αφήγημα, αν και ο κλονισμός της οικονομίας μπορεί σε επίπεδο ρητορικής να τόν ακούσουμε με τις γνωστές του ακρότητες, αλλά στην πράξη του περιορίζει το περιθώριο ελιγμών. Αυτό που δείχνει πως η πολιτική του Ερντογάν στην οικονομία είναι αποτυχημένη το τελευταίο χρονικό διάστημα, είναι το γεγονός που τόν θυμάμαι να λέει ότι πρέπει να μειωθούν τα επιτόκια και να δίνονται δάνεια με χαμηλά επιτόκια στις επιχειρήσεις και τον κόσμο και χθες είδαμε 300 μονάδες πάνω, δηλαδή 3% αύξηση των επιτοκίων. Αυτό αναιρεί όλα αυτά που δημόσια έλεγε ο Ερντογάν και τις παροτρύνσεις, που έκανε προς τον κεντρικό τραπεζίτη. Αυτό δείχνει πως η κατάσταση είναι πραγματικά άσχημη, για την τουρκική οικονομία και αισθάνεται και την πίεση ο ίδιος ο Ερντογάν», ανέφερε.

«Θησαυρό» βρήκαν οι αρχές στα σπίτια του πρώην πρωθυπουργού της Μαλαισίας

Κατέσχεσαν εκατομμύρια, ακριβές τσάντες και παπούτσια


 «Θησαυρό» βρήκαν οι αρχές στα σπίτια του πρώην πρωθυπουργού της Μαλαισίας

Περί τα 29 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά και 400 ακριβές και πολυτελείς τσάντες ήταν μεταξύ των αντικειμένων, που κατέσχεσαν οι αρχές από τα διαμερίσματα του πρώην πρωθυπουργού της Μαλαισίας Νατζίμπ Ραζάκ, στο πλαίσιο έρευνας εναντίον του, για τη χρηματοδότηση ιδρύματος από τον ίδιο. Το σπίτι του αλλά και τα διαμερίσματα των παιδιών του ήταν μεταξύ των δεκάδων ακινήτων, στα οποία έγιναν έρευνες στις 18 Μαΐου, όπως ανακοίνωσε η Αστυνομία. Μετά την εκλογική ήττα του, στις 9 Μαΐου, έχει επιβληθεί στον Νατζίμπ απαγόρευση εξόδου από τη χώρα από τη νέα κυβέρνηση της Μαλαισίας, ενώ ξεκίνησε έρευνα για τα δισεκατομμύρια δολάρια, που εξαφανίστηκαν από την εταιρεία 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Σε ένα άδειο διαμέρισμα, οι αστυνομικοί ανεκάλυψαν 35 τσάντες γεμάτες με μετρητά, σε 26 νομίσματα. Τα μεγαλύτερα ποσά ήταν στο μαλαισιανό νόμισμα και σε δολάρια Σιγκαπούρης. Η Αστυνομία ανεκάλυψε επίσης 284 κουτιά με τσάντες και ακόμα 50 κατασχέθηκαν από το σπίτι της κόρης του, μαζί με πολλά ζευγάρια παπούτσια. Όλα ήταν πολυτελή, οι περισσότερες δέ από τις τσάντες ήταν Hermes. «Είμαστε σε επαφή με την εταιρεία, θα βγάλουμε φωτογραφίες και θα τις στείλουμε στο Παρίσι, για να διακριβώσουμε την αυθεντικότητα και την αξία τους», δήλωσε εκπρόσωπος της Αστυνομίας.

Ειδικοί εκτιμητές εκλήθησαν επίσης, για να προσδιορίσουν την αξία κοσμημάτων, ρολογιών και άλλων ειδών πολυτελείας, που κατασχέθηκαν στη διάρκεια της επιχείρησης. Ο πρώην πρωθυπουργούς, που κατέθεσε στις αρχές για τις συναλλαγές ύψους 10,6 εκατ. δολαρίων στον τραπεζικό του λογαριασμό, που οι αρχές συνδέουν με την 1MDB, αρνείται κάθε κατηγορία.

Έτοιμοι πλέον οι Αμερικανοί να πουλήσουν όπλα στην Κύπρο 

Νομοσχέδιο για την άρση του σχετικού εμπάργκο κατατέθηκε στη Γερουσία των ΗΠΑ


 

Το εμπάργκο όπλων, που είχε επιβληθεί εναντίον της Κύπρου το 1987, είναι έτοιμες να άρουν οι ΗΠΑ, καθώς κατετέθη στην αμερικανική Γερουσία σχετικό νομοσχέδιο. Σύμφωνα με το ΡΙΚ, με την κατάθεση του νομοσχεδίου από τον επικεφαλής της μειοψηφίας στην επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο ίδιος δήλωσε ότι η Κύπρος έχει αποδειχθεί αξιόπιστος σύμμαχος και αποτελεί στρατηγικό εταίρο των Ηνωμένων Πολιτειών. «Με την Κύπρο να επιδιώκει να εμβαθύνει τη στρατηγική της εταιρική σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι προς το συμφέρον της αμερικανικής εθνικής ασφάλειας και οικονομίας να αρθεί το απαρχαιωμένο εδώ και δεκαετίες εμπάργκο όπλων, το οποίο δεν βοηθά πλέον τους στόχους ασφάλειας της Ουάσιγκτον στη Μεσόγειο», προσέθεσε. Τέλος, ο κ. Μενέντεζ τόνισε ότι η συγκεκριμένη νομοθεσία στέλνει το σημαντικό μήνυμα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν το δικαίωμα της Κύπρου να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές της ως σταθερή και αξιόπιστη δημοκρατία και βασικός παράγων στην αρχιτεκτονική ασφαλείας στην ανατολική Μεσόγειο.

Ναυάγιο με 49 νεκρούς σε ποταμό του Κονγκό…

50 άτομα διασώθηκαν !


Ναυάγιο με 49 νεκρούς σε ποταμό του Κονγκό

Τραγικό θάνατο από πνιγμό βρήκαν 49 άνθρωποι στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, όταν η βάρκα στην οποία επέβαιναν ανετράπη κατά τη διάρκεια της νύχτας σε ποταμό, στο βόρειο τμήμα της χώρας. Περίπου 50 άνθρωποι διασώθηκαν, όπως μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο μέσα ενημέρωσης της χώρας. Ο αντιπρόεδρος της επαρχίας Τσουαπά, στα βόρεια της χώρας, δήλωσε πως η βάρκα ανετράπη και βυθίστηκε με όλους τους επιβάτες της, αργά το βράδυ της Τετάρτης. Τα δυστυχήματα τέτοιου είδους είναι συνηθισμένα στο Κονγκό, μία χώρα αχανή και με πυκνά δάση, με περιορισμένο οδικό δίκτυο έξω από τις πόλεις και δίκτυο ποταμών, που καταλήγουν στη λεκάνη του Κονγκό. Για τους περισσότερους πολίτες, αυτοί οι ποταμοί είναι το μόνο μέσο μετακίνησης σε μεγάλες αποστάσεις.

Στελέχη του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας καταδικάστηκαν για παράνομο πλουτισμό

Συνολικά, οι 29 κατηγορούμενοι στη μεγάλη δίκη διαφθοράς δέχτηκαν 351 έτη κάθειρξης


 Στελέχη του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας καταδικάστηκαν για παράνομο πλουτισμό

Το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα (PP) στην Ισπανία καταδικάστηκε για παράνομο πλουτισμό σε μια μεγάλη δίκη, για διαφθορά, όπου 29 κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων πρώην στελέχη του PP, καταδικάστηκαν συνολικά σε ποινές κάθειρξης 351 ετών, ανακοίνωσε το δικαστήριο. Το PP του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι ανακοίνωσε αμέσως ότι θα ασκήσει έφεση στην απόφαση του δικαστηρίου, που τό καταδικάζει να καταβάλει 245.492 ευρώ, για «συμμετοχή με σκοπό το κέρδος» σε ένα πολυπλόκαμο σύστημα δωροληψιών, με αντάλλαγμα αναθέσεις δημοσίων συμβολαίων. Οι δύο κυριότεροι υπεύθυνοι του δικτύου, ο πρώην ταμίας του PP Λουίς Μπάρθενας και ο επιχειρηματίας Φρανθίσκο Κορέα, καταδικάστηκαν σε ποινές κάθειρξης 33 ετών και τεσσάρων μηνών και 51 ετών και 11 μηνών αντίστοιχα. Από τους 37 κατηγορουμένους, οι 29 καταδικάστηκαν συνολικά σε 351 έτη κάθειρξης κυρίως για διαφθορά, κατάχρηση δημοσίου χρήματος και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Έπειτα από μια μαραθώνια δίκη που διήρκεσε από τον Οκτώβριο του 2016 έως τον Νοέμβριο του 2017, το δικαστήριο έκρινε ότι τεκμηριώθηκε η ύπαρξη ενός δικτύου, που ανέθετε δημόσια συμβόλαια με αντάλλαγμα προμήθειες σε δήμους των περιοχών της Μαδρίτης και της Καστίλλης-Λεόν από το 1999 έως το 2005. Οι πράξεις αυτές «απέφεραν ποσοτικά προσδιορίσιμα οφέλη στο Λαϊκό Κόμμα, που συνίσταντο σε παράνομη χρηματοδότηση δραστηριοτήτων», έκρινε το δικαστήριο. Στην απόφασή του, που καταγράφεται σε 1.700 σελίδες, το δικαστήριο καταλήγει επίσης στο συμπέρασμα πως υπήρχε ένα «μαύρο ταμείο» στο PP, «μια παράλληλη λογιστική οικονομική δομή στα επίσημα λογιστικά βιβλία τουλάχιστον από το 1989».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο Λουίς Μπάρθενας, υπεύθυνος αυτού του «μαύρου ταμείου», ο οποίος φέρεται να καταχράστηκε και να απέκρυψε μια περιουσία, καταδικάστηκε σε πρόστιμο 44 εκατομμυρίων ευρώ. Η υπόθεση Γκουρτέλ, όπως ήταν η κωδική ονομασία που τής είχαν δώσει οι ερευνητές, είναι ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα διαφθοράς, που πλήττουν εδώ και χρόνια την εικόνα του κόμματος του Μαριάνο Ραχόι. Μαζί με την πολιτική της δημοσιονομικής λιτότητας, που ακολούθησε, προκειμένου να εξέλθει από την κρίση, τού κόστισε την απώλεια της απόλυτης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στις βουλευτικές εκλογές, που διεξήχθησαν στα τέλη του 2015. Τον Ιούλιο του 2017, ο Ραχόι είχε κληθεί ως μάρτυρας στη δίκη. Ήταν η πρώτη φορά που ένας πρωθυπουργός εν ενεργεία έδινε κατάθεση σε δικαστήριο στην Ισπανία. Ο συντηρητικός ηγέτης είχε πει στην κατάθεσή του ότι δεν γνώριζε τίποτα για την οικονομική διαχείριση του κόμματος, του οποίου ήταν δεύτερος στην ιεραρχία από το 1990, και ότι δεν τόν απασχόλησε «ποτέ» «κανένα ζήτημα λογιστικής».

Στις κάλπες οι Ιρλανδοί για το ιστορικό δημοψήφισμα, σχετικά με τις αμβλώσεις

Ιρλανδία: Στις κάλπες
Περίπου 3,5 εκατομμύρια Ιρλανδοί καλούνται σήμερα στις κάλπες, για να ψηφίσουν υπέρ ή κατά της νομιμοποίησης των αμβλώσεων σε αυτή τη χώρα, όπου το 2015 οι πολίτες ψήφισαν μαζικά υπέρ της νομιμοποίησης του γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου. Τα εκλογικά κέντρα άνοιξαν στις 08:00 (τοπική ώρα, 10:00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 23:00 (τοπική ώρα). Έπειτα από μια προεκλογική εκστρατεία, που ολοκληρώθηκε με κάποια ένταση μεταξύ αυτών που στηρίζουν τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων και αυτών που τάσσονται κατά, το «Ναι» φαίνεται να προηγείται στην πρόθεση ψήφου, παρά το γεγονός ότι είναι δύσκολο να εκτιμηθεί η συμμετοχή στο δημοψήφισμα, ενώ ο αριθμός των αναποφάσιστων είναι αυξημένος.

Οι αρχές έχουν καταγράψει αύξηση στον αριθμό των νέων εγγεγραμμένων στις εκλογικές λίστες, με περισσότερα από 118.000 αιτήματα, ένδειξη του ενδιαφέροντος των Ιρλανδών για το δημοψήφισμα. Η κινητοποίηση των ψηφοφόρων ήταν ένας από τους βασικούς στόχους και των δύο στρατοπέδων, με τους αντιπάλους των αμβλώσεων να βασίζονται κυρίως στους κατοίκους της υπαίθρου. Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ, μιλώντας χθες Πέμπτη στο ραδιοφωνικό σταθμό Newstalk, χαρακτήρισε το δημοψήφισμα «ευκαιρία μιας γενιάς», υπενθυμίζοντας ότι σε περίπτωση που υπερισχύσει το «Όχι», δεν θα διεξαχθεί δεύτερο δημοψήφισμα. Ο Βαράντκαρ επανέλαβε την έκκλησή του προς τους Ιρλανδούς να ψηφίσουν «Ναι» και επεσήμανε ότι «μετά την υιοθέτηση της 8ης τροπολογίας στο Σύνταγμα, 170.000 γυναίκες (από την Ιρλανδία) πήγαν στο εξωτερικό, για να κάνουν άμβλωση».

Το ερώτημα του δημοψηφίσματος αφορά ακριβώς στην κατάργηση αυτής της τροπολογίας, που υιοθετήθηκε το 1983 και απαγόρευε τις αμβλώσεις. Μια τροποποίηση, που ψηφίστηκε το 2013, επιτρέπει τις αμβλώσεις σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως όταν κινδυνεύει η ζωή της μητέρας. Ωστόσο, ο βιασμός, η αιμομιξία ή η δυσμορφία του εμβρύου δεν αποτελούν νόμιμους λόγους, για να γίνει άμβλωση. Η νομοθεσία της Ιρλανδίας, αναφορικά με τις αμβλώσεις, παραμένει μια από τις πιο περιοριστικές στην Ευρώπη.

Έκρηξη στον Καναδά – Αναφορές για τουλάχιστον 8 τραυματίες…

Έκρηξη στην καναδική πόλη, Μισισάγκα - Αναφορές για τουλάχιστον 8 τραυματίες

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται οι καναδικές Αρχές, έπειτα από την έκρηξη που σημειώθηκε στην πόλη Μισισάγκα της επαρχίας του Οντάριο και συγκεκριμένα σε ινδικό εστιατόριο. Τα αίτια της έκρηξης δεν έχουν γίνει έως τώρα γνωστά, με τις πρώτες αναφορές να κάνουν λόγο για τουλάχιστον οκτώ τραυματίες.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:

Βόμβα η αιτία της έκρηξης στο εστιατόριο στον Καναδά

Στους 15 οι τραυματίες, οι τρεις σοβαρά…


 Βόμβα τελικά η αιτία της έκρηξης στο εστιατόριο στον Καναδά

Βόμβα εξερράγη τελικά στο εστιατόριο στο Οντάριο του Καναδά, την οποία πυροδότησαν δύο δράστες, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 15 άνθρωποι, όπως μετέδωσε το CNBC. Τρεις από τους τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με σοβαρά τραύματα, όπως μετέδωσε μέσω Twitter το Peel Paramedics. Αμέσως μετά την πυροδότηση, οι δράστες εξαφανίστηκαν και αναζητούνται από την Αστυνομία. Το συμβάν έγινε στο εστιατόριο Bombay Bhel στο προάστιο Μισισάουγκα. Αστυνομική πηγή είπε στο CNBC ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις για τρομοκρατική ενέργεια.

Προβολή εικόνας στο Twitter

Peel Paramedics

@Peel_Paramedics

@Peel_Paramedics have transported 15 pts. from The Bombay Bhel restaurant in Mississauga. 3 pts. were taken to trauma centres with critical blast injuries.

Διαβάστε Επίσης

Νότια Κορέα: «Ανεύθυνο το βέτο της Ρωσίας, στη συνέχιση της επιτήρησης των κυρώσεων του ΟΗΕ, στη Βόρεια Κορέα»

«Η ρωσική ομοσπονδία, παρά το καθεστώς του κράτους-μόνιμου