Τα του πλανήτη, εν περιλήψει. . .

- in ΔΙΕΘΝΗ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

H Σουηδία προετοιμάζει τους πολίτες για πόλεμο – Iσλάμ και μετανάστες ο μεγαλύτερος κίνδυνος

Εν μέσω ανησυχιών για αυξημένη απειλή από τη Ρωσία, η αρμόδια αρχή της Σουηδίας εξέδωσε φυλλάδιο οδηγιών προς τους πολίτες, καλύπτοντας την περίπτωση ενός πολέμου. Παρόμοια κίνηση είχε λάβει χώρα πριν από 30 χρόνια, τη δεκαετία του 1980. Ωστόσο, οι απειλές που αναφέρει το φυλλάδιο δεν εστιάζουν μόνο στη Ρωσία, αλλά εμμέσως και στο ισλάμ και στη μετανάστευση. Με τίτλο «If Crisis Or War Comes», το φυλλάδιο πραγματοποιεί αναφορά στην αυξημένη πιθανότητα ενός νέου πολέμου, επικαλούμενο την κλιματική αλλαγή (μετανάστευση), την τρομοκρατία (ισλάμ), τις κυβερνοεπιθέσεις και, γενικότερα, την επιδείνωση της γεωπολιτικής κατάστασης.

Η MSB περιγράφει παραδείγματα δυσμενών σεναρίων, που θα μπορούσαν να συμβούν στη Σουηδία, εξηγώντας στους πολίτες πως να είναι καλύτερα προετοιμασμένοι για μια πιθανή έλλειψη τροφίμων, νερού και επικοινωνίας. «Σε περίπτωση κοινωνικής έκτακτης ανάγκης, η βοήθεια θα παρέχεται πρώτα σε εκείνους, που τή χρειάζονται περισσότερο. Η πλειοψηφία πρέπει να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις δικές της ανάγκες για κάποιο χρονικό διάστημα, το νερό, τα τρόφιμα και τη θέρμανση», σημειώνεται μεταξύ άλλων. Το φυλλάδιο αναφέρει, επίσης, ότι οι Σουηδοί θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις πιθανές παραπλανητικές πληροφορίες.

Μία αξιοσημείωτη αναφορά είναι η εξής: «όσοι ζουν στη Σουηδία έχουν καθήκον να συνεισφέρουν στην πλήρη άμυνα, πράγμα που σημαίνει ότι οποιοσδήποτε ηλικίας μεταξύ 16 και 70 ετών μπορεί να κληθεί να βοηθήσει με διάφορους τρόπους, σε περίπτωση πολέμου ή απειλής πολέμου».

«Όλοι έχουμε την ευθύνη για την ασφάλεια και την ετοιμότητα της χώρας μας. Η Σουηδία είναι ασφαλέστερη από πολλές άλλες χώρες, αλλά υπάρχουν απειλές», σχολίασε ο Γενικός Διευθυντής της MSB, Dan Eliasson. Το φυλλάδιο διατίθεται σε 13 γλώσσες, ενώ έντυπα αντίγραφα θα σταλούν σε 4,8 εκατομμύρια νοικοκυριά, μεταξύ 28 Μαΐου και 3 Ιουνίου 2018.

Μεγάλο πλήγμα στον τουρισμό στη Χαβάη, καθώς το Κιλαουέα αγριεύει…

Άδεια δωμάτια κι ανησυχία στο Μεγάλο Νησί


Μεγάλο πλήγμα στον τουρισμό στη Χαβάη καθώς το Κιλαουέα αγριεύει

Τα κρουαζιερόπλοια ματαίωσαν τις στάσεις, που έκαναν στο μεγάλο Νησί της Χαβάης, καθώς η κατάσταση με το ηφαίστειο Κιλαουέα διαρκώς επιδεινώνεται. Πολλά δωμάτια ξενοδοχείων παραμένουν άδεια, παρά τις μειώσεις τιμών. Οι απασχολούμενοι στον κλάδο του τουρισμού, ιδιοκτήτες καταλυμάτων, ξεναγοί…, που εξαρτώνται από τους δύο εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο στο Hawaii Volcanoes National Parkμ διερωτώνται για πόσο διάστημα θα μείνουν οι οικογένειές τους χωρίς εισόδημα. Όπως μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο τις τουριστικές υπηρεσίες, οι κρατήσεις σε ξενοδοχεία του Μεγάλου Νησιού μειώθηκαν σχεδόν στο μισό από τις 3 Μαΐου, που το ηφαίστειο Κιλαουέα άρχισε να «βρυχάται».

Το κλείσιμο του πάρκου, που αποτελεί τον πιο δημοφιλή τουριστικό προορισμό στο νησί, κοστίζει μόνο του 166 εκατομμύρια δολάρια. Τα χαμένα εισοδήματα φτάνουν τα 222 εκατομμύρια δολάρια, ενώ 2000 θέσεις εργασίας επηρεάζονται άμεσα από τις συνέπειες της έκρηξης του ηφαιστείου. Ο τουρισμός είναι η μεγαλύτερη «βιομηχανία» του Μεγάλου Νησιού και μακράν ο μεγαλύτερος εργοδότης, παρέχοντας περίπου το 30% των θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα το 2017. Την ίδια ώρα, ωστόσο, από το ηφαίστειο τα σημάδια δείχνουν μόνο επιδείνωση και σίγουρα δεν αναπτερώνουν τις ελπίδες για εξομάλυνση της κατάστασης. Οι γεωλόγοι κάνουν λόγο για το χειρότερο κύκλο εκρήξεων εδώ και έναν αιώνα. Το 1955, οι εκρήξεις στο Κιλαουέα είχαν διαρκέσει 88 ημέρες. Η λάβα έφτασε πλέον στον ωκεανό, με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός για την έκλυση τοξικών αερίων από την επαφή της με το νερό.

ΧΑΒΑΗ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ ΚΙΛΑΟΥΕΑ

Λεωφορείο εξερράγη στο Αφγανιστάν

Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για πολλά θύματα…


 Λεωφορείο εξερράγη στο Αφγανιστάν

Ένα μικρό λεωφορείο παγιδευμένο με εκρηκτικά εξερράγη σε σημείο ελέγχου της Κανταχάρ, στο νότιο Αφγανιστάν δήλωσαν αξιωματούχοι, καθώς οι επιθέσεις συνεχίζονται ακόμη και στη διάρκεια του ιερού μήνα του Ραμαζανιού. Η έκρηξη, που σημειώθηκε κοντά σε μία από τις κεντρικές αγορές της Κανταχάρ, προκάλεσε ένα μεγάλο σύννεφο καπνού και σκόνης, όμως προς το παρόν δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση για θύματα, αν και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις θα είναι πολλά.

Ένας γιατρός στο νοσοκομείο της πόλης δήλωσε ότι έχουν διακομιστεί εκεί 25 τραυματίες, όμως προσέθεσε ότι τα ασθενοφόρα εξακολουθούν να παραλαμβάνουν θύματα. Σύμφωνα με αξιωματούχους, η έκρηξη φαίνεται ότι σημειώθηκε την ώρα που το μικρό λεωφορείο σταμάτησε σε ένα σημείο ελέγχου της αφγανικής υπηρεσίας Πληροφοριών, όμως δεν είναι ξεκάθαρο ποιος ήταν ο στόχος, σύμφωνα με το Reuters.

Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν τραυματιστεί ή σκοτωθεί σε επιθέσεις με βόμβες από την αρχή του έτους, κυρίως στην Καμπούλ, αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις της περιφέρειας. Την ευθύνη για τις επιθέσεις αναλαμβάνουν κυρίως οι Ταλιμπάν, οι οποίοι προσπαθούν να ανακτήσουν τον έλεγχο του Αφγανιστάν. Η επαρχία Κανταχάρ, στα σύνορα με το Πακιστάν, είναι ένα σημαντικό κέντρο παραγωγής οπίου και προπύργιο των Ταλιμπάν, όμως η πόλη θεωρείται σχετικά ασφαλής.

Die Welt: Ο Ερντογάν λειτουργεί ως αντίπαλος της Ε.Ε. στα Βαλκάνια

«Υπήρχε ένα σχέδιο δολοφονίας εναντίον μου», είπε σε ομιλία του στο Σεράγεβο


 Die Welt: Ο Ερντογάν λειτουργεί ως αντίπαλος της Ε.Ε. στα Βαλκάνια

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θεωρεί τους μουσουλμάνους των Βαλκανίων δύναμη στον αγώνα του, για το αυτοκρατορικό μεγαλείο, γράφει η γερμανική εφημερίδα Die Welt, που εκτιμά πάντως ότι «φτάνει τα όριά του στην περιοχή». Ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας σε 15.000 οπαδούς του στο Σεράγεβο, υπεστήριξε «ότι υπήρχε ένα σχέδιο δολοφονίας εναντίον μου», αλλά η επίθεση ματαιώθηκε.

Υπό το φως του αποτυχημένου πραξικοπήματος εναντίον του Ερντογάν το καλοκαίρι του 2016, είναι αρκετά σαφές ότι υπάρχουν πράγματι δυνάμεις, που μπορεί να αναζητούν τη ζωή του. Αλλά η χρονική στιγμή των λόγων του, λίγο πριν από τις προεδρικές εκλογές της 24ης Ιουνίου, ταιριάζει τουλάχιστον τόσο στην προεκλογική εκστρατεία, όσο και στη λογική ότι έχει εχθρούς, σημειώνει η εφημερίδα σύμφωνα με το ΑΜΠΕ. Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Μπεκίρ Μποζντάγκ δήλωσε, στις 19 Μαΐου, ότι υπήρχαν «κύκλοι» που δεν θα μπορούσαν να αντέξουν «έναν τόσο μεγάλο ηγέτη, έναν άνθρωπο με όραμα», όπως ο Ερντογάν. Η εκτίμηση αυτή είχε ως στόχο τις δυτικές δυνάμεις, καθώς, ακόμη και μετά το απόπειρα πραξικοπήματος, ο Ερντογάν κατηγόρησε έμμεσα τις ΗΠΑ και τους Ευρωπαίους ότι ήταν πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος ή τουλάχιστον προσέβλεπαν σε αυτό.

Όλα τα κράτη της Ε.Ε. απαγόρευσαν στον Ερντογάν να κάνει την προεκλογική του εκστρατεία στις αντίστοιχες χώρες. Στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, όμως, δεν είχε πρόβλημα. Από εδώ, κάλεσε τους Τούρκους στην Ευρώπη με ένα δηλητηριώδες σύνθημα: τούς προέτρεψε να «δραστηριοποιηθούν στα πολιτικά κόμματα των χωρών τους». Επειδή «σε αυτά τα κοινοβούλια δεν πρέπει να καθίσουν μόνο όσοι προδίδουν τη χώρα τους. Θα πρέπει επίσης να πάρετε τις θέσεις εκεί. Η τουρκική κοινότητα έχει αυτή τη δύναμη». Ο Ερντογάν αναφερόταν σε «προδότες» σε πολιτικούς όπως ο Γερμανός βουλευτής Τζεμ Έζντεμιρ, που ανήκει στους Πράσινους. Σε απλή γερμανική γλώσσα: Όλοι οι Τούρκοι της Ε.Ε., οι οποίοι έχουν την ιθαγένεια των αντίστοιχων χωρών τους και μιλούν επίσης την τοπική γλώσσα, αλλά που αισθάνονται στην καρδιά τους την Τουρκία, πρέπει να στραφούν στην πολιτική, για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα της Τουρκίας.

Με αυτό το πνεύμα, ως πολιτικά κομμάτια σκακιού, ο Ερντογάν προσπαθεί εδώ και πολλά χρόνια να κερδίζει και τους μουσουλμάνους των Βαλκανίων. Λειτουργεί ως αντίπαλος της Ε.Ε. στην περιοχή, η οποία θεωρείται εκεί ως σταθεροποιητική δύναμη. Σε περίπτωση που η Ε.Ε. θέλει να λύσει παλιές συγκρούσεις και να συμφιλιώσει παλαιούς εχθρούς, Σέρβους, Κροάτες και Βόσνιους, χριστιανούς και μουσουλμάνους, η Τουρκία υπερτονίζει τις παλιές αδικίες, θέλει να διατηρήσει τις παλιές εχθρότητες.

Η σφαγή της Σρεμπρένιτσα, στα μάτια των Μουσουλμάνων των Βαλκανίων είναι σύμβολο της σερβικής σκληρότητας στον εμφύλιο πόλεμο της δεκαετίας του ’90, στην τουρκική αφήγηση έχει γίνει ένα σύμβολο της χριστιανικής σκληρότητας. Για τους χριστιανούς «χαμογελάνε, όταν τούς μιλάμε», είπε κάποτε ο Ερντογάν σε μια ομιλία, «αλλά πιστέψτε με, θα είναι χαρούμενοι, αν πεθάνετε». Οι πιστοί κατά των άπιστων, σε αυτό το πλαίσιο της σκέψης, είναι ο Ερντογάν, με βάση το απόφθεγμά του: «Πρέπει να είμαστε παντού όπου ήταν κάποτε οι πρόγονοί μας». Ο ίδιος βλέπει τον εαυτό του ως πνευματικό κληρονόμο των Οθωμανών σουλτάνων και ως προστάτης των μουσουλμάνων των Βαλκανίων, επισημαίνεται στο δημοσίευμα της Die Welt.

Σε νοσοκομείο στη Ραμάλα με πνευμονία ο Αμπάς

Διαγνώστηκε με φλεγμονή στον δεξιό πνεύμονα, αλλά η κατάστασή της υγείας του βελτιώνεται…


Σε νοσοκομείο στη Ραμάλα με πνευμονία ο Αμπάς

Κλινήρης από την Κυριακή βρίσκεται ο 83χρονος παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος νοσηλεύεται σε νοσοκομείο στη Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, πάσχει από πνευμονία, αλλά η κατάσταση της υγείας του βελτιώνεται, ανέφεραν το βράδυ της Δευτέρας πολιτικοί και γιατροί. «Επισκέφθηκα τον κ. Αμπάς στο νοσοκομείο απόψε (σ.σ. χθες Δευτέρα). Πάσχει από πνευμονία και τού χορηγούνται αντιβιοτικά», ανέφερε μέσω Twitter ο Άχμεντ Τίμπι, ισραηλινός άραβας κοινοβουλευτικός, προσθέτοντας ότι η κατάσταση της υγείας του ογδοντάρη παλαιστίνιου ηγέτη, η εισαγωγή του οποίου αρχικά είχε αποδοθεί σε «επιπλοκές», έπειτα από «μια επέμβαση στο αυτί», έχει «βελτιωθεί αισθητά».

Ο διευθυντής του αραβικού νοσοκομείου Ιστιχάρι, κοντά στη Ραμάλα, ανέφερε ότι ο Αμπάς έχει μια «φλεγμονή στο δεξιό πνεύμονα»: «Τού χορηγείται η απαραίτητη θεραπεία και βρίσκεται στη διαδικασία ανάρρωσης». Δημοσιοποιήθηκαν εξάλλου φωτογραφίες του Αμπάς, καθώς βαδίζει σε διαδρόμους του νοσοκομείου ή ενώ διαβάζει εφημερίδα, σε μια προφανή προσπάθεια να διασκεδαστούν οι φήμες σύμφωνα με τις οποίες ο Αμπάς βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση. Κρατικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι ο παλαιστίνιος ηγέτης μίλησε με πολιτικούς ηγέτες της περιοχής, για να τούς καθησυχάσει όσον αφορά την κατάσταση της υγείας του.

Ο Άχμεντ Τίμπι -ο οποίος είναι επίσης γιατρός- ανέφερε πως περιμένει ότι ο Μαχμούντ Αμπάς θα χρειαστεί να περάσει «πολλές ημέρες ακόμη» στο νοσοκομείο. Ο Αμπάς εισήχθη στο νοσοκομείο την Κυριακή. Ήταν η τρίτη φορά που ο 83χρονος διακομίστηκε σε νοσοκομείο μέσα σε μία εβδομάδα, αφού υπεβλήθη σε μια ήσσονος σημασίας χειρουργική επέμβαση στο αυτί την Τρίτη και εισήχθη, για να υποβληθεί σε εξετάσεις το βράδυ του Σαββάτου.

Η κατάσταση της υγείας του Αμπάς, γνωστού μανιώδους καπνιστή, γίνεται συχνά αντικείμενο φημών. Το Φεβρουάριο, είχαν ήδη κυκλοφορήσει φήμες, όταν υπεβλήθη σε ιατρικές εξετάσεις κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στις ΗΠΑ. Ο Αμπάς εξελέγη πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής το 2005, για θεωρητικά τετραετή θητεία. Παρέμεινε στο θώκο, ελλείψει εκλογών, εξαιτίας των διαιρέσεων των παλαιστινιακών οργανώσεων και ιδίως εξαιτίας της διένεξης ανάμεσα στη Φάταχ και τη Χαμάς, το ισλαμιστικό κίνημα που ασκεί την εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας. Δεν έχει ονομάσει μέχρι σήμερα κανέναν διάδοχο.

Πέντε νεκροί στην Υεμένη από επίθεση σε αγορά γεμάτη κόσμο

Ακόμα είκοσι δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν


Πέντε νεκροί στην Υεμένη από επίθεση σε αγορά γεμάτη κόσμο

Πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και ακόμα είκοσι δύο τραυματίστηκαν από πύραυλο που εκτόξευσαν οι Χούτι στην πόλη Μαρίμπ της Υεμένης, την οποία ελέγχει η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση του προέδρου Αμπν Ραμπού Μανσούρ Χάντι, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων SABA και αναμεταδίδει το Reuters. «Οι Χούτι, που έχουν τη στήριξη του Ιράν, εκτόξευσαν πύραυλο Κατιούσα, με στόχο πολύβουη αγορά γεμάτη κόσμο στο κέντρο της πόλης Μαρίμπ, σκοτώνοντας πέντε ανθρώπους και τραυματίζοντας είκοσι δύο» μετέδωσε το SABA.

Με τη στήριξη του συνασπισμού, του οποίου ηγείται η Σαουδική Αραβία, η κυβέρνηση του Χάντι μάχεται τους Χούτι- οι οποίοι έχουν τη στήριξη του Ιράν- από το 2015, με τον πόλεμο αυτό να έχει φέρει τη χώρα στα όρια του λιμού. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, 10.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη διάρκεια των τριών ετών του πολέμου, ενώ τρεις στους τέσσερις πολίτες της Υεμένης- 22 εκατομμύρια δηλαδή- χρειάζονται την παροχή βοήθειας.

Η Ρωσία θα κατασκευάσει έξι ακόμη πυρηνικά στρατηγικά υποβρύχια

Μέχρι το 2023, ο στόλος θα έχει διπλασιαστεί. . .


 Η Ρωσία θα κατασκευάσει έξι ακόμη πυρηνικά στρατηγικά υποβρύχια

Η Ρωσία προτίθεται μετά το 2023 να κατασκευάσει έξι πυρηνικά στρατηγικά υποβρύχια τύπου Borei-A, μεταδίδει το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS, επικαλούμενο ανώνυμη πηγή στο στρατιωτικο-βιομηχανικό σύμπλεγμα, επισημαίνοντας ότι με την ολοκλήρωση της κατασκευής τους ο στόλος των πυρηνικών στρατηγικών υποβρυχίων θα αποτελείται από 14 υποβρύχια.

Πρόσφατα είχε ανακοινωθεί ότι από το 2018 θα αρχίσει ο σχεδιασμός των εξελιγμένων υποβρυχίων τύπου 955Β και η κατασκευή τεσσάρων παρόμοιων υποβρυχίων. Ωστόσο «μετά την μελέτη των προτάσεων που αφορούσαν την κατασκευή των πυρηνικών υποβρυχίων Borei-B, ελήφθη η απόφαση να ακυρωθεί η κατασκευή τους, επειδή δεν ανταποκρίνονταν στο κριτήριο ‹κόστος –απόδοση’» και «ως τελική λύση για το κρατικό εξοπλιστικό πρόγραμμα έως το 2027 συμπεριελήφθησαν τα υποβρύχια Borei-A» φέρεται να δήλωσε η εν λόγω πηγή. Η ίδια πηγή διευκρίνισε ότι «η κατασκευή της νέας σειράς υποβρυχίων θα ξεκινήσει μετά το 2023». Το ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS επισημαίνει στο τηλεγράφημά του ότι δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση της εν λόγω πληροφορίας.

Τραμπ: Να αποκαταστήσει τη δημοκρατία το καθεστώς Μαδούρο

«Το προτρέπουμε να διεξαγάγει ελεύθερες και δίκαιες εκλογές»


 Τραμπ: Να αποκαταστήσει τη δημοκρατία το καθεστώς Μαδούρο

Να «διεξαγάγει ελεύθερες και δίκαιες εκλογές», απαίτησε από την κυβέρνηση της Βενεζουέλας ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μία ημέρα μετά την επανεκλογή του Νικολάς Μαδούρο στην προεδρία κατά την πρόωρη εκλογική διαδικασία που η αντιπολίτευση, οι ΗΠΑ και άλλες χώρες καταδίκασαν, υποστηρίζοντας πως επρόκειτο για φάρσα.

«Προτρέπουμε το καθεστώς του Μαδούρο, να διεξαγάγει ελεύθερες και δίκαιες εκλογές, να απελευθερώσει όλους τους πολιτικούς κρατούμενους άμεσα και χωρίς όρους και να τερματίσει την καταστολή και την οικονομική στέρηση του λαού της Βενεζουέλας», αναφέρει ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η αμερικανική προεδρία.

Νωρίτερα, ο Τραμπ υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα, με το οποίο επιβάλλονται νέες οικονομικές κυρώσεις από τις ΗΠΑ, στη Βενεζουέλα. Στις κυρώσεις αυτές συμπεριλαμβάνεται η επιβολή απαγόρευσης σε όλους τους Αμερικανούς και τις αμερικανικές εταιρείες να συναλλάσσονται με τη Βενεζουέλα, ιδίως όσον αφορά την αγορά πετρελαίου και διαφόρων άλλων προϊόντων.

Χαβάη♦︎ η λάβα του Κιλαουέα έφτασε στον ωκεανό

Συναγερμός και σε μονάδα παραγωγής γεωθερμικής ενέργειας – Δείτε φωτογραφίες και βίντεο


 Χάος στη Χαβάη, η λάβα του Κιλαουέα έφτασε στον ωκεανό

Λάβα από το ηφαίστειο Κιλαουέα στο Μεγάλο Νησί της Χαβάης, έφτασε σε μονάδα παραγωγής γεωθερμικής ενέργειας, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να τρέχουν να τήν απενεργοποιήσουν, για να αποτρέψουν πιθανή διαρροή τοξικών αερίων. Ο συναγερμός σήμανε στη διάρκεια της νύχτας, καθώς οι εργαζόμενοι έτρεχαν να κλείσουν το 11ο και τελευταίο πηγάδι της μονάδας Puna Geothermal Venture (PGV), στην οποία παράγεται περίπου το 25% του ρεύματος, που ηλεκτροδοτεί το Μεγάλο Νησί. Ήταν ακόμα μία πρόκληση, καθώς οι γεωλόγοι προειδοποιούν για τη δραστηριότητα του ηφαιστείου. Η τελευταία έκρηξη σημειώθηκε λίγο πριν τις 18.00, εκτοξεύοντας στον αέρα σύννεφο στάχτης.

Η μονάδα έκλεινε σταδιακά μετά την αρχή των εκρήξεων, στις 3 Μαΐου, καθώς ολοένα περισσότερες ρωγμές στο έδαφος προκαλούσαν προβλήματα σε γειτονιές και δρόμους, στην αριστερή άκρη του Κιλαουέα. Μέσα σε μία εβδομάδα, σχεδόν 230.000 λίτρα του εύφλεκτου χημικού πεντανίου, που ήταν αποθηκευμένο στη μονάδα, απομακρύνθηκαν από το σημείο. Τα πηγάδια της μονάδας φτάνουν σε βάθος σχεδόν 2.500 χιλιομέτρων στο έδαφος, έχοντας πρόσβαση σε πολύ ζεστό νερό και ατμό, που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ενέργειας

Στο μεταξύ, σε απόσταση περίπου 5 χιλιομέτρων ανατολικά της μονάδας, ποτάμια λάβας έφτασαν στον ωκεανό. Το αποτέλεσμα ήταν αφενός να αποκλειστεί η Highway 137, μία από τις βασικές διεξόδους από την επικίνδυνη περιοχή, αφετέρου η έκλυση τοξικών αερίων, ατμών και άλλων σωματιδίων από την επαφή της λάβας με το νερό. Όπως εξηγεί το Reuters, η εισπνοή των αερίων αυτών μπορεί να αποβεί ακόμα και μοιραία.

«Εάν βρισκόταν κάποιος κοντά στο σημείο, λόγω των πολλών οξέων, θα είχε πρόβλημα στα μάτια, τη μύτη και την αναπνευστική οδό αλλά και το δέρμα», τόνισε εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας. Τα αέρια αυτά είχαν σκοτώσει δύο ανθρώπους, όταν ένα ποτάμι λάβας είχε φτάσει στην ακτή, το 2000. Οι γεωλόγοι προειδοποιούν πως η δραστηριότητα του Κιλαουέα περνά πλέον σε πιο βίαια φάση, εκτοξεύοντας μεγαλύτερου όγκου βράχια. Τουλάχιστον 22 σπίτια και άλλα κτίσματα έχουν καταστραφεί, ενώ καταγράφηκε κι ένας σοβαρός τραυματισμός άνδρα, που καθόταν στο μπαλκόνι του και τόν χτύπησε μια μπάλα λάβας. Δύο χιλιάδες άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους λόγω της λάβας, αλλά και των επιπέδων των τοξικών αερίων, που τριπλασιάστηκαν το τελευταίο 2ήμερο.

AP_18141686789596AP_18141598917609AP_18141598864366AP_18141598860565AP_18141211920470AP_18141213309571AP_18141215345774AP_18141216384573AP_18141230298833AP_18141232573637AP_18141241947946AP_18141725000103AP_18141727526783AP_18141201083548AP_18141496206426

Eπιπλοκές στη συνάντηση Τραμπ – Κιμ Γιονγκ Ουν

Ανοιχτό το ενδεχόμενο αναβολής άφησε και ο Μάικ Πενς


 Σύννεφα πάνω από τη συνάντηση Τραμπ με τον Κιμ Γιονγκ Ουν

Διατεθειμένος να ακυρώσει τη ιστορική σύνοδο κορυφής, που έχει προγραμματιστεί για τον επόμενο μήνα με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, είναι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε τη Δευτέρα ο αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, μερικές ημέρες αφότου η Πιονγκγιάνγκ έθεσε υπό αμφισβήτηση τη διεξαγωγή της συνάντησης. Ο Πενς διεμήνυσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News ότι η Βόρεια Κορέα δεν πρέπει να αποπειραθεί να εξασφαλίσει παραχωρήσεις από την κυβέρνηση των ΗΠΑ με αντάλλαγμα υποσχέσεις, τις οποίες δεν σκοπεύει να τηρήσει.

«Θα ήταν μεγάλο λάθος από μέρους του Κιμ Γιονγκ Ουν να νομίσει πως μπορεί να χειραγωγήσει τον Ντόναλντ Τραμπ», είπε ο Πενς, σύμφωνα με απομαγνητοφωνημένα αποσπάσματα της συνέντευξής του, που δημοσιοποίησε το Φοξ. Ερωτηθείς, εάν ο Τραμπ θα έφθανε στο σημείο να ακυρώσει τη σύνοδο κορυφής, που προγραμματίζεται να διεξαχθεί τη 12η Ιουνίου στη Σιγκαπούρη, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος απήντησε «αναμφίβολα».

Τραγικό δυστύχημα στη Ρωσία: Δύο αλεξιπτωτιστές συγκρούστηκαν στον αέρα (Βίντεο)

Τραγικό δυστύχημα στη Ρωσία: Δύο αλεξιπτωτιστές συγκρούστηκαν στον αέρα
Τρομακτικό δυστύχημα με τη σύγκρουση δύο αλεξιπτωτιστών στον αέρα κατέγραψε κάμερα στη Ρωσία.

Ο 34χρονος Ρουσάν Σιμπγκατούλιν κι ο 48χρονος Όλεγκ Σελκάνοφ έπαιρναν μέρος σε μια συνηθισμένη ομαδική ελεύθερη πτώση, στην περιοχή του Ταταρστάν, όπου συνέβη το δυστύχημα. Τα επτά μέλη της ομάδας πήδηξαν από ύψος 5.250 ποδιών (περίπου 1.600 μ.) κι όλα φαίνονταν να κυλούν ομαλά, μέχρι την κατά μέτωπο σύγκρουση των δύο αλεξιπτωτιστών. Ήταν τόσο σφοδρή οι σύγκρουση, που οι δύο άνδρες έχασαν τις αισθήσεις τους. Την ώρα εκείνη ο ένας εξ αυτών είχε μόλις ανοίξει το αλεξίπτωτό του και ο άλλος ετοιμαζόταν να τό πράξει.

Μετά τη σύγκρουση έκαναν βουτιά στο κενό κι ο ένας σκοτώθηκε στο έδαφος, ενώ ο άλλος άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο, λίγες ώρες αργότερα. Ρωσικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι οι Σιμπγκατούλιν και Σελκάνοφ ήταν έμπειροι αλεξιπτωτιστές με πάνω από 600 πτώσεις στο ενεργητικό τους. Οι Αρχές διενεργούν έρευνα τα αίτια του τραγικού δυστυχήματος.

ΒΙΝΤΕΟ:

Ο ρωσικός στρατός ανεκοίνωσε την κατάρριψη drone, κοντά στην αεροπορική βάση Χμέιμιν, στη Συρία

Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε την κατάρριψη drone κοντά στην αεροπορική βάση Χμέιμιν στη Συρία
Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας ότι κατέρριψε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος αγνώστου ταυτότητας, που πλησίασε τη ρωσική αεροπορική βάση στη Συρία Χμέιμιν, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. «Δεν υπάρχουν απώλειες ή υλικές ζημίες. Η ρωσική αεροπορική βάση Χμέιμιν λειτουργεί κανονικά», τονίζεται. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι ακούστηκαν εκρήξεις κοντά στη βάση και φάνηκαν να προέρχονται από ρωσικές αντιαεροπορικές δυνάμεις, που αντιμετώπιζαν μια επίθεση.

Διαβάστε Επίσης

Βραζιλία: Πατέρας έδωσε 2 ευρώ σε άστεγο, για να κάψει το πτώμα της κόρης του…

Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες βλέπουν το φως της δημοσιότητας από