Tα του κόσμου και ΗΜΕΙΣ !

- in ΔΙΕΘΝΗ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δρακόντειους όρους θέτουν οι ΗΠΑ στο Ιράν, για μια νέα συμφωνία

Δρακόντειους όρους θέτουν οι ΗΠΑ στο Ιράν για μια νέα συμφωνία

Το Ιράν «δεν θα λάβει ποτέ ξανά λευκή επιταγή, για να ηγεμονεύει στη Μέση Ανατολή»

Τη νέα αμερικανική στρατηγική άσκησης «μεγίστης πίεσης» στην Τεχεράνη παρουσίασε ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, προειδοποιώντας ότι το Ιράν «δεν θα λάβει ποτέ ξανά λευκή επιταγή, για να ηγεμονεύει στη Μέση Ανατολή».

Σύμφωνα με δημοσίευμα του AFP και του Reuters, που αναμεταδίδει το ΑΠΕ, οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να αντιδράσουν, αν το Ιράν αποφασίσει να ξαναρχίσει το πυρηνικό πρόγραμμά του, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, στην ομιλία του, στην οποία σκιαγράφησε τα αιτήματα της Ουάσινγκτον προς την Τεχεράνη.

«Τα αιτήματά μας προς το Ιράν δεν είναι παράλογα: εγκαταλείψτε το πρόγραμμά σας. Αν επιλέξουν να επιστρέψουν στο παρελθόν, αν ξεκινήσουν τον εμπλουτισμό (ουρανίου), είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι να απαντήσουμε» είπε, αποφεύγοντας, ωστόσο, να διευκρινίσει τι είδους θα μπορούσε να είναι αυτή η «απάντηση». Ελπίζω ότι θα λάβουν μια διαφορετική απόφαση, ότι θα επιλέξουν ένα διαφορετικό μονοπάτι», προσέθεσε.

Ο Πομπέο προειδοποίησε επίσης ότι οι ΗΠΑ «θα κυνηγήσουν τους Ιρανούς πράκτορες και τους βοηθούς τους της Χεζμπολάχ σε όλον τον κόσμο, για να τούς συντρίψουν». Οι δηλώσεις του πρώην διευθυντή της CIA ήταν ιδιαίτερα σκληρές εναντίον του ιρανικού καθεστώτος και διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα ασκήσουν «οικονομικές πιέσεις άνευ προηγουμένου» και θα επιβάλουν «τις σκληρότερες κυρώσεις στην ιστορία».

Δύο εβδομάδες μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ο Πομπέο ανέφερε επίσης τους δώδεκα όρους, που θέτει η Ουάσινγκτον, προκειμένου να συνάψει μια «νέα συμφωνία». Σ’ αυτούς τους «δρακόντειους» όρους, περιλαμβάνονται ο τερματισμός του βαλλιστικού προγράμματος του Ιράν, αλλά και η εμπλοκή της χώρας στις συγκρούσεις σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής. Σε αντάλλαγμα, προσέθεσε, οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να άρουν τις κυρώσεις, όταν όμως η Ουάσινγκτον διαπιστώσει ότι το Ιράν άλλαξε την πολιτική του.

Ο Μάικ Πομπέο ζήτησε επίσης τη «στήριξη» των σημαντικότερων συμμάχων της Ουάσινγκτον, και όχι μόνο των Ευρωπαίων, όμως ταυτόχρονα απείλησε ότι οι επιχειρήσεις που θα συνεργαστούν με το Ιράν στους τομείς που πλήττονται από τις αμερικανικές κυρώσεις «θα θεωρηθούν υπεύθυνες».

Μαζική ανάκληση πρεσβευτών από τη Βενεζουέλα

Μαζική ανάκληση πρεσβευτών από την Βενεζουέλα

Δεν αναγνωρίζουν τη νομιμότητα των προεδρικών εκλογών…

Χώρες της Λατινικής Αμερικής και ο Καναδάς, που είναι γνωστές ως Ομάδα Λίμα εξέδωσαν σήμερα δήλωση, στην οποία αναφέρουν πως δεν αναγνωρίζουν τη νομιμότητα των προεδρικών εκλογών της Βενεζουέλας, που πραγματοποιήθηκαν -χθες, Κυριακή- εν μέσω κατηγοριών για παρατυπίες. Στην Ομάδα της Λίμα περιλαμβάνονται το Περού, η Αργεντινή, η Βραζιλία, το Μεξικό, η Χιλή, ο Παναμάς, η Παραγουάη, η Αγία Λουκία, ο Καναδάς, η Κολομβία, η Ονδούρα, η Κόστα Ρίκα, η Γουιάνα και η Γουατεμάλα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του AFP και του Reuters, που αναμεταδίδει το ΑΠΕ, στη δήλωση αναφέρεται πως οι χώρες θα ανακαλέσουν τους πρεσβευτές τους από το Καράκας για διαβουλεύσεις και θα συνεδριάσουν, για να συντονίσουν μια περιφερειακή απάντηση για τους Βενεζουελάνους, «οι οποίοι υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους».

Ο Νικολάς Μαδούρο επανεξελέγη για μια νέα εξαετή θητεία στην προεδρία, όμως οι κύριοι αντίπαλοί του επέκριναν τις εκλογές, καταγγέλλοντας μαζικές παρατυπίες σε μια διαδικασία, την οποία οι επικριτές καταδίκασαν ως φάρσα, για να υποστηριχθεί μια δικτατορία.

«Καθάρισε» πλήρως τη Δαμασκό από το Ισλαμικό Κράτος ο στρατός…

«Καθάρισε» πλήρως τη Δαμασκό από το Ισλαμικό Κράτος ο στρατός

«Περίπου 1.600 μαχητές και άμαχοι απομακρύνθηκαν, με 32 λεωφορεία» προς την έρημο…

Ολοκληρώθηκαν σήμερα οι απομακρύνσεις μαχητών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και των οικογενειών τους από το τελευταίο προπύργιό τους νότια της Δαμασκού, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και την κρατική τηλεόραση.

«Περίπου 1.600 μαχητές και άμαχοι απομακρύνθηκαν, μεταξύ Κυριακής και Δευτέρας, με 32 λεωφορεία», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Απντέλ Ραχμάν, σύμφωνα με το ΑΠΕ. Μεταφέρθηκαν «προς την μπάντια (έρημο)» στο ανατολικό τμήμα της χώρας, προσέθεσε. «Οι συριακές δυνάμεις επέστρεψαν στον καταυλισμό Γιάρμουκ, όπου πραγματοποιούν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις, αφού απελευθέρωσαν τις συνοικίες Τανταμούν, Καντάμ και Χατζάρ αλ-Ασουάντ», συνέχισε ο Αμπντέλ Ραχμάν.

Αλλά και η κρατική τηλεόραση μετέδωσε πριν από λίγο ότι ο στρατός εξεδίωξε τους μαχητές του ΙΚ, από έναν θύλακο της νότιας Δαμασκού. Παρουσιαστής της κρατικής τηλεόρασης είπε πως η ανακατάληψη της Χατζάρ αλ-Ασουάντ σημαίνει πως όλη η περιοχή νότια της Δαμασκού έχει εκκαθαριστεί πλήρως από τους εξεγερμένους.

Η σκληροπυρηνική τζιχαντιστική οργάνωση ελέγχει τώρα μόνο δύο υπό πολιορκία περιοχές στην έρημο της ανατολικής Συρίας, ενώ μια άλλη οργάνωση εξεγερμένων που έχει δηλώσει πίστη στο ΙΚ έχει υπό τον έλεγχό της έναν μικρό θύλακα στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας. Μια προσωρινή ανθρωπιστική εκεχειρία είχε τεθεί σε εφαρμογή από το βράδυ της Κυριακής στη Χατζάρ αλ-Ασουάντ, προκειμένου να επιτραπεί η απομάκρυνση γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων, ανέφεραν νωρίς σήμερα κρατικά ΜΜΕ.

Το Παρατηρητήριο ανέφερε πως η επιχείρηση απομάκρυνσης των μαχητών του ΙΚ ξεκίνησε τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή, σε λιγότερο από 24 ώρες μετά τη συμφωνία εκεχειρίας, στην οποία κατέληξε το καθεστώς με το ΙΚ, έπειτα από ένα μήνα λυσσαλέων μαχών. Μια πρώτη ομάδα τζιχαντιστών απομακρύνθηκε με έξι λεωφορεία και μία δεύτερη εγκατέλειψε τον θύλακα τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα με 26 λεωφορεία.

Η συριακή κυβέρνηση δεν επιβεβαίωσε τη συμφωνία με το ΙΚ, όμως στρατιωτική πηγή, που επικαλέστηκε το συριακό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Sana, ανέφερε σήμερα πως απομακρύνσεις γυναικών και παιδιών πραγματοποιήθηκαν νότια της πρωτεύουσας και πως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις επαναλήφθηκαν, μετά το τέλος μιας σύντομης εκεχειρίας.

Οι απομακρύνσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν «τη νύχτα εν κρυπτώ», εξήγησε ο Αμπντέλ Ραχμάν, επειδή η συριακή κυβέρνηση δεν παραδέχεται ότι διαπραγματεύεται με το ΙΚ, αλλά και προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η αυτοκινητοπομπή, που μεταφέρει τους τζιχαντιστές, δεν θα τεθεί στο στόχαστρο των βομβαρδισμών του διεθνούς συνασπισμού υπό την Ουάσινγκτον, που πολεμά το ΙΚ στη Συρία και στο Ιράκ.

Πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στη Συρία το 2011, περίπου 160.000 άνθρωποι ζούσαν στο Γιάρμουκ, στο μεγαλύτερο καταυλισμό Παλαιστινίων προσφύγων στη Συρία, που θεωρείται συνοικία της πρωτεύουσας. Μόνο μερικές εκατοντάδες παραμένουν ακόμη εκεί. Στρατιώτες πανηγύριζαν, πυροβολώντας στον αέρα και ανεμίζοντας συριακές σημαίες σε ένα αστικό τοπίο γκρεμισμένων κτιρίων και εκτεταμένης καταστροφής.

Κτίρια και τοίχοι είναι διάτρητοι από σφαίρες και βλήματα, μεταλλικά δορυφορικά «πιάτα» έχουν διαλυθεί και ο θόλος ενός τεμένους έχει μια μεγάλη τρύπα, κοντά στη βάση του. Το συριακό καθεστώς εξαπέλυσε στις 19 Απριλίου μεγάλη επιχείρηση κατά του ΙΚ νότια της Δαμασκού, η οποία κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 60 αμάχους, περισσότερα από 250 μέλη φιλοκαθεστωτικών δυνάμεων, καθώς και σε 233 τζιχαντιστές, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Με την ανακατάληψη του παλαιστινιακού καταυλισμού Γιάρμουκ και των γειτονικών συνοικιών, το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ θα ελέγχει το σύνολο της πρωτεύουσας και των περιχώρων της, για πρώτη φορά από το 2012.

Σε ένα άλλο μέτωπο του πολέμου στη Συρία, ανατολικά της επαρχίας Ντέιρ Έζορ στην ανατολική Συρία, το ΙΚ χάνει έδαφος απέναντι σε μια αραβοκουρδική συμμαχία, που υποστηρίζεται επί του εδάφους από αμερικανικά και γαλλικά στρατεύματα, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο. Αυτή η συμμαχία των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων είχε ανακοινώσει στις αρχές Μαΐου την έναρξη της «τελικής» φάσης της επίθεσής της εναντίον του ΙΚ, σε αυτή την ερημική περιοχή, στη μεθόριο με το Ιράκ.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε «σε συντονισμό με τις ιρακινές δυνάμεις, που σταθμεύουν στα σύνορα, ώστε να αποτραπεί οποιαδήποτε προσπάθεια διείσδυσης ή διαφυγής των μαχητών του ΙΚ». Το ΙΚ, που έχει ηττηθεί σε διάφορες στρατιωτικές επιχειρήσεις, ελέγχει τώρα λιγότερο από το 3% του συριακού εδάφους.

Συναγερμός στη Μασσαλία – Κουκουλοφόροι άνοιξαν πυρ…

Σύμφωνα με τοπική εφημερίδα Provence, δύο κουκουλοφόροι άνοιξαν πυρ με καλάσνικοφ, σε περιοχή της Μασσαλίας με αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός πολίτη. Αστυνομικοί άκουσαν πυροβολισμούς και έσπευσαν στην περιοχή Busserine, όπου εμποδίστηκαν από σκούρο αυτοκίνητο, που τούς «έκοψε» το δρόμο. Δύο ένοπλοι βγήκαν από το όχημα και άρχισαν να πυροβολούν στο αέρα. Ενισχύσεις βρέθηκαν στο σημείο, ωστόσο, άλλο αυτοκίνητο τούς μπλόκαρε. Η Αστυνομία άνοιξε πυρ και το αυτοκίνητο κατάφερε να διαφύγει.  

Τουρκία: Ξέφρενη κατρακύλα της λίρας…

Η τρελή κούρσα των ξένων νομισμάτων στην τουρκική αγορά και η αποδυνάμωση της τουρκικής οικονομίας συνεχίζεται. Οι Τούρκοι οικονομολόγοι κάνουν λόγο για μια «Μαύρη Δευτέρα», τη στιγμή που οι αντιστοιχίες των ξένων νομισμάτων καταγράφουν νέα ρεκόρ. Το μεσημέρι της Δευτέρας, η αντιστοιχία ενός δολαρίου ΗΠΑ έναντι της τουρκικής λίρας έφτασε στο 4,55. Την ίδια στιγμή, η αντιστοιχία του ενός ευρώ έναντι της λίρας ήταν 5.35. Πρόκειται για επίπεδα ρεκόρ, που προβληματίζουν τους Τούρκους οικονομολόγους, οι οποίοι προβάλλουν την άποψη ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για νέους ελιγμούς της Κεντρικής Τράπεζας, που θα διευκόλυναν την αντιμετώπιση της κρίσης. Ως γνωστόν, λίγο πριν τις εκλογές, η τουρκική κυβέρνηση αποκλείει την αύξηση των επιτοκίων και γι’ αυτό το λόγο δεν παραμένουν πολλά μέτρα, που μπορεί να λάβει η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας.

Εξαιτίας της σοβαρότητας της κατάστασης, στην Κωνσταντινούπολη, αρμόδιοι οικονομικοί κύκλοι δεν αποκλείουν έκτακτα οικονομικά μέτρα, κυρίως μετά το τέλος των εκλογών. Η όλη εξέλιξη προβληματίζει και τα κατεχόμενα, η «κυβέρνηση» της οποίας διευκρινίζει ότι δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για νέες κινήσεις στο μέτωπο της οικονομίας – kathimerini.com.cy

Παγώνει ο εμπορικός πόλεμος Κίνας – ΗΠΑ  

Τι ανακοίνωσε ο Τραμπ;

Φωτογραφία: AP
Φωτογραφία: AP

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι η Κίνα δεσμεύθηκε να αγοράσει «τεράστιες ποσότητες» αμερικανικών γεωργικών προϊόντων. Ωστόσο, όμως, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν θέλησε να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες, για τις σχεδιαζόμενες δεσμεύσεις από την πλευρά του Πεκίνου, ύστερα από τις εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ – Κίνας την περασμένη εβδομάδα.

«Δίκαιο εμπόριο, και άλλα, με την Κίνα θα υπάρξουν !», ανέφερε ο Τραμπ σε σειρά αναρτήσεών του στο Twitter, μία ημέρα αφότου ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν δήλωσε ότι παγώνει ο εμπορικός πόλεμος, μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

«Η Κίνα συμφώνησε να αγοράσει τεράστιες ποσότητες ΕΠΙΠΛΕΟΝ αγροτικών/γεωργικών προϊόντων – θα είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που συμβαίνουν στους αγρότες μας, εδώ και πολλά χρόνια !», έγραψε ο Τραμπ. «Για την Κίνα, τα εμπόδια και οι δασμοί θα αρθούν για πρώτη φορά», προσέθεσε.

China has agreed to buy massive amounts of ADDITIONAL Farm/Agricultural Products – would be one of the best things to happen to our farmers in many years !

– Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 21 Μαΐου 2018

Ο Τραμπ δεν προχώρησε σε λεπτομέρειες για τα βήματα, στα οποία συμφώνησαν Αμερικανοί και Κινέζοι αξιωματούχοι, ύστερα από συνομιλίες την Πέμπτη και την Παρασκευή στην Ουάσινγκτον. Οι διαπραγματεύσεις έγιναν ύστερα από αρχικές συναντήσεις στο Πεκίνο, που στόχο είχαν να αποκλιμακώσουν την εμπορική διαμάχη, που προκάλεσε η απειλή της κυβέρνησης του Τραμπ να επιβάλει δασμούς σε κινεζικά προϊόντα και την κόντρα-απειλή της Κίνας να επιβάλει δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα.

Το Σ/Κ, το Πεκίνο και η Ουάσινγκτον δεσμεύθηκαν να συνεχίσουν να συζητούν για το πώς η Κίνα θα μπορούσε να εισάγει περισσότερη ενέργεια και αγροτικά προϊόντα από τις ΗΠΑ, για να μειώσει το ετήσιο αμερικανικό εμπορικό έλλειμμα, προϊόντων και υπηρεσιών, με την Κίνα, ύψους 335 δισεκ. δολαρίων.

Τζουζέπε Κόντε: Ο καθηγητής Νομικής που αναλαμβάνει πρωθυπουργός της Ιταλίας

O Tζουζέπε Κόντε, νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας (Φωτογραφία: YouTube)
O Tζουζέπε Κόντε, νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας (Φωτογραφία: YouTube)

Ένας σχετικά άγνωστος καθηγητής Δικαίου, με πενιχρή έως ανύπαρκτη πολιτική εμπειρία, αναλαμβάνει τον πρωθυπουργικό θώκο στην Ιταλία. Την ανακοίνωση έκανε ο  ηγέτης των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι ντι Μάιο, σύμφωνα με το Reuters. Ο Τζουζέπε Κόντε γίνεται έτσι το «πρόσωπο» της δύσκολης κυβερνητικής συμμαχίας των δύο μεγάλων λαϊκιστικών κομμάτων της χώρας, του Κινήματος 5 Αστέρων (M5s) και της Λέγκας του Βορρά. Το πολιτικό σύστημα στην Ιταλία χαρακτηρίζεται αντισυμβατικό από το διεθνή Τύπο, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις, που τα ηνία της χώρας αναλαμβάνει κάποια κυβέρνηση συνασπισμού και οι εταίροι επιλέγουν συμβιβαστικά όχι τον επικεφαλής ενός πολιτικού κόμματος, αλλά έναν τεχνοκράτη. Κι αυτό ισχύει και στην περίπτωση του Κόντε.

Ο 54χρονος καθηγητής με τις αριστερές απόψεις μέχρι που έγινε μέλος του M5s κατάγεται από την περιοχή της Απουληίας. Είναι χωρισμένος και πατέρας ενός αγοριού δέκα ετών. και διατηρεί γνωστό δικηγορικό γραφείο στη Ρώμη. Έχει σπουδάσει Νομική στο Πανεπιστήμιο La Sapienza της Ρώμης και σε άλλα παγκοσμίου φήμης ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, όπως το Yale, Σορβώνη, Cambridge. Διδάσκει Δημόσιο Δίκαιο στα Πανεπιστήμια της Φλωρεντίας και της Μπολόνια, έχει εμπειρία στις επιχειρήσεις και τη διοίκηση, τα οικονομικά και το αστικό δίκαιο, έχει διατελέσει και διευθυντής σε αρκετά νομικά περιοδικά, ενώ είναι ο προσωπικός δικηγόρος του Λουίτζι Ντι Μάιο, επικεφαλής των 5 Αστέρων. Σύμφωνα με την Corriere Della Sera, αν και διαθέτει «ένα μακροσκελές βιογραφικό, δεν έχει καμία ιδέα όσον αφορά την πολιτική».

Ο Κόντε μπορεί να διατηρεί χαμηλό προφίλ, αλλά δεν είναι παντελώς άγνωστος. Κατά την προεκλογική περίοδο του όνομά του είχε ακουστεί για το νεοσύστατο πόστο του υπουργού Δημόσιας Διοίκησης και Αξιοκρατίας, που θα επιφορτιζόταν με την απάλειψη όλων των μη αναγκαίων νόμων από την ιταλική νομοθεσία.

Δεν αποκλείεται να αναλάμβανε το υπουργείο αυτό σε περίπτωση, που το M5s κατόρθωνε να εξασφαλίσει κυβερνητική πλειοψηφία, αφού ο ίδιος ήταν ο εγκέφαλος μιας από τις βασικές προεκλογικές των πεντάστερων, να περιορίσουν την πολυνομία με την κατάργηση άνω των 400 «άχρηστων» νόμων, ώστε να περιοριστεί η γραφειοκρατία και να απελευθερωθεί από το βρόγχο της η οικονομία και να αυστηροποιήσουν τη νομοθεσία για τη διαφθορά. Τάσσεται, επίσης, υπέρ της αναθεώρησης της μεταρρύθμισης του εκπαιδευτικού συστήματος, η οποία ψηφίστηκε από την κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι.

Πριν συμπορευθεί με το κίνημα Πέντε Αστέρων, ο Κόντε, όπως τονίζουν πολλοί Ιταλοί σχολιαστές (και φέρεται να δήλωσε και ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι), είχε φιλική σχέση με την πρώην υπουργό υπεύθυνη για τις θεσμικές αλλαγές Μαρία Έλενα Μπόσκι, ένα από τα ισχυρότερα ονόματα της ιταλικής κεντροαριστεράς. Η κύρια άποψη του Κόντε όμως είναι: «αποδεικνύεται χρήσιμο να κρίνουμε μια πολιτική δύναμη, βάσει των θέσεών της για τα κύρια δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες» και «ανάλογα με την ικανότητά της να επεξεργάζεται προγράμματα, τα οποία αποδεικνύονται χρήσιμα για τους πολίτες».

Ο διορισμός του Κόντε έρχεται δύο και πλέον μήνες μετά τις εκλογές του Μαρτίου, το ασαφές αποτέλεσμα των οποίων οδήγησε την Ιταλία σε μια ρευστή πολιτική κατάσταση. Διεθνή ΜΜΕ επισημαίνουν ότι η συγκυβέρνηση των δύο λαϊκιστικών κομμάτων, που εκπροσωπούν δύο διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, δεν αναμένεται εύκολη, αλλά M5s και Λέγκα ευελπιστούν ότι η διάθεση συμβιβασμού που επέδειξαν και στη συγκρότηση του «Συμβολαίου της Κυβέρνησης της Αλλαγής» θα τούς επιτρέψει να κυβερνήσουν όσο το δυνατόν πιο απρόσκοπτα, διαψεύδοντας τις Κασσάνδρες.

Το τανκ με την καλύτερη θωράκιση στον κόσμο, εν ώρα δράσης…

Εντυπωσιακό βίντεο με το άρμα μάχης “Merkava IV” εν ώρα δράσης, που θα μπορούσε να ονομάζεται και “άτρωτο”, λόγω της θωράκισης που διαθέτει έναντι στις πάσης φύσεως απειλές.

Πρόκειται για ένα από τα κύρια άρματα μάχης (MBT) με την καλύτερη θωράκιση στον κόσμο. Είναι ισραηλινής κατασκευής και ένας από τους λόγους που είναι άτρωτο, είναι το σύστημα ενεργής προστασίας (APS) Rafael Trophy. Γι´ αυτό και το άρμα ονομάζεται και Merkava Mark IVM Windbreaker (Ανεμοθώρακας).

Μετά από μία σειρά δοκιμών του συστήματος “Trophy”, η διοίκηση χερσαίων δυνάμεων των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων (“IDF”) ανακήρυξε επιχειρησιακό το “Trophy” τον Αύγουστο του 2009 και το “MBT Merkava MkIV” ήταν το πρώτο που εξοπλίστηκε με το “APS Trophy”. Εισήλθε στην υπηρεσία του ισραηλινού στρατού το 2010.

Οι πρώτες επιχειρησιακές επιτυχίες

Την 1η Μαρτίου 2011, ενώ βρισκόταν σταματημένο κοντά στα σύνορα με τη Γάζα, ένα “Merkava MkIV” εξοπλισμένο με το σύστημα “Trophy” ματαίωσε την επίθεση πυραύλου, που στόχευε προς το μέρος του. Επίσης, στις 14 Ιουλίου του 2014, το σύστημα “Trophy” αναχαίτισε με επιτυχία έναν αντιαρματικό πύραυλο “9M133 Kornet”, που εκτοξεύθηκε από τη Γάζα με στόχο ένα άρμα μάχης των “IDF”. Από την έναρξη της ισραηλινής επιχείρησης “Προστατευτική Αιχμή” την 20η Ιουλίου 2014, τουλάχιστον τέσσερα ισραηλινά άρματα μάχης κατώτερων αξιωματικών προστατεύθηκαν από το σύστημα Trophy στη Λωρίδα της Γάζα με στόχο τις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις.

Από τι προστατεύει το σύστημα Τrophy το “Merkava MkIV”

Το “Trophy” προστατεύει το “Merkava MkIV” από ένα ευρύ φάσμα απειλών, που κυμαίνονται από ρουκέτες, “ATGM” και βλήματα “HEAT”, που εκτοξεύονται από πλατφόρμες χερσαίων οχημάτων. Το σύστημα προσφέρει κάλυψη 360º κατά διεύθυνση, όπως επίσης και διευρυμένη κάλυψη καθ’ ύψος, ενώ διατηρεί μια προκαθορισμένη ζώνη ασφαλείας για τους φίλιους στρατιώτες, στο έδαφος. Η διαδικασία εξουδετέρωσης ενεργοποιείται μόνο, αν η απειλή πρόκειται να προσβάλει το άρμα μάχης.

Το “Merkava MkIV” είναι επίσης εξοπλισμένο με το σύστημα προειδοποίησης λέιζερ “Amcoram LWS-2”, με την οθόνη προειδοποίησης απειλής να είναι τοποθετημένη στο σταθμό του αρχηγού. Σ’ αυτό διασυνδέεται ο εκτοξευτής αντίμετρων “Israel Military Industries POMALS” (σύστημα εκτόξευσης εκ βάθρου πολλαπλών πυρομαχικών).

Το “Merkava MkIV” χρησιμοποιεί αρθρωτή θωράκιση και σύμφωνα με ισχυρισμούς παρέχει πιο αποτελεσματική προστασία εναντίον των σύγχρονων απειλών, όσον αφορά την αποτελεσματικότητα της θωράκισης και την περιοχή κάλυψης. Επιπλέον, η θωράκιση περιλαμβάνει προστασία οροφής και παρέχει τη δυνατότητα προστασίας από τις κατακόρυφες προσβολές. Δεδομένου ότι υπάρχει μονό μια θυρίδα οροφής είναι ευκολότερο να προστατευθεί η οροφή με ένα νέο σύστημα παθητικής προστασίας.

Ο κύριος οπλισμός

Ο κύριος οπλισμός του “Merkava Mark IVM Windbreaker” αποτελείται από ένα λειόκαννο πυροβόλο των εκατόν είκοσι (120) χιλιοστών, που αναπτύχθηκε από την “Israel Military Industries” (IMI). Μπορεί να βάλλει διάφορα πυρομαχικά των 120 χιλ., συμπεριλαμβανομένων όλων των βασικών νατοϊκών πυρομαχικών. Μπορεί επίσης να εκτοξεύσει τον αντιαρματικό καθοδηγούμενο πύραυλο “LAHAT” με τον ίδιο τρόπο, όπως τα συνηθισμένα πυρομαχικά.

Σημειώνεται ότι ο πύραυλος “LAHAT” όταν εκτοξεύεται από χερσαία πλατφόρμα έχει βεληνεκές μέχρι οχτώ χιλιάδες (8000) μέτρα και μέχρι δεκατρείς χιλιάδες (13000) μέτρα, όταν αποδεσμεύεται από μεγάλο ύψος. Έχει αποτελεσματική διείσδυση μέχρι οχτακόσια (800) χιλιοστά θωράκισης ομοιογενούς χάλυβα (“RHA”) με τη διπλή κεφαλή του (Tandem), για την αντιμετώπιση των αρθρωτών αντιδραστικών θωρακίσεων.

Δείτε το τανκ, με την καλύτερη θωράκιση στον κόσμο:

https://youtu.be/t7gQEGzFcZA?t=21Πηγή

Σχεδιάζει αντικατάσταση των E-3D SENTRY AEW1 η RAF

Την αντικατάσταση των ιπτάμενων ραντάρ E-3D SENTRY AEW1 εξετάζει η Βασιλική Αεροπορία, λόγω του υπερβολικού κόστους συντήρησης και υποστήριξης αυτών των αεροσκαφών.

Τα επτά E-3D SENTRY AEW1 παραγγέλθηκαν τον Οκτώβριο του 1987 και το πρώτο παρελήφθη τον Μάρτιο του 1991, με τις παραδόσεις να ολοκληρώνονται στις αρχές του 1992. Έκτοτε τα αεροσκάφη αυτά υπηρετούν ανελλιπώς και έχουν συμμετάσχει στις επιχειρήσεις Oracle στο Αφγανιστάν από το 2002,  Telic στο Ιράκ το 2003 και Ellamy στην Λιβύη το 2011. Από τα επτά αεροσκάφη, επιχειρησιακά είναι τα έξι, αφού το έβδομο χρησιμοποιείται για εκπαίδευση των πληρωμάτων. Και τα επτά αεροσκάφη ανήκουν στο 8ο Σμήνος της RAF, το οποίο εδρεύει στην βάση Waddington, στο Lincolnshire.

Την περίοδο 1998-2000 και τα επτά αεροσκάφη είχαν εκσυγχρονιστεί έναντι 120 εκατ. λιρών Αγγλίας, όμως όπως φαίνεται οι σημαντικές οικονομικές περικοπές του Βρετανικού Υπουργείο Άμυνας και το μεγάλο κόστος λειτουργίας και υποστήριξης των E-3D SENTRY AEW1 έχουν αναγκάσει το Υπουργείο να εξετάζει την αντικατάστασή τους μέχρι το 2025, οπότε και θα αποσυρθούν από την ενεργό δράση, μετά από 33 χρόνια σε υπηρεσία – Πηγή

ΩΣΤΟΣΟ…

Τα πρώτα F-35B φθάνουν τον Ιούνιο, στη Μεγάλη Βρετανία

 

Η άφιξη των πρώτων τεσσάρων μαχητικών 5ης γενιάς F-35B στη Μεγάλη Βρετανία θα συμβεί στις αρχές του επόμενου μήνα, προανήγγειλε ο Βρετανός υπουργός άμυνας Gavin Williamson. Η παράδοση των αεροσκαφών, που θα επιχειρεί η 617Sq «Dambusters», συμπίπτει με τους εορτασμούς της 75ης επετείου από τη διάσημη βρετανική αεροπορική επιδρομή, για την καταστροφή των γερμανικών φραγμάτων Mohne και Eder, με σκοπό την παρακώλυση της βιομηχανικής παραγωγής, στην Κοιλάδα του Ρουρ, το 1943.

Η Μεγάλη Βρετανία έχει δεσμευτεί για την απόκτηση 138 μαχητικών, εκ των οποίων είναι σήμερα υπό παραγγελία μόλις 48. Τα F-35B θα επιχειρούν από κοινού η Βρετανική Αεροπορία και το Βρετανικό Ναυτικό, ενώ το αεροσκάφος θα είναι ικανό να χρησιμοποιηθεί από τα δύο αεροπλανοφόρα κλάσης «Queen Elizabeth» – Πηγή

Και η Παραγουάη άνοιξε πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ

Και η Παραγουάη άνοιξε πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ

Ακολουθώντας το παράδειγμα των ΗΠΑ, η Παραγουάη εγκαινίασε σήμερα πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ. Παρόντες στα εγκαίνια ήταν ο πρόεδρος της Παραγουάης Οράσιο Κάρτες και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της διπλωματίας της Παραγουάης Ελάδιο Λοϊσάγα, ο πρόεδρος Κάρτες είχε αποφασίσει  έπειτα από επίσκεψη που έκανε στο Ισραήλ τον Ιούλιο του 2016, όταν διαπίστωσε ότι όλοι οι πρεσβευτές πήγαιναν στην Ιερουσαλήμ, για να επιδώσουν τα διαπιστευτήριά τους. Η μεταφορά της πρεσβείας της από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, δεν θα εμποδίσει την Παραγουάη να διατηρεί «πολύ στενή» σχέση με την Παλαιστίνη, υπεστήριξε ο υπουργός.

Άλλος ένας σύμμαχος των ΗΠΑ και του Ισραήλ, η κυβέρνηση της Ονδούρας, η οποία είχε καταψηφίσει το σχέδιο ψηφίσματος του ΟΗΕ, που καταδίκασε την αμερικανική απόφαση, δεν έχει κάνει επίσημες ανακοινώσεις για το εάν θα μετεγκατασταθεί η πρεσβεία της, παρότι το κοινοβούλιο της χώρας ενέκρινε ψήφισμα υπέρ της μεταφοράς της στην Ιερουσαλήμ.

Το Μαυροβούνιο ετοιμάζεται να υψώσει φράχτες για τους παράνομους μετανάστες

Το Μαυροβούνιο εξετάζει το ενδεχόμενο να υψώσει φράχτη με αγκαθωτό συρματόπλεγμα, στα σύνορά του με την Αλβανία, για να σταματήσει την ολοένα αυξανόμενη εισροή παράνομων μεταναστών, που διέρχονται από τη χώρα, καθώς ακολουθούν μια νέα διαδρομή προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε σήμερα κυβερνητικός αξιωματούχος.

Χιλιάδες παράνομοι μετανάστες από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, για να φτάσουν σε πλουσιότερες ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να περάσουν τη νέα βαλκανική οδό και εκτείνεται από την Ελλάδα η οποία διατηρεί τα σύνορα της ανοικτά μέσω της Αλβανίας, του Μαυροβουνίου και της Βοσνίας προς την Κροατία, που είναι κράτος μέλος της Ε.Ε.

Η Βοσνία προσπαθεί να διαχειριστεί το θέμα με τους χιλιάδες παράνομους μετανάστες, που βρίσκονται στο έδαφός της, όταν δρόμος μέσω της Τουρκίας, της Ελλάδας, της ΠΓΔΜ και της Σερβίας έκλεισε το 2016, εξαιτίας ενεργειών από την ΠΓΔΜ, η οποία αποφάσισε να περιφρουρήσει τη συνοριακή της γραμμή με την Ελλάδα.

«Σε περίπτωση μεγαλύτερης εισροής μεταναστών, μπορούμε να υψώσουμε φράχτη με αγκαθωτό συρματόπλεγμα στα σύνορα με την Αλβανία», δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ο Βόισλαβ Ντράγκοβιτς, επικεφαλής της υπηρεσίας παρακολούθησης των συνόρων, προσθέτοντας ότι οι αλβανικές αρχές αρνούνται συχνά να δεχθούν μετανάστες, που επέστρεψαν από το Μαυροβούνιο, στο πλαίσιο της διμερούς τους συμφωνίας επανεισδοχής.

Η Ουγγαρία ύψωσε φράκτη με αγκαθωτό συρματόπλεγμα στα σύνορά της με τη Σερβία και την Κροατία, κατά τη διάρκεια της κρίσης το 2015, όταν περισσότερο από ένα εκατομμύριο παράνομοι μετανάστες έφθασαν στην Ευρώπη, οι περισσότεροι μέσω της Ελλάδας – Πηγή

Αναχαίτισε βαλλιστικό πύραυλο η Σαουδική Αραβία

Είχε εκτοξευτεί από το έδαφος της Υεμένης


Αναχαίτισε βαλλιστικό πύραυλο η Σαουδική Αραβία


Η αεράμυνα της Σαουδικής Αραβίας αναχαίτισε βαλλιστικό πύραυλο πάνω από την πόλη Τζαζάν, στα νότια της χώρας, όπως μετέδωσε νωρίς σήμερα η κρατική τηλεόραση της χώρας. Νωρίτερα, όπως αναφέρει το Reuters, το τηλεοπτικό δίκτυο Al-Masariah, των σιϊτών Χούτι της Υεμένης, μετέδωσε πως η οργάνωση είχε εκτοξεύσει βαλλιστικό πύραυλο στο αεροδρόμιο της Τζαζάν, χωρίς να δώσει περαιτέρω πληροφορίες για το θέμα.

Μόλις υπάρξει σαφήνεια ως προς το Brexit, η Σκωτία θα εξετάσει εκ νέου το θέμα της ανεξαρτησίας»

Το Σκωτικό Εθνικό Κόμμα, δεν θα παρεμποδίσει άλλη ψηφοφορία για το Brexit, τόνισε η Στέρτζον


«Μόλις υπάρξει σαφήνεια ως προς το Brexit, η Σκωτία θα εξετάσει εκ νέου το θέμα της ανεξαρτησίας»

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον δήλωσε σήμερα ότι θα εξετάσει εκ νέου μια ακόμη ψηφοφορία για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, όταν η βρετανική κυβέρνηση θα παράσχει κάποια ασφάλεια σε σχέση με το Brexit. Μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή Peston του δικτύου ITV σήμερα, η Στέρτζον δήλωσε επίσης ότι το κόμμα της, το Σκωτικό Εθνικό Κόμμα, δεν θα παρεμποδίσει άλλη ψηφοφορία για το Brexit για οποιαδήποτε τελική συμφωνία, αλλά φοβάται τι θα συμβεί στην περίπτωση, που οι διαφορετικές περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου υπερψηφίσουν αποκλίνοντα αποτελέσματα, όπως έγινε το 2016.

«Μόλις θα υπάρξει περισσότερη σαφήνεια, την οποία ελπίζουμε να έχουμε φέτος το φθινόπωρο, για το αποτέλεσμα του Brexit και τη μελλοντική σχέση Ηνωμένου Βασιλείου – Ευρωπαϊκής Ένωσης, τότε θα επανεξετάσω το θέμα του χρονοδιαγράμματος ενός δημοψηφίσματος, για την ανεξαρτησία», δήλωσε. 

Η ομιλία Ερντογάν στο Σαράγεβο – «Αλαχού ακμπάρ»

Περισσότερα από 20.000 άτομα παρακολούθησαν με θέρμη τον Ερντογάν στην προεκλογική συγκέντρωση, στο Σαράγιεβο, τη μοναδική εκλογική του συγκέντρωση εκτός Τουρκίας.

«Είσαστε έτοιμοι να μέ υποστηρίξετε με ρεκόρ ψήφων στις προεδρικές εκλογές;», ρώτησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογτάν το πλήθος, που φώναζε «σουλτάνος Ερντογάν» και «αλαχού ακμπάρ».

Πολλές χιλιάδες Τούρκοι έφθασαν από όλη την Ευρώπη, κυρίως από Γερμανία, Αυστρία, Γαλλία και Δανία και γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα Zetra, το παγοδρόμιο των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 1984, κάτω από τεράστια πορτρέτα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Κεμάλ Ατατούρκ, του πρώτου προέδρου της Τουρκίας.

Τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια.

Ο Ερντογάν κάλεσε τους Τούρκους που ζουν στο εξωτερικό να αναμειχθούν στην πολιτική της χώρας τους, μετά την άρνηση άλλων ευρωπαϊκών χωρών, να τού επιτρέψουν να διεξαγάγει εκστρατεία στο έδαφός τους.

«Θέλω να σάς ζητήσω να αναλάβετε ενεργό ρόλο στα πολιτικά κόμματα, στις χώρες όπου ζείτε», είπε, σε μια ομιλία που διήρκεσε σχεδόν μία ώρα στο πλαίσιο της κινητοποίησης τουλάχιστον τριών εκατομμυρίων Τούρκων ψηφοφόρων της διασποράς, εκ των οποίων το 1,4 εκατομμύριο ζουν στη Γερμανία, πριν από τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, που θα διεξαχθούν στις 24 Ιουνίου.

«Πρέπει να λάβετε θέση σε αυτά τα κοινοβούλια»

Πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυρίως η Γερμανία, είχαν εμποδίσει τη διεξαγωγή συγκεντρώσεων υπέρ του Ερντογάν, πριν από τα διεξαγωγή του δημοψηφίσματος του Απριλίου του 2017, για την ενίσχυση των προεδρικών εξουσιών.

Στο πλευρό του Ερντογάν στη χθεσινή φιέστα ήταν κι ο Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς, ο Μουσουλμάνος -μέλος της τριμερούς προεδρίας της Βοσνίας, στην οποία συμμετέχει επίσης ένας Σέρβος και ένας Κροάτης. Ο Ιζετμπέγκοβιτς κάλεσε τον κόσμο να ψηφίσει υπέρ του Ερντογάν, «ενός άνδρα που σάς έστειλε ο Θεός».

Θρίλερ με πτώση αεροπλάνου από τα 30.000 πόδια (vid)

Έζησαν έναν αληθινό εφιάλτη κατά την πτώση αεροπλάνου από τα 30.000 πόδια, μέσα σε πέντε λεπτά. Ο λόγος για 226 επιβάτες τουρκικού αεροπλάνου, της τουρκικής εταιρείας Onur Air, που εκτελούσε το δρομολόγιο Αττάλια – Τσελιαμπίνσκ. Ξαφνικά, όπως αναφέρει η Daily Mail, το αεροπλάνο έκανε «βουτιά» σχεδόν 30.000 ποδιών, πριν να πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο του Βόλγκογκραντ στη Ρωσία, τη Δευτέρα (21/05/2018).

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, από τις αρχές του Βόλγκογκραντ η προσγείωση έγινε λόγω απώλειας πίεσης στην καμπίνα των επιβατών, αν και πηγές από τον πύργο ελέγχου του Τσελιαμπίνσκ υποστηρίζουν ότι όλα προκλήθηκαν λόγω μηχανικής βλάβης.

Βίντεο από την καμπίνα αποτυπώνουν τον τρόμο, που έζησαν οι επιβάτες του αεροπλάνου της Onur Air με ορισμένους εξ αυτών να δέχονται τις πρώτες βοήθειες, αλλά και ψυχολογική υποστήριξη, μετά το «τρομακτικό» περιστατικό.

«Ήταν τόσο τρομακτικά. Οι επιβάτες πανικοβλήθηκαν. Οι περισσότεροι κοιμόντουσαν, όταν έπεσαν οι μάσκες οξυγόνου, με όσα παιδιά βρίσκονταν στο αεροπλάνο να ουρλιάζουν», περιέγραψε μια επιβάτης.

Daily Mail

Διαβάστε Επίσης

Οκλαχόμα: Άνδρας σκότωσε τη σύζυγο και τα τρία παιδιά τους…

 Ένας άνδρας σκότωσε τη σύζυγό του και τα