«Μακεδονία του Ίλιντεν» είναι το όνομα έκπληξη για ΠΓΔΜ;

- in ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βέβαια το a1on.mk επισημαίνει ότι ως επικρατέστερα ονόματα παραμένουν το «Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας» και το «Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας».

makedonia-tou-ilinten-einai-to-onoma-ekpliksi-gia-pgdm

«Δημοκρατία της Ίλιντεν Μακεδονίας» (Ilindenska Republika Makedonija) είναι το νέο όνομα έκπληξη, που έχει πέσει στο τραπέζι των συνομιλιών, για την ονομασία της ΠΓΔΜ.  Σύμφωνα με το σκοπιανό μέσο a1on.mk, «Δημοκρατία της Ίλιντεν Μακεδονίας» είναι το όνομα, που φέρεται να έβαλε στο τραπέζι ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ και έχει το «πράσινο φως» της κυβέρνησης της χώρας για erga omnes, δηλαδή έναντι όλων.

Βέβαια το a1on.mk επισημαίνει ότι ως επικρατέστερα ονόματα παραμένουν το «Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας» και το «Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας» (ιδίως το πρώτο) γραμμένα στην αγγλική γλώσσα, δηλαδή Nova Macedonia ή New Macedonia και όχι ως Nova Makedonija ή Gorna Makedonija.

Το ελληνικό δημοσίευμα για το όνομα έκπληξη

Τις τελευταίες ώρες φαίνεται ότι με απόλυτη μυστικότητα έχει πέσει στο τραπέζι και μια άλλη πρόταση για την ονομασία των Σκοπίων. Για την ακρίβεια, λέγεται ότι το νέο όνομα, το έκτο κατά σειρά, έπεσε στο τραπέζι ως ιδέα του ειδικού διαπραγματευτή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς και ήταν μια πρόταση, που μετέφερε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από τον πρωθυπουργό των Σκοπίων.

Η πρόταση αυτή, φαίνεται, σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών”, πως μπορεί να αποτελέσει τη «λυδία» λίθο για τη λύση του “Μακεδονικού”, καθώς οι δυο πρωθυπουργοί φαίνεται ότι συμφώνησαν σε ένα σχέδιο, το οποίο μπορεί να αποτελέσει τη βάση συζήτησης, καθώς θεωρείται πως μπορεί να γίνει αποδεκτό και από την αντιπολίτευση σε Αθήνα και Σκόπια, αλλά και από την κοινή γνώμη στα δύο κράτη. Το προσχέδιο αριθμεί περί τις 19 σελίδες και θα γίνει αντικείμενο μελέτης από τις ενδιαφέρουσες πλευρές.

Παράλληλα οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ικανοποιούνται και οι απαιτήσεις της Αθήνας, για ονομασία έναντι όλων (erga omnes) και για αλλαγή του συντάγματος του γειτονικού κράτους. Οι απαιτήσεις αυτές είναι κοινές και για τα κύρια κόμματα της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, γεγονός το οποίο, αν ισχύει, θα σημάνει σίγουρα εξελίξεις, καθώς τηρούνται οι κόκκινες γραμμές, που έχουν μπει και ίσως ανοίγει η πόρτα για την ψήφιση της λύσης στην Ελληνική Βουλή.

Φωτό: Reuters

Διαβάστε Επίσης

Η επανεμφάνιση της Κέιτ Μίντλετον, μετά την περιπέτεια υγείας !

«Η Κέιτ ήταν έξω για ψώνια με τον