Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του ΣτΕ Ν.Σακελλαρίου…

- in ΕΛΛΑΣ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο κ. Σακελλαρίου επέκρινε την πολιτική ηγεσία της χώρας, επειδή, όπως εξήγησε, μετακυλίει παγίως στη δικαιοσύνη την επίλυση των πιο δυσεπίλυτων προβλημάτων της χώρας. Ο απερχόμενος, πλέον, πρόεδρος του ΣτΕ ζήτησε από τους πολίτες να εξακολουθήσουν να έχουν εμπιστοσύνη στους δικαστές, επισημαίνοντας: «Υπάρχουν δικαστές εις τας Αθήνας». Αναφερόμενος στο πρόσφατο παρελθόν και στις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας των τελευταίων ετών, ο κ. Σακελλαρίου έκανε λόγο για πλήρη κυριαρχία του οικονομικού επί του θεσμικού και προειδοποίησε για τους κινδύνους, που ελλοχεύουν από την οικονομική κρίση. «Οι καταστάσεις αυτές οδήγησαν το δικαστήριο στην έκδοση αποφάσεων, σχετικά με τη μη περαιτέρω μείωση αποδοχών σε τομείς όπως η εθνική άμυνα, η υγεία, η παιδεία και η ασφάλεια του πολίτη», τόνισε ο Νίκος Σακελλαρίου, εξηγώντας το σκεπτικό των μελών του Συμβουλίου της Επικρατείας. Σημειωτέον ότι καθήκοντα προέδρου του ΣτΕ αναλαμβάνει η μέχρι σήμερα αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Μαίρη-Ειρήνη Σαρπ – Β. Σκουλαράκος

Ανάλυση: Οι αθέατες πλευρές της παραίτησης Σακελλαρίου από το ΣτΕ – Ι.ΜΑΝΔΡΟΥ 

Η παραίτηση για πρώτη φορά στα δικαστικά χρονικά του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Νίκου Σακελλαρίου, με αιχμές για παρασκηνιακές διεργασίες σε κρίσιμες διασκέψεις του ανωτάτου δικαστηρίου διαθέτει από μόνη της βαρύνουσα σημασία, σηματοδοτώντας αθέατες πλευρές στην απονομή της δικαιοσύνης, που οδήγησαν τον ανώτατο δικαστικό σε αποχώρηση από το δικαστικό σώμα πριν από την ώρα του. Ο Πρόεδρος του ΣτΕ παραιτούμενος σε τρισέλιδη γραπτή δήλωση ανέφερε ότι οδηγήθηκε στην επώδυνη απόφασή του μετά από 42 χρόνια δικαστικής καριέρας, όταν το ποτήρι ξεχείλισε, με διαρροές που έγιναν την περασμένη εβδομάδα από διάσκεψη του Δικαστηρίου, στο οποίο κρίνεται ο λεγόμενος νόμος Κατρούγκαλου.

«Η αδιανότητη, όπως είπε, και απαράδεκτη αυτή παραβίαση του δικαστικού απορρήτου την οποία, πρόσθεσε ότι «αδυνατεί να ελέγξει» επέφερε καίριο πλήγμα στην αξιοπιστία και το κύρος του θεσμού του Συμβουλίου της Επικρατείας και δεν μού επιτρέπει να εξακολουθήσω να ασκώ τα δικαστικά μου καθήκοντα με τη δέουσα ηρεμία και νηφαλιότητα».

Ο κ. Σακελλαρίου ερωτώμενος, αν δέχθηκε πιέσεις στο έργο από την κυβέρνηση ή αλλού, απάντησε αρνητικά, προσθέτοντας: «δεν δέχθηκα πιέσεις, διότι δεν ανήκω σε εκείνους, που δέχονται πιέσεις», ενώ αναφερόμενος στις συνεχιζόμενες διασκέψεις τόσο για το λεγόμενο νόμο Κατρούγκαλου – όσο και για άλλα κρίσιμα θέματα που εκκρεμούν στο ανώτατο δικαστήριο, τόνισε με έμφαση ότι «έχουν γνώσιν οι φύλακες» και πρόσθεσε ότι «οι δικαστικοί λειτουργοί του Συμβουλίου της Επικρατείας θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, ανταποκρινόμενοι στην ιστορική παράδοση του Σώματος». Κάλεσε δέ τους πολίτες να εμπιστεύονται την ελληνική δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της, για να κλείσει την δήλωσή του παραφράζοντας τη γνωστή ρήση: «Υπάρχουν ακόμη δικασταί εις τας Αθήνας».

Ο κ. Σακελλαρίου, που επελέγη πρόεδρος του ανωτάτου δικαστηρίου από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ανεφέρθη στη μακροσκελή δήλωσή του στις προσπάθειες του ιδίου, αλλά και του δικαστηρίου να ισοφαριστούν οι απώλειες στα δικαιώματα των πολιτών από τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, ενώ ειδικώς για τις συντάξεις και τις περικοπές τους, οι οποίες αποτελούν και αντικείμενο κρίσης των ανωτάτων δικαστικών, καθώς έπονται πολλές διασκέψεις ακόμα για το νόμο Κατρούγκαλου, εξέφρασε τη θέση ότι οι περικοπές που ήδη έχουν γίνει είναι πολύ μεγάλες, για να επισημάνει με νόημα ότι «είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος περαιτέρω μειώσεως του ύψους των απονεμομένων συντάξεων, με αποτέλεσμα την πλήρη εξαθλίωση όλων των συνταξιούχων».

Μετά την ηχηρή παραίτηση Σακελλαρίου και με ό,τι αυτή εμφανώς σηματοδοτεί, η κυβέρνηση καλείται νωρίτερα από το τέλος Ιουνίου να επιλέξει νέο Πρόεδρο στο ανώτατο δικαστήριο, προκειμένου να λειτουργήσει και να ολοκληρωθούν εκκκρεμότητες για κρίσιμες και σημαντικές αποφάσεις, ανοίγοντας έτσι το κεφάλαιο της διαδοχής Σακελλαρίου, ενώ ανώτατοι δικαστικοί που θεωρούνται φαβορί προς επιλογή ήδη ακούγονται και τα ονόματά τους «παίζουν», ενόψει της επιλογής από την κυβέρνηση.

Τι κρύβει η παραίτηση Σακελλαρίου λίγες ημέρες πριν συνταξιοδοτηθεί;

Με μία πολιτική δήλωση – που δεν συνάδει με το θώκο του Προέδρου του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της χώρας – και με πρόσχημα την ενόχλησή του, από τη διαρροή της απόφασης της πλειοψηφίας του ΣτΕ, για την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στον υπολογισμό των συντάξεων, ανεκοίνωσε σήμερα την παραίτησή του ο Νικόλαος Σακελλαρίου.

Ο – πρώην πλέον – πρόεδρος του ΣτΕ, που από την αρχή της θητείας του δεν υπήρξε απόφαση για μείζον θέμα με πολιτικές προεκτάσεις, που να μην έχει διαρρεύσει, πολύ πριν την καθαρογραφή της (βλ. απόφαση για τις τηλεοπτικές άδειες), εμφανίζεται να θίγεται όψιμα, προκαλώντας έτσι εύλογες απορίες, για τον πραγματικό λόγο της αιφνιδιαστικής αυτής κίνησής του. Με δεδομένο, όπως προκύπτει από τη δήλωσή του, ότι ο ίδιος μειοψήφησε στην τελευταία αυτή συνεδρίαση για την οποία υπήρξε η διαρροή, είναι προφανές σύμφωνα με κύκλους του ΣτΕ, σε τι αποσκοπεί η παραίτηση αυτή.

Το θέμα δεν έχει κριθεί ολοκληρωτικά, σημειώνουν Ανώτατοι Δικαστές, γεγονός που σημαίνει ότι η παραίτηση αυτή οδηγεί σε επανάληψη της διάσκεψης. Άρα είναι πρόδηλος ο σκοπός Σακελλαρίου. «Παίζει τα ρέστα» του, μήπως έστω και την ύστατη στιγμή, καταφέρει να ανατρέψει τα δεδομένα, καθιστώντας την πλειοψηφία των δικαστών μειοψηφία. Με αυτόν τον τρόπο, ο νόμος θα κριθεί αντισυνταγματικός, προκαλώντας μεγάλα προβλήματα στην κυβέρνηση. Και οι ίδιοι κύκλοι αναρωτιούνται, «όταν πριν από ένα μήνα διέρρευσε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για το άλλο σκέλος, που αφορά στις συντάξεις και συγκεκριμένα, για τον αυτόνομο οργανισμό ασφάλισης ελεύθερων επαγγελματιών, γιατί εκεί ο κ. Σακελλαρίου δεν έδειξε την ίδια ευαισθησία;». Όπως αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι, είναι γνωστή η φιλοδοξία του κ. Σακελλαρίου να ασχοληθεί με την πολιτική, σε αντίστοιχο με τα πιστεύω του, πολιτικό χώρο. Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Σακελλαρίου παραιτήθηκε λίγες ημέρες, πριν τη συνταξιοδότησή του. Ο ίδιος ήταν πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας από τις 28 Οκτωβρίου 2015 – documentonews.gr 

Διαβάστε Επίσης

Και Δεύτερος Ρώσος επίσκοπος νεκρός, στο Άγιο Όρος, στη διάρκεια χρόνου δέκα ημερών…

Δύο Επίσκοποι της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας έχουν πεθάνει