Άπας ο κόσμος μια… αγκαλιά !

- in ΔΙΕΘΝΗ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Εντολή Πούτιν για περιπολίες στη Μεσόγειο, από ρωσικά πολεμικά πλοία…

Εντολή Πούτιν για περιπολίες στη Μεσόγειο από ρωσικά πολεμικά πλοία

Ρωσικά πολεμικά πλοία, εξοπλισμένα με πυραύλους Kalibr, θα πραγματοποιούν περιπολίες κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους στη Μεσόγειο, δήλωσε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ.Πούτιν, κατά την έναρξη της σύσκεψης, που είχε στο Σότσι με τη στρατιωτική ηγεσία και την ηγεσία της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας. «Κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους έχουν προγραμματισθεί 120 αποστολές πολεμικών πλοίων και υποβρυχίων και, σε σχέση με την υπάρχουσα απειλή επιθέσεων των διεθνών τρομοκρατών στη Συρία και τη Μεσόγειο, τα πλοία μας, που είναι εξοπλισμένα με πυραύλους Kalibr, θα πραγματοποιούν μόνιμα περιπολίες», δήλωσε ο Ρώσος Πρόεδρος, σύμφωνα με το ant1news.

1

Ο Πούτιν, αναφερόμενος στη δραστηριότητα του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού, δήλωσε ότι τα τελευταία χρόνια τα ζητήματα που αναλαμβάνει να επιλύσει το Πολεμικό Ναυτικό της Ρωσίας αυξήθηκαν, ενώ διευρύνθηκε γεωγραφικά η παρουσία του στη Μεσόγειο, στο Βόρειο Ατλαντικό, αλλά και στις θάλασσες της Ασίας και του Ειρηνικού. Παράλληλα, εξήρε την άψογη και μελετημένη δράση των πληρωμάτων των πολεμικών πλοίων και υποβρυχίων κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Συρία, επισημαίνοντας ότι «τα πλήγματα με πυραύλους και η αποτελεσματικότητα της Αεροπορίας του Πολεμικού Ναυτικού προκάλεσαν σοβαρές καταστροφές σε μονάδες και υποδομές των τρομοκρατών.

Ο Πούτιν υπογράμμισε ότι «είναι αναγκαίο να ενισχυθούν οι ναυτικές στρατηγικές πυρηνικές δυνάμεις, να αναβαθμισθεί ο ρόλος του πολεμικού στόλου, ώστε να αποτελεί εγγύηση για την πυρηνική αποτροπή», ενώ ζήτησε να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο συντονισμό δράσης του πολεμικού στόλου με τις Στρατιωτικές Διαστημικές δυνάμεις και άλλα τμήματα των ρωσικών Ενόπλων δυνάμεων. Ο Ρώσος πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι το κράτος θα συνεχίσει να εξοπλίζει το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό με τελευταίας τεχνολογίας συστήματα όπλων, τηλεπικοινωνιών και κατασκοπείας και στόχευσης στο πλαίσιο του κρατικού εξοπλιστικού προγράμματος.

1

Οι πύραυλοι Kalibr έχουν βεληνεκές 2.500 χιλιομέτρων. Με παρόμοιους πυραύλους είναι εξοπλισμένα ρωσικά υποβρύχια, φρεγάτες και άλλα πολεμικά σκάφη του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού. Χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά στη Συρία, τον Οκτώβριο του 2015. Τότε από τέσσερα πολεμικά πλοία, που έπλεαν στην Κασπία Θάλασσα είχαν εκτοξευθεί 26 πύραυλοι. Έκτοτε έχουν χρησιμοποιηθεί επανειλημμένα εναντίον στόχων στη Συρία.

Παγκόσμια ανησυχία για έναν Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο
Το 57% των Ρώσων φοβάται ότι η στρατιωτική διένεξη στη Συρία μπορεί να μετεξελιχθεί σε έναν Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, που πραγματοποίησε το ανεξάρτητο ερευνητικό κέντρο Levada-Centr. Σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης, 16% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι έχει «μεγάλους φόβους» για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ενώ 41% δήλωσε ότι έχει «κάποιους φόβους». Παράλληλα, 38% δηλώσαν ότι δεν έχουν ιδιαίτερους φόβους για το ενδεχόμενο να γίνει ένας Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος, είτε γενικά δεν πιστεύουν σ΄ ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Το Levada-Centr είχε θέσει το ίδιο ερώτημα, πριν από ενάμιση χρόνο, το Νοέμβριο του 2016. Τότε παρόμοιους φόβους για μια παγκόσμια σύρραξη είχε εκφράσει το 46% των Ρώσων.

Παρόμοιοι φόβοι δεν υπάρχουν μόνο στη Ρωσία, αλλά και στη Δύση. Τον Ιανουάριο, η εταιρεία δημοσκοπήσεων YouGov είχε πραγματοποιήσει δημοσκόπηση σε εννέα δυτικές χώρες, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας. Η δημοσκόπηση έδειξε ότι το 64% των Αμερικανών είχε εκφράσει φόβους ότι ο κόσμος βρίσκεται κοντά σε μια παγκόσμια σύρραξη και μόνο 15% είχαν δηλώσει ότι η ειρήνη είναι αδιατάραχτη. Ανάλογες διαθέσεις καταγράφηκαν και στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου 61% των Βρετανών είχε δηλώσει ότι φοβάται έναν Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και μόνο 19% είχε δηλώσει ότι δεν πιστεύει σ’ ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Η κατάσταση στη Συρία επιδεινώθηκε έντονα μετά τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για τη χημική επίθεση στην πόλη Ντούμα της Συρίας. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τούς επέρριψαν την ευθύνη για την επίθεση αυτή στον Άσαντ και στη Ρωσία, που τόν στηρίζει. Στα μέσα Απριλίου, οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία κατάφεραν αεροπορικά πλήγματα σε κτιριακά συγκροτήματα στη Συρία, τα οποία – κατά την άποψή τους – είχαν σχέση με την παραγωγή χημικών όπλων. Το Κρεμλίνο είχε χαρακτηρίσει τις ενέργειες των ΗΠΑ «επίθεση εναντίον ενός κυρίαρχου κράτους». Πριν ακόμη ξεκινήσουν οι αεροπορικές επιθέσεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, αναλυτές εξέφρασαν φόβους ότι θα μπορούσαν να προκαλέσουν την άμεση στρατιωτική αντιπαράθεση Ρωσίας – ΗΠΑ.

Η απάντηση Τραμπ στις απειλές του Κιμ
 

Η απάντηση Τραμπ στις απειλές του Κιμ
«Επιμένω στην αποπυρηνικοποίηση»

Σε διπλωματικό θρίλερ, πάνω σε εντελώς διαφορετική βάση, δείχνει να εξελίσσεται η κατάσταση στις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ-Νότιας Κορέας και Βόρειας Κορέας, μετά τις απειλές της Πιονγκγιάνγκ περί ακύρωσης των συνομιλιών και της προγραμματισμένης για τις 12 Ιουνίου συνάντησης μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Κιμ Γιονγκ Ουν. Ο Αμερικανός πρόεδρος, αντιδρώντας στις τελευταίες δηλώσεις από τη Βόρεια Κορέα, τόνισε ότι παρ΄ όλα αυτά, «επιμένω στην αποπυρηνικοποίηση» της Πιονγκγιάνγκ, ενώ σε ό τι αφορά την πιθανότητα ματαίωσης της συνάντησης κορυφής με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, είπε «θα τό δούμε».

Τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ – Ερντογάν για το Παλαιστινιακό

Τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ - Ερντογάν για το Παλαιστινιακό
Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Ά.Μέρκελ, σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην Παλαιστίνη. Όπως μεταδίδει το DHA, επικαλούμενο τουρκικές προεδρικές πηγές, στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε το αιματοκύλισμα στη Λωρίδα της Γάζας. Σχετικά με τις σχέσεις Βερολίνου – Άγκυρας, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να υπάρχει μια πιο στενή επαφή για την ανταλλαγή ιδεών, σε περιφερειακά ζητήματα. Ο Τούρκος πρόεδρος συνομίλησε και με τον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί, με τον οποίο και συζήτησε για την ένταση, στη Μέση Ανατολή.
Αυτή είναι η νέα διευθύντρια της CIA

Αυτή είναι η νέα διευθύντρια της CIA
Επιτροπή της Γερουσίας των ΗΠΑ ενέκρινε σήμερα το διορισμό από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ της Τζίνα Χάσπελ ως επικεφαλής της CIA – ο διορισμός αυτός αναμένεται να επιβεβαιωθεί από την ολομέλεια της Γερουσίας, ακόμη και την ερχόμενη εβδομάδα.

Η επιτροπή, αρμόδια για τις υπηρεσίες πληροφοριών, ενέκρινε κεκλεισμένων των θυρών το διορισμό της Χάσπελ με ψήφους 10-5, όπως αναμενόταν, μετά τη δήλωση δύο εκ των επτά μελών της, που ανήκουν στους Δημοκρατικούς, του αντιπροέδρου της επιτροπής Μαρκ Γουόρνερ και του Τζο Μάντσιν, ότι θα συνταχθούν με τους οκτώ Ρεπουμπλικανούς μέλη της επιτροπής, υποστηρίζοντας την υποψηφιότητα της Χάσπελ.

Παρά τις επικρίσεις -των Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών Ραν Πολ και του Τζον Μακέιν συμπεριλαμβανομένων- λόγω των σχέσεών της με το πρώην πρόγραμμα ανακρίσεων των ΗΠΑ για τους υπόπτους σχετικά με την τρομοκρατία, η Χάσπελ αναμένεται να γίνει η πρώτη γυναίκα επικεφαλής της υπηρεσίας κατασκοπίας. Η Χάσπελ ασκεί αυτή τη στιγμή καθήκοντα διευθύντριας της υπηρεσίας.

Η ακρόασή της από την επιτροπή την περασμένη εβδομάδα σημαδεύτηκε από ερωτήσεις για το ρόλο της, στη χρήση από την υπηρεσία κατασκοπίας μεθόδων, όπως ο εικονικός πνιγμός, που θεωρείται ευρέως τύπος βασανιστηρίου, πριν από μια δεκαετία, επί προεδρίας Τζορτζ Μπους του νεώτερου. Ο Μακέιν, που απουσιάζει από την Ουάσινγκτον όλο το χρόνο, καθώς μάχεται με τον καρκίνο στον εγκέφαλο, κάλεσε την περασμένη εβδομάδα τους συναδέλφους του γερουσιαστές να μην ψηφίσουν την Χάσπελ. Θύμα και ο ίδιος βασανιστηρίων, ως αιχμάλωτος πολέμου στο Βιετνάμ, ο Μακέιν επικαλέστηκε το ρόλο της Χάσπελ στο πρόγραμμα ανάκρισης της CIA, λέγοντας πως η χώρα πρέπει να χρησιμοποιεί μόνο μεθόδους, που τή διατηρούν ασφαλή, οι οποίες είναι «σωστές και δίκαιες, όπως οι αξίες με τις οποίες φιλοδοξούμε να ζήσουμε και να προωθήσουμε στον κόσμο».

Εκτός από τον Γουόρνερ, τουλάχιστον άλλοι τέσσερις δημοκρατικοί, οι οποίοι διεκδικούν την επανεκλογή τους φέτος σε πολιτείες που στήριξαν τον Τραμπ το 2016, εξέφρασαν την υποστήριξή τους στη Χάσπελ. Χρειάζεται την πλειοψηφία των ψήφων, προκειμένου να επιβεβαιωθεί ο διορισμός της στην 100μελή Γερουσία, την οποία ελέγχουν οι Ρεπουμπλικανοί με 51 έναντι 49 εδρών.

Η Χάσπελ δεσμεύθηκε κατά την ακρόασή της ότι δεν θα επαναφέρει το πρόγραμμα ανάκρισης, που δημιουργήθηκε μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, αλλά δεν είπε, αν θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει. Ωστόσο η 61χρονη Χάσπελ, που μετράει 33 χρόνια στις τάξεις της υπηρεσίας, έστειλε την Τρίτη μια επιστολή στον Μαρκ Γουόρνερ, με την οποία τόν διαβεβαίωσε ότι θεωρεί πως η CIA «δεν έπρεπε» να χρησιμοποιήσει τις τεχνικές ανάκρισης, η αποκάλυψη των οποίων είχε προκαλέσει κατακραυγή. «Ως διευθύντρια, θα εναντιωνόμουν σε κάθε δραστηριότητα, που αντίκειται στις ηθικές μου αξίες», συμπλήρωσε. Ο Τραμπ όρισε τον Μάρτιο τη Χάσπελ, τότε αναπληρώτρια διευθύντρια της CIA, να διαδεχθεί τον Μάικ Πομπέο, Ρεπουμπλικανό πρώην μέλος της Βουλής, ως διευθύντρια της υπηρεσίας. Η Χάσπελ ασκεί χρέη διευθύντριας της CIA, μετά την επιβεβαίωση του διορισμού του Πομπέο ως δεύτερου υπουργού Εξωτερικών του Τραμπ.

Απογοητευμένη η Τερέζα Μέι από την άρνηση του κοινοβουλίου της Σκωτίας

Σε συνταγματικώς αχαρτογράφητα εδάφη η Βρετανία


Απογοητευμένη η Τερέζα Μέι από την άρνηση του κοινοβουλίου της Σκωτίας

Απογοητευμένη δήλωσε σήμερα η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, από την απόφαση του κοινοβουλίου της Σκωτίας να αρνηθεί να εγκρίνει το νομοσχέδιο-ναυαρχίδα, που θα τερματίζει την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το κοινοβούλιο της Σκωτίας αρνήθηκε χθες να δώσει τη συγκατάθεσή του, για το νομοσχέδιο για την αποχώρηση από την ΕΕ, ωθώντας τη Βρετανία σε συνταγματικώς αχαρτογράφητα εδάφη, καθώς το Λονδίνο την ίδια ώρα πιέζει, ώστε να εγκριθεί με κάθε τρόπο ο νόμος αυτός. Με ψήφους 93 έναντι 30 το κοινοβούλιο της Σκωτίας δεν έδωσε την έγκρισή του στο Νόμο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Αποχώρηση), ο οποίος αυτήν την περίοδο συζητάται από τη Βουλή των Κοινοτήτων στο Λονδίνο. Με το νομοσχέδιο αυτό θα διακοπούν οι πολιτικοί, οικονομικοί και νομικοί δεσμοί του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ε.Ε.

Μολονότι το κοινοβούλιο της Σκωτίας δεν μπορεί να ασκήσει βέτο, η άρνησή του να συγκατατεθεί συνιστά μια άνευ προηγουμένου συνταγματική σύγκρουση, μεταξύ Εδιμβούργου και Λονδίνου, περιπλέκοντας ακόμη περισσότερο τα σχέδια της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, όπως μεταδίδει το Reuters. Ο υπουργός Σκωτίας Ντέιβιντ Μάντελ είπε ότι το Λονδίνο θα εξακολουθήσει να προωθεί αυτό το νομοσχέδιο, όμως αφήνει ανοιχτό ένα παράθυρο, για περαιτέρω συζητήσεις. «Θα υπάρξει μια ευκαιρία, για περαιτέρω συνομιλίες. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι μπορούμε να επιλύσουμε αυτό το ζήτημα», είπε μιλώντας στο BBC.

Το Σκωτικό Εθνικό Κόμμα (SNP) που ελέγχει και την κυβέρνηση μειοψηφίας στη Σκωτία, θεωρεί από την πλευρά του ότι θα ήταν «εξωφρενικό» να επιβάλει η βρετανική κυβέρνηση το νομοσχέδιο αυτό στη Σκωτία. Το τοπικό κοινοβούλιο «μίλησε δυνατά και ξεκάθαρα, τώρα επαφίεται στην κυβέρνηση του ΗΒ να σεβαστεί αυτή την ψήφο», είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του SNP Ας Ντέναμ. Η διαμάχη περιστρέφεται γύρω από μια ρήτρα του νομοσχεδίου, για την Αποχώρηση που, όπως υποστηρίζει το SNP, περιορίζει τις εξουσίες του σκωτικού κοινοβουλίου και της τοπικής κυβέρνησης.

Το κοινοβούλιο της Σκωτίας έχει δικαιοδοσία για διάφορα τοπικά ζητήματα -για παράδειγμα, για θέματα που αφορούν τη γεωργία και την αλιεία- αν και στην πράξη μέχρι τώρα τα ζητήματα αυτά ελέγχονταν από τις Βρυξέλλες. Μια αρχική πρόταση του Λονδίνου, οι αρμοδιότητες αυτές μετά το Brexit να δοθούν αρχικά στη Βουλή των Κοινοτήτων είχε απορριφθεί κατηγορηματικά, από Ουαλούς και Σκωτσέζους πολιτικούς. Το SNP υποστηρίζει ότι στην παρούσα μορφή του το νομοσχέδιο σημαίνει ότι οι εξουσίες του τοπικού κοινοβουλίου μπορεί να τροποποιηθούν από τη βρετανική κυβέρνηση, χωρίς τη συγκατάθεσή του, για πρώτη φορά στα χρονικά.

Ανακαλούνται οι Παλαιστίνιοι πρεσβευτές σε τέσσερις χώρες της Ε.Ε.

Τα κράτη αυτά εκπροσωπήθηκαν στην τελετή μεταφοράς της πρεσβείας των ΗΠΑ, στην Ιερουσαλήμ


Ανακαλούνται οι Παλαιστίνιοι πρεσβευτές σε τέσσερις χώρες της Ε.Ε.


Την ανάκληση των πρεσβευτών της από τέσσερις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες έστειλαν εκπρόσωπό τους στην τελετή, για τη μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, ανακοίνωσε η παλαιστινιακή κυβέρνηση στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Οι τέσσερις αυτές χώρες είναι η Αυστρία, η Ουγγαρία, η Τσεχική Δημοκρατία και η Ρουμανία, ανέφερε το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών. Εκπρόσωποι των χωρών αυτών έλαβαν μέρος σε μια τελετή από κοινού με την αμερικανική αντιπροσωπεία στο ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών, την Κυριακή (13/05), παραμονή των εγκαινίων της πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ιερουσαλήμ.

Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και να μεταφέρει εκεί την πρεσβεία, η οποία μέχρι πρότινος ήταν εγκατεστημένη στο Τελ Αβίβ, προκάλεσε την οργή των Παλαιστινίων. Οι τελευταίοι βλέπουν στην κίνηση αυτή την άρνηση των διεκδικήσεών τους για την Ανατολική Ιερουσαλήμ, την οποία θέλουν για πρωτεύουσα του μελλοντικού κράτους τους. Υπενθυμίζεται ότι η Παλαιστινιακή Αρχή ανέστειλε τις επαφές με Αμερικανούς αξιωματούχους, έπειτα από την ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου, στις 6 Δεκεμβρίου, της απόφασής του να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Τρεις νεκροί στις ΗΠΑ από σφοδρή καταιγίδα

Πεσμένα δέντρα, βυθισμένα οχήματα, κλειστά σχολεία…


Τρεις νεκροί στις ΗΠΑ από σφοδρή καταιγίδα

Ταλαιπωρία σήμερα για εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους στις βορειοανατολικές περιοχές των ΗΠΑ, αφού άγριες καταιγίδες, συνοδευόμενες από σφοδρούς ανέμους και χαλαζοπτώσεις, έπληξαν την περιοχή, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι. Ώρες αφότου οι καταιγίδες έριξαν γραμμές ηλεκτροδότησης και δένδρα σ’ όλη την περιοχή, περίπου 360.000 καταναλωτές στη Νέα Υόρκη, το Νιου Τζέρσεϊ, το Κονέκτικατ, την Πενσιλβάνια και τη Δυτική Βιρτζίνια παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό, σύμφωνα με την υπηρεσία PowerOutage.us. Σχολεία παρέμειναν σήμερα κλειστά ή καθυστέρησαν την έναρξη των μαθημάτων.

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, οι οδηγοί που θα κινηθούν σήμερα το πρωί (τοπική ώρα) στη Νέα Υόρκη και τη Βοστώνη θα αντιμετωπίσουν κατά τόπους πυκνή ομίχλη, ενώ δρομολόγια του μετρό της Νέας Υόρκης ματαιώθηκαν ή σημειώνουν καθυστερήσεις. Στη διάρκεια των χθεσινοβραδινών καταιγίδων, ένα 11χρονο κορίτσι σκοτώθηκε από πτώση δένδρου σε σταθμευμένο αυτοκίνητο, εξαιτίας των ισχυρών ανέμων στο Νιούμπεργκ της Νέας Υόρκης. Άλλοι δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, σε διαφορετικά επεισόδια στο Κοντέτικατ, όταν δένδρα έπεσαν στα οχήματά τους, μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης. Τοπικά τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων μεταδίδουν εικόνες δένδρων πεσμένων πάνω σε αυτοκίνητα και σπίτια, οχήματα βυθισμένα στο νερό και κατοίκους να κρατούν χαλάζι σε μέγεθος μπάλας του τένις.

Υπήρξαν περισσότερες από 100 αναφορές για χαλαζόπτωση σε Πολιτείες μεταξύ των οποίων το Οχάιο, η Πενσιλβάνια, η Νέα Υόρκη και το Κονέκτικατ, ανακοίνωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, κατά το ΑΠΕ, επικαλούμενο το Reuters. Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε αρκετές κομητείες της νοτιοανατολικής Νέας Υόρκης και ανέπτυξε μέλη της Εθνοφρουράς, για να βοηθήσουν. Αξιωματούχοι στο Μπρούκφιλντ του Κονέκτικατ κήρυξαν την πόλη σε κατάσταση καταστροφής και είπαν στους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους, μέχρι να εκτιμήσουν τις ζημιές.

«Υπάρχουν εκατοντάδες δένδρα, στύλοι και γραμμές ηλεκτροδότησης που έχουν πέσει. Αποφύγετε όλα τα δένδρα και τους στύλους, καθώς μπορεί να υπάρχουν σ’ αυτούς ηλεκτρικά καλώδια σε λειτουργία», ανέφερε στο Facebook η Aστυνομία του Μπρούκφιλντ. Τα περισσότερα αεροπορικά δρομολόγια επαναλήφθηκαν κανονικά σήμερα το πρωί, αφού περισσότερες από 500 πτήσεις ματαιώθηκαν χθες Τρίτη, στα τρία μεγάλα αεροδρόμια, που εξυπηρετούν την περιοχή της Νέας Υόρκης, και περισσότερες από 100, στο αεροδρόμιο Logan International της Βοστώνης, σύμφωνα με την υπηρεσία FlightAware.com.

Πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ άνοιξε και η Γουατεμάλα

Στα εγκαίνια παρευρέθη και ο Μπενιαμίν Νετανιάχου


 Πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ άνοιξε και η Γουατεμάλα

Πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ άνοιξε η Γουατεμάλα, δύο ημέρες μετά τα εγκαίνια της αμερικανικής πρεσβείας, στην εν λόγω πόλη. Ο πρόεδρος της Γουατεμάλας Τζίμι Μοράλες και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου παρευρέθησαν στα εγκαίνια της πρεσβείας, η οποία στεγάζεται σε κτίριο της Δυτικής Ιερουσαλήμ.

«Μια νέα Ιντιφάντα είναι κάτι που θα πρέπει να περιμένουμε, για να δούμε»

Το σχόλιο του διευθυντή Ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, για τις εξελίξεις στην Α. Μεσόγειο


 «Μια νέα Ιντιφάντα είναι κάτι που θα πρέπει να περιμένουμε για δούμε»

Με αφορμή την απόφαση των ΗΠΑ να μεταφέρουν την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ και τη νέα «φωτιά» που ξέσπασε στην περιοχή, ο διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ) και επικεφαλής του Τομέα Ρωσίας-Ευρασίας & ΝΑ Ευρώπης, Κωνσταντίνος Φίλης, ανεφέρθη σε όσα μπορούμε να περιμένουμε, μετά από αυτήν την εξέλιξη.

Ο κ. Φίλης ανεφέρθη σε μια περιοχή, που αναδιατάσσεται με την πλειάδα των πολέμων «δια αντιπροσώπων» να έχουν αποσταθεροποιήσει σειρά από κράτη και να προκαλούν μεγάλου μεγέθους ανθρωπιστικές καταστροφές. «Εκεί που πρέπει να εστιάσει κανείς την προσοχή του είναι στην ανθρωπιστική καταστροφή και στη Συρία και στην Υεμένη», σημείωσε. Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να αναφερθεί και στους τρόπους με τους οποίους οι γεωπολιτικές διεργασίες επιδρούν και στις σχέσεις της Ελλάδας με τη γείτονα, όταν ληφθούν υπόψη όλες οι παράμετροι, που επηρεάζουν τη θέση των δύο χωρών στις εξελίξεις.

Όπως τόνισε στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΜΠΕ, είναι εύλογο να αναμένονται νέες εξελίξεις μετά τη μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ, ενώ «το αν αυτό θα προκαλέσει -όπως ήταν η εκτίμηση ήδη από την ημέρα της ανακοίνωσης της απόφασης του προέδρου Τραμπ- μια νέα Ιντιφάντα, είναι κάτι που θα πρέπει να περιμένουμε, για να δούμε».

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Φίλης εκτίμησε πως «ο χάρτης αναδιατάσσεται στην περιοχή, (καθώς) έχουμε έναν άξονα στην περιοχή, ο οποίος έχει διαμορφωθεί μεταξύ Σαουδικής Αραβίας, ΗΠΑ και Ισραήλ». Αυτός ο άξονας είναι που, κατά τον Διευθυντή Ερευνών του ΙΔΙΣ, τοποθετεί νέες παραμέτρους στις ισορροπίες της ευρύτερης περιοχής.

«Με κυριότερο στόχο το Ιράν και την περιθωριοποίηση αυτού από τις περιφερειακές διεργασίες ή τον μετριασμό της επιρροής της Τεχεράνης στα περιφερειακά δρώμενα, έχουμε δύο πολέμους δια αντιπροσώπων, που διεξάγονται μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας, με την εμπλοκή μεγάλων δυνάμεων», εξήγησε ο κ. Φίλης αναφερόμενος στη Συρία, αλλά και στην Υεμένη.

«Τα πράγματα είναι πράγματι πολύ δύσκολα, γιατί η απόφαση αυτή των ΗΠΑ στην πραγματικότητα επιβεβαιώνει την ταύτιση της τωρινής αμερικανικής ηγεσίας με το Ισραήλ, σε μια περιοχή που είναι ιδιαίτερα ασταθής και όπου αρκεί μια σπίθα, για να ανάψει αυτή τη πυριτιδαποθήκη», επεσήμανε.

Οι νέες δυναμικές στην περιοχή και η τουρκική πλευρά

Ερωτηθείς ο κ. Φίλης για το κατά πόσο το σύνολο και το γεωγραφικό εύρος των γεγονότων επηρεάζει αρνητικά τις ισορροπίες στην περιοχή μας, απάντησε πως η αποτίμηση έχει πολλαπλές αναλύσεις. «Δεν είναι ‹’άσπρο-μαύρο», εφόσον οι ΗΠΑ με την Τουρκία βρίσκονται πράγματι στο χειρότερο σημείο πολλών ετών, πιθανότατα και δεκαετιών, δεν μπορούμε να πούμε πως αυτό αυτομάτως αναβαθμίζει την Ελλάδα» εκτιμά, βεβαιώνει πως «όντως η Ουάσιγκτον αυτή τη στιγμή, όπως και οι Βρυξέλλες, φαίνεται να έχουν πολύ περιορισμένο αντίκτυπο στην τουρκική ηγεσία, μπορούν δηλαδή να επηρεάσουν πολύ λιγότερο από ό τι στο παρελθόν» και εκτίμησε πως μετά τις τουρκικές εκλογές «και εφόσον ο κ. Ερντογάν έχει επικρατήσει, το οποίο φαίνεται εξαιρετικά πιθανό», θα γίνουν κάποιες προσπάθειες να ανακάμψει η Τουρκία στο δυτικό στρατόπεδο, προσπάθειες που «θα κάνουν και οι δύο πλευρές».

Σε ό,τι αφορά δε τις αντιπαραθέσεις των τελευταίων 24ώρων ανάμεσα σε χώρες όπως το Ισραήλ και η Τουρκία, ο κ.Φίλης δήλωσε πως θα υπάρξουν σύντομα εξελίξεις, που θα δείξουν την κατεύθυνση κάθε πλευράς. «Η Τουρκία δεν είναι ‹›χαμένη» από τη Δύση αυτή τη στιγμή», σημειώνει ο Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, «ο Ερντογάν ολοένα και συχνότερα αντιπαραβάλλει το Ισλάμ με τη Δύση, αντιπαραβάλλει την ηθική ανωτερότητα του Ισλάμ σε σχέση με τη »διεφθαρμένη Δύση», μιλάει με πολύ αρνητικό πρόσημο για τους δυτικούς του εταίρους, κάτι που μπορεί να τό κάνει για εσωτερικούς λόγους», καταλήγει, ενώ αναλύει τη σημερινή κατάσταση στις σχέσεις Ευρώπη, ΗΠΑ και Τουρκίας.

«Η Τουρκία είναι δεδομένο ότι δεν μπορεί στο πρόσωπο της Ρωσίας, είτε του Ιράν, είτε οποιασδήποτε τρίτης δύναμης να βρει αντικαταστάτη της Δύσης, μπορεί να βρει ένα συμπλήρωμα, αλλά δεν μπορεί να βρει ένα υποκατάστατο. Ασφαλώς, θέλει να παίξει καλά το παιχνίδι ανάμεσα στη Δύση και την Ανατολή, όμως το γεγονός ότι μετακινήθηκε και θεσμικά τόσο πολύ από τη Δύση, εκτιμώ πως τής κοστίζει», είπε καταληκτικά ο κ. Φίλης που μολαταύτα συμφωνεί με τις αναλύσεις, που δείχνουν πως για τη Δύση «η πολιτική του appeasement (κατευνασμού’) έχει φτάσει, αν δεν έχει υπερβεί, τα όριά της».

Επιτέθηκαν με σπαθιά σαμουράι σε αστυνομικό τμήμα, στην Ινδονησία – Νεκροί οι δράστες

Επιτέθηκαν με σπαθιά σαμουράι σε αστυνομικό τμήμα στην Ινδονησία

Με σπαθιά σαμουράι, επιτέθηκαν σε αστυνομικό τμήμα, στη Σουμάτρα της Ινδονησίας, τέσσερις δράστες – μία ημέρα επιπρόσθετης βίας στη χώρα. Οι τέσσερις δράστες εισέβαλαν με αυτοκίνητο στο αστυνομικό τμήμα, με αποτέλεσμα ένας αστυνομικός να σκοτωθεί. Στη συνέχεια, οι δράστες έπεσαν νεκροί από αστυνομικά πυρά. Την ευθύνη ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος. Το περιστατικό καταγράφεται έπειτα από τα αιματηρά χτυπήματα της Κυριακής, που εκτελέστηκαν από γονείς και παιδιά σε τρεις εκκλησίες. Όπως σημειώνει το Reuters, η χώρα βρίσκεται υπό νέα απειλή, εν μέρει από μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, που επέστρεψαν στην Ινδονησία μετά τις μάχες στη Συρία.

Βασιλική χάρη και αποφυλάκιση για 70χρονο πολιτικό στη Μαλαισία

Είχε κριθεί ένοχος για σοδομισμό…
Βασιλική χάρη και αποφυλάκιση για 70χρονο πολιτικό στη Μαλαισία


Χάρη δόθηκε στον φυλακισμένο μεταρρυθμιστή πολιτικό της Μαλαισίας Ανουάρ Ιμπραήμ, ο οποίος έφυγε από το νοσοκομείο της Κουάλα Λουμπούρ χαμογελαστός, μία εβδομάδα μετά την απρόσμενη νίκη του συνασπισμού του στις γενικές εκλογές.

Χαιρετώντας τους υποστηρικτές του, ο Ανουάρ έφυγε περιτριγυρισμένος από την οικογένειά του, τους δικηγόρους και φρουρούς της φυλακής, και κατευθύνθηκε στο παλάτι, για να γίνει δεκτός από τον βασιλιά της χώρας. Στο παλάτι τον υποδέχθηκε ο 92χρονος νέος πρωθυπουργός Μαχαθίρ Μοχαμάντ, που κάποτε ήταν σύμμαχός του, μετά αντίπαλός του και μετά πάλι σύμμαχός του, με τον οποίο ένωσαν τις δυνάμεις τους, επιτυγχάνοντας την εκλογική νίκη.

«Ο βασιλιάς έδωσε χάρη και διέταξε την άμεση απελευθέρωση για τον Ανουάρ Ιμπραήμ», ανέφερε ανακοίνωση του παλατιού. Ο 70χρονος πολιτικός εξέτιε ποινή 5ετούς φυλάκισης για σοδομισμό και βρισκόταν στο νοσοκομείο, φρουρούμενος από την Αστυνομία, αναρρώνοντας από τραύμα στον ώμο. Η χάρη τού επιτρέπει να ασχοληθεί άμεσα ξανά με την πολιτική, αν και, σύμφωνα με το Reuters, δεν είναι ακόμα σαφές ποιος θα είναι ο ρόλος του στην κυβέρνηση.

Ιταλία: Προαναγγέλλει απελάσεις μεταναστών ο ηγέτης της Λέγκα

Λίγο πριν την οριστική συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης με τα Πέντε Αστέρια, το ακροδεξιό κόμμα του Ματέο Σαλβίνι προανήγγειλε απελάσεις μεταναστών.

«Το μεταναστευτικό θα αποτελέσει κύρια προτεραιότητα της κυβέρνησής μας», δήλωσε πριν από λίγο ο γραμματέας της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι, προσέθεσε δέ ότι «θα μπορούν να μπουν στην Ιταλία μόνον οι έντιμοι άνθρωποι, που έχουν δουλειά και οι χιλιάδες απατεώνες θα πρέπει να φύγουν».

Ο επικεφαλής της Λέγκα υπογράμμισε επίσης ότι εννοεί να καταργήσει τα κονδύλια της κυβέρνησης Τζεντιλόνι, για την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης. Ο Σαλβίνι έκανε λόγο για «παιχνίδι του σπρεντ που επιστρέφει» και για «κάποια σαλόνια των Βρυξελλών, τα οποία ανησυχούν».

«Όσο μάς επιτίθενται, αυξάνεται η βούλησή μου να φτιάξουμε αυτή την κυβέρνηση», τόνισε ο Ματέο Σαλβίνι και επανέλαβε ότι η οριστική συμφωνία με τα Πέντε Αστέρια του Λουίτζι Ντι Μάιο «μπορεί να υπογραφεί τις επόμενες ώρες ή ημέρες». Όσο για το ρόλο του πρωθυπουργού, κατέστησε σαφές ότι «για το καλό της Ιταλίας είναι διατεθειμένος να κάνει βήμα πίσω και να μην ηγηθεί ο ίδιος της νέας κυβέρνησης».

Το κόμμα του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να σημειώσει πολύ καλύτερες επιδόσεις από τα αντίπαλα στις ευρωεκλογές του 2019, καταδεικνύει η πρώτη δημοσκόπηση, ενόψει αυτής της αναμέτρησης, η οποία δημοσιεύεται σήμερα Τετάρτη, κάτι που θα μπορούσε να δώσει ώθηση στα σχέδιά του, για την προώθηση μεταρρυθμίσεων στην Ε.Ε.

Ο Γάλλος πρόεδρος δεν έχει επιρροή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου τα σχέδιά του για τη μεταρρύθμιση των ευρωπαϊκών θεσμών θα μπορούσαν να προχωρήσουν ή να καταρριφθούν. Το κόμμα του, το «Η Δημοκρατία Μπροστά !» (La Republique En Marche!, LREM), δεν αντιπροσωπεύεται στο σώμα.

Το LREM και το κεντροδεξιό κόμμα Δημοκρατικό Κίνημα (Mouvement democrate, MoDem), εταίρος του Μακρόν, συγκεντρώνουν το 27% των προθέσεων ψήφου για την ανάδειξη των ευρωβουλευτών της Γαλλίας τον Μάιο του 2019, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Ifop η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό του περιοδικού Valeurs Actuelles.

Το κόμμα του προέδρου διατηρεί ευρύ προβάδισμα έναντι του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λεπέν, που συγκεντρώνει το 17% των προθέσεων ψήφου και εάν η πρόγνωση αυτή επιβεβαιωθεί, θα πάψει να είναι το μεγαλύτερο γαλλικό κόμμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ακόμη κι αν κερδίσει στη Γαλλία, το κόμμα του Μακρόν θα χρειαστεί να αποφασίσει με ποιον θα συμμαχήσει, αν θέλει να αμφισβητήσει τη σημερινή κυριαρχία του συντηρητικού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) ή της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών-Δημοκρατών (ΠΣΣΔ) στο ΕΚ.

Ο Μακρόν βλέπει τη δημοτικότητά του να μειώνεται ραγδαία, σε σύγκριση με την περίοδο αμέσως μετά την εκλογή του πριν από έναν χρόνο, όμως ωφελείται σημαντικά από τον κατακερματισμό της ισχύος της αντιπολίτευσης και την αδυναμία των παρατάξεών της.

Το κόμμα της παραδοσιακής δεξιάς, οι Ρεπουμπλικάνοι, περιορίζεται στο 15% της πρόθεσης ψήφου, ενώ το κόμμα Ανυπότακτη Γαλλία στο 14%. Τα υπόλοιπα κόμματα περιορίζονται σε μονοψήφια ποσοστά.

Ο Μακρόν έχει ταχθεί υπέρ της δημιουργίας χωριστού προϋπολογισμού, για τις χώρες που συμμετέχουν στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση, της δημιουργίας θέσης ευρωπαίου υπουργού Οικονομικών, και της μετατροπής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) σε κάτι σαν το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο. Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ αρχικά εξήρε τις ιδέες του, πριν κατόπιν τις βάλει στον πάγο, ιδιαίτερα εκείνες που θα μπορούσαν να σημάνουν πως η Γερμανία θα αναλάμβανε μεγαλύτερα οικονομικά ρίσκα – ΑΠΕ

Ο π.Φραγκίσκος καταδίκασε τις δολοφονίες των Παλαιστινίων από τους Ισραηλινούς

Ο Πάπας Φραγκίσκος καταδίκασε τις δολοφονίες των Παλαιστινίων από τους ΙσραηλινούςΤις δολοφονίες των Παλαιστινίων στη Γάζα καταδίκασε ο Πάπας Φραγκίσκος, λέγοντας ότι οι θάνατοι θα οδηγήσουν σε περισσότερη βία και έκανε έκκληση για διάλογο, ώστε να επικρατήσει η δικαιοσύνη και η ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

«Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη για τους νεκρούς και τους τραυματίες και βρίσκομαι κοντά, με τις προσευχές μου και την αγάπη μου σε όλους, όσοι υποφέρουν», είπε ο Πάπας ενώπιον δεκάδων χιλιάδων πιστών, που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία του Αγίου Πέτρου. «Επαναλαμβάνω ότι η χρήση βίας ποτέ δεν οδηγεί στην ειρήνη. Ο πόλεμος οδηγεί σε πόλεμο και η βία σε βία», προσέθεσε.

Τη Δευτέρα, οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν 60 Παλαιστινίους κοντά στα σύνορα της Γάζας με το Ισραήλ, στη διάρκεια διαδηλώσεων, έπειτα από τη μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ,στην Ιερουσαλήμ. Αυτή ήταν η πιο αιματηρή ημέρα στη Γάζα από τον πόλεμο Ισραήλ – ισλαμιστικής Χαμάς το 2014. Ο π.Φραγκίσκος, ο οποίος επισκέφθηκε το Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη το 2014, ζήτησε από τις δύο πλευρές και από τη διεθνή κοινότητα να διπλασιάσουν τις προσπάθειες «ώστε ο διάλογος, η δικαιοσύνη και η ειρήνη να επικρατήσουν».

Τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανεκοίνωσε την απόφασή του για τη μεταφορά της πρεσβείας, ο π.Φραγκίσκος ζήτησε να γίνει σεβαστό το status quo της Ιερουσαλήμ, λέγοντας ότι οι νέες εντάσεις στη Μέση Ανατολή θα κλιμάκωναν περαιτέρω τις διεθνείς συγκρούσεις. Μιλώντας νωρίτερα σε ομάδα Πολωνών βετεράνων του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, ο Πάπας είπε: «Δεν μαθαίνουμε ποτέ».

Ο συλληφθείς Τούρκος στον Έβρο εκκλησιάστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Ανδριανουπόλεως, αμέσως μετά την απέλασή του ! (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Τούρκος υπήκοος, που συνελήφθη προ ημερών με τον εκσκαφέα του και στη συνέχεια απελάθηκε στην Τουρκία, λέγοντας τα καλύτερα λόγια για τη συμπεριφορά των ελληνικών αρχών εκκλησιάστηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Ανδριανουπόλεως, την Κυριακή 6 Μαίου, σύμφωνα με την ιστοσελίδα evros-news.gr. Ο 38χρονος Τούρκος Μουσά Αλερίκ, που συνελήφθη στις Καστανιές Έβρου από Έλληνες στρατιώτες, δικάστηκε, απελάθηκε και πήγε να ευχαριστήσει τον Άγιο Γεώργιο, που χαίρει μεγάλης εκτίμησης από χιλιάδες «Τούρκους» πιστούς.

Ο Τούρκος υπάλληλος του Δ. Αδριανούπολης, που το Σάββατο 5 Μαίου επέστρεψε στην οικογένεια του, δεν ξέχασε ότι τις τρεις ημέρες που βρέθηκε στα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ορεστιάδας, τόν επισκέφθηκε ο Μητροπολίτης Αδριανουπόλεως Αμφιλόχιος, συζήτησε μαζί του και τού συμπαραστάθηκε στην περιπέτεια που πέρασε. Έτσι, την επομένη της επιστροφής του στην Τουρκία, αν και μουσουλμάνος στο θρήσκευμα, πήρε την 11μελή οικογένειά του και πήγε να εκλησιαστεί στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Αδριανούπολης, για να ευχαριστήσει τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Αμφιλόχιο, για την ενέργειά του να έρθει στην Ελλάδα και να βρεθεί δίπλα του.

Η κίνηση του Τούρκου υπηκόου είναι μια κίνηση σεβασμού καταρχήν στη χριστιανική θρησκεία, από μεγάλη μερίδα σημερινών Τούρκων, ενώ εμπεριέχει και στοιχεία, που σαφώς χρήζουν διερεύνησης.

Δέος και τρόμο υπέστη η τουρκική κυβέρνηση, όταν προ μηνός, μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής στο «εθνικό μητρώο» της χώρας, εκατομμύρια Τούρκοι «μπήκαν», για να αναζητήσουν τις ρίζες τους, και ανεκάλυψαν ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό τους κατάγεται από Έλληνες, Αρμένιους και Εβραίους.

Ο Αντιπρόεδρος του Ερντογάν «προτιμά» τις Ελληνορθόδοξες Εκκλησίες…!

Άλλο ένα «κρούσμα» ανωτάτου κυβερνητικού λειτουργού της τουρκικής κυβέρνησης με «φιλοχριστιανικές» τάσεις, αναδεικνύεται η περίπτωση του τέως αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Beşir Atalay, ο οποίος, παρά τις αυστηρές εντολές του Ισλάμ ότι είναι μεγάλη αμαρτία να επισκέπτεσαι, για να προσευχηθείς σε χριστιανικό ναό και κυρίως να ανάψεις κερί αναπέμποντας ευχή, τολμά και μάλιστα δημόσια να επισκέπτεται μοναστήρια και να ανάβει κεριά σε εκκλησίες. Ο Beşir Atalay φωτογραφήθηκε πριν από δυο χρόνια μαζί με την σύζυγο του Ερντογάν Εμινέ να βρίσκεται σε χριστιανική εκκλησία και να παρακολουθεί Θεία λειτουργία, ενώ φωτογραφήθηκε την ώρα που άναβε κερί, κάνοντας μια ευχή.

Ο ίδιος, πριν από λίγα χρόνια, είχε επισκεφτεί το μοναστήρι του Αγίου Ανδρέα στην Καρπασία της βόρειας κατεχόμενης Κύπρου και αφού προσκύνησε και εξέφρασε το μεγάλο του σεβασμό προς τον ιερό αυτό χώρο, που κάποιοι ισλαμιστές θέλουν να τόν κρατούν κλειστό, άναψε και ένα κερί προσευχόμενος. Ο Beşir Atalay είναι ακαδημαϊκός και θεωρείται από τα πιο μορφωμένα μέλη της τουρκικής κυβέρνησης, σπούδασε νομικά και πολιτικές επιστήμες και διετέλεσε μέλος της τουρκικής επιτροπής της UNESCO.

Το εθνικό μητρώο της Τουρκίας – Eνεργοποιήθηκε για την εδραίωση της μουσουλμανικής εθνικιστικής ταυτότητας

Η προσπάθεια εκατομμυρίων Τούρκων, που εισήλθαν ηλεκτρονικά στο σύστημα μέσω ειδικής εφαρμογής στο ευρύ κοινό, αποσκοπούσε στην προώθηση της έννοιας του μουσουλμανικού εθνικισμού ως κεντρικής σημασίας για την τουρκική ταυτότητα, τονίζει Τούρκος επιστήμονας με το όνομα Kaya Genç. Το άνοιγμα του μητρώου περιείχε έγγραφα, που χρονολογούνται από το 1880, και από το Φεβρουάριο προκάλεσε έντονο δημόσιο ενδιαφέρον. Εκατομμύρια Τούρκοι έσπευσαν να ανακαλύψουν την καταγωγή τους.

Είναι γνωστό ότι χιλιάδες Αρμένιοι, Έλληνες και Εβραίοι είχαν ασπαστεί το Ισλάμ, για να αποφευχθεί οποιαδήποτε συζήτηση σχετικά με την «τουρκικότητα» των πολιτών της χώρας. Αυτή η «τουρκικότητα» ορίζεται με τη φράση «όποιος συνδέεται με το τουρκικό κράτος είναι πολίτης» και κατοχυρώνεται στο σύνταγμα της χώρας ως μέρος της φιλοσοφίας του πρώην ηγέτη της χώρας Κεμάλ, ο οποίο έτσι ήθελε να «δημιουργήσει» την τουρκική εθνικότητα σε εκατομμύρια πολίτες, οι οποίοι απλά δεν ήταν και δεν είναι τουρκικής καταγωγής.

pentapostagma.gr, evros-news.gr

«Πόλεμος» Τουρκίας – Ισραήλ μετά τη σφαγή των Παλαιστινίων στη Γάζα

«Πόλεμος» Τουρκίας - Ισραήλ μετά τη σφαγή των Παλαιστινίων στη Γάζα
Οι Παλαιστίνιοι κήδεψαν την Τρίτη τους νεκρούς τους, μετά την πιο αιματηρή ημέρα στη Λωρίδα της Γάζας, εδώ και χρόνια. Τη Δευτέρα, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις σκότωσαν σχεδόν 60 ανθρώπους κοντά στα σύνορα του θύλακα με το Ισραήλ, κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων εναντίον των εγκαινίων της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ.

Οι θάνατοι των Παλαιστίνιων διαδηλωτών από τις σφαίρες, τα δακρυγόνα και τα άλλα μέσα, που χρησιμοποίησαν οι άνδρες του ισραηλινού στρατού, έχουν οδηγήσει σε έντονο διπλωματικό παρασκήνιο και σκληρές δηλώσεις. Από τη μία πλευρά οι ΗΠΑ και το Ισραήλ επιρρίπτουν την ευθύνη στη Χαμάς, ενώ από την άλλη, αρκετές χώρες μεταξύ των οποίων η Βρετανία, η Γαλλία και η Ρωσία, που επέκριναν τα εγκαίνια της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ, τη μεταφορά της οποίας είχαν καταδικάσει και προτρέψει να ακυρωθεί 128 από τα 193 κράτη της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, καταδίκασαν και την ωμή βία από την ισραηλινή πλευρά.

Την ίδια ώρα, Τουρκία και Νότια Αφρική ανεκάλεσαν τους πρεσβευτές τους στο Ισραήλ, το Ισραήλ απέλασε τον Τούρκο πρόξενο, ενώ η Γάζα προετοιμάζεται για νέες κινητοποιήσεις. Παρά τη γενική κατακραυγή για τη σφαγή της Δευτέρας στη Γάζα, την Τρίτη υπήρξε συνέχεια με τους Ισραηλινούς στρατιώτες να σκοτώνουν δύο Παλαιστίνιους, σύμφωνα το  υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα. Πάνω από 2.200 Παλαιστίνιοι έχουν τραυματιστεί από πυρά ή δακρυγόνα.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι υγείας τονίζουν ότι 106 κάτοικοι της Γάζας – 115 Παλαιστίνιοι – συνολικά, έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των διαδηλώσεων στις 30 Μαρτίου, για τη Μεγάλη Πορεία της Επιστροφής. Η πλειοψηφία των θανάτων προήλθε από ισραηλινά πυρά. Σχεδόν 11.000 έχουν τραυματιστεί, εκ των οποίων 3.500 από πραγματικά πυρά. Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι διαψεύδουν αυτό τον απολογισμό. «Η ευθύνη γι΄ αυτούς τους τραγικούς θανάτους ανήκει ολοκληρωτικά στη Χαμάς», η οποία προκάλεσε «εσκεμμένα και κυνικά αυτή την αντίδραση» του Ισραήλ, έκρινε ο Ρατζ Σα, αναπληρωτής εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου επίσης καταδίκασε αυτή την «τρομοκρατική οργάνωση» και διατράνωσε ότι η χώρα του και «κάθε χώρα έχει υποχρέωση να υπερασπίζεται το έδαφός της».

Ερντογάν: Το Ισραήλ είναι «κράτος απαρτχάιντ»

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε «κράτος απαρτχάιντ» το Ισραήλ και κατηγόρησε το Νετανιάχου ότι έχει «παλαιστινιακό αίμα στα χέρια του», καθώς συνεχίζεται ο πόλεμος δηλώσεων μεταξύ των δύο χωρών, με αφορμή το θάνατο δεκάδων Παλαιστινίων διαδηλωτών από σφαίρες Ισρσαηλινών στρατιωτών, στη Γάζα.

«Ο Νετανιάχου είναι ο πρωθυπουργός ενός κράτους απαρτχάιντ, που κατέλαβε εδάφη ενός ανυπεράσπιστου λαού, εδώ και περισσότερα απο 60 χρόνια, παραβιάζοντας τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Έχει παλαιστινιακό αίμα στα χέρια τους και δεν μπορεί να καλύψει τα εγκλήματά του, κάνοντας επίθεση στην Τουρκία», έγραψε ο Ερντογάν στο λογαριασμό του στο Twitter. «Θέλεις ένα μάθημα ανθρωπιάς; Διάβασε τις Δέκα Εντολές», συνέχισε, απευθυνόμενος στον Νετανιάχου.

Ο Νετανιάχου απορρίπτει τα «μαθήματα ηθικής» του Ερντογάν

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός από την πλευρά του απέρριψε τα «μαθήματα ηθικής» του Τούρκου προέδρου, ο οποίος χαρακτήρισε το Ισραήλ «κράτος τρομοκράτη».

«Ο Ερντογάν είναι μεταξύ των μεγάλων υποστηρικτών της Χαμάς και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι καταλαβαίνει πλήρως την τρομοκρατία και τις σφαγές. Προτείνω να μην μάς κάνει μαθήματα ηθικής», αναφέρει ο Νετανιάχου σε ανακοίνωση, που εξέδωσε το γραφείο του.

Την 1η Απριλίου ο Νετανιάχου είχε δηλώσει πως ο ισραηλινός στρατός «δεν έχει να δεχθεί μαθήματα ηθικής από εκείνον, που βομβαρδίζει αδιακρίτως αμάχους εδώ και χρόνια», αναφερόμενος στην Τουρκία.

Συνεδριάζει ο Αραβικός Σύνδεσμος για τη σφαγή

Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών μελών του Αραβικού Συνδέσμου θα συνεδριάσουν την Πέμπτη, κατόπιν αιτήματος της Σαουδικής Αραβίας, για να συζητήσουν σχετικά με την ισραηλινο-παλαιστινιακή κρίση, μετέδωσε την Τρίτη το αιγυπτιακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MENA. Αραβική διπλωματική πηγή δήλωσε στο MENA ότι η σύνοδος των ΥΠΕΞ συγκλήθηκε, για να συζητηθούν η «αντιμετώπιση της ισραηλινής επίθεσης εναντίον του παλαιστινιακού λαού» και κινήσεις για την «αντιμετώπιση της παράνομης απόφασης, που πήραν οι ΗΠΑ να μεταφέρουν την πρεσβεία τους, στην κατεχόμενη Ιερουσαλήμ». Σήμερα, ο Αραβικός Σύνδεσμος θα συνεδριάσει σε επίπεδο μονίμων αντιπροσώπων.

Διχασμένο το Συμβούλιο Ασφαλείας για τη Γάζα: Αδυνατεί και πάλι να βρει μια λύση

Το Κουβέιτ ανακοίνωσε ότι ζητά τη «διεθνή προστασία» των Παλαιστίνιων πολιτών στη Λωρίδα της Γάζας, στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, κατά τη διάρκεια της οποίας οι ΗΠΑ επαίνεσαν την «αυτοσυγκράτηση», που επέδειξε το Ισραήλ απέναντι στους διαδηλωτές. Το Κουβέιτ, που είναι μη μόνιμο μέλος του ΣΑ, σχεδιάζει να υποβάλει διαρκώς αυτό το σχέδιο ψηφίσματος, το οποίο έχει ως στόχο του να παρασχεθεί «διεθνής προστασία» στους Παλαιστίνιους αμάχους, είπε ο πρεσβευτής της χώρας στον ΟΗΕ, Μανσούρ αλ Οτάιμπι, χωρίς περισσότερες διευκρινίσεις.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε, με τους διπλωμάτες να τηρούν ενός λεπτού σιγή, στη μνήμη των θυμάτων. Τελείωσε με τις φωτογραφίες των «ομάδων»: αρχικά, των εκπροσώπων 15 αραβικών  χωρών του ΟΗΕ που ζητούν μια «ανεξάρτητη και διαφανή έρευνα» για τα γεγονότα στη Γάζα και στη συνέχεια των 8 ευρωπαϊκών χωρών (Σουηδία, Γαλλία, Βρετανία, Πολωνία,  Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο και Ιταλία), που διάβασαν μια ανακοίνωση με την οποία καλείται το Ισραήλ να δείξει αυτοσυγκράτηση και «να σεβαστεί το δικαίωμα στη διαδήλωση».

«Οι βιαιότητες πρέπει να σταματήσουν», τόνισε ο ειδικός συντονιστής για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, ο Ρώσος Νικολάι Μλαντένοφ, μιλώντας στο Συμβούλιο μέσω  βιντεοκλήσης από την Ιερουσαλήμ. «Πρέπει όλα τα επεισόδια να αποτελέσουν αντικείμενο πλήρους έρευνας», προσέθεσε.

Για την εκπρόσωπο των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, τη Νίκι Χέιλι, το Ισραήλ «επέδειξε αυτοσυγκράτηση», κατά τη διάρκεια των επεισοδίων χθες στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας. «Καμία χώρα σε αυτήν την αίθουσα δεν θα ενεργούσε με μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση – όσο το Ισραήλ», επέμεινε.

«Οι ΗΠΑ εκφράζουν τη λύπη τους για τους θανάτους, όμως υπάρχει πολλή βία στην περιοχή», συμπλήρωσε η Αμερικανίδα αξιωματούχος επισημαίνοντας ότι λυπάται, διότι το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν συζητά αρκετά σχετικά με τις ενέργειες του Ιράν στη Συρία και την Υεμένη.

Ο Γάλλος ομόλογός της, Φρανσουά Ντελάτρ, έκρινε αντιθέτως ότι η απάντηση του Ισραήλ στους Παλαιστίνιους διαδηλωτές ήταν «δυσανάλογη». Η Χέιλι, εκτιμώντας ότι η Χαμάς υποδαύλισε τη βία, υποστήριξε επίσης ότι δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ των εγκαινίων της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ και των διαδηλώσεων στα παλαιστινιακά εδάφη. «Δεν προκαταβάλει τις επερχόμενες διαπραγματεύσεις», διαβεβαίωσε, ενώ η ειρηνευτική διαδικασία παραμένει σε νεκρό σημείο.

«Ήρθε η στιγμή να ξαναρχίσουμε τη διαδικασία», υπογράμμισε από την πλευρά της η Σουηδία, μια άποψη που εκφράστηκε και από άλλες χώρες, όπως το Περού και τη Βολιβία. Η Κίνα ζήτησε «μια ανεξάρτητη και διαφανή έρευνα», για τα γεγονότα της Δευτέρας.

Ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Ριγιάντ Μανσούρ ζήτησε «να σταματήσει αυτή η σφαγή» του παλαιστινιακού λαού και, κάνοντας λόγο για «παραλυσία» του Συμβουλίου Ασφαλείας, κάλεσε τους ομολόγους του «να μην διαψεύσουν τις ελπίδες» των Παλαιστινίων.

«Εδώ και ένα μήνα το Ισραήλ είναι αντιμέτωπο με ταραχές και όχι με διαδηλώσεις ή με διαμαρτυρίες» και ο στόχος είναι να περάσουν οι Παλαιστίνιοι τα σύνορα, για «να σκοτώσουν τους Ισραηλινούς», είπε από την πλευρά του ο Ισραηλινός πρεσβευτής Ντάνι Ντάνον. Ο Ισραηλινός διπλωμάτης, που μιλούσε ενώ η Νίκι Χέιλι είχε ήδη φύγει από την αίθουσα, κατηγόρησε τη Χαμάς ότι υποκινεί τη βία.

Αποκάλυψη: ΄Εγγραφο – βόμβα στην Ιταλία απειλεί να τινάξει στον αέρα την Ε.Ε.

Πανικός επικρατεί στην Ιταλία και σε ολόκληρη την Ευρώπη μετά τη διαρροή του προσχεδίου της συμφωνίας της Λέγκας του Βορρά και του Κινήματος Πέντε Αστέρων, για το σχηματισμό κυβέρνησης. Μπορεί τα δύο κόμματα να έσπευσαν να δηλώσουν αργά χθες το βράδυ ότι κρίσιμα σημεία της συμφωνίας έχουν τροποποιηθεί και ότι το έγγραφο είναι «μη επικαιροποιημένο», αλλά κανείς δεν υποστηρίζει ότι είναι ψεύτικο.

Το έγγραφο έχει ημερομηνία Δευτέρα, 14 Μαΐου στις 9.30. Δεν είναι κάποιες παλαιότερες θέσεις των δύο κομμάτων, οι οποίες στην πορεία μεταβλήθηκαν για το καλό της χώρας. Είναι όλα όσα συμφώνησαν, πριν από ακριβώς δύο ημέρες. Τα στοιχεία της αρχικής συμφωνίας είναι τρομακτικά, καθώς γίνονται πραγματικότητα οι φόβοι όσων πίστευαν ότι ο «γάμος» Λέγκας και Κινήματος Πέντε Αστέρων μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε έξοδο της Ιταλίας από το ευρώ.

Όποιος και αν είχε συμφέρον να διαρρεύσει το συγκεκριμένο έγγραφο, φανερώνονται οι πραγματικές προθέσεις των κομμάτων που θα αναλάβουν – εκτός απροόπτου – τις τύχες της Ιταλίας. Διότι ποιος πιστεύει ότι σε λίγες ημέρες οι ακραίες θέσεις του αριστερού Κινήματος και της ακροδεξιάς Λέγκας μπορούν να αλλάξουν τόσο πολύ; Το έγγραφο περιλαμβάνει σημαντικές πληροφορίες, για τις θέσεις των δύο κομμάτων στα πιο κρίσιμα σημεία, που απασχολούν τις χρηματαγορές: Το Italexit επιστρέφει για τα καλά και η έννοια της δημοσιονομικής πειθαρχίας «εξαφανίζεται». Πολύ σημαντική θεωρείται η αντίδραση, που θα έχουν -σήμερα Τετάρτη- οι αγορές και κυρίως το χρηματιστήριο του Μιλάνου, καθώς το προσχέδιο της συμφωνίας δημοσιεύθηκε, αργά χθες το βράδυ.

Το προσχέδιο της συμφωνίας προβλέπει ότι η νέα κυβέρνηση θα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τον Μάριο Ντράγκι να «παγώσει» και να ακυρώσει χρέος ύψους 250 δισ. ευρώ και από τις Βρυξέλλες να αποκατασταθεί η εθνική και νομισματική κυριαρχία της Ιταλίας. Οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές, ενώ, αν επιβεβαιωθούν οι διαρροές, η Ευρώπη ετοιμάζεται για ένα νέο σίριαλ, πολύ πιο δραματικό από το α΄ εξάμηνο του 2015 και την «περήφανη διαπραγμάτευση» του Αλέξη Τσίπρα. Οι διαφωνίες του αριστερού Κινήματος Πέντε Αστέρων και της ακροδεξιάς Λέγκας είναι τόσο μεγάλες, που συμφωνήθηκε να συσταθεί «Επιτροπή Συνεννόησης», σε μια προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα. Ο ευρωσκεπτικισμός, ωστόσο, και η διάθεση για μετωπική σύγκρουση με την Ευρώπη είναι αυτό που ενώνει τις δύο δυνάμεις.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το κείμενο που απεκάλυψε η Huffington Post Italy, Λέγκα και Κίνημα Πέντε Αστέρων προτίθενται:

  •  Να ζητήσουν από τον Ντράγκι να «παγώσει» και να «ακυρώσει» (να «κουρέψει» στην ουσία) ιταλικά κρατικά ομόλογα, που βρίσκονται στον ισολογισμό της ΕΚΤ. Τα δύο κόμματα εκτιμούν ότι στο τέλος του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, η ΕΚΤ θα έχει στην κατοχή της ιταλικό χρέος ύψους 250 δισ. ευρώ. Το «κούρεμα» αυτό αντιστοιχεί στο 10% του ΑΕΠ της Ιταλίας.
  •  Να ιδρύσουν ένα ταμείο ακινήτων με ακίνητα νοικοκυριών ύψους 200 δισ. ευρώ.
  •  Να εκδώσουν ομόλογα ύψους 70 δισ. ευρώ, μέσω της κρατικής επενδυτικής τράπεζας Cassa Depositi e Prestiti (CDP). Τα έσοδα από την έκδοση θα δοθούν στο υπουργείο Οικονομικών σε αντάλλαγμα όλων των μετοχών των δημοσίων οργανισμών, που ανήκουν στο κράτος (η αξία των οποίων σημειωτέον δεν φτάνουν τα 70 δισ.)
  •  Να ενισχυθεί ο ρόλος της επενδυτικής τράπεζας CDP.
  •  Να επαναδιαπραγματευτούν τις συνθήκες της Ε.Ε.
  •  Να επαναδιαπραγματευτούν τη συνεισφορά της Ιταλίας στην Ε.Ε.
  •  Να αποκαταστήσουν την εθνική κυριαρχία της Ιταλίας, συμπεριλαμβανομένης της νομισματικής κυριαρχίας ή να δοθεί σε χώρες η δυνατότητα να παραμείνουν εκτός νομισματικής ένωσης με μία μόνιμη ρήτρα εξαίρεσης, δηλαδή να δίνεται το δικαίωμα σε χώρες να συμφωνούν την έξοδό τους από το ευρώ.
  •  Να διαθέσουν 5 δισ. ευρώ για την άμεση έξοδο εργαζομένων από την αγορά εργασίας, που σήμερα δεν τούς επιτρέπεται.
  • Να καταργήσουν τις ανισορροπίες της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης (νόμος Φορνέρο).
  •  Να διατεθούν 17 δισ. ευρώ για εισόδημα στους πολίτες, αν και η πρόσβαση στα χρήματα αυτά θα συνδεθεί με ενεργές πολιτικές (2 δισ. για την ενίσχυση των κέντρων απασχόλησης).

Γίνεται επίσης λόγος για πρόταση ενός ενιαίου φορολογικού συντελεστή, χωρίς ωστόσο να αναφέρεται συγκεκριμένα νούμερα. Η ημέρα της κρίσης δείχνει να έφτασε για την Ιταλία και μαζί της για ολόκληρη την Ευρώπη. Το πρόβλημα που τεχνηέντως έκρυβαν τόσα χρόνια οι Ευρωπαίοι κάτω από το χαλί, έρχεται με εκκωφαντικό τρόπο στην επιφάνεια. Ο Ιταλός ασθενής κινδυνεύει να μεταδώσει τον ευρωσκεπτικισμό και να φέρει την Ευρωζώνη αντιμέτωπη με την ίδια της την ύπαρξη. Μένει να δούμε, αν το προσχέδιο της συμφωνίας μπορεί να δεχθεί τροποποιήσεις και αν αποτελεί μέσο πίεσης των Ευρωπαίων για μία συμφωνία, που δεν θα αποτελεί σαφή κυβίστηση – liberal.gr

Συνελήφθησαν 19 αξιωματικοί του τουρκικού Ναυτικού & καταζητούνται άλλοι 12 – «Ετοίμαζαν πραξικόπημα»

 

Η τουρκική Aστυνομία συνέλάβε, σήμερα… τουλάχιστον 19 άτομα από το Ναυτικό της Τουρκίας, σε επτά επαρχίες, συμπεριλαμβανομένης της Άγκυρας, ως μέλη του τρομοκρατικού δικτύου του Fethullah Gülen και καταζητεί άλλους δώδεκα αξιωματικούς. Οι συλλήψεις ήρθαν αφ΄ ης στιγμής ο Γενικός Εισαγγελέας της Άγκυρας εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για 34 υπόπτους, 31 από τους οποίους υπηρετούσαν ως αξιωματικοί στο Ναυτικό. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ετοίμαζαν πραξικόπημα σε βάρος της κυβέρνησης Ρ.Τ.Ερντογάν, ενώ ο πρόεδρος της Τουρκίας απουσίαζε στη Βρετανία. Πολλοί από τους αξιωματικούς υπηρετούσαν στους ναυστάθμους του Γκιολτσούκ στην Κωνσταντινούπολη και της Αλικαρνασσού και μετείχαν στην πρόσφατη άσκηση ΕFES 2018, με σενάριο απόβασης στα ελληνικά νησιά. Αστυνομική έρευνα είναι σε εξέλιξη, για να βρεθούν οι υπόλοιποι ύποπτοι – Πηγή

Κόντρα κορυφής Νετανιάχου – Ερντογάν

Κόντρα κορυφής Νετανιάχου-Ερντογάν

Οι ιμάμηδες στα τουρκικά τζαμιά καλούν τον κόσμο σε 24ωρες προσευχές. Την Παρασκευή οργανώνεται τεράστια συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη, μεταξύ του αεροδρομίου και των τειχών της Πόλης, με καθαρά ισλαμικό χαρακτήρα, ενώ οι χότζηδες καλούν τον κόσμο σε «sela», τη διαρκή προσευχή προς τον Αλλάχ. Το σύνθημα που κυριαρχεί στην προεκλογική Τουρκία είναι «τα Ιεροσόλυμα ανήκουν στο Ισλάμ» και η κατάρα, που επικρατεί συλλογικά, είναι αυτή κατά του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπεντζαμίν Νετανιάχου. Ο Ερντογάν ανεκάλυψε το προεκλογικό φάρμακο που έψαχνε και την ευκαιρία τού τήν έδωσε η άγρια καταστολή των παλαιστινιακών κινητοποιήσεων από τον ισραηλινό στρατό.

Η προεκλογική εκστρατεία στην Τουρκία επανασχεδιάζεται πλέον με βάση τα γεγονότα στη Γάζα και τα Κατεχόμενα της Παλαιστίνης, και όχι πια με τα προβλήματα, που αντιμετωπίζει η Τουρκία. Οι πολίτες ζουν σε έναν ξέφρενο ισλαμικό ρυθμό και κανείς δεν γνωρίζει, πού θα καταλήξει αυτή η ιστορία. Στα πλαίσια αυτά ο Ερντογάν μπορεί να υποκλίνεται μπροστά στη Βασίλισσα της Μεγάλης Βρετανίας και να πίνει τσάι μαζί της, αλλά από την άλλη επιστρέφει στις ρίζες του οθωμανισμού και του παραδοσιακού Ισλάμ, ξέροντας πώς αυτή η συνθηματολογία έχει απήχηση στους ψηφοφόρους.


Ερντογάν-Νετανιάχου αλληλοκατηγορούνται και αποσύρουν τους πρεσβευτές τους


​«Θέλεις ένα μάθημα ανθρωπιάς; Διάβασε τις Δέκα Εντολές», διεμήνυσε ο Ερντογάν στον Νετανιάχου

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε «κράτος απαρτχάιντ» το Ισραήλ και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι έχει «παλαιστινιακό αίμα στα χέρια του». «Ο Νετανιάχου είναι ο πρωθυπουργός ενός κράτους απαρτχάιντ, που κατέλαβε εδάφη ενός ανυπεράσπιστου λαού εδώ και περισσότερα από 60 χρόνια, παραβιάζοντας τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Έχει παλαιστινιακό αίμα στα χέρια τους και δεν μπορεί να καλύψει τα εγκλήματά του, κάνοντας επίθεση στην Τουρκία», έγραψε ο Ερντογάν στο λογαριασμό του στο Twitter.

«Θέλεις ένα μάθημα ανθρωπιάς; Διάβασε τις Δέκα Εντολές», συνέχισε, απευθυνόμενος στον Νετανιάχου.

Λίγες ώρες νωρίτερα, η Άγκυρα ζήτησε από τον πρεσβευτή του Ισραήλ να φύγει προσωρινά από τη χώρα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, για τα γεγονότα στη Γάζα. Ο πρεσβευτής Εϊτάν Ναέ κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας και τού ζητήθηκε «να επιστρέψει στη χώρα του, για κάποιο διάστημα», όπως ανέφερε ένας εκπρόσωπος της τουρκικής διπλωματίας. Τη Δευτέρα, η Τουρκία αποφάσισε να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της στο Τελ Αβίβ για διαβουλεύσεις.


​«Ο Ερντογάν είναι μεταξύ των μεγάλων υποστηρικτών της Χαμάς και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι καταλαβαίνει πλήρως την τρομοκρατία και τις σφαγές», απάντησε ο Νετανιάχου. Ο Νετανιάχου τού απάντησε, δηλώνοντας ότι δεν δέχεται «μαθήματα ηθικής» από τον Τούρκο πρόεδρο, που είναι «μεταξύ των μεγάλων υποστηρικτών της Χαμάς και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι κατανοεί τέλεια την τρομοκρατία και τις σφαγές»…

«Ο Ερντογάν είναι μεταξύ των μεγάλων υποστηρικτών της Χαμάς και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι καταλαβαίνει πλήρως την τρομοκρατία και τις σφαγές. Προτείνω να μην μάς κάνει μαθήματα ηθικής», αναφέρει ο Νετανιάχου σε ανακοίνωση, που εξέδωσε το γραφείο του.

Επίσης, το Ισραήλ απέλασε σήμερα τον Τούρκο πρόξενο στην Ιερουσαλήμ, όπως ανεκοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου είπε ότι ο πρόξενος κλήθηκε και τού ζητήθηκε να επιστρέψει στην Τουρκία «για διαβουλεύσεις, για κάποια χρονική περίοδο»…- zougla.gr

Η Ευρώπη δεν ελέγχει τη ροή τζιχαντιστών…

Η Ευρώπη δεν ελέγχει τη ροή τζιχαντιστών

Ανταπόκριση από το Στρασβούργο: Νίκος Ρούσσης

Το 30% εκείνων που ταξίδεψαν σε ζώνες συγκρούσεων, στο Ιράκ και τη Συρία, για να συμμετάσχουν σε αντάρτικες τρομοκρατικές ομάδες, όπως το ISIL / Da’esh («Ισλαμικό κράτος»), έχουν επιστρέψει στην Ευρώπη και ουδείς μπορεί να διαβεβαιώσει, ότι υπάρχει αποτελεσματική αντιμετώπιση της «ριζοσπαστικοποίησης» τους, ομολογεί Μελέτη του Ευρωκοινοβουλίου, που δόθηκε σήμερα σε επιλεγμένους παραλήπτες. Στον απόηχο του νέου τρομοκρατικού χτυπήματος στο Παρίσι, η μελέτη αναφέρει ότι, από τη σύρραξη των Συρίων που ξεκίνησε το 2011, χιλιάδες υπήκοοι της Ε.Ε. έχουν ταξιδέψει ή έχουν επιχειρήσει να ταξιδέψουν σε ζώνες συγκρούσεων στο Ιράκ και τη Συρία, για να συμμετάσχουν σε αντάρτικες τρομοκρατικές ομάδες, όπως το ISIL / Da’esh («Ισλαμικό κράτος»).

«Ομολογεί» ότι, απ’ αυτούς το 30% έχουν ήδη επιστρέψει στις χώρες καταγωγής τους και παρόλο που το ζήτημα των αλλοδαπών μαχητών υπήρξε ψηλά στην πολιτική ατζέντα τόσο σε επίπεδο κρατών μελών – όσο και σε επίπεδο Ε.Ε. για τα τελευταία πέντε χρόνια, δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής αποτέλεσμα, για το γεγονός ότι αυτοί οι «μαχητές» μπορούν να εντοπισθούν και να αντιμετωπισθούν, πριν την όποια δράση τους.


Τα κράτη μέλη αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις όσον αφορά την αντιμετώπιση ξένων μαχητών, που συνδυάζουν νομικά, δεοντολογικά και πρακτικά ζητήματα. ​Η μελέτη αυτή στοχεύει στην περιγραφή της αντίδρασης της Ε.Ε. στο ζήτημα της επιστροφής ξένων μαχητών και των οικογενειών τους και εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο έξι κράτη – μέλη έχουν ανταποκριθεί στο φαινόμενο αυτό μέχρι σήμερα (Βέλγιο, Δανία, Γερμανία, Γαλλία, Κάτω Χώρες και Ηνωμένο Βασίλειο).

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι τα εν λόγω κράτη μέλη αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις όσον αφορά την αντιμετώπιση ξένων μαχητών που συνδυάζουν νομικά, δεοντολογικά και πρακτικά ζητήματα σχετικά με τις υποχρεώσεις και τις ικανότητές τους σχετικά με το χειρισμό των ξένων μαχητών, που βρίσκονται ακόμη στο εξωτερικό και των επαναπατρισθέντων ήδη στο έδαφος της Ε.Ε. Στο μεταξύ, καταλήγει η Μελέτη, τα υφιστάμενα προγράμματα των κρατών μελών που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση της ριζοσπαστικοποίησης είναι δύσκολο να αξιολογηθούν, οδηγώντας σε αβεβαιότητες ως προς την αποτελεσματικότητα των σημερινών πρακτικών.

*Η ογκώδης Μελέτη στο λίνκ (αγγλικά):

http://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/STUD/2018/621811/EPRS_STU(2018)621811_EN.pdf

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αδυνατεί να βρει λύση, για τη νέα κρίση στη Γάζα…

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αδυνατεί να βρει λύση για την νέα κρίση στη Γάζα
Εκπρόσωπος ΗΠΑ: Το Ισραήλ έδειξε αυτοσυγκράτηση

Το Κουβέιτ ανακοίνωσε σήμερα ότι ζητά τη «διεθνή προστασία» των Παλαιστίνιων πολιτών στη Λωρίδα της Γάζας, στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, κατά τη διάρκεια της οποίας οι ΗΠΑ επαίνεσαν την «αυτοσυγκράτηση», που επέδειξε το Ισραήλ απέναντι στους διαδηλωτές.

Περίπου 60 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων και οκτώ παιδιά, σκοτώθηκαν τη Δευτέρα στα σύνορα της Γάζας με το Ισραήλ, από τα πυρά των Ισραηλινών στρατιωτών. Ένα μωρό οκτώ μηνών υπέκυψε, αφού εισέπνευσε δακρυγόνα. Οι τραυματίες ξεπερνούν τις 2.400.

Το Κουβέιτ, που είναι μη μόνιμο μέλος του ΣΑ, σχεδιάζει να υποβάλει διαρκώς αυτό το σχέδιο ψηφίσματος, το οποίο έχει ως στόχο του να παρασχεθεί «διεθνής προστασία» στους αμάχους Παλαιστινίους, δήλωσε ο πρεσβευτής της χώρας στον ΟΗΕ, Μανσούρ αλ Οτάιμπι, χωρίς περισσότερες διευκρινίσεις.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με τους διπλωμάτες να τηρούν ενός λεπτού σιγή, στη μνήμη των θυμάτων και τελείωσε με τις φωτογραφίες των «ομάδων»: αρχικά, των εκπροσώπων 15 αραβικών χωρών του ΟΗΕ, που ζητούν μια «ανεξάρτητη και διαφανή έρευνα», για τα γεγονότα στη Γάζα και στη συνέχεια των 8 ευρωπαϊκών χωρών (Σουηδία, Γαλλία, Βρετανία, Πολωνία, Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο και Ιταλία), που διάβασαν μια ανακοίνωση, με την οποία καλείται το Ισραήλ να δείξει αυτοσυγκράτηση και «να σεβαστεί το δικαίωμα στη διαδήλωση».

«Οι βιαιότητες πρέπει να σταματήσουν» τόνισε ο ειδικός συντονιστής, για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, ο Ρώσος Νικολάι Μλαντένοφ, μιλώντας στο Συμβούλιο μέσω βιντεοκλήσης από την Ιερουσαλήμ. «Πρέπει όλα τα επεισόδια να αποτελέσουν αντικείμενο πλήρους έρευνας», προσέθεσε. Για την εκπρόσωπο των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, τη Νίκι Χέιλι, το Ισραήλ «επέδειξε αυτοσυγκράτηση» κατά τη διάρκεια των επεισοδίων χθες στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας. «Καμία χώρα σε αυτή την αίθουσα δεν θα ενεργούσε με μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση – όσο το Ισραήλ», επέμεινε.

«Οι ΗΠΑ εκφράζουν τη λύπη τους για τους θανάτους, όμως υπάρχει πολλή βία στην περιοχή», συμπλήρωσε η Αμερικανίδα αξιωματούχος, επισημαίνοντας ότι λυπάται, διότι το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν συζητά αρκετά σχετικά με τις ενέργειες του Ιράν στη Συρία και την Υεμένη. Ο Γάλλος ομόλογός της Φρανσουά Ντελάτρ έκρινε αντιθέτως ότι η απάντηση του Ισραήλ στους Παλαιστίνιους διαδηλωτές ήταν «δυσανάλογη».

Η Χέιλι, εκτιμώντας ότι η Χαμάς υποδαύλισε τη βία, υποστήριξε επίσης ότι δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ των εγκαινίων της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ και των διαδηλώσεων στα παλαιστινιακά εδάφη. «Δεν προκαταβάλει τις επερχόμενες διαπραγματεύσεις», διαβεβαίωσε, ενώ η ειρηνευτική διαδικασία παραμένει σε νεκρό σημείο.

«Ήρθε η στιγμή να ξαναρχίσουμε τη διαδικασία», υπογράμμισε από την πλευρά της η Σουηδία, μια άποψη που εκφράστηκε και από άλλες χώρες, όπως το Περού και τη Βολιβία. Η Κίνα ζήτησε «μια ανεξάρτητη και διαφανή έρευνα» για τα γεγονότα της Δευτέρας.

Ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Ριγιάντ Μανσούρ ζήτησε «να σταματήσει αυτή η σφαγή» του παλαιστινιακού λαού και, κάνοντας λόγο για «παραλυσία» του Συμβουλίου Ασφαλείας, κάλεσε τους ομολόγους του «, να μη διαψεύσουν τις ελπίδες» των Παλαιστινίων.

«Εδώ και ένα μήνα, το Ισραήλ είναι αντιμέτωπο με ταραχές και όχι με διαδηλώσεις ή με διαμαρτυρίες» και ο στόχος είναι να περάσουν οι Παλαιστίνιοι τα σύνορα, για «να σκοτώσουν τους Ισραηλινούς», είπε ο Ισραηλινός πρεσβευτής Ντάνι Ντάνον. Ο Ισραηλινός διπλωμάτης, που μιλούσε ενώ η Νίκι Χέιλι είχε ήδη φύγει από την αίθουσα, κατηγόρησε τη Χαμάς ότι υποκινεί τη βία.

Νετανιάχου προς Ερντογάν: Κάποιος που στέλνει χιλιάδες Τούρκους στρατιώτες για την κατοχή της βόρειας Κύπρου, δεν θα κάνει κήρυγμα σε μας…

Νετανιάχου σε Ερντογάν: Κάποιος που στέλνει χιλιάδες Τούρκους στρατιώτες για την κατοχή της βόρειας Κύπρου, δεν θα κάνει κήρυγμα σε μας
Επίθεση στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μέσω Κύπρου εξαπέλυσε, για όλα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες ώρες στη Γάζα ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενγιαμίν Νετανιάχου.

«Κάποιος που στέλνει χιλιάδες Τούρκους στρατιώτες για την κατοχή της βόρειας Κύπρου και εισβάλει στη Συρία δεν θα κάνει κήρυγμα σε εμάς, όταν υπερασπιζόμαστε τους εαυτούς μας από απόπειρα εισβολής της Χαμάς», είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, απευθυνόμενος στον Τούρκο Πρόεδρο, όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της η Haaretz και ακολουθεί ακριβώς η δήλωσή του. Ο κ. Νετανιάχου έκανε επίσης λόγο για «αίμα αμέτρητων Κούρδων πολιτών στην Τουρκία και τη Συρία», στα χέρια του κ. Ερντογάν.

Δημοσιογράφος δέχεται σφαίρα από Ισραηλινό σκοπευτή

Τι κατέγραψαν οι κάμερες από τη σφαγή στη Γάζα

Τη σφαγή στη Γάζα κατέγραφαν οι δημοσιογραφικές κάμερες, όταν η δημοσιογράφος Χόντα Αμπντέλ-Χαμίντ, δέχθηκε σφαίρα από Ισραηλινό σκοπευτή. Στο βίντεο που ανέβασε στο λογαριασμό της, διακρίνεται η Χόντα Αμπντέλ-Χαμίντ, με κράνος και αλεξίσφαιρο γιλέκο, να μεταδίδει το ρεπορτάζ. Εκείνη ακριβώς τη στιγμή, νοιώθει τη σφαίρα να περνάει ξυστά από δίπλα της και σκύβει ενστικτωδώς. Σε ανάρτησή της στο twitter αναφέρει: «Οι ελεύθεροι σκοπευτές είμαι σίγουρη ότι γνώριζαν τι και ποιον στόχευαν».

Η δημοσιογράφος ανέβασε ένα ακόμη βίντεο, το οποίο δείχνει drone να ρίχνει χημικά κατά των δημοσιογράφων. Όπως σημειώνει, οι δημοσιογράφοι βρίσκονταν μακριά από το φράχτη: «Το να βάζει στο στόχαστρο δημοσιογράφους δεν θα εξαφανίσει το πρόβλημα στη Γάζα».

Hoda Abdel-Hamid

@HodaAH 

This happened too – pretty sure elites snipers know what and where they are targeting

Hoda Abdel-Hamid
@HodaAH 

Targeting journalists won’t make the Gaza problem go away :

Απειλές Κιμ για ματαίωση της συνάντησης με τον Τραμπ

Απειλές Κιμ για ματαίωση της συνάντησης με τον Τραμπ
Απειλεί η  Βόρεια Κορέα να ματαιώσει τη Σύνοδο Κορυφής του Κιμ Γιονγκ-ουν με τον Ντόναλντ Τραμπ, εξαιτίας στρατιωτικών ασκήσεων των ΗΠΑ με τη Ν. Κορέα. Σε μία αιφνίδια αλλαγή στο κλίμα, που είχε δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα, η Πιονγιάνγκ ανέστειλε τις συνομιλίες σε ανώτατο επίπεδο, που είχαν προγραμματιστεί με τη Ν. Κορέα και παράλληλα απείλησε να ματαιώσει τη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου με τον ηγέτη της Β. Κορέας, που είχε προγραμματιστεί για τις 12 Ιουνίου.

Αφορμή γι΄ αυτό στάθηκαν οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις των ΗΠΑ με τη Νότια Κορέα, στις οποίες αντιδρά η Πιονγιάνγκ. Μάλιστα, τις χαρακτήρισε «πρόκληση», εν μέσω της βελτίωσης των σχέσεων στην κορεατική χερσόνησο, σύμφωνα με το KCNA.

Διαβάστε Επίσης

Και Δεύτερος Ρώσος επίσκοπος νεκρός, στο Άγιο Όρος, στη διάρκεια χρόνου δέκα ημερών…

Δύο Επίσκοποι της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας έχουν πεθάνει