Ιούλιος 18, 2018
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Tα της Ελλάδος, εν γένει…

- in ΕΛΛΑΣ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο Αιγαίο και σήμερα ο «Θαλάσσιος Λέων» της Τουρκίας – έπεται η «Λευκή Καταιγίδα»

Οι ελληνικές στρατιωτικές Αρχές παρακολουθούν στενά τις τουρκικές επιχειρήσεις


Στο Αιγαίο και σήμερα ο «Θαλάσσιος Λέων» της Τουρκίας, έπεται η «Λευκή Καταιγίδα»


Προχωρώντας από χθες στη συνέχιση της αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας, μέσω του ζητήματος της Έρευνας και της Διάσωσης, η Τουρκία πραγματοποίησε και σήμερα σενάρια της άσκησης «Θαλάσσιος Λέων», που ολοκληρώνεται αύριο. Σύμφωνα με το news.gr, το Γενικό Επιτελείο της Τουρκίας αναφέρει πως η άσκηση πραγματοποιείται με τη συμμετοχή και των τριών όπλων, αλλά και την Ακτοφυλακής και σκάφους του ψευδοκράτους των κατεχομένων της Κύπρου.

ghfidh

Στην ίδια ανακοίνωση, επισημαίνεται πως η άσκηση γίνεται στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου στη τουρκική ζώνη Έρευνας και Διάσωσης, η οποία καταπατώντας κάθε διεθνή συνθήκη και φυσικά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας συμπεριλαμβάνει σχεδόν το μισό Αιγαίο. Αυτό που δεν έχει γίνει γνωστό είναι το κατά πόσο ανάμεσα στα σκάφη αυτά ήταν και το πλωτό του ψευδοκράτους.

fhfghjfg

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη στρατιωτική πηγή που μίλησε στο news.gr η Τουρκία έβγαλε σήμερα για την άσκηση τις εξής μονάδες στο Αιγαίο: Μια φρεγάτα, δύο περιπολικά ανθυποβρυχιακών επιχειρήσεων και τρεις ακταιωρούς. Κινήθηκαν μεταξύ Χίου και Λέσβου, στα διεθνή χωρικά ύδατα και κυρίως κοντά στις τουρκικές ακτές. Στο πλαίσιο αυτής της άσκησης έχει σημειωθεί, σύμφωνα με τις έως τώρα αναφορές και αριθμός παραβάσεων των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας από ελικόπτερα του τουρκικού πολεμικού ναυτικού και της ακτοφυλακής. Οι ελληνικές στρατιωτικές Αρχές παρακολουθούν στενά τις τουρκικές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ξεκίνησαν να βγαίνουν από το ναύσταθμο του Ακσάζ κυρίως πυραυλάκατοι, προκειμένου να συμμετάσχουν στην άσκηση «Λευκή Καταιγίδα».

 
Αθήνα προς ΠΓΔΜ: Erga omnes, αλλιώς ξεχάστε την ευρωατλαντική προοπτική
Αθήνα προς ΠΓΔΜ: Erga omnes, αλλιώς ξεχάστε την ευρωατλαντική προοπτική
Τι τονίζει ανώτερη κυβερνητική πηγή στο news24/7 για το θέμα των Σκοπίων, μετά τη συνάντηση Νίμιτς- Κοτζιά- Ντιμιτρόφ. Ένα βήμα -πλην όμως δύσκολο- πριν τη λύση. Όλα θα κριθούν την Πέμπτη, στη Σόφια

Ένα -πλην όμως ιδιαίτερα δύσκολο- βήμα πριν τη συμφωνία στο Mακεδονικό βρίσκονται Αθήνα και Σκόπια, μετά τη συνάντηση Νίμιτς, Κοτζιά και Ντιμιτρόφ, προχθές Σάββατο, στο Σούνιο.

Επί του περιεχομένου της συνάντησης, αποφεύγονται επιμελώς οι διαρροές, ωστόσο πληροφορίες κάνουν λόγο για “συγκρατημένη αισιοδοξία” και για “προχωρημένες διαδικασίες”. Αρμόδιες πηγές στην Αθήνα, μάλιστα, επιμένουν πως στη συνάντηση των πρωθυπουργών των δυο χωρών (που είχε αποκαλύψει το news24/7 και προχθές επιβεβαίωσε ο Νίμιτς) στη Σόφια, την προσεχή Πέμπτη, υπάρχουν περιθώρια για “ευτυχή κατάληξη” της διαπραγμάτευσης.

“Από τη συνάντηση Τσίπρα- Ζάεφ αναμένουμε ¨λευκό καπνό¨” τονίζει χαρακτηριστικά ανώτερη κυβερνητική διπλωματική πηγή στο news 24/7, με την Αθήνα να αποκλείει κάθε συζήτηση περί διπλής ονομασίας, αλλά και να εκτιμά ότι υπάρχουν ισχυρότατες πιθανότητες τα Σκόπια να αποδεχθούν τελικά την ονομασία erga omnes- για κάθε χρήση, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό. Σε διαφορετική περίπτωση, η FYROM θα πρέπει να ξεχάσει την ευρωατλαντική της προοπτική.

Ισχυρός ο Ζάεφ”

Η Αθήνα ευελπιστεί ότι ο Ζ. Ζάεφ θα κάνει τελικά το βήμα στη Σόφια, καθώς παρά την αναθεώρηση της πολιτικής Γκρουέφσκι “καμία συζήτηση για το όνομα”, εξακολουθεί να είναι πολύ ισχυρός στη χώρα του, ενώ δεν μπορεί να συγκροτηθεί ικανό εθνικιστικό κόμμα. Παράλληλα, οι δημοσκοπήσεις στη γείτονα χώρα δείχνουν πως η ευρωατλαντική προοπτική της χώρας βρίσκεται πολύ υψηλά στην ιεράρχηση των κατοίκων, γεγονός που δημιουργεί ευνοϊκό έδαφος για μια υποχώρηση του Ζάεφ στο θέμα του ονόματος.

Πιέζουν Σκόπια Ουάσιγκτον και Βερολίνο – Στη Σόφια η Μέρκελ

Ουάσιγκτον και Βερολίνο, πάντως, πιέζουν την κυβέρνηση Ζάεφ, προκειμένου να δεχθεί το erga omnes και να υπάρξει συμφωνία ακόμα και εντός του Μαΐου. Στη Σόφια, μάλιστα, θα βρεθεί για τη Σύνοδο Κορυφής και η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, η οποία θα έχει συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά -πιθανότατα- και με τον Ζ. Ζάεφ. Ανώτερη κυβερνητική πηγή επισημαίνει δέ ότι Τσίπρας και Ζάεφ στη Σόφια δεν θα έχουν περιορισμένο χρόνο στη διάθεσή τους για διαπραγμάτευση, αλλά δύο ολόκληρες ημέρες, Τετάρτη και Πέμπτη.

Και Κοτζιάς με Ντιμιτρόφ

Επιπλέον, είναι χαρακτηριστικό πως στη Σόφια, εκτός μεγάλου απροόπτου, θα συνοδεύσουν τους δυο πρωθυπουργούς οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και Νικολά Ντιμιτρόφ, γεγονός που -επίσης- αποδεικνύει πως η διαπραγμάτευση στο μακεδονικό βρίσκεται στο τελικό της στάδιο, είτε προς τη μία – είτε προς την άλλη κατάληξη.

Επαφές Τσίπρα

Ο Αλ. Τσίπρας, πάντως, εξακολουθεί να διατηρεί “ανοιχτή γραμμή” με τον ομόλογό του της FYROM, ενώ η κυβέρνηση (πρωτίστως το υπουργείο Εξωτερικών και δευτερευόντως το Μαξίμου) συνομιλεί με Βερολίνο και Ουάσιγκτον, ώστε να ασκηθούν πιέσεις στα Σκόπια και να οδηγηθούμε σε λύση του ονόματος.

Ο οδικός χάρτης που συζητείται

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, ένας οδικός χάρτης που βρίσκεται στο τραπέζι και συζητείται είναι- εφόσον υπάρξει συμφωνία στη Σόφια ή τις αμέσως επόμενες ημέρες, αφού στρωθεί το έδαφος στη βουλγαρική πρωτεύουσα :

Αρχές Ιουνίου, οι δυο χώρες θα υπογράψουν συμφωνία και εν συνεχεία τα Σκόπια θα αποστείλουν στον ΟΗΕ, αλλά και άλλους διεθνείς οργανισμούς, επιστολή που θα αναφέρουν ότι το νέο όνομα (Gornamakedonija) θα χρησιμοποιείται erga omnes. Σε αντάλλαγμα, η Αθήνα θα δώσει πράσινο φως, ώστε η FYROM να ενταχθεί στους ευρωπαϊκούς θεσμούς: Τον Ιούνιο, στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, θα επιτρέψει να ανοίξουν κεφάλαια για την ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία των Σκοπίων. Και τον Ιούλιο, στο ΝΑΤΟ, θα συμφωνήσει σε δήλωση πως, εάν η FYROM προχωρήσει σε συνταγματική αλλαγή του ονόματός της, θα μπορεί να εισέλθει στο ΝΑΤΟ. Η αλλαγή του Συντάγματος εκτιμάται ότι θα γίνει μέχρι το τέλος του έτους.

Ερντογάν για Κύπρο: Η περιοχή της ανατολικής Μεσογείου θα αντιμετωπίσει διαρκή απειλή

Ο Τούρκος πρόεδρος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Βρετανία


 Ερντογάν για Κύπρο: Η περιοχή της ανατολικής Μεσογείου θα αντιμετωπίσει διαρκή απειλή

«Η περιοχή της ανατολικής Μεσογείου θα αντιμετωπίσει διαρκή απειλή, αν η Κύπρος συνεχίσει εκεί τις μονομερείς επιχειρήσεις», δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν. Ο Ερντογάν, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Βρετανία, διατύπωσε το σχόλιο αυτό σε ομιλία του στη δεξαμενή σκέψης Τσάταμ Χάουζ, στο Λονδίνο. Αναμένεται να συναντηθεί τόσο με τη Βασίλισσα Ελισάβετ – όσο και με την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής κυβέρνησης, ο Ερντογάν αναμένεται να θέσει διάφορα ζητήματα στους συνομιλητές τους, όπως η περαιτέρω διεύρυνση της συνεργασίας των δύο χωρών σε επίπεδο οικονομίας, εμπορίου, ασφάλειας και αμυντικής βιομηχανίας.

Διαβάστε Επίσης

Και Δεύτερος Ρώσος επίσκοπος νεκρός, στο Άγιο Όρος, στη διάρκεια χρόνου δέκα ημερών…

Δύο Επίσκοποι της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας έχουν πεθάνει