Αύγουστος 20, 2018
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο πλανήτης μας . . . και τα τεκταινόμενα της επικαιρότητος

- in ΔΙΕΘΝΗ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Ιταλία η νέα πρόκληση, για την Ευρώπη

Πολύ κοντά βρίσκονται το Κίνημα των 5 Αστέρων και η Λέγκα του Βορρά στο σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιταλία

i-italia-i-nea-proklisi-gia-tin-eurwpi

Πολύ κοντά βρίσκονται το Κίνημα των 5 Αστέρων και η Λέγκα του Βορρά στο σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιταλία, σε μια κίνηση που θα άνοιγε το δρόμο στην ανάληψη της πρωθυπουργίας από στέλεχος ενός εκ των δύο κομμάτων.

Σημειωτέον ότι ο Ματέο Σαλβίνι, επικεφαλής της ακροδεξιάς Λέγκας, και ο Λουίτζι ντι Μάιο ανέφεραν σε κοινή τους δήλωση ότι οι συζητήσεις που έγιναν την Πέμπτη για το ενδεχόμενο συνεργασίας προς το σχηματισμό κυβέρνησης ήταν θετικές. Όπως τόνισαν χαρακτηριστικά, σημαντική πρόοδος έχει γίνει στο θέμα της σύνθεσης του υπουργικού συμβουλίου, αλλά και του ποιος θα ηγηθεί αυτού, «με το βλέμμα στην εποικοδομητική συνεργασία ανάμεσα στα μέλη και με στόχο να υπάρξει απόφαση για όλα αυτά τα ζητήματα το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να δοθεί μια απάντηση και μια κυβέρνηση στη χώρα».

Σύμφωνα με τον Guardian, μεγάλη συζήτηση γίνεται για το ποιος θα μπορούσε να αναλάβει την πρωθυπουργία στην περίπτωση, που ευοδωθεί εν τέλει η συνεργασία. Ένα από τα ονόματα που ακούγονται είναι εκείνο του Giancarlo Giorgetti, ενός πολιτικού που ανήκει στη Λέγκα, για πάνω από 20 χρόνια. Παρά το γεγονός ότι ούτε ο Ντι Μάιο, ούτε ο Σαλβίνι έχουν αποκλειστεί, ορισμένα από τα άλλα ονόματα που ακούγονται, περιλαμβάνουν τον Enrico Giovannini, πρώην οικονομολόγο του ΟΟΣΑ και τον δικηγόρο Giulia Bongiorno, αναφέρει ο Guardian.

Ο Σαλβίνι, που υποστηρίζει πολιτικές θέσεις εναντίον της μετανάστευσης, αναμένεται να αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικών, εάν έχουν επιτυχή κατάληξη οι συνομιλίες, ενώ ο Ντι Μάιο είναι πιθανόν να αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με τον Guardian. Σημειώνεται ότι η Ιταλία βρέθηκε σε πολιτικό αδιέξοδο μετά τις εκλογές της 4ης Μαρτίου, καθώς ο κεντροδεξιός συνασπισμός στον οποίο συμμετείχε η Λέγκα του Βορρά με το κόμμα του Μπερλουσκόνι Φόρτσα Ιτάλια εξασφάλισε την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, ενώ το Κίνημα των 5 Αστέρων ανεδείχθη πρώτο κόμμα. Μετά τις εκλογές ο κεντροδεξιός συνασπισμός διαλύθηκε σε κεντρικό επίπεδο, ανοίγοντας το δρόμο σε μια πιθανή συνεργασία της Λέγκας με το Κίνημα των 5 Αστέρων. Ο στόχος, σύμφωνα με τον επικεφαλής των 5 Αστέρων Λουίτζι ντι Μάιο είναι να αποκτήσει η Ιταλία κυβέρνηση εντός της επόμενης εβδομάδας.

«΄Ενα από τα σενάρια είναι να διαλέξουμε τρίτο πρόσωπο, που έχει υψηλό προφίλ και απολαμβάνει την εμπιστοσύνη των Ιταλών πολιτών και των διεθνών εταίρων της Ιταλίας», είπε στην εφημερίδα Corriere della Sera ο στενός συνεργάτης του Ντι Μάιο, Βιτσέντσο Σπαντάφορα. Η λύση αυτή θα έλυνε με ισοπαλία το «μπρα ντε φερ» ανάμεσα στον Ντι Μάιο (ηγέτη του πρώτου κόμματος) και τον Ματέο Σαλβίνι (ηγέτη του πρώτου συνασπισμού κομμάτων) για το ποιος δικαιούται την πρωθυπουργία. Σε ένα τέτοιο σενάριο, είναι πιθανό ο πρώτος να αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών και ο δεύτερος το υπουργείο Εσωτερικών.  ΄Οταν οριστικοποιηθεί, η προγραμματική συμφωνία θα τεθεί στην κρίση των μελών των 5 Αστέρων, μέσα από την πλατφόρμα διαδικτυακής δημοκρατίας «Ρουσό».

Όπως είναι προφανές, μια ενδεχόμενη συνεργασία της Λέγκας με το Κίνημα των 5 Αστέρων αναμένεται να αποτελέσει μια σοβαρή δοκιμασία για την Ε.Ε., καθώς και τα δύο κόμματα έχουν εκφράσει κατά καιρούς σοβαρές ευρωσκεπτικιστικές θέσεις. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε σχόλιο του το Politico, «η επιτυχία ή η αποτυχία μιας λαϊκιστικής-εθνικιστικής κυβέρνησης στην Ιταλία θα έχει έναν μεγάλο αντίκτυπο στα ευρωσκεπιτικιστικά κόμματα και τα αποτελέσματα, που θα συγκεντρώσουν στις ευρωεκλογές του 2019».

Αssociated Press: Σε οριακό σημείο ο φραγμός της Ευρώπης για τους πρόσφυγες

To προσφυγικό βρίσκεται εκ νέου στο επίκεντρο με την Ελλάδα να καταγράφει αυξημένες προσφυγικές ροές.

associated-press-se-oriako-simeio-o-fragmos-tis-eurwpis-gia-tous-prosfuges

To προσφυγικό βρίσκεται εκ νέου στο επίκεντρο, με την Ελλάδα να καταγράφει αυξημένες προσφυγικές ροές. Ενδεικτικό, το δημοσίευμα του Associated Press που αναφέρεται στα ελληνικά νησιά και στη Μόρια. Kαθώς πλησιάζει το τέταρτο καλοκαίρι της ελληνικής κρίσης, τα ελληνικά νησιά -τα οποία χρησιμοποιεί η Ε.Ε. ως «φραγμό», για τους πρόσφυγες- είναι σε οριακό σημείο αναφέρει το AP. Στη Μόρια, φιλοξενούνται 7.000 πρόσφυγες, αριθμός 300% πάνω από την προβλεπόμενη χωρητικότητα. Τα ξεσπάσματα βίας είναι ολοένα και πιο συχνά, ενώ «ο αριθμός των αφίξεων στη Λέσβο αυξήθηκε από  περίπου 50 την ημέρα το 2017, σε σχεδόν 200 ημερησίως, τις τελευταίες εβδομάδες».

Οι αιτούντες άσυλο σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο και Κω δεν μπορούν να ταξιδέψουν στην ηπειρωτική Ελλάδα, εν μέρει εξαιτίας της πολιτικής της Ε.Ε., αναφέρει το AP, που επισημαίνει ότι σε μια προσπάθεια να παρακάμψουν τα νησιά, ένας ακόμη μεγαλύτερος αριθμός μεταναστών και προσφύγων διασχίζει τα βόρεια χερσαία ελληνικά σύνορα με την Τουρκία. «΄Ολοι καλωσορίσαμε τους πρόσφυγες. Αλλά υπάρχει πρόβλημα, που πρέπει να εξεταστεί σοβαρά. ΄Εχουμε καλή ποιότητα ζωής εδώ και μάς τήν αφαιρούν. Χωρίς τις κατάλληλες εγκαταστάσεις και πολιτική, το νησί δεν μπορεί να διαχειριστεί όλο αυτό το βάρος», δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ο ΄Ακης Αργυρόπουλος, διευθυντής ξενοδοχείου στη Μυτιλήνη.

Την ίδια ώρα, προβληματισμό προκαλούν και οι αυξημένες προσφυγικές ροές εισόδου στη χώρα μας Τούρκων πολιτών από τον Έβρο, όπως  καταγράφονται το τελευταίο διάστημα. Πρώτος σταθμός για τους πρόσφυγες είναι η  Θεσσαλονίκη, όπου εντοπίζονται και τα περισσότερα προβλήματα. Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρει η «Κ», το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής επεξεργάζεται λύσεις, ώστε σε δύο μήνες να αποσυμφορηθούν οι δύο χώροι φιλοξενίας σε Διαβατά και Λαγκαδίκια. Το τελευταίο διάστημα (και για την ακρίβεια, μετά την προκήρυξη εκλογών στη γείτονα) έχουμε είσοδο στην  Ελλάδα από τον Έβρο, τριάντα περίπου Τούρκων πολιτών, ημερησίως, έναντι μηδενικού αριθμού, καθ΄ όλη την προηγούμενη περίοδο. Σε συνολικούς αριθμούς, ωστόσο, οι προσφυγικές ροές από τον Έβρο, παρά τα προβλήματα που σημειώνονται στη συμπρωτεύουσα, δείχνουν μάλλον μειούμενες.

Η Τερέζα Μέι ζητάει να τήν εμπιστευτούν, για να ολοκληρώσει το Brexit

Τερέζα Μέι (Φωτογραφία: AP Photo/Frank Augstein)
Τερέζα Μέι (Φωτογραφία: AP Photo/Frank Augstein)

Την επιθυμία της να τήν εμπιστευτούν, για να υλοποιήσει το Brexit, το οποίο δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς συμβιβασμούς από όλες τις πλευρές, εξέφρασε η Τερέζα Μέι. Η δήλωση χαρακτηρίζεται ως πιθανή προειδοποίηση προς τους υπουργούς της βρετανικής κυβέρνησης, που έχουν ουσιαστικά διαφορετικές απόψεις, σχετικά με πιθανές μελλοντικές διευθετήσεις για τελωνειακά ζητήματα. Οι διαφορετικές απόψεις για το θέμα των τελωνείων τέθηκαν την προηγούμενη Τρίτη, όταν ο υπουργός των Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι οι προτάσεις για μία τελωνειακή συνεργασία με την Ε.Ε., μετά την αποχώρηση της Βρετανίας, αποτελούν ουσιαστικά μία “τρέλα.”

Η απόφαση της Μέι να εγκαταλείψει την τελωνειακή ένωση της Ε.Ε., επιβάλλοντας δασμούς σε αγαθά, που εισάγονται εντός Ε.Ε. αποτέλεσε ένα από τα επίμαχα σημεία της συζήτησης για το Brexit, φέρνοντας εταιρείες, αλλά και τους υπέρμαχους της παραμονής απέναντι σε μια ομάδα ευρωσκεπτικιστών, που είναι μέλη του κοινοβουλίου – Reuters

Ομάδες έκτακτης ανάγκης για την αποτροπή εξάπλωσης επιδημίας του Έμπολα

Υποψίες για τη μόλυνση περισσότερων από 30 ανθρώπων στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό


Ομάδες έκτακτης ανάγκης για την αποτροπή εξάπλωσης επιδημίας του Έμπολα

Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και οι υπηρεσίες του ΟΗΕ έχουν αρχίσει την ανάπτυξη ομάδων έκτακτης ανάγκης, που στελεχώνονται από ειδικούς, στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και προκειμένου να προλάβουν την εξάπλωση μιας επιδημίας της Νόσου του Έμπολα. Υπάρχουν ήδη υποψίες για τη μόλυνση περισσότερων των 30 πολιτών, όπως ανακοινώθηκε σήμερα. Το τελευταίο περιστατικό ύποπτης μόλυνσης ανεφέρθη την Παρασκευή, στα βορειοδυτικά της χώρας (Equateur), ενώ την περιοχή επισκέφτηκε χθες ο υπουργός Υγείας, μαζί με αξιωματούχους από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αλλά και το ταμείο του ΟΗΕ για τα παιδιά (UNICEF).

Ινδονησία: Οικογένεια εκτέλεσε τις επιθέσεις σε εκκλησίες – Χρησιμοποίησαν και παιδιά…

Φωτογραφία: AP/ Trisnadi
Φωτογραφία: AP/ Trisnadi

Τα μέλη μιας οικογένειας ήταν πίσω από το κύμα των βομβιστικών επιθέσεων εναντίον τριών εκκλησιών στην Ινδονησία, που είχαν ως συνέπεια να χάσουν τη ζωή τους, τουλάχιστον 11 άνθρωποι και δεκάδες να τραυματιστούν. Ακόμη μεγαλύτερη φρίκη προκαλεί η αποκάλυψη ότι χρησιμοποιήθηκαν ως «καμικάζι» και παιδιά. Η μητέρα ανατινάχθηκε μαζί με δύο παιδιά σε μια εκκλησία, ενώ ο πατέρας και τρεις γιοι έκαναν τις επιθέσεις στις άλλες δύο εκκλησίες στην Σουραμπάγια, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ινδονησίας, σύμφωνα με την Αστυνομία. Στο μεταξύ, το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις, αν και δεν παρουσίασε κάποια απόδειξη. Ο πρόεδρος της Ινδονησίας Τζόκο Γουιντόντο χαρακτήρισε πράξεις βαρβαρότητας τις επιθέσεις και έδωσε εντολή στην Αστυνομία να εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη όσων είναι πίσω από αυτές.

Οκτώ νεκροί στο Αφγανιστάν από επίθεση των Ταλιμπάν

Οκτώ νεκροί στο Αφγανιστάν από επίθεση των Ταλιμπάν
Οκτώ νεκρούς άφησε πίσω της βομβιστική επίθεση, που σημειώθηκε στην επαρχία Κουντούζ του Αφγανιστάν. Η επίθεση έγινε από τους Ταλιμπάν, σύμφωνα με τις τοπικές αστυνομικές αρχές. «Οκτώ στρατιώτες σκοτώθηκαν από την επίθεση των Ταλιμπάν. Από τη μάχη που ακολούθησε, σκοτώθηκαν επίσης έξι ένοπλοι Ταλιμπάν, ενώ άλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν. Οι κυβερνητικές δυνάμεις ασφαλείας κατόρθωσαν να απωθήσουν τους Ταλιμπάν, μετά από μάχες αρκετών ωρών», ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της Αστυνομίας. Η επίθεση των Ταλιμπάν έγινε κοντά στα σύνορα με το Τατζικιστάν.

Το πρώτο αεροπλανοφόρο κινεζικής κατασκευής σε θαλάσσιες δοκιμές [εικόνες & βίντεο]

Φωτογραφία: AP/ Li Gang
Φωτογραφία: AP/ Li Gang

Η Κίνα άρχιζε τις θαλάσσιες δοκιμές του πρώτου εγχώρια κατασκευασμένου αεροπλανοφόρου, σύμφωνα με τα κρατικά ΜΜΕ. Το πρώτο κινεζικής κατασκευής αεροπλανοφόρο σάλπαρε από το λιμάνι του Νταλιάν, για να ξεκινήσει στη θάλασσα τις δοκιμές σε μηχανές, πρόωση και συστήματα πλοήγησης.

Η έναρξη των θαλασσίων δοκιμών αποτελεί ορόσημο, για την προσπάθεια του Πεκίνου να εκσυγχρονίσει το ναυτικό του, ενώ συνεχίζει να ενισχύσει την παρουσία του στη θάλασσα της νότιας Κίνας. Το κινεζικό Type 001A, που ακόμη δεν έχει αποκτήσει όνομα, αναμένεται να αναλάβει αποστολές από το 2020, ενώ η κατασκευή του είχε ξεκινήσει τον Νοέμβριο του 2013. Αποτελεί το δεύτερο αεροπλανοφόρο της Κίνας, μετά την αγορά του σοβιετικής κατασκευής Liaoning από την Ουκρανία, το 1998. Αυτό τέθηκε σε υπηρεσία από το 2012, μετά τον επανεξοπλισμό του. ΄Ενα τρίτο αεροπλανοφόρο κατασκευάζεται στη Σανγκάη σύμφωνα με τα κρατικά ΜΜΕ, αν και αυτό δεν τό έχει επιβεβαιώσει ακόμη το υπουργείο ΄Αμυνας της χώρας – Deutsche Welle – Φωτογραφίες: AP

ΒΙΝΤΕΟ:

 Ινδία: Λεωφορείο σε γκρεμό – 7 νεκροί…
Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και 12 άλλοι τραυματίστηκαν, όταν λεωφορείο έπεσε σε γκρεμό, στην Ινδία. Το δυστύχημα συνέβη σε απόσταση 70 χιλιομέτρων από την πόλη Σίμλα, στη βόρεια Ινδία (η Σίμλα είναι πρωτεύουσα της ομόσπονδης περιφέρειας  Χιμαχάλ  Πραντές -Χιονισμένη Πολιτεία).
Γαλλία: Έκτακτο συμβούλιο για την επίθεση στο Παρίσι

Γαλλία: Έκτακτο συμβούλιο για την επίθεση στο Παρίσι
Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ συγκάλεσε έκτακτο συμβούλιο υπηρεσιακών παραγόντων, μία ημέρα μετά την επίθεση με μαχαίρι, που έγινε στο κέντρο του Παρισιού. «Μετά από την επίθεση στο Παρίσι, συγκάλεσα υπηρεσιακό συμβούλιο, εξετάζοντας την κατάσταση με τις υπηρεσίες ασφάλειας και καταπολέμησης της τρομοκρατίας», έγραψε χαρακτηριστικά ο Κολόμπ στο Twitter.

Ιράν: Καταδικάστηκαν σε θάνατο 6 μαχητές του ISIS για τις τρομοκρατικές επιθέσεις, στην Τεχεράνη

Φωτογραφία: AP
Φωτογραφία: AP

Δικαστήριο στο Ιράν καταδίκασε στην ποινή του θανάτου έξι ενόπλους που είναι μέλη της οργάνωσης ΙSIS για τις τρομοκρατικές επιθέσεις που έγιναν στην Τεχεράνη, τον Ιούνιο του 2017, σύμφωνα με σημερινές αναφορές των τοπικών ΜΜΕ. Οι καταδικασμένοι έχουν το δικαίωμα άσκησης προσφυγής κατά της απόφασης του δικαστηρίου εντός 20 ημερών, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA. Στις 7 Ιουνίου του 2017 η Τεχεράνη έγινε στόχος διπλής τρομοκρατικής επίθεσης, με συνέπεια να σκοτωθούν τουλάχιστον 20 άνθρωποι και να τραυματιστούν περισσότεροι από σαράντα.

Εκρήξεις και ανταλλαγή πυροβολισμών σε πόλη του Αφγανιστάν

Μάχη μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας κι ενόπλων


Εκρήξεις και ανταλλαγή πυροβολισμών σε πόλη του Αφγανιστάν

Μάχη ξέσπασε σήμερα μεταξύ μελών των δυνάμεων ασφαλείας και ενόπλων, ενώ είχε προηγηθεί μια σειρά εκρήξεων, στην πόλη Τζαλαλαμπάντ, που βρίσκεται στα ανατολικά του Αφγανιστάν, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο.

Τουλάχιστον τρεις εκρήξεις ακούστηκαν στην αρχή, μιας συντονισμένης επίθεσης όπως περιγράφεται, δήλωσε ο Αταχουλάχ Κογκιανί, εκπρόσωπος του κυβερνήτη στην επαρχία Νανγκαρχάρ. Η μάχη μεταξύ των ενόπλων και των δυνάμεων ασφαλείας, έγινε στο κτίριο που στεγάζει την υπηρεσία οικονομικών της επαρχίας.

O πιο διάσημος διακινητής όπλων στις ΗΠΑ έγινε πρόεδρος του NRA

Στόχος του Όλιβερ Νορθ είναι να προσθέσει ένα εκατομμύριο μέλη στο λόμπι των όπλων


O πιο διάσημος διακινητής όπλων στις ΗΠΑ έγινε πρόεδρος του NRA

Πριν από τρεις δεκαετίες, ο αντισυνταγματάρχης Όλιβερ Νορθ βρέθηκε στο επίκεντρο ενός πολιτικού σκανδάλου, καταστρέφοντας κυβερνητικά έγγραφα και λέγοντας ψέματα στα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου.

Ο 74χρονος Νορθ, ένας ένθερμος συντηρητικός που αναγεννήθηκε ως σχολιαστής του Fox News -του τηλεοπτικού δικτύου, μέσω του οποίου προτιμά να ενημερώνεται ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ- , ανέλαβε την προηγούμενη Δευτέρα τη θέση του προέδρου του ισχυρού λόμπι των όπλων NRA. To 1987, δέκα εκατομμύρια άνθρωποι παρακολούθησαν με ευλάβεια την κατάθεση του Νορθ ενώπιον του Κογκρέσου, γεγονός που βρέθηκε επί ημέρες στο πρωτοσέλιδο πολλών αμερικανικών εφημερίδων, μεταξύ των οποίων και η The Washington Post, η οποία μάλιστα τόν περιέλαβε και στις σελίδες μόδας της.

Στη διάρκεια της κατάθεσής του, ο αντισυνταγματάρχης που είχε αναλάβει τη θέση του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας στην κυβέρνηση του Ρόναλντ Ρίγκαν, επικαλέστηκε την 5η Τροπολογία, προκειμένου να μην απαντήσει στις ερωτήσεις των γερουσιαστών. Άλλωστε είχε λάβει και περιορισμένη αμνηστία για την κατάθεση αυτή, κάτι που σήμαινε πως ό,τι και να έλεγε στην κατάθεσή του δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εναντίον του σε δίκη.

Ο λόγος που βρέθηκε εκεί; Ο κεντρικός ρόλος που είχε διαδραματίσει στο σκάνδαλο Ιράν – Contra: τις παράνομες πωλήσεις όπλων στο Ιράν, τα έσοδα από τις οποίες δίνονταν στους αντικομουνιστές αντάρτες Contra στη Νικαράγουα, οι οποίοι μάχονταν για την ανατροπή του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγα. Λίγα χρόνια νωρίτερα το Κογκρέσο είχε υιοθετήσει νομοθεσία, που απαγόρευε την παροχή κυβερνητικών πόρων ή στρατιωτικής βοήθειας προς τους αντάρτες αυτούς.

Τελικά, ο Νορθ καταδικάστηκε το 1989 από την αμερικανική δικαιοσύνη για τρία αδικήματα σε τριετή φυλάκιση με αναστολή, ποινή που τελικά ακυρώθηκε το 1990 στο εφετείο. Δημοσκόπηση που διενεργήθηκε μετά την κατάθεσή του στο Κογκρέσο από το ABC News έδειξε ότι το 92% των ερωτηθέντων πίστεψε ότι ο Νορθ έπραξε σωστά, που υπερασπίστηκε τις ενέργειές του, ενώ το 64% τον θεώρησε θύμα της υπόθεσης και όχι τον κακό.

Μια άποψη που φάνηκε να συμμερίζονται και οι συντηρητικοί πολιτικοί της εποχής, οι οποίοι έσπευσαν να υπερασπιστούν τον Νορθ, επιμένοντας ότι ο νόμος δεν έχει σημασία μπροστά στις ευγενικές προθέσεις του. «Δεν έχει σημασία αν παραβιάστηκαν κάποιοι νόμοι, αλλά αν θα σταματήσουμε τον κομμουνισμό στην Κεντρική Αμερική», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά, ο τότε διευθυντής επικοινωνίας του Λευκού Οίκου Πατ Μπιουκάναν.

Ο Νορθ φαινόταν ότι ήταν φτιαγμένος για να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αμερικανική πολιτική. Όμως μετά τις δικαστικές του περιπέτειες και την ήττα του, όταν έθεσε υποψηφιότητα για γερουσιαστής της Βιρτζίνια το 1994 στράφηκε σε άλλα πεδία. Από το 1995 ως το 2003 είχε δική του ραδιοφωνική εκπομπή, γνωστή ως Oliver North Radio Show ή Common Sense Radio και από το 2001 ως το 2016 ήταν παρουσιαστής της τηλεοπτικής εκπομπής War Stories with Oliver North στο Fox News, όπου εμφανιζόταν τακτικά και ως σχολιαστής στην εκπομπή Hannity. Τη Δευτέρα όμως φάνηκε να επιστρέφει δυναμικά αναλαμβάνοντας την, κυρίως τιμητική, θέση του προέδρου του ισχυρού λόμπι υπέρ της οπλοκατοχής NRA.

Ο εκτελεστικός του διευθυντής Γουέιν Λαπιέρ δήλωσε ότι «ο διορισμός του Νορθ είναι τα πιο συναρπαστικά νέα για τα μέλη μας, αφότου ο (Αμερικανός ηθοποιός) Τσάρλτον Ίστον έγινε πρόεδρος». «Ο Όλιβερ Νορθ είναι ένας θρυλικός μαχητής, υπέρ της αμερικανικής ελευθερίας, ένας χαρισματικός ομιλητής και ένας ικανός ηγέτης», προσέθεσε. Την άποψη του Λαπιέρ συμμερίζονται και πολλοί υποστηρικτές της οπλοκατοχής, οι οποίοι ελπίζουν ότι χάρη στον Νορθ -που υπηρέτησε στο Βιετνάμ κερδίζοντας πολλά μετάλλια- θα συσπειρωθεί η βάση του NRA, σε μια περίοδο που το κίνημα κατά των όπλων κερδίζει έδαφος, ιδίως μετά το μακελειό σε λύκειο του Πάρκλαντ της Φλόριντα, στις 14 Φεβρουαρίου, με θύματα εφήβους.

Ήδη, ο Νορθ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα The Washington Times δήλωσε ότι 100 εκατομμύρια Αμερικάνοι έχουν όπλο και περισσότεροι θα πρέπει να ενταχθούν στο NRA, όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ. Στόχος του εξήγησε είναι να προσθέσει ένα εκατομμύριο μέλη στο λόμπι, το οποίο ήδη περηφανεύεται ότι πλησιάζει τα 6 εκατομμύρια μέλη, «όσο πιο γρήγορα μπορούμε». Σχολιάζοντας την ατμόσφαιρα στις ΗΠΑ, κυρίως μετά την πρόταση του πρώην δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου Πολ Στιβενς να ανασταλεί η 2η Τροπολογία του Συντάγματος, στην οποία βασίζονται οι υπέρμαχοι της οπλοκατοχής, δήλωσε: «Μπορούν να κάνουν όσο κυβερνοπόλεμο εναντίον μας θέλουν, και τό κάνουν. Μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα μέσα ενημέρωσης εναντίον μας, και τό κάνουν. Έχουν βάλει στο στόχαστρο τους τραπεζικούς μας λογαριασμούς, τη χρηματοδότησή μας, τους δωρητές μας και φυσικά μεμονωμένα μέλη. Αυτό πρέπει να σταματήσει και γι’ αυτό η ηγεσία μού ζήτησε να γίνω ο νέος πρόεδρος του NRA».

Δημοσίευμα – κόλαφος για τον Ερντογάν: «Οι 12 λόγοι για τους οποίους το ΝΑΤΟ πρέπει ΤΩΡΑ να διώξει την Τουρκία»

Άρχισαν τα όργανα για τον Σουλτάνο…

Δώδεκα λόγους, για τους οποίους η Τουρκία πρέπει να αποβληθεί από το ΝΑΤΟ, επικαλείται δημοσίευμα από το frontpagemag.com. Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι “με την ανάληψη της ηγεσίας από τον Recep Tayyip Erdoğan το 2003, η Τουρκία άρχισε να αλλάζει. Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ερντογάν, ένα μουσουλμανικό κόμμα, άρχισε να αλλάζει συστηματικά τον χαρακτήρα της κοσμικής Τουρκίας, αρχικά ήπια για να μην προκαλέσει τον τουρκικό στρατό και με ταχείς ρυθμούς τα τελευταία χρόνια. Τώρα ο πρόεδρος, ο Ερντογάν έχει εδραιώσει την εξουσία του και έχει εξουδετερώσει τους εχθρούς του στον Τύπο, το δικαστικό σώμα, την αντιπολίτευση και το στρατό.

Η σημερινή Τουρκία είναι πολύ διαφορετική από την Τουρκία, που υπήρχε πριν από τον Ερντογάν. Η Τουρκία σήμερα διοικείται από έναν νεο-οθωμανό, αυταρχικό ισλαμιστή που δεν έχει κοινά με τους εταίρους του στο ΝΑΤΟ και εργάζεται, για να αποτρέψει τους στόχους του. Αντί να αποτελεί σύμμαχο, η Τουρκία έχει γίνει εμπόδιο στο ΝΑΤΟ. Ήρθε η ώρα να χωρίσουν το ΝΑΤΟ με τον Ερντογάν”.

Οι δώδεκα λόγοι για το “διαζύγιο”:

1. Παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων: Στις 20 Απριλίου, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δημοσίευσε μια έκθεση, που περιγράφει τις σημαντικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία. Αυτές περιελάμβαναν αυθαίρετες κρατήσεις και μαζικές συλλήψεις, βασανιστήρια, λογοκρισία του Τύπου, περικοπή της ελευθερίας του λόγου και εξαφανίσεις πολιτικών αντιπάλων. Ο αυταρχικός Ερντογάν έχει μετατρέψει την Τουρκία σε μια σχεδόν δικτατορία, όπου μπορεί κανείς να συλληφθεί για αμφίβολα εγκλήματα, όπως το να «προσβάλλει τον πρόεδρο». Οι πολιτικοί αντίπαλοι και τα μέλη του Τύπου συνελήφθηκαν συστηματικά για υποτιθέμενες κατηγορίες «τρομοκρατίας». Το ανεξάρτητο δικαστικό σύστημα έχει καταστραφεί .

2. Ομηρία ξένων πολιτών ως διαπραγματευτικά “χαρτιά”: Τον Οκτώβριο του 2016, οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν και κρατούν ακόμη, έναν Αμερικανό πάστορα, τον Andrew Brunson, για τρομοκρατική συμπεριφορά. Οι ταυτότητες των μαρτύρων, που κατέθεσαν εναντίον του Brunson, δεν έχουν αποκαλυφθεί. Τον Φεβρουάριο του 2017, η τουρκική αστυνομία συνέλαβε τον γερμαν-τούρκο δημοσιογράφο Deniz Yucel, κατηγορώντας τον για συμμετοχή σε τρομοκρατική προπαγάνδα. Η τουρκική Αστυνομία συνέλαβε επίσης δύο Τσέχους υπηκόους, που κατηγορήθηκαν ότι βοηθούσαν κούρδους αντάρτες και το Μάρτιο του 2018 οι Τούρκοι συνέλαβαν δύο Έλληνες στρατιώτες που, λόγω κακοκαιρίας, διέσχισαν λανθασμένα τα σύνορα του ποταμού Έβρου. Στην πρώτη περίπτωση, οι Τούρκοι ζητούν από τους Τσέχους να εκδώσουν έναν κούρδο ηγέτη, που βρίσκεται στην Πράγα, σε αντάλλαγμα για τους δύο Τσέχους υπηκόους και στην δεύτερη περίπτωση οι Τούρκοι ζητούν από τις ελληνικές αρχές να παραδώσουν Τούρκους στρατιωτικούς, που έφυγαν από την Τουρκία, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. Από αυτή την άποψη, η τουρκική συμπεριφορά δεν διαφέρει από τη συμπεριφορά του Ιράν και της Βόρειας Κορέας. Η μόνη διαφορά είναι ότι η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ .

3. Υποστήριξη για το ISIS: Φαίνεται παράλογο ότι η Τουρκία υποστήριξε το ISIS ενόψει των τρομοκρατικών επιθέσεων, που διαπράχθηκαν από το ISIS στο τουρκικό έδαφος, αλλά αυτό συνέβαινε στην πραγματικότητα. Η κυβέρνηση του Ερντογάν πίστευε αρχικά ότι είχε κοινά συμφέροντα, με την τρομοκρατική ομάδα. Και οι δύο ήταν οι Σουνίτες και είχαν κοινό μίσος για τους Κούρδους, τους Σιίτες και τον ΄Ασαντ. Ως εκ τούτου, ο Ερντογάν βοήθησε το ISIS κατά τη διάρκεια των πρώτων του χρόνων. Τούρκοι αξιωματούχοι μυστικών υπηρεσιών βοήθησαν τους τρομοκράτες του ISIS με όπλα και η τουρκική κυβέρνηση αγόρασε πετρέλαιο από το ISIS, παρέχοντας έτσι στην τρομοκρατική ομάδα σταθερή ροή χρηματοδότησης, για την υποστήριξη των δραστηριοτήτων της. Οι Τούρκοι επέτρεψαν επίσης σε γνωστούς συνεργάτες του ISIS να διασχίσουν ελεύθερα τα σύνορά τους και εμπόδισαν τις προσπάθειες των ΗΠΑ να στηρίξουν τους Κούρδους κατά του ISIS, κατά τη διάρκεια της μάχης του Kobani.

4. Υποστήριξη της Χαμάς: Η Χαμάς είναι μια τρομοκρατική οργάνωση σύμφωνα με τις Η.Π.Α., το Ισραήλ, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Καναδά, την Ιαπωνία, την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία. Ωστόσο, η Τουρκία προώθησε άριστες σχέσεις με την ομάδα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τόσο το AKP – όσο και η Χαμάς συνδέονται στενά με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και διακηρύσσουν παρόμοιες ιδεολογίες. Η Τουρκία επέτρεψε στους τρομοκράτες της Χαμάς να λειτουργούν ελεύθερα, στα σύνορά της. Η δολοφονία-απαγωγή τριών Εβραίων νεαρών από τη διασταύρωση Gush Etzion το καλοκαίρι του 2014 ήταν προϊόν ενός σχεδίου, που εκκολάφθηκε και χρηματοδοτήθηκε από τους πράκτορες της Χαμάς στην Τουρκία.

5. Παραπλανητικοί και αναξιόπιστοι: Οι σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ, που ποτέ δεν ήταν καλές επί Ερντογάν, γνώρισαν αξιοσημείωτη παρακμή, μετά την υπόθεση του πλοίου Mavi Marmara, το 2010 και τη δολοφονία δέκα Τούρκων. Παρ´ όλα αυτά, υπήρξε περιορισμένη συνεργασία μεταξύ των ισραηλινών και των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών. Αλλά ο επικεφαλής της μυστικής υπηρεσίας της Τουρκίας Χάκαν Φιντάν απεκάλυψε τα ονόματα 10 ισραηλινών πρακτόρων, καταστρέφοντας μυστικό δίκτυο κατασκοπείας. Ο Φιντάν έλαβε την έγκριση του Ερντογάν, προτού διαπράξει αυτή την τερατώδη πράξη. Πρόκειται για μια πρωτοφανή πράξη, δεδομένου ότι οι ισραηλινές και τουρκικές υπηρεσίες είχαν μια αμοιβαία επωφελή 50ετή σχέση. Εάν η τουρκική μυστική υπηρεσία είναι ικανή να εμπλακεί σε τέτοια προδοσία, είναι σίγουρο ότι η Τουρκία παραδίδει μυστικά του ΝΑΤΟ στους στενούς συμμάχους της, τη Ρωσία και το Ιράν.

6. Συμβόλαια “ασύμβατων” όπλων: Σε περιόδους πολέμου, τα μέλη του ΝΑΤΟ αναμένεται να ενεργήσουν με συνεκτικό και ενοποιημένο τρόπο, για να αντιμετωπίσουν κοινές προκλήσεις. Για το σκοπό αυτό, τα μέλη της συμμαχίας προμηθεύσονται συστήματα όπλων, που είναι συμβατά. Σε απλούς όρους, αυτές οι πλατφόρμες πρέπει να αναγνωρίζονται και να επικοινωνούν μεταξύ τους. Μέχρι πρόσφατα, αυτό συνέβαινε μέχρι να αποφασίσει η Τουρκία να αγοράσει ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα S-400. Διαμαρτυρίες από τις Η.Π.Α. και άλλα μέλη του ΝΑΤΟ έχουν αγνοηθεί σε μεγάλο βαθμό. Επιπλέον, η Ρωσία εξακολουθεί να θεωρείται ως η μεγαλύτερη συμβατική απειλή για την ειρήνη στην ευρωπαϊκή ήπειρο, αλλά οι παραγγελίες της Τουρκίας για S-400 έδωσαν στη ρωσική αμυντική βιομηχανία μια σημαντική ώθηση, η οποία φυσικά δεν είναι καλή για το ΝΑΤΟ.

7. Εκβιασμός με τους μετανάστες: Σε πολλές περιπτώσεις, ο Ερντογάν απείλησε να πλημμυρίσει την Ευρώπη με τους μετανάστες που έχουν στρατοπεδεύσει στην Τουρκία. Έχει ζητήσει πρόσβαση χωρίς θεώρηση για Τούρκους υπηκόους στην Ε.Ε., απαίτησε την είσοδο της Τουρκίας στην Ε.Ε. και απαίτησε δισεκατομμύρια ευρώ σε χρήματα, εκβιάζοντας.

8. Πολιτική απόκλισης στη Συρία: Όπως αναφέρθηκε, η Τουρκία βοήθησε στρατιωτικά, υλικοτεχνικά και οικονομικά το ISIS και το 2014 εμπόδισε τις προσπάθειες των ΗΠΑ, για να βοηθήσουν τις κουρδικές δυνάμεις να αποτρέψουν τις επιθέσεις του ISIS στην κουρδική πόλη Kobani. Τον Ιανουάριο του 2018 οι τουρκικές δυνάμεις εισέβαλαν στη βορειοδυτική περιοχή της Αφρίν της Συρίας, για να πολεμήσουν με τις Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας, μια ομάδα στενά συνδεδεμένη με τις Η.Π.Α. και υπεύθυνη για την ήττα του ISIS, στη Συρία. Η τουρκική επιθετικότητα υποκινήθηκε από ιμπεριαλιστικές και αλυτρωτικές φιλοδοξίες. Πριν από την εισβολή, οι Τούρκοι συμβουλεύτηκαν τους Ρώσους, αλλά έδωσαν ελάχιστη προσοχή στις αμερικανικές και γερμανικές διαμαρτυρίες. Η εισβολή της Τουρκίας, που ονομάστηκε «Operation Olive Branch», ήταν παραβίαση του διεθνούς δικαίου και σχεδόν προκάλεσε άμεση αντιπαράθεση με τις δυνάμεις των ΗΠΑ, που βρίσκονταν στο κοντινό Manbij. Με τα λόγια με τις ενέργειές της, η Τουρκία κατέστησε σαφές ότι τα γεωπολιτικά συμφέροντά της βρίσκονται στη Ρωσία και το Ιράν, όχι στο ΝΑΤΟ.

9. Κυρώσεις: Σύμφωνα με τις εντολές του Ερντογάν, η Τουρκία βοήθησε το Ιράν να παρακάμψει τις διεθνώς επιβληθείσες κυρώσεις. Σε ένα σχέδιο, που υποστηρίχθηκε από τον Ερντογάν, οι τουρκικές κρατικές τράπεζες εργάζονταν σε ένα περίπλοκο σχέδιο, που προέβλεπε χρυσό για ιρανικό πετρέλαιο ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι φίλοι του Ερντογάν προχώρησαν σε μεγάλες δωροδοκίες, στην πορεία. Μια προσπάθεια της τουρκικής αστυνομίας να εκθέσει τις παρανομίες εμποδίστηκε από τον Ερντογάν.

10. Αντισημιτική και αντιδυτική ρητορική: Ο Ερντογάν συχνά τά βάζει με το Ισραήλ και τα μέλη της συμμαχίας. Οι φλογερές του ομιλίες συχνά συνοδεύονται από αντισημιτικές εκρήξεις, άγριες θεωρίες συνωμοσίας και εχθρότητας. Ο Ερντογάν έχει συγκρίνει το Ισραήλ με τη Ναζιστική Γερμανία, ισχυρίστηκε ότι το Ισραήλ έχει διαπράξει γενοκτονία εναντίον των Παλαιστινίων, ισχυρίστηκε ότι το Ισραήλ συνέβαλε στο πραξικόπημα για την ανατροπή του ηγέτη της Αιγυπτιακής Αδελφότητας Mohammed Morsi. Κατηγόρησε το διεθνές “λόμπι επιτοκίων”, τους Εβραίους για την υποκίνηση των ταραχών του Πάρκου Gezi το 2013. Τα μέλη της Συμμαχίας δεν έχουν ξεφύγει από την οργή του για τη συνωμοσία. Η Γερμανία, η Γαλλία, οι Κάτω Χώρες, η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μπει στο στόχαστρο του Ερντογάν.

11. Η επίθεση εναντίον της Ελλάδας: Η Τουρκία εξακολουθεί να δείχνει επιθετικότητα εναντίον της Ελλάδας. Τον Μάρτιο συνελήφθησαν δύο Έλληνες στρατιώτες, που διέσχισαν κατά λάθος τα σύνορα εξαιτίας του καιρού. Τα τουρκικά αεροσκάφη παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο και τα πλοία τους έχουν εμβολίσει ελληνικά σκάφη σε περιοχές του Αιγαίου. Υπήρχαν τουλάχιστον δύο τέτοια εχθρικά γεγονότα φέτος.

12. Κατοχή της Βόρειας Κύπρου: Το 1974, οι τουρκικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Κύπρο και κατέλαβαν το βόρειο τμήμα του νησιού της Μεσογείου. Οι Τούρκοι χαρακτήρισαν την επιθετική στρατιωτική εισβολή τους την “Επιβολή της Ειρήνης”, μια ψευδή ονομασία. Κατά τη διάρκεια της επίθεσης, η Τουρκία εκτόπισε περίπου 200.000 Ελληνοκύπριους από τα σπίτια τους. Επιπλέον, οι Τούρκοι “φύτεψαν” Τούρκους εποίκους από την ηπειρωτική Τουρκία, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν μια περαιτέρω εθνοτική ανισορροπία. Οι ενέργειες της Τουρκίας στην Κύπρο δεν διαφέρουν από εκείνες των Ιρανών στη Συρία, οι οποίες καθαρίζουν εθνοτικά μεγάλες περιοχές της Συρίας και αντικαθιστούν τις περιοχές με Σιΐτες. Διαπιστώθηκε ότι η Τουρκία παραβιάζει το άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, για την εκτόπιση πληθυσμών. Η Τουρκία μπορεί επίσης να παραβιάζει το άρθρο 49, παράγραφος 6 της Τέταρτης Σύμβασης της Γενεύης, που ορίζει ότι «η κατοχική δύναμη δεν θα εκτοπίσει ή θα μεταφέρει τμήματα του δικού της άμαχου πληθυσμού στην επικράτεια που κατέχει». Μετά από 44 χρόνια, η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζουν κατάφωρα το διεθνές δίκαιο, μέσω της παράνομης κατοχής του 1῎3 ενός κράτους μέλους της Ε.Ε.

Το άρθρο μετά απ΄ όλα αυτά καταλήγει:

Ο Ερντογάν επέλεξε ένα αυταρχικά αντι-δυτικό μονοπάτι μακριά από το ΝΑΤΟ. Έχει αποδείξει ότι δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένας κακοποιός, επιρρεπής σε συνωμοσίες και βαθιά αντισημιτικός κακοποιός. Ήρθε η ώρα τώρα για το ΝΑΤΟ να δείξει ευγενικά στον Ερντογάν την πόρτα και να αποβάλει την Τουρκία από τη συμμαχία.

Συμμετοχική διαδήλωση κατά των αμβλώσεων στο Δουβλίνο

Μεγάλη διαδήλωση κατά των αμβλώσεων στο Δουβλίνο
Δύο βδομάδες πριν το σχετικό δημοψήφισμα

Μερικές χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σήμερα κοντά στο κοινοβούλιο της Ιρλανδίας στο Δουβλίνο, καλώντας τους συμπολίτες τους να ψηφίσουν «όχι» στο δημοψήφισμα, που θα διεξαχθεί την 25η Μαΐου στη χώρα και θα οδηγήσει στο να καταστεί λιγότερο αυστηρή η νομοθεσία για τις αμβλώσεις.

«Σώστε τις ζωές, ψηφίστε όχι» ήταν το σύνθημα που αναγραφόταν σε ένα μεγάλο πανό που κρατούσαν οι διαδηλωτές, ενώ μεταξύ του πλήθους που είχε κατακλύσει την πλατεία Μέριον, στην καρδιά της ιρλανδικής πρωτεύουσας, διακρίνονταν πλακάτ, που έγραφαν «Όπου υπάρχει ζωή, υπάρχει ελπίδα», «Θα μπορούσε να είναι η ανιψιά σας, η φίλη σας ή εγγονή σας» ή ακόμη «Η καρδιά μου άρχισε να χτυπάει στις 22 ημέρες».

Στο βήμα ανέβηκαν, για να απευθυνθούν στο πλήθος γιατροί, εκπρόσωποι οργανώσεων και γυναίκες που έκαναν άμβλωση και τό μετάνιωσαν. Όλοι όσοι πήραν το λόγο προασπίστηκαν την ισχύουσα νομοθεσία, που δεν επιτρέπει την άμβλωση παρά μόνο στην περίπτωση, που κινδυνεύει η ζωή της μητέρας.

«Ένα πραγματικό σύστημα υγείας σώζει ζωές, δεν τις συντομεύει», είπε προς το πλήθος η εκπρόσωπος τύπου της οργάνωσης Pro-Life Campaign Κόρα Σέρλοκ.

«Θα ανησυχούσα, εάν βρισκόμουν στο στρατόπεδο του «ναι», ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μπεν Σκάλαν, ένας 20χρονος φοιτητής. «Έχασαν περίπου 20% σε διάστημα λίγων εβδομάδων… η διαφορά μειώνεται !», υπογράμμισε, διατυπώνοντας την ελπίδα του για μια νίκη του «όχι».

Στο 45% η στήριξη του «ναι»

Όπως κατέδειξε μια πρόσφατη δημοσκόπηση που διεξήγαγε το Kantar Millward Brown για λογοριασμό της Sunday Independent, το 45% των ψηφοφόρων τάσσεται υπέρ του ενδεχόμενου να καταστεί λιγότερο αυστηρό το νομοθετικό πλαίσιο για τις αμβλώσεις, ενώ το 34% αντιτίθεται. Το 18% των ερωτηθέντων δηλώνει αναποφάσιστο.

Νωρίτερα σήμερα, περισσότεροι από 1000 γιατροί απηύθυναν κάλεσμα υπέρ του «ναι» και παρουσίασαν το σχετικό έγγραφο που είχαν υπογράψει, υποστηρίζοντας το δικαίωμα στην άμβλωση.

«Οι γυναίκες έχουν ανάγκη τη στήριξή μας», σημείωσε ο παθολόγος Ρος Κέλι, που μίλησε στους Irish Times. Ο νόμος «δεν έβαλε ποτέ τέλος στις αμβλώσεις, απλώς τις έκανε αόρατες και επικίνδυνες». Κάθε χρόνο, χιλιάδες γυναίκες από την Ιρλανδία πηγαίνουν στο εξωτερικό, ιδίως στη Βρετανία, για να υποβληθούν σε άμβλωση.

Την 25η Μαΐου, οι Ιρλανδοί καλούνται να ψηφίσουν, για την κατάργηση της 8ης τροπολογίας του Συντάγματος, που υιοθετήθηκε έπειτα από τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος το 1983 και η οποία εγγυάται «το δικαίωμα στη ζωή» του εμβρύου, λαμβάνοντας υπόψη το «ίσο δικαίωμα για τη ζωή στη μητέρα».

Η εξαίρεση στη νομοθεσία που απαγορεύει την άμβλωση- ο κίνδυνος δηλαδή του θανάτου της μητέρας, προστέθηκε το 2013, λίγο μετά το θάνατο μιας εγκύου, από επιπλοκές στην εγκυμοσύνη της, την οποία οι γιατροί αρνήθηκαν να διακόψουν, μια υπόθεση που είχε προκαλέσει σάλο στην κοινή γνώμη. Εντούτοις, ο βιασμός, η αιμομιξία ή η δυσμορφία του εμβρύου δεν αποτελούν νόμιμες αιτίες προκειμένου να υποβληθεί μια γυναίκα σε άμβλωση και μια τέτοια επέμβαση συνιστά έγκλημα, που τιμωρείται με ποινή κάθειρξη 14 ετών.

Η ανησυχία Μακρόν για τη Μέση Ανατολή – Τι είπε στον Τραμπ;

Η ανησυχία το Μακρόν για τη Μέση Ανατολή - Τι είπε στον ΤραμπΤην ανησυχία του στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε ο Γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν, για η σταθερότητα στη Μέση Ανατολή, όπως ανακοίνωσε το Ελιζέ. Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χθες οι δύο ηγέτες, ο Μακρόν συζήτησε με τον Τραμπ ζητήματα εμπορίου και την κατάσταση στην Μέση Ανατολή.

Έπειτα από την ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου, για αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, η Γαλλία και οι ευρωπαίοι εταίροι της διεθνούς συμφωνίας ανεκοίνωσαν ότι θα συνεχίσουν να τήν τηρούν. Από την πλευρά της, η Τεχεράνη διαβεβαίωσε ότι η χώρα θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις της, αν οι ευρωπαϊκές εταιρείες συνεχίσουν το εμπόριο με το Ιράν. Οι ΗΠΑ έχουν απειλήσει ότι θα τιμωρήσουν όλες τις εταιρείες, που θα διεξάγουν εμπόριο με το Ιράν, ανάμεσά τους και ξένες εταιρείες. Οι Ευρωπαίοι έχουν αντιδράσει ενάντια σε αυτές τις αμερικανικές απειλές για επιβολή κυρώσεων.

Έξι νεκροί από βομβιστικές επιθέσεις σε τρεις εκκλησίες στην Ινδονησία…

Δεν υπήρξε άμεση ανάληψη ευθύνης


Έξι νεκροί από βομβιστικές επιθέσεις σε τρεις εκκλησίες στην Ινδονησία

Βομβιστές αυτοκτονίας επετέθησαν σε τρεις εκκλησίες της πόλης Σουραμπάγια στην Ινδονησία, σκοτώνοντας τουλάχιστον έξι ανθρώπους και τραυματίζοντας περισσότερους από 35, σύμφωνα με την τοπική Αστυνομία. Η τελευταία ανακοίνωση των αρχών αναφέρει ότι η Αστυνομία κατάφερε να αποτρέψει την έκρηξη σε εκκλησία, χωρίς να διευκρινίζει αν πρόκειται για επίθεση σε μία από τις τρεις εκκλησίες ή σε μία τέταρτη.

Η Ινδονησία, η μεγαλύτερη μουσουλμανική χώρα, διέρχεται περίοδο αναταραχών, λόγω χτυπημάτων εγχώριων ισλαμιστών.

Η Αστυνομία ανακοίνωσε ότι οι επιθέσεις διεξήχθησαν από βομβιστές αυτοκτονίας και προειδοποίησε ότι ο απολογισμός είναι πιθανό να αυξηθεί ακόμα περισσότερο. Ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας της ανατολικής Ιάβας Φρανς Μπάρουνγκ Μανγκέρα δήλωσε ότι πραγματοποιήθηκαν εκρήξεις σε τρεις εκκλησίες και ότι 35 άνθρωποι μετεφέρθησαν σε νοσοκομεία. «Υπάρχει ένα σημείο, στο οποίο ακόμα δεν μπορούμε να μπούμε», είπε στους δημοσιογράφους ο Μανγκέρα.

Indonesia Church Attacks

Σε εικόνες, που μεταδίδουν τοπικά, μέσα φαίνεται μία από τις εκκλησίες να είναι τυλιγμένη στις φλόγες. Σύμφωνα με τοπικά μέσα, μια γυναίκα με ένα μικρό παιδί και έναν έφηβο είχαν μόλις μπει στην εκκλησία και μιλούσαν με τον υπεύθυνο ασφαλείας, όταν εξερράγη η βόμβα.

Indonesia Church Attacks

Δεν υπήρξε άμεση ανάληψη ευθύνης για τις επιθέσεις, ωστόσο ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας Πληροφοριών της χώρας δήλωσε πως υπάρχουν σοβαρές υποψίες ότι ευθύνεται η ισλαμιστική οργάνωση Τζέμα Ανσαρούτ Νταουλάχ, η οποία αντλεί έμπνευση από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Είπε ακόμα ότι πιθανότατα οι επιθέσεις συνδέονται με ένα περιστατικό ομηρείας σε φυλακή της Τζακάρτα, κατά το οποίο ισλαμιστές κρατούμενοι σκότωσαν πέντε μέλη αντιτρομοκρατικής ομάδας. Η Αστυνομία έχει διατάξει το κλείσιμο όλων των εκκλησιών την Κυριακή στη Σουραμπάγια, ενώ ακυρώθηκε και ένα μεγάλο φεστιβάλ.

ΩΣΤΟΣΟ, ΔΥΣΤΥΧΩΣ…

Αυξάνεται ο απολογισμός των νεκρών από τις επιθέσεις στην Ινδονησία – Πραγματοποιήθηκαν σε τρία διαφορετικά σημεία με διαφορά 10 λεπτών


Αυξάνεται ο απολογισμός των νεκρών από τις επιθέσεις στην Ινδονησία

Στους 9 έχει ανέβει ο απολογισμός των νεκρών και στους 40 ο αριθμός των τραυματιών, από τις βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας σε τρεις εκκλησίες της πόλης Σουραμπάγια στην Ινδονησία. Οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν σε τρία διαφορετικά σημεία με διαφορά 10 λεπτών, ανακοίνωσε η Aστυνομία της Σουραμπάγια, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του νησιού Ιάβα της Ινδονησίας. Αυτές οι επιθέσεις για τις οποίες δεν έχει υπάρξει επίσημη ανάληψη ευθύνης, έρχονται μερικές ημέρες μετά από ένα περιστατικό ομηρείας σε φυλακή της Τζακάρτα, κατά το οποίο ισλαμιστές κρατούμενοι σκοτώσαν πέντε μέλη αντιτρομοκρατικής ομάδας.

Εκπρόσωπος της υπηρεσίας Πληροφοριών της χώρας δήλωσε πως υπάρχουν σοβαρές υποψίες ότι ευθύνεται η ισλαμιστική οργάνωση Τζέμα Ανσαρούτ Νταουλάχ, η οποία αντλεί έμπνευση από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Η θρησκευτική μισαλλοδοξία βρίσκεται σε άνοδο τα τελευταία χρόνια στην Ινδονησία, μια χώρα 260 εκατομμυρίων κατοίκων εκ των οποίων περίπου το 90% είναι μουσουλμάνοι, αλλά έχει επίσης χριστιανούς, ινδουϊστές και βουδιστές. Ως αποτέλεσμα έχουν αυξηθεί και οι επιθέσεις εναντίον εκκλησιών.

Οι αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή μετά τις επιθέσεις αυτοκτονίας και τις ένοπλες επιθέσεις στη Τζακάρτα τον Ιανουάριο του 2016, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο τεσσάρων πολιτών. Οι τέσσερις δράστες είχαν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια των επιθέσεων, την ευθύνη για τις οποίες είχε αναλάβει η οργάνωση Ισλαμικό Κράτους και ήταν οι πρώτες τέτοιου μεγέθους στη χώρα από το 2009.

Deutsche Welle: Σε τεταμένο κλίμα η τουρκική άσκηση «Θαλάσσιος Λέων»

«Το ζήτημα έρευνας και διάσωσης εντείνει τη διαμάχη, για τα κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο»


Deutsche Welle: Σε τεταμένο κλίμα η τουρκική άσκηση «Θαλάσσιος Λέων»

Η επίσπευση των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία μπορεί να περιόρισε τους κινδύνους ενός θερμού επεισοδίου ή ατυχήματος στο Αιγαίο, ωστόσο οι συνεχιζόμενες ασκήσεις σε όλο και πιο διευρυμένες περιοχές του Αιγαίου Αιγαίο δείχνουν ότι η θεωρία των γκρίζων ζωνών δεν αφορά μόνο τη προεκλογική ρητορική, γράφει σε δημοσίευμά της η Deutsche Welle.

Την Τετάρτη, η Άγκυρα εξέδωσε Navtex δεσμεύοντας μεγάλο μέρος του Αιγαίου και μάλιστα για πρώτη φορά με συμμετοχή και τουρκοκυπριακού σκάφους. Αφορμή η άσκηση έρευνας και διάσωσης με την ονομασία «Θαλάσσιος Λέων» που θα πραγματοποιηθεί το χρονικό διάστημα 13 – 15 Μαΐου. Δεν πρόκειται για άσκηση, που γίνεται πρώτη φορά. Ωστόσο το ζήτημα έρευνας και διάσωσης, είναι αυτό που εντείνει τις διεκδικήσεις και τη διαμάχη, για τα κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο. Η άσκηση θα διεξαχθεί στην τουρκική περιοχή έρευνας-διάσωσης και στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου. Θα παραβρεθούν ξένοι παρατηρητές από 18 χώρες και 26 παρατηρητές από διάφορους τουρκικούς φορείς και υπηρεσίες.

Στο μεταξύ, η Τουρκία ανακοίνωσε τη διεξαγωγή της άσκησης «Beayz Firtina 2018», δηλαδή «Λευκή Καταιγίδα 2018». Οι τουρκικές αρχές καλούν μάλιστα ναυτιλιακές αρχές και εμπορικά και αλιευτικά σκάφη μεγαλύτερα των 300 κόρων, να συνεργασθούν με το Ναυτιλιακό Κέντρο του τουρκικού ναυτικού με έδρα τη Σμύρνη.

Η ανακοίνωση για πραγματοποίηση διαδοχικών στρατιωτικών ασκήσεων, καθώς και η δέσμευση μεγάλου μέρους του Αιγαίου από την Άγκυρα ανησυχεί έντονα την Αθήνα που πιστεύει ότι η Τουρκία επιδιώκει τη συντήρηση της έντασης, για να δείχνει ότι αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Μήπως η Τουρκία επιδιώκει να δημιουργήσει τετελεσμένα και να εξαναγκάσει την Ελλάδα να συζητήσει εν τέλει τις γκρίζες ζώνες, που υιοθετεί η Άγκυρα; Σύμφωνα πάντως με διπλωματικές πηγές, δεν αποκλείεται το ίδιο σκηνικό να συνεχιστεί και μετά τις τουρκικές προεδρικές εκλογές στις 24 Ιουνίου, καταλήγει το δημοσίευμα.

Κλειστό συνοριακό πέρασμα με τη Λωρίδα της Γάζας

Στόχος να αποκατασταθούν οι ζημιές, μετά τα χθεσινά επεισόδια σε διαδήλωση των Παλαιστινίων


Κλειστό συνοριακό πέρασμα με την Λωρίδα της Γάζας

Το Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα ότι έκλεισε το συνοριακό πέρασμα Κερέμ Σαλόμ με τη Λωρίδα της Γάζας, μία ημέρα μετά τις καταστροφές που υπέστη το αναφερόμενο πέρασμα, στη διάρκεια της βίαιης εξέλιξης διαδηλώσεων από τους Παλαιστίνιους. «Το πέρασμα θα παραμείνει κλειστό μέχρι την αποκατάσταση των ζημιών, που προκάλεσαν οι διαδηλωτές, ενώ θα ανοίξει και πάλι, ανάλογα με την αξιολόγηση της κατάστασης», ανέφερε σε ανακοίνωση του ο στρατός του Ισραήλ.

Το συγκεκριμένο συνοριακό πέρασμα χρησιμοποιείται, για τη μεταφορά αγαθών εντός κι εκτός της Γάζας, ενώ θα εξυπηρετεί τη διάβαση περιστατικών μόνο για ανθρωπιστικές υποθέσεις-ανάγκες, όπως είπε ο στρατός – NEWSBEAST.GR

Διαβάστε Επίσης

Πολάκης προς Στουρνάρα: «ΣΗΚΩ ΚΑΙ ΦΥΓΕ ΚΑΙ ΜΗΝ ΞΑΝΑΜΙΛΗΣΕΙΣ…»

«Η μοναδική σου προσφορά, σε αυτή τη χώρα,