Στα όπλα οι Ελληνίδες της Κύπρου

- in MEDIA

 Τι φοβούνται οι Τούρκοι;

Ζορίζονται οι Τούρκοι. Δεν εξηγείται αλλιώς το δημοσίευμα της ιστοσελίδας yeniakit, η οποία έκανε εκτενές αφιέρωμα στις Ελληνοκύπριες.

Οι Ελληνοκύπριοι επίστρατοι τα τελευταία χρόνια άρχισαν να παίρνουν στις εκπαιδεύσεις αυτές και τις γυναίκες και τα παιδιά τους. Γυναίκες με μακιγιάζ και μικρά παιδιά, κρατώντας αυτόματα όπλα, ετοιμάζονται για ανταρτοπόλεμο κατά των Τούρκων. Μια ορθή κίνηση, καθώς οι Τούρκοι παραμονεύουν και απειλούν την εθνική κυριαρχία της Κύπρου μας. 

Ας δούμε λοιπόν το δημοσίευμα. Σε περίπου 60 χιλιάδες σπίτια, δόθηκαν αυτόματα τυφέκια G-3 και πυρομαχικά. Σε αυτή τη δύναμη του ελληνοκυπριακού στρατού, δόθηκε το όνομα ¨επίστρατοι¨ και κάθε χρόνο παρέχεται εκπαίδευση στα όπλα. Οι Ελληνοκύπριοι επίστρατοι, τα τελευταία χρόνια, άρχισαν να παίρνουν στις εκπαιδεύσεις αυτές και τις γυναίκες και τα παιδιά τους. Γυναίκες και μικρά παιδιά, κρατώντας αυτόματα όπλα, ετοιμάζονται για ανταρτοπόλεμο κατά των Τούρκων.

Στα πλαίσια των ασκήσεων επιστράτευσης, κάθε χρόνο αυτή η εκπαίδευση γίνεται κατά τους μήνες Απρίλιο και Μάιο. Ελληνοκύπριοι αξιωματικοί εκπαιδεύουν τους επίστρατους στο πώς λειτουργούνε τα νέα αυτόματα όπλα, πώς γίνεται η συντήρησή τους, στις πρώτες βοήθειες, στο ένοπλο αντάρτικο αγώνα και στο πώς θα παραμένουν στη ζωή, αναφέρει το άρθρο, που μετέφρασαν τα tourikikanea.

Τα τελευταία χρόνια οι Ελληνοκύπριοι επίστρατοι, άρχισαν να παίρνουν στις εκπαιδεύσεις και τις συζύγους και τα παιδιά τους. Γυναίκες και μικρά παιδιά εκπαιδεύονται στον πόλεμο. Οικογένειες Ελληνοκυπρίων παίρνουν βασική εκπαίδευση στο βασικό ένοπλο αγώνα, ενώ άρχισαν να βλέπουν την πολεμική εκπαίδευση σαν μια κοινωνική εκδήλωση και άρχισαν να δημοσιεύονται και στα social media οι εικόνες με τα όπλα. Το ελληνοκυπριακό υπουργείο Αμύνης και οι αξιωματικοί δεν θεωρούν ως κάτι επιβλαβές την ένοπλη εκπαίδευση γυναικών και παιδιών και μάλιστα τήν στηρίζουν.

Η ελληνοκυπριακή διοίκηση, τα τελευταία χρόνια, έχει κάνει σημαντικά βήματα στην ενδυνάμωση της Εθνοφρουράς.

Περιόρισαν τη διετή υποχρεωτική θητεία των ανδρών, αλλά το 2015 έκαναν το πρώτο βήμα για το σχηματισμό μια έμμισθης επαγγελματικής δύναμης του στρατού ξηράς. Ο ελληνοκυπριακός στρατός έκανε 3.000 προσλήψεις ΕΠΟΠ, ενώ αγόρασε και ένα πλοίο περιπολίας από το Ισραήλ. Ο ελληνοκυπριακός στρατός πραγματοποιεί ασκήσεις μαζί με τις χώρες της Ε.Ε. και τον στρατό του Ισραήλ, στις οποίες οι κόκκινοι εχθροί είναι οι Τούρκοι.

Tην ίδια στιγμή, σε δημοσίευμά της η Deutche Welle, αναφέρει ότι η επίσπευση των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία μπορεί να περιόρισε τους κινδύνους ενός θερμού επεισοδίου ή ατυχήματος στο Αιγαίο, ωστόσο οι συνεχιζόμενες ασκήσεις σε όλο και πιο διευρυμένες περιοχές του Αιγαίου Αιγαίο δείχνουν ότι η θεωρία των γκρίζων ζωνών δεν αφορά μόνο τη προεκλογική ρητορική.

Την Τετάρτη, η Άγκυρα εξέδωσε Navtex δεσμεύοντας μεγάλο μέρος του Αιγαίου και μάλιστα για πρώτη φορά, με συμμετοχή και τουρκοκυπριακού σκάφους. Αφορμή, η άσκηση έρευνας και διάσωσης με την ονομασία «Θαλάσσιος Λέων», που θα πραγματοποιηθεί το χρονικό διάστημα 13 – 15 Μαΐου. Δεν πρόκειται για άσκηση, που γίνεται πρώτη φορά.

Ωστόσο, το ζήτημα έρευνας και διάσωσης, είναι αυτό που εντείνει τις διεκδικήσεις και τη διαμάχη για τα κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο. Η άσκηση θα διεξαχθεί στην τουρκική περιοχή έρευνας-διάσωσης και στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου. Θα παρευρεθούν ξένοι παρατηρητές από 18 χώρες και 26 παρατηρητές από διάφορους τουρκικούς φορείς και υπηρεσίες.

Στο μεταξύ, η Τουρκία ανακοίνωσε τη διεξαγωγή της άσκησης «Beayz Firtina 2018», δηλαδή «Λευκή Καταιγίδα 2018». Οι τουρκικές αρχές καλούν μάλιστα ναυτιλιακές αρχές, εμπορικά και αλιευτικά σκάφη μεγαλύτερα των 300 κόρων, να συνεργασθούν με το Ναυτιλιακό Κέντρο του τουρκικού ναυτικού, με έδρα τη Σμύρνη. Η ανακοίνωση για πραγματοποίηση διαδοχικών στρατιωτικών ασκήσεων, καθώς και η δέσμευση μεγάλου μέρους του Αιγαίου από την Άγκυρα ανησυχεί έντονα την Αθήνα, που πιστεύει ότι η Τουρκία επιδιώκει τη συντήρηση της έντασης, για να δείχνει ότι αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος.

Μήπως η Τουρκία επιδιώκει να δημιουργήσει τετελεσμένα και να εξαναγκάσει την Ελλάδα να συζητήσει εν τέλει τις γκρίζες ζώνες που υιοθετεί η Άγκυρα; Σύμφωνα πάντως με διπλωματικές πηγές δεν αποκλείεται το ίδιο σκηνικό να συνεχιστεί και μετά τις τουρκικές προεδρικές εκλογές στις 24 Ιουνίου, καταλήγει το δημοσίευμα.

Διαβάστε Επίσης

Βραζιλία: Πατέρας έδωσε 2 ευρώ σε άστεγο, για να κάψει το πτώμα της κόρης του…

Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες βλέπουν το φως της δημοσιότητας από