Απόψεις και ενέργειες πολιτικών της χώρας

- in ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μήνυμα Παυλόπουλου στην ΠΓΔΜ: Αλλάξτε το Σύνταγμα, για να μπείτε στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.

«Όλα τα μεγάλα και τα σημαντικά στην Ιστορία της xώρας μας τά επιτύχαμε μόνον ενωμένοι, και μάλιστα με αρραγή ενότητα, ενώ ο διχασμός και ο φθόνος μάς στοίχισαν ιστορικώς πολύ ακριβά, ακόμη και εις βάρος του Eθνικού μας Κορμού», επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την ομιλία του στις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τη Μάχη του Σκρα, και ταυτόχρονα έστειλε μήνυμα στην ΠΓΔΜ, λέγοντας πως η αναθεώρηση του Συντάγματος και η εξάλειψη του αλυτρωτισμού είναι ο μόνος τρόπος για την ένταξη της στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ.

«Η σπουδαία νίκη στο Σκρα, αλλά και όλοι οι αγώνες των Ελλήνων κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους, από τη μια πλευρά τεκμηρίωσαν, οριστικώς και αμαχήτως, την ελληνικότητα της Μακεδονίας και, από την άλλη, γελοιοποίησαν κάθε χονδροειδή περί του αντιθέτου προπαγάνδα».

«Η Ελλάδα, ούσα χώρα φιλειρηνική, διαμηνύει σήμερα στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, σε ειλικρινές πνεύμα φιλίας και καλής γειτονίας, τ’ ακόλουθα:

1. Στηρίζει την πορεία ένταξης της φίλης ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τούτο όμως, για λόγους σεβασμού της Ιστορίας, του Διεθνούς Δικαίου και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου, προϋποθέτει προηγούμενη λύση ως προς το όνομά της, η οποία θα εμπεριέχει τις απαραίτητες εγγυήσεις εξάλειψης του αλυτρωτισμού.

2. Κατόπιν τούτου, ένας τρόπος υπάρχει, για να προχωρήσει η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε.:

α. Πρώτον, προηγούμενη αναθεώρηση, προς αυτή την κατεύθυνση, του Συντάγματός της, κάτι το οποίο σηματοδοτεί και το σεβασμό που η Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ επιδεικνύουν απέναντι στην έννομη τάξη της και στο Κράτος Δικαίου εν γένει.

β. Και, δεύτερον, συμφωνία που θα εμπεριέχει όλες τις εγγυήσεις εξάλειψης του αλυτρωτισμού».

Ψήφισε, στις εσωκομματικές εκλογές της Ν.Δ, ο Κώστας Καραμανλής

Ψήφισε στις εσωκομματικές εκλογές της Ν.Δ ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής

Στις εσωκομματικές εκλογές της Νέας Δημοκρατίας, στη Θεσσαλονίκη, ψήφισε ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του κόμματος Κώστας Καραμανλής.

Ο κ. Καραμανλής προσήλθε, λίγο μετά τις 14.00, στο εκλογικό κέντρο που λειτουργεί στο κτίριο Αρχιτεκτονικού του Δήμου Θεσσαλονίκης (Αγγελάκη 13) και έξω από αυτό τόν περίμεναν οι βουλευτές Κώστας Γκιουλέκας, Ελενα Ράπτη, Σταύρος Καλαφάτης, ο δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης και πρόεδρος της ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας, Λάζαρος Κυρίζογλου, ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπή της Ν.Δ. Αντώνης Γυφτόπουλος, στελέχη, μέλη του κόμματος και της ΟΝΝΕΔ, που τόν υποδέχτηκαν με θερμά χειροκροτήματα. Αρκετοί έσπευσαν να τόν αγκαλιάσουν, έκανε χειραψία με τους περισσότερους και αντάλλαξε κουβέντες μέχρι που έφτασε στην κάλπη, όπου ψήφισε, αφού χαιρέτισε τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών.

Θερμή και ενθουσιώδη υποδοχή του επιφύλαξαν και κατά την προσέλευση του, νωρίτερα, στο Βασιλικό Θέατρο, στην εκδήλωση με τίτλο «Πόντος παντού», που οργάνωσε ο βουλευτής β΄ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ Σάββας Αναστασιάδης προς τιμήν του Έλληνα Πόντιου κοσμοναύτη Θεόδωρου Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλου – ΑΠΕ

Αντώναρος : Τι λέει για τον τρόπο εκλογής του Μητσοτάκη στη ΝΔ…;

Στον τρόπο εκλογής του Κυριάκου Μητσοτάκη στην προεδρία της ΝΔ αναφέρεται σε ανάρτησή του στο Facebook, ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος. Συγκεκριμένα, ο Ευάγγελος Αντώναρος, ο οποίος ανήκει στην καραμανλική πτέρυγα και έχει διαγραφεί από τη ΝΔ, όπως υποστηρίζει στην ανάρτηση του:

«Στις εσωκομματικές εκλογές υπήρξαν παρασκηνιακές μεθοδεύσεις, που διευκόλυναν την επικράτηση του κ. Μητσοτάκη. Έχουμε όλα τα αποδεικτικά στοιχεία !», αναφέρει χαρακτηριστικά, μιλώντας μάλιστα στο πρώτο πληθυντικό πρόσωπο.

Επισημαίνεται ότι οι εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη προέδρου είχαν αναβληθεί, επειδή -κατά την επίσημη εκδοχή- η εταιρεία πληροφορικής «Info Solutions» που είχε αναλάβει τη συγκέντρωση-επεξεργασία των αποτελεσμάτων, δεν ετοίμασε εγκαίρως το αναγκαίο λογισμικό. Κατά τον κ. Αντώναρο, αυτή ήταν μιά μεθόδευση, για να πληγεί το κύρος του τότε προσωρινού προέδρου και υποψήφιου για την προεδρία Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ώστε να ευνοηθεί ο αντίπαλος του Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στο θέμα, με αφορμή την είδηση ότι με εντολή του κ. Μητσοτάκη η ΝΔ απέσυρε την αγωγή, που είχε καταθέσει κατά της εταιρείας «Info Solutions». Ο κ. Αντώναρος όχι μόνον επιβεβαιώνει την είδηση, αλλά σημειώνει ότι η ενέργεια αυτή είναι λογική: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θέλει ασφαλώς να στείλει στα δικαστήρια εκείνους, που «με μεθόδευση φρόντισαν να τόν ευνοήσουν». «Από τις πληροφορίες που έχω φαίνεται αυτή η πληροφορία να είναι αληθινή. Άλλωστε μέχρι στιγμής, η Πειραιώς κι ο Πρόεδρός της ποιούν την νήσσαν, όπως συμβαίνει κάθε φορά, που δεν θέλουν να πάρουν θέση σε θέματα που καίνε», γράφει ο Ευάγγελος Αντώναρος. Και συμπληρώνει με νόημα:

«Αλλά και τι να πουν θα μου πείτε; Αφού εκείνη η εξέλιξη τότε με το πολύ περίεργο παρασκήνιο, μόνο τον ίδιο ωφέλησε! Είναι δυνατόν να θέλει να στείλει στα δικαστήρια όσους -με μεθόδευση- φρόντισαν να τόν ευνοήσουν; Και για να μη ξεχνιόμαστε: Έχει δεσμευθεί να παρέχει ‘’πλήρη κάλυψη’’ σε συγκεκριμένα πρόσωπα. Για το κάθε τι μάλιστα. Γι’ αυτό… Αλλά, ας μη συνεχίσω. Πάντως κάποιοι από μας ξέρουμε. Κι έχουμε όλα τα αποδεικτικά στοιχεία»

Κουβέλης: Θα ήταν λάθος να πω, πότε θα απελευθερωθούν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί…

Λάθος χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώτης Κουβέλης να προσδιορίσει το χρονικό σημείο της απελευθέρωσης των δύο στρατιωτικών, που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης. Ο κ. Κουβέλης χαρακτήρισε τη συνεχιζόμενη κράτηση απαράδεκτη και παράνομη, εκτιμώντας ότι η επιθετική ρητορική του Τούρκου προέδρου στοχεύει στο να εισπράξει το εκλογικό αποτέλεσμα που επιδιώκει, ενώ χαρακτήρισε αβάσιμα και εχθρικά όλα όσα λέει η Τουρκία στην προσπάθειά της να αμφισβητήσει τη συνθήκη της Λωζάννης. Η συνθήκη της Λωζάννης καθορίζει με σαφήνεια τα σύνορα της χώρας, ανέφερε σχετικά.

Έστειλε επίσης το μήνυμα ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις υπηρετούν με ακεραιότητα το καθήκον και διαθέτουν την αποτρεπτική ικανότητα, για να υπερασπιστούν στο ακέραιο τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα. «Οι Έλληνες πολίτες να αισθάνονται ασφαλείς», είπε χαρακτηριστικά στο Epsilon tv. Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας σχολιάζοντας τις προτάσεις της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά, για τη διεξαγωγή εκλογών και την αναθεώρηση του συντάγματος, διαπίστωσε «αναντιστοιχία» στις σχετικές δηλώσεις της.

Βενιζέλος: Η πορεία προς τις εκλογές δεν θα είναι «παιδική εκδρομή» – Προειδοποιεί μέχρι και για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη. . .

«Η χώρα χρειάζεται επειγόντως εκλογές και άλλη κυβέρνηση και όχι δήθεν συνταγματικές συναινέσεις με την κοινοβουλευτική πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, από την οποία εξαρτάται αριθμητικά η αναθεωρητική διαδικασία στην παρούσα Βουλή», επισημαίνει σε συνέντευξή του ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Η κρίση δεν είναι συνταγματική, αλλά οικονομική και κοινωνική», προσθέτει ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μιλώντας στο ΑΠΕ, ενώ αναφέρει ότι «η πορεία προς τις εκλογές δεν θα είναι παιδική εκδρομή και δεν θα είναι ούτε απλή – ούτε ευθύγραμμη» – θα περιέχει «καταχρήσεις εξουσίας σχετικές με τη Δικαιοσύνη, ανάμειξη των βουλευτικών εκλογών με παιχνίδια σε σχέση με τις αυτοδιοικητικές εκλογές, τεχνάσματα σε σχέση με το εκλογικό σύστημα και ένα τουλάχιστον δημοψήφισμα, σχετικό με το Σύνταγμα κατά παράβαση όμως του Συντάγματος».

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επικροτεί την πρόταση της κ. Γεννηματά να ζητήσει εκλογές, επισημαίνοντας όμως ότι «δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για ασάφειες, καθυστερήσεις ή σενάρια πολλαπλών εκλογών. Πρέπει να μπορούμε να εγγυηθούμε ότι θα υπάρχει κυβέρνηση σταθερή και κοινοβουλευτικά, αλλά και προγραμματικά που θα αναλάβει το δύσκολο έργο της εθνικής ανάκαμψης, λέγοντας αλήθειες και εφαρμόζοντας ένα καθαρό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα»,

Σχολιάζοντας την προχθεσινή παρέμβαση της επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ να σταματήσει η υπονόμευση του εγχειρήματος και τις αναταράξεις που ακολούθησαν, ο Ευ.Βενιζέλος αναφέρει ότι «δεν πρέπει να υπάρχουν προσωπικές στρατηγικές, αλλά καθαρή και ολοκληρωμένη στρατηγική της παράταξης», ωστόσο υποστηρίζει ότι δεν γνωρίζει τις συνεννοήσεις που έχουν γίνει, προκειμένου να διαμορφωθεί το οργανωτικό σχήμα, που εφαρμόζεται μεταξύ κομμάτων, συλλογικών οντοτήτων και ορισμένων προσώπων στο Κίνημα Αλλαγής.

Κατακρίνει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, επειδή με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για τα επόμενα χρόνια, τις οποίες χαρακτηρίζει άτυπο 4ο μνημόνιο, υπονομεύει τις προοπτικές της χώρας. «Το αφήγημα της «καθαρής εξόδου» έχει καταρρεύσει. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ «όσα δεν φτάνει, τά κάνει κρεμαστάρια». Τον Αύγουστο του 2018, η χώρα δεν γυρίζει δυστυχώς εκεί που ήταν τον Δεκέμβριο του 2014. Η Ελλάδα πήγε πολύ πίσω τα τρία τελευταία χρόνια. Η βλάβη είναι τεράστια και βαθειά», υποστηρίζει ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Σχετικά με το ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές, τονίζει πως, «αν συμφωνεί με την εθνική στρατηγική και το σχέδιο δράσης της επόμενης κυβέρνησης, είναι ευπρόσδεκτος να τό στηρίξει. Δεν πρέπει όμως να μπορεί να τό παρεμποδίσει» και σημειώνει: «Κανονικότητα» σημαίνει για την Ελλάδα ισότιμη και ανταγωνιστική συμμετοχή στο ευρωπαϊκό μέλλον. Όχι, επιστροφή στο παρελθόν. Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ευρύτερο «αντιμνημονιακό» εθνικολαϊκιστικό μέτωπο κέρδισε το 2015 με την υπόσχεση της επιστροφής στο παρελθόν. Εμείς προτείνουμε το μέλλον».

Θεωρεί «γελοίο να εμφανίζονται αυτόκλητοι υποστηρικτές της δήθεν «σοσιαλδημοκρατικής» στροφής του ΣΥΡΙΖΑ». «Το ζήτημα με το κυβερνητικό μπλοκ δεν είναι μόνο ή τόσο το τι έκανε, για να φτάσει να γίνει κυβέρνηση, όσο το τι έκανε και κάνει ως κυβέρνηση. Όχι μόνο μέχρι τον Ιούλιο του 2015, αλλά και από τότε μέχρι σήμερα, με ώμο κυνισμό», αναφέρει, υπογραμμίζοντας ότι η κοινωνική και εκλογική βάση της δημοκρατικής παράταξης είναι στο σύνολό της ή έστω στη συντριπτική της πλειοψηφία, εναντίον κάθε ιδέας συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Είναι καθαρά υπέρ της στρατηγικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και των εταίρων του». Για την υπόθεση Νοvartis, ο κ. Βενιζέλος κάνει λόγο για «διασυρμό της κυβέρνησης των συκοφαντών και των συνεργών της» και για «απόλυτο φιάσκο» και προαναγγέλλει αποκαλύψεις στη Βουλή, στις 18 Μαΐου.

Ενδιαφέρον έχει η προσέγγιση του Ευάγγελου Βενιζέλου για την εθνική στρατηγική απέναντι στη Τουρκία με δεδομένη τη στρατηγική Ερντογάν. «Έφτασε η ώρα μιας συνολικής αξιολόγησης της μεταπολιτευτικής περιόδου, που θα μάς επιτρέψει να καταστήσουμε την εθνική μας στρατηγική πιο επίκαιρη και αποτελεσματική, με στόχο την προστασία των εθνικών μας συμφερόντων, της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή», υποστηρίζει, ενώ για τις διαπραγματεύσεις με τη ΠΓΔΜ για το θέμα του ονόματος προειδοποιεί: «Μερικές, προσωρινές ή νέες ενδιάμεσες συμφωνίες, που εξαρτώνται από τις εσωτερικές εξελίξεις στη γειτονική χώρα, απαιτούν τεράστια προσοχή ως προς τις δικές μας νομικές δεσμεύσεις».

Διαβάστε Επίσης

Πολάκης προς Στουρνάρα: «ΣΗΚΩ ΚΑΙ ΦΥΓΕ ΚΑΙ ΜΗΝ ΞΑΝΑΜΙΛΗΣΕΙΣ…»

«Η μοναδική σου προσφορά, σε αυτή τη χώρα,