Σε κρίσιμη φάση οι συζητήσεις για το όνομα της ΠΓΔΜ… 

- in ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όπως όλα δείχνουν, οι διαπραγματεύσεις για το όνομα της ΠΓΔΜ μπαίνουν, σε κρίσιμη φάση. Εκτός από τη σημερινή συνάντηση Κοτζιά – Ντιμιτρόφ – Νίμιτς στο Σούνιο δεν αποκλείεται, την προσεχή Πέμπτη, να υπάρξει και συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Σκοπιανό ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ στη Σόφια.

«Συμφωνία τώρα και ολοκλήρωση σταδιακή μέσα σε δυο χρόνια» είναι τα δυο βασικά χαρακτηριστικά του τελευταίου σεναρίου που όπως αναφέρουν «Τα Νέα» φέρεται να έχει πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Όπως φαίνεται, τα Σκόπια με βάση την πρόταση που φέρονται να έχουν καταθέσει, κάνουν ένα βήμα προς το αίτημα της ελληνικής πλευράς για ονομασία erga omes, δηλαδή το όνομα που θα συμφωνηθεί (σ.σ. με επικρατέστερα τα Gorna Makedonjia και Nova Makedonjia) θα χρησιμοποιείται τόσο στο εσωτερικό της χώρας – όσο και διεθνώς.

Μέχρι τώρα, τα Σκόπια δήλωναν αμετακίνητα από τη θέση τους για χρήση στο εσωτερικό του όρου «Μακεδονία», αλλά ο χρόνος πιέζει, ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Οι ΗΠΑ πιέζουν και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών δεν εμφανίζεται διατεθειμένος να κάνει πίσω. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι Σκοπιανοί πλέον εμφανίζονται να συζητούν τη χρήση του ονόματος, που θα συμφωνηθεί «έναντι όλων». Όμως όχι τώρα, αλλά σε βάθος χρόνου, με βήματα υλοποίησης πάνω σε ένα συμφωνημένο οδικό χάρτη. Η πρόταση που υπάρχει, σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, είναι ο χρονικός ορίζοντας υλοποίησης να είναι μια διετία. Αν οι γείτονες δεχτούν το erga omnes, θα έχουν κάνει μια υποχώρηση, για την οποία πιθανώς θα ζητήσουν ανταλλάγματα. Και ποια θα είναι αυτά; Η ένταξή τους στο ΝΑΤΟ και η έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας στην Ε.Ε.

Κατά τα «Νέα», τόσο ο Έλληνας πρωθυπουργός – όσο και ο υπουργός Εξωτερικών μεταφέρουν σε συνομιλητές τους πως οι πιθανότητες λύσης είναι καλές. Όσο αφορά στο διετή χρονικό ορίζοντα που ζητούν τα Σκόπια, η Αθήνα τηρεί σιγή ιχθύος. Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται πρόθυμη για συμβιβασμό και σε αυτό. Θα μπορούσε, αναφέρουν οι πληροφορίες της εφημερίδας, να δεχτεί μια χρονική προθεσμία, ενός έτους π.χ. Μέσα σε αυτό, όμως, πρέπει να γίνουν βήματα υλοποίησης μιας συνολικής δεσμευτικής συμφωνίας, η οποία θα επιτευχθεί εξαρχής.

Διαβάστε Επίσης

Πολάκης προς Στουρνάρα: «ΣΗΚΩ ΚΑΙ ΦΥΓΕ ΚΑΙ ΜΗΝ ΞΑΝΑΜΙΛΗΣΕΙΣ…»

«Η μοναδική σου προσφορά, σε αυτή τη χώρα,